Ewo, bardzo dziękuje za tę informacje.
Radia Koszalin słucham często, ale ta informacja mi umknęła.
Z pewnością zarejestruję koncert. Już się cieszę na tę uroczystość.
Swoja droga to ciekawe, bo mój przyjaciel z Trzcianki - artysta plastyk, przed ponad dziesiecu laty, wykonał dla rozgłośni koszalińskiej, na jej zlecenie plakat, którego głównym bohaterem był właśnie Czesław Niemen w otoczeniu Kate Bush, Beatlesów i Pink Floyd (jeśli dobrze pamiętam).
Jakby przeczuwał - to zdumiewające, że miał taką wizję, która teraz nabierze realnego wymiaru. Tylko co się stało z tym plakatem?
(.)
Po pierwsze
Razem z Natalią Sikorą nie występował Paweł Lucewicz a Piotr Proniuk - co umknęło radiowcom, gdyż ta zmiana nastąpiła w małym odstępie czasu.
Po drugie
Relacja z koncertu:
25.12 godz. 21 - recital Natalii Sikory i Piotra Proniuka
26.12 godz. 21 - recital Marka Bałaty z zespołem
Koncert w bardzo przyjemnej atmosferze, obydwa występy godne polecenia - fantastyczne. Zebrani goście potwierdzili tylko rangę imprezy.
Natalia Sikora wykonała :
Pamiętasz ten dzień,
Jeszcze sen,
Sprzedaj mnie wiatrowi,
Aerumnarum plenus,
Italiam, Italiam,
Jutro retransmisja koncertu Bałaty, 26.12.2007,godz.21,00 radio koszalin
Spokojnych Świąt Bożego Narodzenia!
Recital Natalii Sikory , który usłyszeliśmy wczoraj spełnił moje oczekiwania.
Szczególnie spodobała mi się jej interpretacja piosenki „Jeszcze sen”.
Natomiast dzisiejszą retransmisją koncertu Marka Bałaty jestem zawiedziona.
Zaczęło się dobrze, bo „Wspomnieniem”. Potem na próżno czekałam na interpretacje piosenek Niemena
w wykonaniu Marka Bałaty.
Był Chopin Preludium E-moll i znów Chopin – Etiuda F- moll, potem dwie pieśni, kolęda „Dzisiaj w Betlejem”.
Na zakończenie koncertu kolęda „Mizerna cicha.”
Publiczność domagała się bisu, więc na bis był „Dziwny jest ten świat”.
Niestety nie zmieścił się cały w relacji radiowej i został brutalnie przerwany przez reklamy.
Myślę, że sympatycy Marka Bałaty są zadowoleni z koncertu,
natomiast miłośnicy Czesława Niemena mają prawo czuć niedosyt .
Wiedziałem Daszo co robię, poświęcając czas mojej ukochanej (powiększonej) rodzinie. Był i ... Niemen , który mówił "że miłośc największym jest darem" to dla ducha a dla ciała ... rozkoszowałem się konfiturami, które uwielbiał Niemen przygotowanymi przez Jego Muzę, małżonkę Małgorzatę. Cudowne święta.
Dasza: Żeby była jasność - koncert w radio był pocięty, Niemena było trochę wiecej live. W Radio po prostu wywalili 3-4 kawałki jak nie więcej.
Wielka szkoda, że wycięli właśnie piosenki Niemena,
a przecież można było nadać cały koncert w dwóch częściach.
Adrian Adamowicz w Radiu Koszalin prezentuje utwór Niemena Kałakolczik z N-C w "Rodzinnej liście przebojów"
13 lutego o 18.00, z okazji 80. rocznicy urodzin Niemena w koszalińskim studio koncertowo- nagraniowym wystąpi Grażyna Łobaszewska z zespołem Ajagore z koncertem „Z miłości do Niemena” .