migaweczkaWeź pod uwagę, że nie każdy ma dostęp do prasy lokalnej, w tym wypadku "Głosu Pomorza" Ale już rozumiem przynajmniej te "himalaje" Trudno mi się wypowiadać na ten temat szczegółowo, bo nie mogę skorelować mojego zdania z tym, co (i jak) wykonywane było na konkursie. Chętnie posłuchałabym tych piosenek w aranżacji młodych wykonawców festiwalu. Jednak ogólnie mówiąc - uważam, że warto wykorzystywać trudny repertuar, pod warunkiem, że znajdą się ludzie, którzy odważą się go wykonać i nie "spaprają sprawy"
A jak wypowiadali się sami wykonawcy o festiwalu, organizacji, jurorach ?
a tu caly artykul:Zakończył się festiwal Niemen Non Stop - to był konkurs młodości i wzruszeń
Himalaje sztuki zdobyte
Tomasz Ziętek za wykonanie sztandarowego utworu nieżyjącego artysty „Dziwny jest ten świat” zdobył nagrodę publiczności. Wręczyła ją Małgorzata Niemen.
Natalia Sikora i Paweł Lucewicz zdobyli Grand Prix I Festiwalu Młodych Talentów Niemen Non Stop w Słupsku. Nagrają też recital, który wyemituje TVP Kultura. Jurorzy podkreślali wysoki poziom wszystkich wykonawców.
Sala słupskiej Filharmonii pękała w szwach podczas wczorajszej prezentacji finałowej dziesiątki młodych wykonawców. Wszyscy doskonale radzili sobie z trudnymi utworami Czesława Niemena, co niejednokrotnie podkreślali jurorzy.
- To tak jakby wspięli się na szczyty Himalajów - mówi ******* **********[1], pomysłodawca i organizator festiwalu. - Piosenki Niemena są niezwykle trudne.
Każdy występ był nagradzany gromkimi owacjami, niektórzy z widzów nie potrafili ukryć wzruszenia.
- To niezwykłe przeżycie - mówiła ze łzami w oczach Małgorzata Niemen, żona zmarłego artysty, która była gościem honorowym. - Cieszę się, że jestem w Słupsku.
Jej pojawienie się na scenie dwukrotnie wywołało długie oklaski na stojąco. Zbigniew Hołdys - przewodniczący jury, tuż przed ogłoszeniem werdyktu każdemu wykonawcy przekazał rady na przyszłość. Nie krył, że był pod wrażeniem występów - jednemu z wykonawców obiecał nawet oddać swoją gitarę.
- W Słupsku stał się cud, który w cynicznej "warszawce” byłby niemożliwy - podsumował.
Grand Prix - pięć tysięcy złotych - zdobył słupski duet Natalia Sikora i Paweł Lucewicz, którzy również otrzymali nagrodę TVP Kultura - nagranie profesjonalnego recitalu. Nagrodę specjalną marszałka województwa pomorskiego - trzy tysiące złotych - otrzymali Bartłomiej Michalczuk z Suliszewa oraz Roman Mazurek z Miastka. Publiczności najbardziej podobał się żywiołowy występ Tomasza Ziętka (ze Słupska) z zespołem.
Piotr Kawałek
22.Lis 2006 06:00