Obserwuję od pewnego czasu zakupy na Allegro płyt i pamiątek po C. Niemenie. I niestety tu najlepiej widać tych... wszelkiego rodzaju " fanów " jego twórczości. To, że najczęściej kupowane są składanki to pół biedy. Robią to Ci, którym jego śmierć przypomniała na chwilę ( ! ), że był ! Więc kupują CD " the best " i przez chwilkę męczą jego stare hity. Te osoby mogę zrozumieć. Natomiast zupełnie nie pojmuję tych, którzy za spore pieniądze kupują pirackie CD wydanie przez Andromedę i jej podobnych ! Darek już napisał o jakości tych nagrań oraz o ohydnej szacie graficznej, więc nie będę tego powtarzać. Również sam Niemen tak często wypowiadał się bardzo negatywnie o tych wydaniach ! A przecież również na Allegro lub w sklepie z płytami za podobne ( a niekiedy wręcz mniejsze ! ) pieniądze można kupić ten sam CD, ale wydany legalnie i z oryginalną okładką !
a może byśmy założyli wspólne konto i skladali sie na rzadkie plyty?
oczywiscie powstalby problem jak to przekazywac i czy tak wogole mozna.
w kazdym razie rzucam pomysl, moze powstana jakies konkretne propozycje i rozwiazania
A ja mam autograf Czeslawa z koncerty w sali Korony w Krakowie (druga polowa lat 80tych), ale za nic go nie sprzedam.
Pozdrawiam
przecknalem sie na chwile z zimowego snu - i pozdrawiam wszystkich w nowym roku -
tez mialem kiedys rozne autografy w ksiazeczce telefonicznej - nosilem ja w tylnej kieszeni razem z kalendarzykiem - kalendarzyk co rok sie zmienial - a spis telefonow zostawal
z autografow byl stockhausen xenakis etc
chociaz nie od wszystkich bralem autografy - gadalem kiedys z boulezem a autografu nie mam
z tymi autografami to raczej bylo tak dla hecy
przy okazji - paryz - bardzo -kulturalne- miasto
spis telefonow z autografami przez lata sie zuzyl - a ja juz nie nosze kalendarzyka w tylnej kieszeni
w ogole nie nosze
jak to mowi - szczesliwi czasu nie licza
gasket
ja nie posiadam autografu Niemena,gdyż wiem,że nie był zwolennikiem tego irracjonalnego zapędu fanów(o tym napisał dość wyrażnie),mnie interesowały Jego przekazy,muzyka ,dlatego dla mnie a u t o g r a f e m jest Jego muzyka,poezja a wynika to z szacunku dla tak szczególnego Artysty.wiem co to znaczy nachalność,gdyż i ja nie toleruje ,gdy ktoś mnie nęka. Nie czuje zatem niedosytu wręcz przeciwnie,jestem rad .Spójrzmy na to nieco inaczej a mianowicie nikt boga nie widział,nie otrzymał żadnego pisma ani autografu a ludzie wierzą, wyrażam tu pogląd,ze choć wiele osób np. nie widzialo Niemena ale Go nie uwielbiają,lecz rozumieją to oto wlasnie chodzilo Niemenowi .