ratajczak bogdanSorry - ja tylko na chwilę, bo TO forum ...
... też nie ma monopolu na "prawdę "o Niemenie.
Wiem to o czym pan „alfa i omega” nie ma zielonego pojęcia a mianowicie nie zna powodów , które przyczyniły się do tego , że są błędy w tekście. Wystarczyło skontaktowac się z Panią Joanną a informacje jakie otrzymałbyś od Pani Asi, pozwoliłyby tobie na zrozumienie, gdzie tkwi prawdziwy błąd. Nie usprawiedliwiam się, ale ja jedynie zasygnalizowałem błędne kwestie.
Jest jeszcze kilka błędów ale to nie znaczy, że Pani Joanna ma złą wolę a wręcz przeciwnie nie „zmyka się w skorupie” daje dowód na swą otwartośc, elastycznośc i chęc naniesienia poprawek. Pani Joanna pisząc tekst opierała się na wielu źródłach, jak się okazuje błędnych. I do autorów tychże należy mieć pretensje.
Wielokrotnie czytałem o kuriozalnych informacjach o NIEMENIE a dotyczących danych faktograficznych.
Pani Joanna nie izoluje się od …wiedzy, wręcz przeciwnie, pragnie ją poszerzac i przyswajac. Jest odważna i stawia czoła pojawiającym się problemom, rozwiązuje je a nie tworzy kolejne …problemy.
Czy np. Michalski dokonał korekty w swojej książce, gdzie znajduje się potworna ilośc błędów? Nie!
Pani Joanna jest wspaniałym człowiekiem, ma klasę mimo tych kilku błędów wszak „wszyscy popełniamy błędy, lecz nie wszyscy zdają sobie z tego sprawę” panie Bogdanie.
Pani Joanna nie może ponosic żadnych konsekwencji, chocby moralnych, żeby mówic o winie musi być spełniony jeden z wielu składników m.in. świadomośc.
Mnie również drażnią błędy dotycząca życia i twórczości Niemena np. data pogrzebu, dzień śmierci itp.
Spójrz na cała sprawę przez pryzmat własnych błędów i nieudolności.
Panią Joannę darzę szacunkiem i poważaniem i nikt nie będzie mi mówił czy i wobec kogo mam być miły i serdeczny i jakimi słowami mam to wyrażac.
"Refleksja o Czesławie Niemenie byłaby pozbawiona jakiejś prawdy o artyście bez przywołania jego przeświadczenia wypowiadanego w rozmowach z artystą, że mimo wszystko „Piękny jest ten świat” .
Joanna Wnuczyńska"
PS Po jaką cholerę pisac "sorry" nie ładniej ... przepraszam.