17.01.2008 roku, w czwartą rocznicę śmierci Czesława Niemena, Polskie Radio w programie pierwszym zaprezentuje jego wiele jego znanych piosenek. Akcenty niemenowskie znajdą się w blokach tematycznych: Sygnały Dnia, Cztery Pory Roku czy Muzyczna Jedynka, zaś od 17 do 18-tej, Marek Gaszyński i Tadeusz Skliński podsumują okres niemenowski w polskiej muzyce rozrywkowej.
Jak znam życie i panujące gdzieniegdzie obyczaje, należy spodziewać się "powtórki z rozrywki" - czyli: same starocie, nadawane do znudzenia, a na okrasę "specjalność domu" - zagadane rarytasy spod lady.
Może jednak się mylę? Oby!
Chyba warto włączyć PR 1 już w nocy ze środy na czwartek, wszak 17-ty zaczyna sie tuż po północy.
Tutaj zgadzam się z Markovitzem całkowicie- audycja "cieniutka "
Z drugiej strony- gdyby przemilczano tę rocznicę, jak byśmy się czuli?
Co zatem lepsze - "cieniutka" audycja, czy zupełne milczenie ?
Trochę ochłonęłam już po nieprzespanej nocy i nasłuchiwaniu radia przez cały
wczorajszy dzień ( o ile to tylko było możliwe.)
Przed południem z przyjemnością posłuchałam pięknych piosenek z lat 60-tych.
Później, szczególnie po wypowiedzi Marka Gaszyńskiego o tym ,że Niemen
w swojej twórczości wykorzystywał poezję Norwida, Herberta i innych
(tu padła cała lista nazwisk polskich poetów), oczekiwałam na nagrania z lat 70-tych.
Nic z tego, poza „Kamykiem” nie usłyszałam nic. Dopiero wieczorem jakiś pan poprosił o „Italiam, Italiam”,
a inny o „Nim przyjdzie wiosna” I to było wszystko z całego 30- lecia 1970-2000).
Jeśli ktoś usłyszał inny utwór z tego okresu, niech mnie sprostuje.
Czyżby odpowiedzialni za tę audycję nie znali zupełnie płyt zawartych w II boxie:
- „Idee fixe” z wierszami Norwida,
- „Aerolit” (oprócz Herberta -Norwid ,Jasnorzewska- Pawlikowska , Kofta)
- „Marionetki” ( Norwid, Iwaszkiewicz, Leśmian, Moczulski),
czy autorskich płyt Niemena – „Katharsis” i „Postscriptum”?
Nie usłyszałam też nic z „Terra deflorata”, ani z „Kurylewicz-Warska-Niemen”.
Zamiast tego, wieczorem, po raz trzeci można było usłyszeć:
Klęcząc przed tobą, Wspomnienie, Czas jak rzeka i kilka innych przebojów.
To piękne piosenki, tylko po co trzy razy?
Mam nieodparte wrażenie, że audycja została przygotowana przez ludzi i dla ludzi, których znajomość Niemena ogranicza się do lat 60-tych, bo na te lata przypadła ich młodość,
a dalej niestety nie podążali już za Niemenem.
Tak więc ci, którzy nie znali Niemena późniejszego ( po 1969 roku) znów nie mieli okazji go poznać i nadal tkwią w przeświadczeniu, że Niemen to twórca przebojów z lat 60- tych i
„Bema pamięci żałobnego rapsodu”, a później to tylko kilka piosenek .
Powtórzę za Markovitzem:
Niestety utrwalono stereotyp Niemena - muzyka ery big-beatu.
Dostrzegłam też kilka plusów:
-Prezentacja piosenek z ostatniej płyty Niemena „Spodchmurykapelusza”,
-Odtworzenie fragmentów reportażu Ireny Piłatowskiej - "Czesław i Jurie", nagranego w Kiszyniowie,
oraz reportażu Agnieszki Czarkowskiej i Alicji Pietruczuk - "Jak ta rzeka".
- Na plus zapisuję też nocną audycję Włodzimierza Kleszcza, który zaprezentował większy przekrój dorobku Niemena.
Był Niemen z Kulpowiczem ( Samarpan, The Only Pryer),
był Niemen z Kurylewiczem ( Zapytaj, Wieczory niekochanych)
był Pielgrzym, Pochwała Pracy, kilka piosenek z ostatniej płyty, był Czas jak rzeka, poza tym usłyszeliśmy Niemena we fragmentach wywiadów z 26.04.2002 i z 18.05.2002 .)
Chociaż ta całodzienna audycja raczej nie spełniła moich oczekiwań, to jednak jestem wdzięczna wszystkim tym, którzy przy niej pracowali i dzięki którym, w tą smutną 4-tą rocznicę Niemen był z nami przez cały dzień.
Czy ktos wie czy i kiedy odbedzie sie w 2008 zlot fanow Niemena? Nie bylem dotad ani raz na takim spotkaniu i chcialbym sie w tym roku wybrac...