Tę nieścisłość, Dominie, mógłbym położyć na karb mijających zbyt szybko lat, ale prawda jest taka, że gdy byłem młodszy, to również zdarzało mi się mylić edycje festiwalu opolskiego z lat 1972-1976 oraz sopockiego: 1992 i 1997. Skoro Tadeusz Skliński w kalendarium albumu przyporządkował "Wspomnienie" z orkiestrą na rok 1974, to i trwające około półtorej minuty wykonanie "Dziwnego.." pochodzi z tej samej edycji OPOLA. Tak też podaje ->
Wikipedia. Z retransmisji radiowej pamiętam, że oba utwory dzieliła tylko zwyczajowa porcja oklasków. Niestety parę lat później przez pomyłkę skasowałem ten domowo-nagraniowy rarytas.
A propos pomyłek w datowaniu nagrań: na płycie koncertowej z "Rock Old Meeting '86" jest nagrana zapowiedź Niemena, w której błędnie datuje radiową wersję "Pod Papugami" na rok 1962 zamiast na 1963. Kiedy kilka lat później przyjechał z koncertami na Mazury, to mnie poprawił, że ten jego radiowy debiut (wersja z Bossa Nova Combo) miał miejsce w studiu na ul. Myśliwieckiej w 1963 (rozmawialiśmy o wydanym na początku lat 90. winylu z tym nagraniem). Przypomniał wtedy sobie, że Mateusz Święcicki chciał, aby Czesław wykonał tę piosenkę w tym samym roku w Opolu. Na koniec swoich wspomnień dodał:
odkąd nie jem mięsa, poprawiła mi się pamięć.
Może i ja powinienem zmienić dietę..?
Shuty pisze:
Nie widzę w ankiecie Opola '73 (...)
Niemen podczas koncertu "Musicorama", zamykającego KFPP Opole '73 wykonał: "Jakim cudnym jesteś stworzeniem", "Com uczynił", instrumentalny utwór "Inicjały" i "Odę do Wenus".
Przypomnijmy, że przełom czerwca i lipca 1973 to zakończenie pracy z muzykami pod wodzą Józefa Skrzeka i nawiązanie współpracy z muzykami grupy KRZAK. Opisany w "Dzienniku Bałtyckim" repertuar wskazywałby, że podczas tego koncertu Niemen wystąpił jeszcze z kolegami z SBB, ale pewności nie ma. Ciekaw jestem, czy Czesław zaśpiewał wówczas "What A Beautiful Woman You Are" po polsku- jak to czynił z deklamowanym fragmentem "Ody do Wenus"..?
PS W pierwszym liście wątku zamieściłem tyle festiwalowych występów Niemena-Wydrzyckiego, ile tylko pozwoliła mi opcja tworzenia ankiety.
Widoczny jest tu brak trzech występów, o których lakonicznie informowała prasa (że o radiu i TV nie wspomnę): OPOLA'63, OPOLA'73 i OPOLA'76.