Nie wiem czy kiedykolwiek robiliście na tym forum coś takiego. Nie znalazłem, zatem zaproponowałem stworzenie troszkę technicznego tematu, w którym przedstawiamy sprzęt muzyczny, z którego puszczamy naszą ulubioną muzykę, oczywiście Czesława Niemena. Ja ostatnio troszkę zaszalałem i postanowiłem "fenicjański" prezent urodzinowy od rodziców przeznaczyć na sprzęt grający. Nawet Wojciech Mann w którymś programie TV powiedział coś w stylu "Musi być sprzęt, a nie małe głośniczki komputerowe"
Otóż moja muzyka płynie z:
- kolumn głośnikowych Sonus Faber Toy Tower (sprzęt włoski)
- wzmacniacza stereo z radiem (amplituner) Yamaha RS-700
- źródła CD Yamaha CD-700
Gdy po raz pierwszy usłyszałem z tych kolumn słowa: "Czemu, Cieniu, odjeżdżasz", "Jednego serca", zamurowało mnie! To na razie z odtwarzacza CD, ale przypuszczam że gdy puszczę muzykę Niemena na sprzęcie, o którym pisze poniżej, zamuruje mnie ze zdwojoną siłą, bo podobno winyl to większa głębia i dynamika dźwięku niż zwykły odtwarzacz CD, a Mistrz potrafił panować nad wokalem jak mało kto.
W niedługim czasie planuję do tego podpiąć gramofon Unitra Daniel G-1100 fs, który zabiorę swojemu tacie, który kupił go w latach 80-tych, czyli gdy byłem dzieckiem. Słuchaliśmy na nim mnóstwo świetnych płyt. Planuję zakup winyli z muzyką naszego Mistrza
Zapraszam do dzielenia się zdjęciami swojego kącika Audio
Otóż moja muzyka płynie z:
- kolumn głośnikowych Sonus Faber Toy Tower (sprzęt włoski)
- wzmacniacza stereo z radiem (amplituner) Yamaha RS-700
- źródła CD Yamaha CD-700
Gdy po raz pierwszy usłyszałem z tych kolumn słowa: "Czemu, Cieniu, odjeżdżasz", "Jednego serca", zamurowało mnie! To na razie z odtwarzacza CD, ale przypuszczam że gdy puszczę muzykę Niemena na sprzęcie, o którym pisze poniżej, zamuruje mnie ze zdwojoną siłą, bo podobno winyl to większa głębia i dynamika dźwięku niż zwykły odtwarzacz CD, a Mistrz potrafił panować nad wokalem jak mało kto.
W niedługim czasie planuję do tego podpiąć gramofon Unitra Daniel G-1100 fs, który zabiorę swojemu tacie, który kupił go w latach 80-tych, czyli gdy byłem dzieckiem. Słuchaliśmy na nim mnóstwo świetnych płyt. Planuję zakup winyli z muzyką naszego Mistrza
Zapraszam do dzielenia się zdjęciami swojego kącika Audio