MarkovitzDo tej pory sądziłem, że po recitalach na Festiwalu Pieśni Politycznej w Berliner Ensemble zostały "tylko" nagrania koncertowe prezentowane przed wielu laty w Polskim Radio. Okazuje się, że pozostał również krótki reportaż filmowy- taki enerdowski "półkownik" (bo na wiele lat odstawiony na półkę), odkurzony niedawno przez niemiecką stację TV- Deutsche Welle.
Niestety, nie mam dobrych wieści... już kilka lat temu miałem okazję porozmawiać z panem Konradem Weissem, reżyserem rzeczonego reportażu. Niechętnie udzielał odpowiedzi, zdawał się być wręcz lekko poirytowany, odrzekł mi, że nie posiada tego materiału w żadnej formie i raczej wątpi, by gdziekolwiek się on zachował. Te słowa potwierdził Ralf Schenk, członek zarządu DEFA-Stiftung (czym była DEFA:
https://pl.wikipedia.org/wiki/DEFA), zajmującej się materialną i niematerialną spuścizną filmów produkowanych w NRD. Reportaż o Czesławie Niemenie nigdy nie przeszedł pozytywnej weryfikacji przez ówczesnych cenzorów i najpewniej został zniszczony. Opis scen i treści rozmowy z Niemenem zawarte w podlinkowanym przez Markovitza artykule pochodzą zatem z zakamarków pamięci reżysera - nie łudźmy się, że jest inaczej.