MarkovitzZ tego co wywnioskowałem po spotkaniu w MCKiS - sprawa zastrzeżeń wobec książki (fot. Rodziców -a ; projekt okładki) była dla widowni raczej mało zrozumiała.
Powiem szczerze ( bo nikt inny się nie odważy! ), że dla mnie ta sytuacja jest również zupełnie niezrozumiała.
Z jednej strony dowiadujemy się, że Pani Niemen zdobyła dla książki sponsora, a z drugiej strony w wyniku umieszczenia jednego zdjęcia straciła serce dla tego wydawnictwa. Chyba podobny los spotkał książką R. Radoszewskiego ?!
Pan Wydrzycki na tutejszym forum zgłasza swoje żale i pretensje. Oczywiście można się spierać nad ich formą, ale z drugiej strony trudno mu się dziwić. Podkreślam, że nie interesują mnie sprawy prywatne państwa Niemen i ich wzajemne stosunki. Wierzę, że R.J Wydrzycki swoje uwagi wygłasza zaniepokojony faktem, że mimo upływającego czasu nie doczekaliśmy kolejnego boxu z muzyką C. Niemena. Mnie również to złości, ale tylko z jednego powodu.
Gdyby Pani Niemen ogłosiła wszem i wobec, że postanowiła nie wydać już nic z dorobku swojego męża to przyjąłbym to ze smutkiem, ale i ze zrozumieniem ! Ma do tego pełne prawo, a naszym obowiązkiem jest to uszanować. Jednak co jakiś czas to tu, to tam słyszymy od Pani Niemen, że kolejne płyty będą, ze fani..., itd. Jednak czas nieubłaganie mija, a my wiernie czekamy.
Dlatego padł pomysł napisania listu ( powątpiewałem w jego sens, ale uznałem, że to będzie jakiś nasz sygnał, że nie zapomnieliśmy o tym genialnym Muzyku ) i owszem błyskawicznie otrzymaliśmy odpowiedź, z ktorej nic nie wynikało ! O przepraszam wynikało, że gorąca atmosfera naszych polemik na forum nie sprzyja myśleniu o wydaniu muzyki CN. Ciekawa sprawa bo 95% postów tego forum to mniej lub bardziej uzasadnione zachwyty nie tylko nad muzyką, ale również postawą C. Niemena. Jednak zasadą każdego forum jest wymiana wolnej i nieskrępowanej myśli, i dlatego pozostałe 5% postów ( z małymi wyjątkami ) to próba konstruktywnej polemiki z wszelkiego rodzaju przesadnymi pochlebstwami lub próba zaprezentowania swojego odmiennego zdania na konkretny temat. Dzięki temu to forum żyje !!!
Wracam jednak do odpowiedzi, która widać niewielu obeszła bo właściwie przeszła bez echa i trudno się dziwić ! Skoro dowiadujemy się z niej, że trwają prace nad jakimś projektem CN, ale bez podania choćby najmniejszej o nim informacji oraz daty, kiedy możemy się spodziewać jego realizacji ?! Można więc mieć jedynie nadzieję, że coś tam zostanie zrealizowane przez Panią Niemen, a może przez Jej córki, a może dopiero przez wnuki. Przepraszam, że jestem złośliwy, ale obawiam się, że w takim tempie to mało kto z nas doczeka tego czegoś ! A jeżeli my tego nie doczekamy to nikt inny tego nie kupi !!!! Muzyka jest sprawą pokoleniową, zmieniających się gustów i promocji środków masowego przekazu. A te nie lansują od dobrych paru lat dobrej muzyki, ale jedynie towar, który można dobrze i szybko sprzedać ! A takim towarem nie jest muzyka C. Niemena !
Nie bardzo rozumiem całej tej sytuacji z książkami, płytami i innymi projektami, i szczerze mówiąc już nie chcę zrozumieć !