Podziękowania za emisję koncertu należą się przede wszystkim panu Witoldowi Górce z TVP Kultura

Domin189 pisze:
A czy to było cyt. "Of the First Major Discoveries" ?
Układ tego koncertu przypomina setlistę wcześniejszego koncertu olimpijskiego z Monachium.
Po części improwizowanej z solem Jerzego Piotrowskiego Grupa poderwała się do
bluesowo-rockowego lotu , w którym usłyszeć można było główny temat utworu "Figo-fago", nagranego w IV 1974r. na debiutanckiej płycie SBB.
Początkowo ów temat stanowił pierwszą część kompozycji Józefa Skrzeka "Z pierwszych ważniejszych odkryć". Niestety telewizja fińska z części śpiewanej pozostawiła tylko jakieś dwa wersy... Ale - moim zdaniem - dobrze się stało, że zachowano właśnie tą porywającą część instrumentalną.
Dominie - to nie jest tylko "hałas" !

Domin189 pisze:
Pozytywnie zaskoczył mnie "BANKIET", którego nie oglądałem co prawda do końca, ale jak tylko dostanę nagranie, to zajmę się jego analizą. Muzyka iście Niemenowa!
Muzyka skomponowana i wykonana na zamówienie prof. Głuszczaka nie jest w warstwie aranżacyjnej przekombinowana i chyba dlatego (mimo stosunkowo ograniczonego instrumentarium) nawet po latach się broni.
Proście więc na
forum Kultury także o inne filmy z widowiskami Olsztyńskiej Pantomimy Głuchych - jak np. znakomity film "Rzeźbiarze powietrza".
Oglądalność niedzielnego programu (nasza zmora

) była bardzo dobra, co niesie nadzieję na przyszłość...
Pozdrawiam
M.
P.S> Prowadzący program pomylił autora opowieści o Czesławie wspinającym się po linie. Był to oczywiście Jerzy Dziemski a nie Tomasz Jaśkiewicz .
Zauważcie jednak, że p.Hołdys wyłuskał przed programem z You Tube kawałek "Idącej kupić talerz Pani M." z gościnnym udziałem Zbigniewa Namysłowskiego