Dzisiaj zmarł Tadeusz Nalepa. Żył 64 lata
Wczoraj w Kulturze pokazywali jak debiutował z Mirą na II Festiwalu Młodych Talentów.
Kiedyś czytałem wywiad-ankietę z Panem Tadeuszem -w rubryce marzenie była odpowiedź : nagrać coś z Cześkiem Niemenem ...
Dziś 35 minut po północy w telewizyjnej Dwójce emisja filmu dokumentalnego o Tadeuszu Nalepie pt. "Wszyscy jesteśmy romantyczni".
Odchodzi tak ważny dla naszej kultury muzycznej Człowiek , mija doba i miejsce na film o Nim w ogólnopolskim programie znajduje się 35 minut po północy...
Już spokojnie Im w tych sukniach, oby nie zapomnienia.
Na stronie radia DERF przeczytać można apel , by właśnie o tej godzinie wszystkie rozgłośnie radiowe nadały utwór Modlitwa z płyty Breakout "Karate".
Gwoli ścisłości "Modlitwa" pochodzi z płyty "Kamienie".
Ciekawe jest zdanie nawiązujące do CN."Chodzi tu o płytę 'Żagiel ziemi', której nie chcieli nagrać Niemen i Skrzek, a zrobił to Nalepa z grupą Breakout." To cytat dosłowny.
Skoro NIEMEN niechciał nagrac -więc dlaczego domagamy się aby ujrzały światło dzienne te kompozycje ( i inne też),które były byc może "wypadkami przy pracy "?. Winniśmy uszanowac wolę i decyzję NIEMENA."Żagiel ziemi "-kto był żaglem(sam sobie sterem,żeglarzem ,okrętem ?) a kto wiatrem (historia?)?Ciekawy temat do rozważań.
"Żagiel ziemi"to chyba najmniej znana i najmniej ciekawa płyta Brekautów,
Nalepę solowego zwykle dobrze słuchało mi się w aucie, więc kupowałem na kasetach ("To mój blues","Jesteś w piekle", "Absolutnie", "Cyrk.." z Trojanowską i "Najstarszy zawód świata").
A utwory z "Karate" i "Kamieni" miałem przegrane (w czasach studenckich) na kasetę i do dziś często mi się to plącze...
Czy moglabys to Ewo jakos uzasadnic? Dlaczego wedlug Ciebie jest to "najmniej znana" i "najmniej ciekawa" plyta Breakoutow?
Radio Szczecin dwa razy dopingowałem, nawet wgrałem im fragment Modlitwy. Nic nie pomogło. Grają swoją muzyczkę jak zwykle i nic ich nie obchodzi. Smutne i prawdziwe.
zupełnie nie przemawiają do mnie te olimpijskie teksty. Chyba, że ktoś lubi słuchać bluesa o mięśniach, kościach, tętnicach, rzucie dyskiem, biegu maratońskim itp. Ja nie lubię, dlatego nie słucham tej płyty.
Cieszę się, ze Niemen nie wziął udziału w tym przedsięwzięciu.
Dotychczas znałem go z albumu Blues który uważałem za coś istotnie ciekawego ale bez większych ekscytacji , po jego zgonie stwierdziłem że wypadałoby poznać resztę dorobku tego człowieka bo Telewizją i radiem rządzą zwyrodniali troglodyci i nie ma szans bym poznał dorobek tego artysty
Jeżeli ma ktoś wtyki w radiu czy telewizji , głównie chodzi o telewizję to może miałby kto możliwość przyciśnięcia ludzi i zasugerowania o emisji jakichś utworów Nalepy...
z dnia na dzień wręcz śmierć zabierała do siebie coraz bardziej wpływowych ludzi kultury
...
do grona tych co przeszli na drugą stronę tęczy może dojść wielu starszych i wybitnych ludzi , po nich będzie pustka ...
Jeżeli ma ktoś wtyki w radiu czy telewizji , głównie chodzi o telewizję to może miałby kto możliwość przyciśnięcia ludzi i zasugerowania o emisji jakichś utworów Nalepy...
Nie potrzeba tu wtyków, wystarczy poprosić o te programy na forum TVP Kultura.
Zresztą, z tego co słyszałam od Markovitza, już w czerwcu będzie w Kulturze Dzień z Tadeuszem Nalepą i Breakoutem.