stan.i.slaw N.AE.gasketstan.i.slaw N.AE.polecam "Zezowata biede"
a dlaczego akurat to?
gdy przeczytasz lub przypomnisz sobie tekst wnet się domyślisz
Jakis ty enigmatyczny! To ja sie mam wysilac, zeby zrozumiec o co Ci chodzilo? Jak Ty w tym kontexcie zrozumiales to o co z kolei Niemenowi chodzilo? Zadanie ponad sily zwyklego czlowieka...
Pozwole sobie wiec przeprowadzic moja interpretacje. Text przytocze w Twoim wlasnym "tlumaczeniu"
stan.i.slaw N.AE."nie wypatrujmy /falszywych bogow/pominmy brednie i teologow"...to NIEMEN wykrzyczal nam prawde jeszcze dlugo przed papiezem
To razem z kontextem (zakonnik, msza, etc) pozwala mi podejrzewac, ze przypuszczasz atak na kler, klechy, Kosciol RC* (*niech kazdy wybierze sobie odpowiednie slowo w zaleznosci od wlasnego swiatopogladu). Rozumiem niechec w tym kierunku, byla przeciez inkwizycja i wojny krzyzowe (w ktorych Europa przetrzepala troche tyleczek Arabuskom i ktorych jest nam teraz strasznie zal, ze tacy byli biedni; a oni odplacaja terroryzmem i cyrk trwa nadal...)
Upowaznia Cie do tego takze fragment piosenki Niemena "pominmy brednie i teologow". Ale tutaj obydwaj musimy byc ostrozni!
Bo w tak powaznych spekulacjach, pierwszym krokiem musi byc wlasciwe zrozumienie poszczegolnych wyrazow. Potem nalezy zrozumiec znaczenie danego slowa a nastepnie jego znaczenie w kontexcie sasiadujacych slow. Potem znowu tresci jakie ten zespol slow niesie. I tak dalej, az stoczyc sie przyjdzie do jakiej-takiej analizy.
Na razie nie spelniamy pierwszego warunku, bo w piosence slyszymy rozne wyrazy. Ja zamiast "i teologow" slysze "ideologow".
Oczywiscie jeszcze sie taki nie urodzil, ktory by poprawnie wszystkie slowa spiewane zrozumial. Ja sam bardzo dlugo rozumialem na aerolicie "i wale w niebo glowa", wyobrazajac sobie podskakujacego w wiezieniu czterech scian artyste, ktory co pewien czas uderza glowa w niebo.
Tak sobie wiec pownioskowalem i do niczego nie doszedlem.
gasket