Przeczytałem dyskusję na temat Czesław Niemen a Stan Borys i chcę uwypuklić wydarzenia istotne w życiu artystycznym tych wykonawców muzyki. Są to występy Czesława Niemena i Stana Borysa na festiwalu piosenki polskiej w Opolu w 1967 i 1968 roku. W tych latach to było najważniejsze forum piosenki polskiej .Widziałem te występy w telewizji. Czesław Niemen w 1967 roku ze swoim tekstem , ze swoją muzyką zaśpiewał o swoich odczuciach na temat życia , został uhonorowany nagrodą. Następny rok , czy środowisko polskiej piosenki odważy się na podjęcie tematu wyśpiewanego przez Czesława Niemena . Wyrażna odpowiedż pojawiła się w piosence "To ziemia" , słowa Jonasz Kofta, muzyka Juliusz Loranc, śpiewa Stan Borys. Transmisja z festiwalu polskiej piosenki w Opolu dotarła przed moje oczy w 1967 i 1968 roku i po genialnej piosence Czesława Niemena oczekuję na to , co w Opolu w 1968 roku przedstawi środowisko . I jest , Stan Borys podjął temat, w konwencji narzuconej przez Czesława Niemena.
"wśród wielu ludzkich spraw pamiętaj nie jesteś sam"
Podjęcie tematu , jaki to jest ten świat ludzkich spraw przez Jonasza Koftę, Juliusza Loranca i Stana Borysa to odzew środowiska na występ Czesława Niemena. W Polsce w roku 1967 i 1968 o wielu sprawach nie wolno było mówić , pisać. Dlatego pieśń Niemena uzyskała taką popularność . Dzisiaj , z takim tekstem piosenkarz nie zyskałby takiej aprobaty społecznej. Ta piosenka posiadała potężną moc wyrazu.Tekst , który spaja pieśni Niemena i Borysa to tekst w treści " są w ojczyżnie rachunki krzywd , obca dłoń ich nie przekreśli, ale krwi nie odmówi nikt, wysączymy ją z piersi i z pieśni" Władysław Broniewski. Na występ Czesława Niemena nie mogła zaistnieć " zmowa milczenia" środowiska . W moim odczuciu zaistniał dialog tekstu Czesława Niemena i tekstu Jonasza Kofty , z udziałem Stana Borysa. Dwóch piosenkarzy śpiewało o ludzkich sprawach. Jeden pierwszy , za rok drugi. W moim wpisie uwypukliłem zwykłość , ludzie śpiewają o ludzkich sprawach. Pieśń Czesława Niemena "Dziwny jest ten świat" zaśpiewana w Opolu w 1967 roku, i pieśń "To ziemia " , którą zaśpiewał Stan Borys w 1968 roku w Opolu pasują . Pasują do tych lat w Polsce, zostały wyśpiewane na najważniejszym forum piosenki polskiej - festiwalu w Opolu. Zaistniał dialog tych wykonawców w temacie ludzkich spraw. Oryginalność Czesława Niemena i oryginalność Stana Borysa gwarantowała należyty poziom dialogu .
Nastąpiły lata póżniejsze, w roku 1973 Stan Borys wystąpił w Opolu śpiewając "Jaskółkę" i w roku 1973 wydana jest płyta "Marionetki" . Czesław Niemen zdecydował się zaśpiewać i nagrać na płycie piosenkę "Ptaszek". Odważnie , awangardowo zaśpiewał. Riposta Stana Borysa nastąpiła , piosenka "Jaskółka". No, no, no, awangarda ciemnej strony mocy. Dwóch wielce oryginalnych piosenkarzy polskich , Czesław Niemen i Stan Borys podjęło się zaśpiewania piosenek o ptakach . Dyskusja o ptakach w wykonaniu Czesława Niemena i w wykonaniu Stana Borysa w formie artystycznego wyrazu piosenek , jakie zaśpiewali , awangardowa . Jak tylko sobie przypomnę tą dyskusję, sięgam po płyty z nagraniami oryginalnych prawdziwych ptaków , jest co posłuchać. Tekst piosenki "Ptaszek" i tekst piosenki "Jaskółka" fałszują wizerunek tych stworzeń . Szczegółowo , co do dnia , która piosenka była pierwsza słyszalna , czy piosenka "Ptaszek" Czesława Niemena , czy piosenka "Jaskółka " Stana Borysa , nie sprecyzuję. Dialog Stana Borysa z Czesławem Niemenem trwa. Poezja Norwida inspiruje Stana Borysa i Czesława Niemena , a interpretacje poezji Norwida są oryginalne i indywidualne w wykonaniu i Czesława Niemena i w wykonaniu Stana Borysa.
Pozdrawiam Jurek
|