dzień zaduszny
Nasz naród (bardziej mi się podoba takie określenie, niż "ten naród"), gdy był w pełni niepodległym przez dwadzieścia lat międzywojennych wychował sobie wspaniałe pokolenie patriotów, wielkiej klasy fachowców i wielkich ludzi kultury. Ale nie było wówczas WSI, TW, donosicieli, spadkobierców PZPR i nie było pozwolenia na niszczenie i okradanie państwa i narodu. Nie było też mediów polskojęzycznych. Były media polskie.
Tadeuszu naród o którym piszesz w swoich pozbiorowościach w zależności od stopnia świadomości albo dziala na szkodę państwa i współbraci rodaków, albo niczym się nie interesuje, albo cierpi bo wciąż śni mu się Strzałopióry Orzeł Biały.... i czeka na Jego wzlot.
ja tylko nawiązałem do wypowiedzi Stacha, próbując wytłumaczyć sobie takie postępowanie.
Sczególnie rzecz jasna podszedłem do PAMIĘCI O CZESŁAWIE NIEMENIE i postawiłem pod murem nomen omen ,jak sie później okazało ( Cztery ściany ...) , gdzie włąsnie stał krzyż , zdjęcie NIEMENA w świecach. I do czasu kiedy nie pojawiła sie procesja ów portret spokojnie stał sobie w otoczeniu zapalonych świec, po procesji stwierdziłem ...BRAK NIEMENA. Obchodząc KRZYŻ ZOBACZYŁEM NIEMENA ODSTAWIONEGO ... CAŁKIEM Z BOKU. Dziś wiem ,że STARGARD SZCZ. NIE LUBI NIEMENA JAK I CI,KTÓRZY PROWADZILI OWĄ PROCESJE,..KSIĘŻA Z WSZYSTKICH KOŚCIOŁOW znajdujących sie na terenie miasta, sądzę,że wydali polecenie "posłusznemu i usłużnemu" do usunięcia -a zdjęcia,powód ?.Uczynił to ktoś... kto "za człowieka był przebrany".
(...) sądzę,że wydali polecenie "posłusznemu i usłużnemu" do usunięcia -a zdjęcia,powód ?.Uczynił to ktoś... kto "za człowieka był przebrany".
(...) CI,KTÓRZY PROWADZILI OWĄ PROCESJE,..KSIĘŻA(...)