Tytuł telewizyjnej rejestracji koncertu: CZESŁAW NIEMEN
Tytuły dwóch części koncertu (funkcjonujących jako odrębne programy) :
Część pierwsza : "Dziwny jest ten świat"
Część druga : "Terra deflorata"
Realizacja telewizyjna : Marian Ligęza
Dźwięk : Wiktor Niemiro
Montaż : Tadeusz Choiński, Jerzy Hajdamowicz
Redakcja : Aleksander Szostak
Produkcja : TVP3 Gdańsk, 1990
Koncert Niemena dla Solidarności odbył się w Sopocie w dniu 25 sierpnia 1990r., a okazją była dziesiąta rocznica powstania związku i wielkiego ruch społecznego.
Organizatorami koncertu były : Bałtycka Agencja Artystyczna (BART) oraz PSJ Warszawa i Agencja Artystyczna "Artus" z Lublina.
Tych programów (jak i koncertu) brak w wykazach w DYSKOGRAFii Tadeusza Sklińskiego.
Rejestracji koncertu dokonała Telewizji Polska- Oddział w Gdańsku. Po dokonanym przez Niemena wyborze utworów koncert został pokazany w dwóch częściach w programie ogólnopolskim TVP (we wrześniu i w październiku 1990r.). Miał też emisje w TVP3 Gdańsk.
Artysta dedykował swój występ Solidarności i Lechowi Wałęsie.
Wśród publiczności dostrzec można działaczy związkowych m.in. Bogdana Borusewicza i Alinę Pieńkowską. Jest też na widowni spora grupa młodzieży na wózkach inwalidzkich.
Niestety montaż całego koncertu pozostawia wiele do życzenia : niektóre przebitki kilka razy się powtarzają i co gorsza, nie pasują do klimatu poszczególnych utworów.
Koncertowe wykonanie piosenki "Czy mnie jeszcze pamiętasz" jako samodzielny teledysk pokazywane było w kilku odcinkach programu "Dozwolone od lat 40..." oraz w stacji MTV Classic - już po śmierci Czesława Niemena.
Utwory - część pierwsza koncertu tv (w rzeczywistości druga) :
1. Wspomnienie
2. Wiem, że nie wrócisz
3. Stoję w oknie
4. Jednego serca
5. Płonąca stodoła
6. Czy mnie jeszcze pamiętasz
7. Czas jak rzeka
8. Dziwny jest ten świat
Utwory - część druga koncertu tv (w rzeczywistości pierwsza) :
1. Spojrzenie za siebie
2. Za płotem - wykonanie a capella wiersza Norwida
3. Miłość (fraszka) - recytacja wiersza Norwida
4. Unisono na pomieszane języki
5. Nic nowego (Doloniedola)
6. Zezowata bieda
7. Terra deflorata
8. Nie obawiajcie się prawdy (Amen)
Tytuły dwóch części koncertu (funkcjonujących jako odrębne programy) :
Część pierwsza : "Dziwny jest ten świat"
Część druga : "Terra deflorata"
Realizacja telewizyjna : Marian Ligęza
Dźwięk : Wiktor Niemiro
Montaż : Tadeusz Choiński, Jerzy Hajdamowicz
Redakcja : Aleksander Szostak
Produkcja : TVP3 Gdańsk, 1990
Koncert Niemena dla Solidarności odbył się w Sopocie w dniu 25 sierpnia 1990r., a okazją była dziesiąta rocznica powstania związku i wielkiego ruch społecznego.
Organizatorami koncertu były : Bałtycka Agencja Artystyczna (BART) oraz PSJ Warszawa i Agencja Artystyczna "Artus" z Lublina.
Tych programów (jak i koncertu) brak w wykazach w DYSKOGRAFii Tadeusza Sklińskiego.
Rejestracji koncertu dokonała Telewizji Polska- Oddział w Gdańsku. Po dokonanym przez Niemena wyborze utworów koncert został pokazany w dwóch częściach w programie ogólnopolskim TVP (we wrześniu i w październiku 1990r.). Miał też emisje w TVP3 Gdańsk.
Artysta dedykował swój występ Solidarności i Lechowi Wałęsie.
Wśród publiczności dostrzec można działaczy związkowych m.in. Bogdana Borusewicza i Alinę Pieńkowską. Jest też na widowni spora grupa młodzieży na wózkach inwalidzkich.
Niestety montaż całego koncertu pozostawia wiele do życzenia : niektóre przebitki kilka razy się powtarzają i co gorsza, nie pasują do klimatu poszczególnych utworów.
Koncertowe wykonanie piosenki "Czy mnie jeszcze pamiętasz" jako samodzielny teledysk pokazywane było w kilku odcinkach programu "Dozwolone od lat 40..." oraz w stacji MTV Classic - już po śmierci Czesława Niemena.
Utwory - część pierwsza koncertu tv (w rzeczywistości druga) :
1. Wspomnienie
2. Wiem, że nie wrócisz
3. Stoję w oknie
4. Jednego serca
5. Płonąca stodoła
6. Czy mnie jeszcze pamiętasz
7. Czas jak rzeka
8. Dziwny jest ten świat
Utwory - część druga koncertu tv (w rzeczywistości pierwsza) :
1. Spojrzenie za siebie
2. Za płotem - wykonanie a capella wiersza Norwida