Wypadałoby odnotować w tym wątku już drugie z rzędu zwycięstwo Polki podczas 17. Finału Konkursu Piosenki Eurowizji dla Dzieci (
Junior Eurovision Song Contest) w Gliwicach. Gratulacje złożył nawet Prezydent RP:
Andrzej Duda na TwitterzeWielkie brawa, gratulacje i podziękowania dla Wiktorii Viki Gabor za wspaniały sukces i piękne reprezentowanie Polski w konkursie Eurowizji Junior.
Roksana Węgiel dała świetny przykład i zyskała godną Następczynię na europejskiej scenie juniorskiej. Brawo! Super!
O ile z powodu nabytego z wiekiem malkontenctwa podchodzę do sukcesów młodych gwiazd z mniejszym entuzjazmem niż pan Prezydent, to jednak chcę wyrazić uznanie dla sprawności ekip: telewizyjnej i nagłośnienia pracujących w Arenie Gliwice.
Zarówno dźwięk, jak realizacja TV i efekty wizualne w żadnym aspekcie nie odbiegały od tego, co obecnie są w stanie zagwarantować ekipy techniczne w Europie Zachodniej. W tej dziedzinie mamy wreszcie fachowców na europejskim poziomie.
Z reportażu pokazującego przygotowania do finału
Eurowizji Junior dowiedziałem się, że przed wejściem na scenę w specjalnym pomieszczeniu ustala się optymalne ustawienie wokalu każdego wykonawcy, po czym jest ono odpowiednio korygowane i przenoszone na system monitorów do odsłuchu na scenie oraz do kolejnych systemów- już związanych z transmisją dźwięku na salę i przekazem sygnału telewizyjnego, gdzie również są jeszcze możliwości skorygowania ustawienia.
Przy takim poziomie techniki scenicznej młodzi artyści, o ile tylko opanowali tremę, byli w stanie pokazać się w niezwykle profesjonalnym wydaniu. Jeśli jeszcze dodamy do tego niemal dorosły wygląd młodych pretendentów do sławy*, to trzeba rzec, że całość produkcji nie odróżniała się jakością od dorosłej Eurowizji. Entuzjazm widowni nieco
podbijał wartość muzyczną prezentowanych piosenek, a młody wiek artystów dodawał uroku.
Na koniec- krótka ocena wyróżniających się uczestników. Nasza reprezentantka od początku była wymieniana w gronie potencjalnych zwycięzców i uniosła ciężar tych oczekiwań. Opanowanie stresu związanego z występem przed wielomilionową widownią telewizyjną to umiejętność dająca szansę na karierę. W głosowaniu jury z poszczególnych państw uczestniczących w konkursie nasza Viki Gabor ustąpiła nieznacznie pierwszeństwa ambitnemu chłopakowi z Kazachstanu (duży talent wokalny), ale w głosowaniu publiczności nie miała już sobie równych. Dobrze wypadł także reprezentant Gruzji oraz dziewczyny z Francji, Hiszpanii i Macedonii Północnej.
Ze swej strony oczekiwałbym w przyszłości więcej autentycznej zabawy, a mniej perfekcji scenicznej. Może wtedy skupiłbym się na walorach wokalnych i piosenkach a nie na produkcji muzycznej i jakości przekazu audio.
W Polsce żyje wiele utalentowanych dzieci i błędem było niewysyłanie ich przez 10 lat na konkurs Eurowizji Junior. Ale ja wciąż nadstawiam ucha na głosy, w których znajdę ślady przeżyć wykraczające poza tematykę EKO i coś w stylu: "mogę być tym, kim zechcę"... Stąd nie ma mnie w grupie docelowej, do której adresowane są te hity.
Roksanę Węgiel zacząłem kojarzyć dopiero po trzech tygodniach od premiery piosenki ->
"Anyone I Want To Be"(YT).
W "Superbohaterze" podobają mi się wpływy romskie, więc chętnie zamieszczę
Viki Gabor
"Superhero" z "Szansy na sukces" (TVP VOD).
Słychać tu pracę, jaka wykonała młoda wokalistka. Cennych wskazówek, jeśli chodzi o warsztat wokalny udzielił Jej
Adam Czapla, którego miałem kiedyś okazję poznać
PS Prezes Jacek Kurski już zadeklarował, że zgłosi akces TVP do organizacji następnego konkursu (zwycięstwo nie gwarantuje prawa organizacji imprezy). Wynik oglądalności finału AD 2019 to 7,7 mln widzów w szczytowym momencie.
* Zobaczyłem w TV kolegów i koleżanki z klasy zwyciężczyni. Oczywiście uczennice były bez charakteryzacji i uwierzcie- to są naprawdę jeszcze dzieci- zresztą bardzo miłe i wspierające Viki