MaciekW wieku 59 lat zmarł po ciężkiej chorobie wokalista Jacek Lech. Był przedstawicielem pokolenia, które tworzyło muzykę lat 60.
W latach 1966 - 1972 był solistą zespołu Czerwono - Czarni. W 1973 roku założył własny zespół o nazwie Nowa Grupa.
"Bądź dziewczyną z moich marzeń", "20 lat a może mniej", "Czereśnie-wiśnie", "Warszawa jest smutna bez ciebie" - to jedne z największych przebojów artysty.
[*]
Przypomnę, że zespół Czerwono-Czarni wystąpił w Sali Kongresowej przed The Rolling Stones (13 IV 1967). Jacek Lech był wtedy najlepszym wokalistą czerwono-czarnego zespołu.
Z nimi śpiewał także mszę beatową "Pan Przyjacielem moim" (już po pionierach beatowej pieśni sakralnej - Trapistach).
No, ale przede wszystkim był On w połowie lat 70-tych królem muzyki dancingowej, a Jego piosenki zeszły pod strzechy, gdzie do dziś grane są z dużym powodzeniem (na wszelkich imprezach towarzysko-tanecznych, a szczególnie na weselach).
Ja tego piosenkarza kojarzę sobie ze szkolnym boiskiem i przebojami z radia, którymi dyrektor mojej podstawówki (nauczyciel muzyki) uatrakcyjniał pauzy. Mimo ryzyka wpadki nawet wagarowicze przychodzili na długą przerwę, żeby posłuchać muzyki z radiowęzła.
W czwartej klasie kiedy już kojarzyłem Niemena z kilkoma utworami , miałem
poważny dylemat : którą piosenkę
o Warszawie śpiewa pan Jacek, a którą pan Czesław ...
O tym jak młodziutki Leszek Zerhau próbował sił w eliminacjach turnieju Młodych Talentów możecie przeczytać
tutaj.
Przypomniałem sobie jeszcze dwa Jego filmowe songi :
Co Jej mogłeś dać ? ( z filmu "Obrazki z życia"), i "Jak superman"(z drugiej części Wodzireja p.t."Bohater roku"). W czołówkach obu tych filmów nie znajdziemy Jacka Lecha ...
Nadzwyczajna skromność, czy raczej przeoczenie realizatorów ?
Polskie Radio w ubiegłym roku wydało kompilację przebojów Jacka Lecha . Nie ma tam niestety piosenki
Warszawa jest smutna bez ciebie), jest
Mężczyzna nigdy nie płacze , ale brak
Nie mówię żegnaj