W Radiu dla Ciebie godz 11.00-12.00 audycja Wojciecha Marczyka -"Niemena poszukiwanie Boga". Gośćmi audycji będą: Krystyna Gucewicz, Jerzy Zelnik, poseł Krzysztof Zaremba i Tadeusz Skliński (Dyskografia).
Ale temat!!! Jaki dyskusyjny!!! Wow!!! W sam raz dla mnie!!! "Niemena poszukiwanie Boga"
W Radiu dla Ciebie godz 11.00-12.00 audycja Wojciecha Marczyka -"Niemena poszukiwanie Boga". Gośćmi audycji będą: Krystyna Gucewicz, Jerzy Zelnik, poseł Krzysztof Zaremba i Tadeusz Skliński (Dyskografia).
Niemen - zawsze kontrowersyjny, zawsze na pograniczu - rozrywki i powagi, porzadku i kiczu... Powodujacy klotnie i rozlamy, wprowadzajacy niezgode... Natomiast poseł Krzysztof Zaremba wystąpił w styczniu 2004r. z inicjatywą uczczenia przez Sejm RP śmierci Czesława Niemena minutą ciszy... Ówczesny marszałek Borowski sprzeciwił się temu wnioskowi.
RdC jest emitowane w świat satelitarnie - możesz ustawić MESSERA na cały dzień i niech nagrywa gdy Ty pracujesz...
... zawsze kontrowersyjny, zawsze na pograniczu - rozrywki i powagi, porzadku i kiczu...
Powodujacy klotnie i rozlamy, wprowadzajacy niezgode...
RdC jest emitowane w świat satelitarnie - możesz ustawić MESSERA na cały dzień i niech nagrywa gdy Ty pracujesz...
Czyli nie ze strony internetowej RDC ?
Prosiłbym o rozwinięcie tematu, bo w środę właśnie do wieczora pracuję ...
Kichana niestety godzina...
(...) przy odbiornikach czuwać będzie .. no - maximum 13 Osób !
info po korekcie Eda) audycja Wojciecha Marczyka -"Niemena poszukiwanie Boga".W Radiu dla Ciebie godz 23.00-0.00 (
Czy trudne to zadanie udalo sie?info po korekcie Eda) audycja Wojciecha Marczyka -"Niemena poszukiwanie Boga".W Radiu dla Ciebie godz 23.00-0.00 (
Wypadałoby chyba ograniczyć rozważania do sfery własnego odbioru Tej Twórczości.
Chciałbym wierzyć, że uda się to zacnemu gronu Gości audycji RDC.
Zadanie jest jednak bardzo trudne.
- no wlasnie! Wszelkie takie poszukiwania sa bardzo osobiste. Zreszta, jak nas dawniej (choc nie tak dawno) uczono, wiara to sprawa osobista kazdego z nas. Nie ma co o tym opowiadac a juz tym bardziej dzielic sie przemysleniami czy doswiadczeniami. Nie powinno sie, bo to nie w dobrym tonie. To sprawa prywatna. trudno zgłębić ten temat nie wkraczając w sferę bardzo osobistą.
"Niemena poszukiwanie Boga"
Ale temat !!! Jaki dyskusyjny !!! Wow !!! W sam raz dla mnie !!! ...
Nie usłyszałem w tej audycji "Ojcze nasz.." w wykonaniu -a .. A szkoda.
Dziekuje za obszerna relacje... Jednak na próżno ślinka Ci ciekła. Zaraz będziesz wiedział dlaczego...
Zaproszeni goście potraktowali temat tak jak chcialeś, "szalenie kulturalnie i z wyczuciem" - czy po prostu wstydliwie?
Mozna bylo opowiedziec, ze urodzil sie w kraju "ateistycznym" (wczesniej prawoslawnym), przeniosl sie do katolickiego; potem, ze w pewnym okresie przestal "chodzic do kosciola" a nastepnie zainteresowal sie hinduizmem, po czym "przechrzcil sie" i zostal zydem. ...
I po co wymyslac takie tematy audycji... Z gasketowych fusów można wywnioskować jeszcze więcej podobnych rewelacji - tylko po co ..?
Można stwierdzić istnienie w twórczości Niemena dwóch komunikatów zachodzących w dwóch kierunkach, tzn. w kierunku: "Ja - On" i w kierunku "Ja - ja". Biorąc pod uwagę istnienie w jego poetyce dwóch kodów: semantycznego i asemantycznego, ten asemantyczny realizowany jest jako mówienie o dźwięku, nawrotach słów pochodzących z pieśni religijnych.
Szkoda, że pominięto w audycji udział Czesława w nagraniu "8 błogosławieństw" z okazji pielgrzymki Papieża do Polski w 1999r.
Audycje na ciekawy teamt mozna bylo zrobic na rozne sposoby. Mozna bylo pokazac powyzszy, wzruszajacy obraz Ewy; mozna bylo zanalizowac piosenki; mozna bylo tez przedstawic to lzej - jako stwierdzenie i krotki komentarz faktow. (Wczoraj byla taka audycja w TV "Sens zycia" gdzie zaproszeni (znani) goscie opowiadali o swoim sensie zycia (religia, pieniadze, zakupy), bez wiekszych uprzedzen. Myślę jednak, że dyskutanci chcieli się ograniczyć do tej bardziej znanej twórczości Niemena, a ww.nagrania były raczej okazjonalne.
Wydaje mi się, że o bliskich związach z Bogiem świadczy nie tylko ...
Myślę, że wielu z nas stało się lepszymi dzięki Jego muzyce.
Pierwszy post komentujacy auducje nie wyszedl spod mojej klawiatury... A poza tym nie pisze az tak kategorycznie! Patrz post wyżej. Nasz przyjaciel Gasket , piszący ów post, zawsze wykazuje się refleksem, zawsze zauważa coś, co może zadziwić Świat. Choćby nie był świadkiem pewnych wydarzeń, to i tak najlepiej wie jak powinny one przebiegać, co powinny zawierać, i jaki stosunek do nich winien mieć ogół biorących udział w tym zdarzeniu; wie też dobrze jak one przebiegały.
Jeżeli zdarzy się, że ktoś myśli inaczej niż nasz przyjaciel, a zdarza się to z reguły zawsze, to ten ktoś reprymendę ma murowaną, najczęściej w stylu ironicznym albo w „smrodkowo-dydaktycznym”
Beatyfikacja Niemena...
To jest ktoś, kto uważa, że to dobry pomysł ???
Pani z audycji jest rowniez "swiecie" przekonana, ze Niemen byl co najmniej aniolem, bo na jego pogrzebie padal deszcz i dlatego, bo kibice Legii przed kazdym meczem spiewaja "Sen o Warszawie"... Ja rozumiem, że Niemen był niezwykłą osobowością i świetnym Artystą, ale do błogosławionych i świętych to Mu jednak trochę brakowało... Nie urażając nikogo
Wydawało mi się, że temat został zamknięty moim pierwszym postem, tuż po Gasketowym, a tu dyskusja o niczym ( o ciemnocie pani z magla) rozgorzała na dobre.
Ludzie, miarkujcie wasze zaangażowanie w dyskusjach. O pani z magla dyskutują .... !!!
Temat audycji, wobec zamierzonych tematow - zobowiazywal. PS Mam nadzieję, że to forum nie przerodzi się w magiel towarzyski i nie przyjmie zasady, że mówimy: o niczym- byle dużo!
Audycja o Niemenie nie tylko zamienila sie w magiel ale obrazila mnie osobiscie i wszystkich rodakow...
Migaweczka napisała Po prostu uważam, że każdy temat dotyczący Niemena, ma TUTAJ rację bytu, nawet jeżeli jest trywialny
Wybacz koleżanko, ale aż tak elastyczny to ja nie jestem aby z panią w moherowym berecie o beatyfikacji rozmawiac. I, temat ten nie jest trywialny lecz prymitywny. Pięć minut...? Dla kogo...? Dla dewotki ? Nie tutaj !!!
Ps. Nie chadzam tam, gdzie pety na podłogę rzucają,, bo nie jestem elastyczny.
Migaweczka napisała: Tadeusz napisał:
Ps. Nie chadzam tam, gdzie pety na podłogę rzucają,, bo nie jestem elastyczny.
A szkoda, szkoda... To poszerza horyzonty
Dziękuję za takie horyzonty. Jeżeli tak je poszerzasz, to …….
A to sie nazywa wrazliwosc... Ciekawa jestem, czy kogoś poza Gasketem jeszcze obraziła, mnie na pewno nie
Dlaczego tak żywo i spontanicznie nie reagujesz Migaweczko np. na wredne insynuacje pana G.
Pani uczestniczka audycji, zwolenniczka beatyfikacji Niemena, powiedziala, ze Polacy sa narodem niewrazliwym i ze nic nie wiedza.
Pani uczestniczka audycji, zwolenniczka beatyfikacji Niemena, powiedziala, ze Polacy sa narodem niewrazliwym i ze nic nie wiedza.
Z tego co pamietam owa pani powiedziala ze dla niej Czeslaw jest aniołem i bynajmniej nie bylo to powiedziane w sensie zeby -a beatyfikowac.
Ja rowniez!!! Co do drugiego stwierdzenia to tez bardzo watpie czy pani Gucewicz zgodzila by sie z Toba ze Polacy sa narodem niewrazliwym i nic nie wiedza
Uwazam ze to jest troche uprawianie demagogii z Twojej strony. Niestety Ty to dobrze wiesz. Szkoda jednak ze przez to powstal tu taki (jak to Taduesz trafnie okresli) bełkot.