Białoruś jest chyba jedynym z zachodnich, posowieckich państw, w których dominującym językiem jest rosyjski, może przez to trudniej o muzykę która byłaby wyraźnie odróżnialna od rosyjskiej?
Języki urzędowe są dwa-rosyjski i białoruski. Jednak władze preferują rosyjski, który w większości szkół jest językiem wykładowym, a białoruski jest jednym z przedmiotów nauczania.
Sam Łukaszenka nie mówi ani rosyjskim, ani białoruskim, a tzw.
triasianką ( mieszanina: rosyjskie słowa zaadaptowane do języka białoruskiego i poddane białoruskim prawidłom gramatycznym, i fonetycznym, zmieszane ze słowami białoruskimi). Miałem okazję nasłuchać się go tam pod dostatkiem w telewizji. Odpowiednikiem w języku ukraińskim jest
surżyk. Tam też występuje to zjawisko, jednak o jego skali nie mam pojęcia.
Ciekawostka: uczniowie po zakończeniu lekcji języka białoruskiego natychmiast przechodzą na przerwie międzylekcyjnej na język rosyjski. Jest to zjawisko nagminne. Opowiadała mi o tym córka mojej kuzynki ( jest Polką) z Białorusi.
Języka rosyjskiego używa inteligencja, a białoruskiego chłopi, robotnicy
i opozycja..Generalnie czystym językiem białoruskim posługuje się nieznaczny procent społeczeństwa. Większość używa wspomnianej wyżej mieszaniny.
W Mińsku w metrze zapowiedzi są jednak w dwóch językach.
Przykład:
Białoruska zapowiedz:
Zwróćcie uwagę na wasze kieszenie -Звярніце ўвагу на вашa кішэні (fonet: zwiajrnicie uwahu na wasza kiaszeni)
Rosyjska zapowiedz:
Zwróćcie uwagę na wasze kieszenie -Обратите внимание на свои карманы ( fonet: Abraticie wnimanie na swai karmany )
Występują też niewielkie różnice alfabecie:
i=i białoruski-polski
и=i rosyjski -polski
ў: nie występuje w alfabecie rosyjskim, czytamy w przybliżeniu "ał" , "ł" pośrednie między "U" a wyciszone "Ł"
дзяўчынка - w przybliżeniu "dziaułczyna" ( dziewczyna)
i jeszcze kilka innych przypadków. Pokazałem tylko te dwa celem zilustrowania różnic w alfabetach. Istnieje jeszcze cyrylica (alfabet) ukraińska bułgarska, macedońska i serbska.
Historia alfabetu ukraińskiego jest zawiła, podlegała bowiem wpływom politycznym- rusyfikacji tego alfabetu i oporowi przeciw tej rusyfikacji.
Triasinka nie jest skodyfikowana, bo jest to byt bardzo swobodny. Np. jedno dłuższe zdanie wyrażone tą formą przez dwie różne osoby może brzmieć nieznacznie inaczej - każda z nich wplecie inną ilość słów rosyjskich a inną białoruskich. Nie ma zasad, ani oficjalnego słownika tego bytu lingwistycznego.
A propos pieśni Niemena w języku rosyjskim (Rusische Lider ). Zapytałem na Białorusi prawdziwą Rosjankę o akcent. Odpowiedziała mi:
"prawilnoje, no kak inastraniec". ( prawidłowy, ale cudzoziemca ). Chodziło jej z pewnością o fonetykę, bo w potocznym rozumieniu pojęcia akcent mamy na myśli tylko fonetykę, co jest pewnym błędem, bo prawidłowy akcent to poprawne intonowanie sylab i poprawna fonetyka, co u cudzoziemca na ogół nie idzie to w parze. Cudzoziemiec dobrze znający język najczęściej prawidłowo intonuje sylaby, natomiast nie jest w stanie perfekcyjnie opanować fonetyki. I tak było z Niemenem.
PS Jednym z moich zainteresowań jest slawistyka, stąd ten krótki wykład. Jeśli ktoś chciałby zainteresować się bliżej slawistyką, proponuję od zapoznania się z tekstami pacierza w trzynastu językach słowiańskich, w tym w językach słowińskich występujących na terenie wschodnich Niemiec tuż przy granicy polskiej: górnołużyckim i dolnołużyckim. Nazwy miejscowości pisane są tam w niemieckim i łużyckim, np. Weißwasser - Bela Woda. To daje pojęcie o zbieżności i różnicach tej rodziny językowej. Języki bułgarski i macedoński są najbardziej odstającym językami od rodziny słowiańskiej ze względu na znaczne wpływy języka tureckiego - brak odmiany rzeczownika przez przypadki i bezokolicznika w prostej postaci. Aby utworzyć bezokolicznik należy poprzedzić czasownik w pierwszej osobie partykułą "da". Gdyby przetransponować tę zasadę na język polski i podać przykład dla zrozumienia istoty sprawy brzmiałoby to np. tak: "Spać" wyrażone w konwencji bułgarskiej brzmiałoby "da śpi".
Poniżej link do modlitwy "Ojcze nasz" w języku białoruskim
https://www.youtube.com/watch?v=1YWIimVA5q0
https://jezykotw.webd.pl/wiki/Modlitwa_ ... .C5.84skie