Ewagasketbzdura
Widzę, że dalej podważasz kompozytorskie umiejętności Niemena oraz przekaz tekstowy Jego utworów.
no coz, posluchalem wczoraj paru piosenek i jakosc "przypadlosci" nie ulegla zmianie! Czulem, ze ta "bzdura" wywola w co wrazliwszych pewien oddzwiek. Stad wytlumaczylem kontext.
Esencja Niemena byl jego glos. Akwarele, Aerolit, Roboty - to tylko tlo; kapelusz, peruka, okularki - to tylko poza; texty, przekaz, obrazy - dodatki i proby uzupelnienia...
Nie ma co rozbijac na czynniki pierwsze co to sa piosenki Niemena, bo jest to i Wspomnienie i Spokojnym krokiem, bez wzgledu na to kto komponowal, kto gral i w ktorym roku. To sa jego piosenki = jego wykonania.
Pewnie mozna probowac zrobic z tego cos nowego/innego, czemu nie... Ale jak na razie nie slyszalem nic co by dorastalo do przyslowiowych piet niemenowym wykonaniom. Moze kiedys uslysze - nie przekreslam przyszlosci... Jak na razie kicha. Zapoznalem sie z Rapsodem Malenczuka w sobote i nie bylem w stanie wytrwac, chociaz jestem odbiorca cierpliwym i nie jeden raz wielu potworom pozwolilem wypowiedziec sie do konca.
Byc moze przyczyna jest generalnie jakosc i muzykalnosc (czy wlasnie ich brak) tych probujacych, choc nie koniecznie mlodych... Jakos zle sie chyba za to zabieraja...
Ale zauwazmy, ze generalnie piosenki Niemena byly trudne do reprodukcji (publicznej). Sam kiedys wspominal, ze kto lepiej niz on te "swoje" piosenki rozumie, wiec ktoz inny moglby je odnowic we wspolczesniejszej szacie. No a rezultat znamy sami z koncertow - nowa Stodola, Jednego serca... Co pozostalo w tych wykonaniach, to glos. I dlatego wszyscy cieszylismy sie, ze slyszymy jak Niemen znowu spiewa Stoje w oknie. W nowych/innych wykonaniach zawsze bedzie brakowalo tego elementu. (bo w tym wypadku inne elementy byly wlasnie ta nieco dyskusyjnie brzmiaca - "bzdura")...
Mam nadzieje, ze zrozumiale sie tym razem wypowiedzialem. Rownoczesnie dziekuje za wyjasnienie niezrozumialego dla mnie wczesniej wlasciwego znaczenia QSS...
stan.i.slaw N.AE. odpowiadam: QSS= moja częstotliwość robocza,to sygnał radiowy ,nadawany przez moich kolegów z działu "radio" na okręcie Mar. Woj.. a u Niemena QSS I =Pytanie o naszą skromność, QSS II=Nawoływanie. acha teksty,syntezatory,kompozycje Niemena są dla mnie "katharsis" Stach
Dla mnie wlasnie takim, no moze nie "katharsis" ale czynnikiem przyciagajacym do sluchania Niemena, jest jego glos. Glos pozostal najwazniejszy. Tak jak bylo "od poczatku" kariery Niemena - to jego glos byl najwazniejszy.
A ze lubimy sobie samemu pospiewac Niemena to dobrze... Jest zasadnicza roznicza miedzy spiewaniem samemu a sluchaniem spiewania innych...
nie przedluzajac - gasket