W najnowszym wydaniu dwutygodnika "Party" znajduje się czterostronicowy artykuł poświęcony Czesławowi Niemenowi, zatytułowany "Dziwny świat Niemena". Koszt tej przyjemności: 1,90. Wśród kilkunastu zdjęć są dwa, których nigdy wcześniej nie widziałem - jedno najprawdopodobniej z koncertów Grupy Niemen '72 (wydaje mi się, że to sławna koszulka N-E-S-W ) a drugie z Opola '75 - Niemen (tym razem bez koszulki) rozmawia z Marylą Rodowicz. Całość napisana jest dość zgrabnie; jak w każdym tego rodzaju artykule, dużo mówi się o pochodzeniu, początkach, pierwszych sukcesach, a przemilcza się twórcze lata '70. Właściwie mam wrażenie, że tę dekadę zupełnie pominięto. Autorka skoncentrowała się na relacjach Niemen-rodzina.
Jak wpadłem na tę gazetę? Pewna pani czytała tenże artykuł w tramwaju, a ja niegrzecznie spojrzałem jej przez ramię. Jak ogromne było moje zdziwienie, gdy dostrzegłem znajomego, krótko ostrzyżonego człowieka w garniturku z mikrofonem w ręku...
Na jutro mogę przygotować skany, jeżeli są zainteresowani. Ale nie będą one najwyższej jakości... :/
Jak wpadłem na tę gazetę? Pewna pani czytała tenże artykuł w tramwaju, a ja niegrzecznie spojrzałem jej przez ramię. Jak ogromne było moje zdziwienie, gdy dostrzegłem znajomego, krótko ostrzyżonego człowieka w garniturku z mikrofonem w ręku...
Na jutro mogę przygotować skany, jeżeli są zainteresowani. Ale nie będą one najwyższej jakości... :/