Uzupełnię, że w w/w filmie wzięła udział Małgorzata ... - Niemen
Właśnie odtworzyłem sobie po latach "Zapach ziemi".
Nie znajduję wyjaśnienia, dlaczego ten film jest "bojkotowany" przez naszą TV.
(*)
W tym 2011 roku w marcu 21. o godzinie 5 rano telewizja polska wyemitowała film produkcji polskiej pod tytułem "Sobie królem" . Muzyka Czesław Niemen. Widziałem ten film. Słychać muzykę instrumentalną, gitarę akustyczną, saksofon barytonowy-chyba, syntezator . I właśnie , muzyka Czesław Niemen, a kto konkretnie grał tą muzykę.
Pozdrawiam
Jurek
W tym filmie na gitarze gra Jerzy Grunwald.
Pozdrawiam
Jurek
A film "Klucze". Przyjechali Niemcy do Krakowa , poprosili Czesława Niemena , aby wystąpił z muzykami . Czesław Niemen wystąpił z muzykami , jest to udokumentowane, widać i słychać. Niemcy przybyli do Polski, dogadali się z Niemenem , z inicjatywy Niemców Niemen z muzykami wykonali koncert . Niemcy dostrzegli, warto zarejestrować koncert Czesława Niemena , i rzeczywiście to zrealizowali . Kilkakrotnie widziałem ten film.
Pozdrawiam
Jurek
Dwa filmy polskie , gdzie śpiewa Czesław Niemen, "Sobie król" i "Wesele". Czesław Niemen śpiewał głosem , praktycznie zduszonym , chrapliwym głosem, takie wrażenie , specjalnie głos w ten sposób intonowany. tak sobie zaśpiewał Czesław Niemen w tych filmach, choć możliwie takie było wymaganie reżyserów tych filmów.
Pozdrawiam
Jurek
Dziękuję Dominie 189 za żródłowe informacje . Więc czterokrotnie było dokumentowane na taśmach wizyjnych koncertowanie Grupy Niemen; w Monachium - podczas Igrzysk - nagrywali Niemcy ; w Finlandii - nagrywali Finowie; w Krakowie w czasie kręcenia "Kluczy"- nagrywali Niemcy; w Opolu w trakcie festiwalu polskiej piosenki- nagrywali jacyś ludzie spoza granic Polski.
Niemcy, Finowie, a Polacy to co, właśnie ; Grupa Niemen , awangarda rocka, dostrzegli zjawisko ludzie kultury z Niemiec , z Finlandii , a Polacy to co. Piszę o rejestracji wizyjnej koncertu Grupy Niemen.
Ewo, Czesław Niemen zaśpiewał w sposób , jaki uznał za właściwy. Nie myślę o wpływie twórców filmów .Tylko o takim fakcie, w jaki sposób Czesław Niemen zrealizował kontrakt. Kontrakt filmowy, Czesław Niemen otrzymał zlecenie cząstkowe w tych filmach . Myślę o odczuciu Czesława Niemena na temat filmowców niemieckich-twórcy filmu "Klucze" i o filmowcach polskich. Niemcy , proszę pełny koncert , pełna wypowiedż muzyczna, to filmowcy niemieccy zrealizowali. Polacy, proszę , cząstkowa wypowiedż muzyczna .I co słychać w tych dwu polskich filmach, najbardziej rozpoznawalny głos w Polsce , a Czesław Niemen wydobywa z siebie niski , chrapliwy, intonowany głos . I na filmach , które przetrwają, a byłem na koncercie Czesława Niemena , ależ krzyczał w kompozycji "Pielgrzym". Ja to czułem , Czesław Niemen oczekiwał od filmowców polskich jakiejś propozycji , w której mógłby się w pełni wypowiedzieć.
Pozdrawiam
Jurek
Na początku roku z portali internetowych dowiedziałem się o śmierci cenionego producenta śp. Tadeusza Paradowicza. Ta wiadomość - jak się okazuje- dotarła do nas z Lidy, gdzie trwała sesja dokumentacyjna do filmu o Niemenie...
Mgła tajemnicy otaczająca wszelkie przedsięwzięcia związane z naszym muzycznym patronem spowiła je tak gęsto, że nawet ludzie żywo zainteresowani twórczością Niemena dowiadują się o nich w zaskakujący i przykry sposób.
Post, do którego się odnosi w swoim aluzyjnym stylu Tadeusz jest właśnie przykładem takiej tajemnicy, albowiem:
- mimo że od wielu lat interesuje się sztuką Niemena, to jednak nie wiedziałem, że oto taki film powstaje (i pewnie bym się nie dowiedział, gdyby nie tragiczna wiadomość z planu),
- nadal nie jest pewne, czy na Białorusi wykonywano dokumentację na potrzeby filmu dokumentalnego, reportażu, czy filmu fabularnego..?
Realizatorzy chyba z góry założyli, że nie trzeba informować ludzi potencjalnie zainteresowanych tematem.
Tymczasem, jeśli chodzi o obecnie produkowane ważne filmy, dobrą praktyką jest promowanie ich jeszcze na etapie powstawania. Pierwszy z brzegu przykład to dokument filmowy "Człowieku, będziesz legendą" opowiadający o naszych reprezentantach podczas zmagań EURO 2012. Film miał interesujące trailery jeszcze podczas czerwcowego turnieju. Widz mając świadomość, czego może się po takim obrazie spodziewać, chętniej podejmie decyzję, aby go obejrzeć, gdy film będzie miał swą premierę (II 2013). I to jest OK, bo niełatwo wypromować dziś film dokumentalny, czy płytę audio z archiwaliami.
Myślę, że z odpowiedzią na pytanie, czemu tak się nie dzieje z przedsięwzięciami dotyczącymi Czesława Niemena (nie tylko film, ale płyty i inne formy upamiętnienia)?- większość użytkowników Forum da sobie radę bez wykładania kawy na ławę.
Obiecująca, zachęcająca i mądra wypowiedź Krzysztofa Magowskiego na temat życia Czesława Niemena. Budzi ona nadzieję, że film nareszcie pokaże prawdziwy obraz artysty i jego szczególne znaczenie dla polskiej kultury.
W najnowszych Brzmieniach Tadeusz Skliński opowiada o wspólnej podróży z Krzysztofem Magowskim do Włoch i Niemiec w poszukiwaniu śladów Niemena i o owocnym spotkaniu z włoskim managerem Niemena Francesko Lo Bianco.
Jak pisze Tadeusz, nakręconego materiału jest tak dużo, że TVP namawia K. Magowskiego na 3-odcinkowy serial.