Po dłuższej przerwie natrafiłem na
nagrania Czesława Niemena zamieszczone na składankach, czyli- jak to nazwał kiedyś Bogdan-
płytach zbiorowych. Jeden z tych albumów ("Złota kolekcja BEST OF 20 LAT", wyd. Pomaton- Warner Music Polska) już zaanonsowałem w wątku ->
Złota płyta.
W tym topiku podzielę się wieścią o dwóch innych krążkach zawierających popularne niegdyś w Polsce piosenki. Te dwie składankowe płyty kompaktowe wydano pod labelem
Mtj :- pierwsza pochodzi z serii
LATA 70 ' the Best i firmuje ją tytuł przeboju Ireny Jarockiej "
Odpływają kawiarenki". Drugim w kolejności utworem na płycie jest "
Nim przyjdzie wiosna" w niemenowym wykonaniu (studio N.Ae.). Są tu także m.in. przeboje Alibabek, Partity, Grechuty ('Muza pomyślności"), Czerwonych Gitar ("Port piratów"), Daniela Kłoska, Skaldów, Maryli Rodowicz ("Sto koni"), Krzysztofa Krawczyka i 2+1,
- druga składanka obejmuje przeboje kilku dekad, pochodzi z serii
POLSKiE SZLAGIERY, a nosi tytuł "
Nie liczę godzin i lat". Trzecim utworem na tej płycie jest walczyk "
Ulice niby piosenki" z muzyką Marka Sarta w
robotestrowej aranżacji Niemena. Moją uwagę przyciągnęły przeboje Eleni, Iwony Niedzielskiej oraz zespołów: VOX i Wawele. Nie rozumiem, czemu Marek Grechuta (jak na poprzedniej kompilacji) zagościł w zestawie znów z "Muzą pomyślności"..?
W przypadku obu płyt piosenki nagrane przez Czesława w semi-professional studio nie odbiegają brzmieniowo od najlepszych tracków zebranych na tych płytach, choć- jak wiadomo- Niemen to Niemen i oryginalność Jego propozycji muzycznych nawet po latach nie ujdzie uwadze słuchaczy