witam!
nie moge nigdzie namierzyć utworów naszego wspaniałego artysty:
- włóczęga (bradziaga) - wykonanie po rosyjsku
- modlitwa część 1 i 2
czy mogę prosić WAS o pomoc ????
gdzie mogę te utowry znależć?
godizny szukania ale nic to nie dało...
z góry dziekuję!~!!
Serdecznie polecam "Włóczęgę" - co prawda po polsku znajdującą się na płycie "Sukces" w boxie I "Niemen od początku". "Włóczęga" po rosyjsku jest na płycie analogowej CBS Czeslaw Niemen Russische Lieder.
Nie wiem o jakich modlitwach myślisz - "... o Niepodległość"?
Nie polecałbym płyty Green Tree Records - jest na niej charakterystyczny szum słyszalny w cichych momentach, stanowiący pozostałość po DeClicker'ze, gdyż materiał na nią został zgrany z płyty analogowej a nie z taśmy, podobnie jak Strange i Ode. Jest więc to klasyczny PIRAT.
Ale faktycznie, zdobycie Bradiagi nie stanowi większego problemu.
Jedna powstała w 1966 roku, druga w 1973 roku, trzecia jest na płycie CBS. Są więc dwie radiowe, jedna płytowa - wszystkie śpiewane po rosyjsku.
Ponieważ "rachunek" nie sprecyzował o jakie modlitwy chodzi, może inni coś wiedzą?
Odezwał się RACHUNEK ale nadal nie wiemy o jakie modlitwy chodzi - czy o "gołębią z orlimi skrzydłami"????? AMEN
Ed czy mogłbys sprecyzowac co to za utwor. gdzies na kasetach, ktore jeszscze moja mama nagrywala mam utwor spiewany przez Niemena a capella. jakosc jest strasznie slaba. nagrywanie na magnetofon z telewizora przez zbiorczy mikrofon. slabo slychac slowa, ale cos tam wlasnie takiego jest jak przytoczyles.
Są dwa utwory Niemena, które można kojarzyć z modlitwą. Pierwszy to "Moja piosnka [II]" Norwida (incip. Do kraju tego, gdzie kruszynę chleba), a drugi to wspominany już tu, choć pod niewłaściwym tytułem "Amen" lub "Różaniec", "W imieniu Niepodległej" (incip. Nie obawiajcie się prawdy i dalej w tekście /białej gołębicy / chociaż orle mam sktrzydła / niko nie napadnę itd.) W ostateczności za modlitwę mógłby też uchodzić "Hymn miłości", czyli fragment z listu św. Pawła do Koryntian. I to wszystko na ten temat...
Zapomniałeś Romanie o trzecim najważniejszym.
"Moja piosnka" i "Hymn do miłości" to na pewno nie są. Ja mam tylko chyba fragment (nagranie jest dosyc slabe tzn. nie od poczatku i trudno powiedziec czy Niemen dopiero zaczal spiewac, czy jest juz w dalszym fragmencie). Musialbym przesluchac jeszcze raz, bo nie jestem pewien czy sa tam slowa podane przez Romana. to co udaje mi sie wychwycic i pamietam teraz ma postac mniej wiecej taka: az zablysnie mi przed okiem/ w sercu zablysnie ...... i potem z szaropiórym .... sił mi brak(?)
nie jestem pewien co do ostatniego wyrazu. Ale moze teraz bedzie latwiej powiedziec co to jest.
No i nie wiemy co to jest to ostatnie najwazniejsze...
To jest fragment norwidowski z dyptyku dramatycznego "Tyrtej - Za kulisami", fragment ten ma tytuł "Za płotem". [incip. Pielę zagon / zagon czarny / przez dzień cały. niemen wykonywał go na przełomie lat 80/90 m.in. na koncercie w Operze Leśnej organizowanym przez VBART i zarejestrowanym przez gdańską TV a nastęonie emitowanym w dwóch częściach na antenie ogólnopolskim w pierwszym programie TVP we wrześniu 1990 r.
Romanie - ale to nie jest ta trzecia NAJWAŻNIEJSZA MODLITWA.
... to juz wyglada jak quiz..
dla mnie najpiekniejsza modlitwa Czeslawa jest Terra Deflorata
Ale coś się dzieje - kiedy zaglądam na forum i widzę że od kilku dni nikt się nie odzywał - jestem... (tu wcale nie musi być brzydkie słowo).
Muzyką Niemena żyję od 34 lat - na pocieszenie powiem że znam większego maniaka. Nie wyobrażam sobie jednak, że forum mogłoby zamilknąć.
Młodzi - pytajcie, stawiajcie tezy, dyskutujmy. Podoba mi się MATT, który podjął pierwszy wątek tego postu, który był trochę ironiczny ze względu na sposób zapytania RACHUNKA o "modlitwę". Od razu skojarzyło mi się zapytanie, które padło kilka miesięcy wcześniej w poście "poszukuję utworu Niemena o połowie ryb" - stąd ta "gołębia modlitwa".
Ale skoro jesteśmy przy RACHUNKU - na dole jego postu pojawia się jakaś reklama.
A odnośnie quizów - być może kiedyś coś takiego będzie w Wielkiej Grze. Więc uczmy się, pytajmy.
Nie, nie mialem na myśli TERRA DEFLORATY, niemniej to wspaniałe ukierunkowanie - przesłuchaś TERRĘ pod tym kątem.
Angur napisał: <<A tak na marginesie, czy ktokolwiek ma nagranie wspomnianego "Rozanca"/"W imie Niepodleglej"? >>
Utwór ten został w kraju wydany na oficjalnej kasecie. Nie spotkałem jej jeszcze na allegro.
Jeśli chodzi Ci o "Terra deflorata" to - przynajmniej dla mnie - nie do końca jest to, wbrew pozorom, modlitwa, lecz część "pamfletu na ludzkość" ubrana w modlitewną formę. Nie ma bowiem charakteru "dialogu z Absolutem", lecz jest skargą na rzeczywistość. Oczywiście - można się o tę interpretaję spierać...
Tak to co mam na kasecie to utwór "Tyrtej - Za kulisami" czy dokładniej "Za płotem". Niestety po wpisaniu do wyszukiwarki nie wyskakuje nic konkretnego. Bede musial sprawdzic w domowej biblioteczce lub publicznej. albo ostatecznie wybiore sie do ksiegarni. A moze ktos z was zna adres strony internetowej z tym utworem?
Swoja droga dziwie sie sobie, ze tak pozno wpadlem na pomysl zapytania sie co to moze byc na utwor, majac na forum takich ekspertów.
Dziekuje i pozdrawiam
Podpowiem, że Edek słuchał ostatnio ścieżki dźwiękowej z filmu Polonia restituta
"Modlitwy o wolność" _ jeśli o to Wam chodzi w ogóle nie biorę pod uwagę w tej "klasyfikacji", gdyż jest to tekst Mickiewicza, a ja uwzględniam jedynie utwory z tekstami samego Niemena, jak Jego pełne własne wypowiedzi. Skądinąd - czy nie szkoda czasu i miejsca dla rozwijania tak - summa sumarum - trywialnego wątku?!
POSTSCRIPTUM.
W poprzednim poscie słowami Romana podsumowałem wyliczanie znanych wszystkim "modlitw" - mając nadzieję szperacza-poszukiwacza, że kiedyś odnajdziemy jakąś nową, nieznaną dotychczas. Chciałem rozpalić u wszystkich - nie dlatego "że jestem lepszy" - nadzieję, na odnalezienie kolejnej, a szerzej kolejnych "nieodkrytych" nagrań tylko i wyłącznie dlatego, że wierzę iż istnieją, że są, że kiedyś będziemy mogli je słuchać. Przepraszam za lapidarny sposób pisania, ale sądzę iż większość właściwie odczytała moje intencje.