PILNIE POTRZEBUJĘ TEJ PIOSENKI! KTO WIE GDZIE MOGĘ JĄ ZNALEŹĆ TO PROSZĘ O KONTAKT!!
To jest Pieśń o połowie ryb.
"Piesń o zdobyciu morskiego brzegu"(tzw."Pieśń wojów") ,sądzę,że jest pieśń mówiąca o czymś głębszym,a napewno nie jest ona poświęcona rybom.
Moi drodzy, znowu odkurzam stary temat, ale uświadomiłem sobie jedną rzecz - nie znam genezy tego utworu! Ekhm... wiem ("...że nic nie wiem), kiedy ten tekst powstał, i że oryginał jest bodaj w j. angielskim - ale skąd Niemenowi wpadło do głowy, żeby to zaśpiewać?
Jak znam życie kochani forumowicze - znacie historię tej piosenki i mam nadzieję, że się nią podzielicie!
Pieśń znana od dawna, była pieśnią wojów Bolesława III Krzywoustego, przez historiografów uważana obecnie za pierwszy hymn Polski jeszcze przed "Bogurodzicą" jako pieśń bojowa.
Nigdy się właściwie nad tym nie zastanawiałem - czy owa pieśń posiadała ustaloną melodię, zapis nutowy? Czy istnieje coś w stylu jej "oryginalnej" wersji? Przyznaję, że nie mam zielonego pojęcia o tym, czy Niemen odtworzył ową pieśń czy też skomponował nową doń muzykę... Czy przed Czesławem były znane jakieś wykonania tego utworu, chóralne tudzież jakiekolwiek inne?
Witam Was, Kochani.
Nie wiedziałam, do kogo się zgłosić, po długich poszukiwaniach w Sieci odnalazłam Wasze Forum.
Potrzebuję pomocy w odnalezieniu jednego utworu Czesława Niemena: Pieśni tysiąclecia.
Słyszałam go kiedyś jako dziecko, ostatnio pod wpływem pewnych okoliczności przypomniał mi się i zaczął "prześladować". Wspomnienie jest stare, jednak marzę o posłuchaniu tego utworu.
W dyskografii Niemena, jaką udało mi się odnaleźć w Internecie nie ma go, znalazłam jedynie ślad w postaci notki, że utwór byl wykonywany na opolskim festiwalu w 1979 roku.
Proszę o wskazówkę, gdzie można ten utwór "zdobyć".
Serdecznie pozdrawiam
A.