[N]

Niemen Aerolit

Forum fanów Czesława Niemena
Dzisiaj jest wt mar 28, 2023 19:12

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: pt sie 05, 2016 12:13 
Awatar użytkownika

Przytoczę fragment niedawnej rozmowy ze znanego portalu społecznościowego:

Krzysztof W. Pytania o Niemena konsekwentnie zbywane milczeniem. Jakaś zmowa?
Lubię to! · Odpowiedz · 1 sierpień o 14:49

Polskie Nagrania sp. z o.o. Jak tylko ustalimy datę premiery, podamy tę informację.
Lubię to! · Odpowiedz · 1 sierpień o 14:53

Krzysztof W. Zdaje się że była już ustalona i trzykrotnie przekładana. Nie da się poważniej traktować klientów?
Lubię to! · Odpowiedz · 1 sierpień o 14:56

Polskie Nagrania sp. z o.o. Z szacunku dla klientów podajemy takie informacje na bieżąco.
Lubię to! · Odpowiedz · 1 sierpień o 18:26

Zainteresowanych całością odsyłam na: https://www.facebook.com/Polskie-Nagrania-sp-z-oo-328015595904/?fref=ts

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: śr wrz 07, 2016 14:53 
Awatar użytkownika

Pojawiła się kolejna informacja dot. premiery "Marionetek", która przewidziana jest na 11.11.2016r. Szokuje tylko cena 125 zł, ale mam nadzieję, że to pomyłka i dot. winyli, a nie CD!

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pt wrz 09, 2016 12:42 
Awatar użytkownika

Maciek pisze:
Pojawiła się kolejna informacja dot. premiery "Marionetek", która przewidziana jest na 11.11.2016r. Szokuje tylko cena 125 zł, ale mam nadzieję, że to pomyłka i dot. winyli, a nie CD!

Skąd masz tę informację? Oby to był wreszcie ostateczny termin premiery "Marionetek", choć jakiś wewnętrzny pesymista podpowiada, że może się to skończyć jak ostatnio... Oby nie. Gdyby tak za niedługo jeszcze wyszły "Aerolit" i "Katharsis"...

EDIT 13.09.2016

Znalazłem tę informację na ceneo.pl, gdzie znajduje się odnośnik do strony Świata Książki, według której reedycja Marionetek na cd ma ukazać się 18 listopada w cenie 125 zł za dwie płyty.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: czw paź 06, 2016 13:21 
Awatar użytkownika

Tak to wygląda na dziś...

http://www.empik.com/marionetki-volume- ... 1,muzyka-p

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: czw paź 06, 2016 20:49 
Awatar użytkownika

Na razie mowa tylko o winylu, a nic nie wiadomo o CD. Mam nadzieję, że "Marionetki" ukażą się na obu nośnikach, bo nie słucham winyli.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pn lis 07, 2016 10:25 
Awatar użytkownika

Właśnie skontaktowałem się drogą telefoniczną z biurem WMP gdzie uzyskałem informację, że nie przewidziana jest sprzedaż w postaci kompaktowej albumu Niemen Vol 1 i Vol 2 a tylko w postaci winylowej. Przewiduje, że będzie to skromny nakład do nabycia raczej tylko drogą internetową bo przecież jak sprzedać dobrze awangardową i już znacznie trudniejszą muzykę szerokiej publiczności? Lepiej zaszufladkować twórczość polskiego artysty wszechczasów do pierwszych kilku albumów. Poza tym uważam, że za tą cenę (ok 130 zł) lepiej zaopatrzyć się w oryginalne wydanie z 1972 roku (oczywiście kto dopiero zaczyna swoją przygodę z muzyką Niemena i płytami winylowymi) w bardzo dobrym, kolekcjonerskim stanie, która powstawała pod okiem mistrza.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: śr lis 09, 2016 13:25 
Awatar użytkownika

Idee Fixe pisze:
Właśnie skontaktowałem się drogą telefoniczną z biurem WMP gdzie uzyskałem informację, że nie przewidziana jest sprzedaż w postaci kompaktowej albumu Niemen Vol 1 i Vol 2 a tylko w postaci winylowej. Przewiduje, że będzie to skromny nakład do nabycia raczej tylko drogą internetową bo przecież jak sprzedać dobrze awangardową i już znacznie trudniejszą muzykę szerokiej publiczności? Lepiej zaszufladkować twórczość polskiego artysty wszechczasów do pierwszych kilku albumów. Poza tym uważam, że za tą cenę (ok 130 zł) lepiej zaopatrzyć się w oryginalne wydanie z 1972 roku (oczywiście kto dopiero zaczyna swoją przygodę z muzyką Niemena i płytami winylowymi) w bardzo dobrym, kolekcjonerskim stanie, która powstawała pod okiem mistrza.

Cisną mi się na usta bardzo gwałtowne wyrazy, ale jest to - mówiąc łagodnie - świństwo, żeby "Marionetek" nie wydawać na kompakcie, nie mówiąc już o "Aerolit", "Idee Fixe" czy niemal instrumentalnym "Katharsis".

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: sob lis 12, 2016 18:40 
Awatar użytkownika

Corpseone pisze:
Cisną mi się na usta bardzo gwałtowne wyrazy

Ja u siebie zaobserwowałem wręcz wulgarne po przeczytaniu powyższego :(

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: śr lis 23, 2016 11:54 
Awatar użytkownika

Widziałem winyl w warszawskim empiku, w dniu premiery - czekam na pierwsze wrażenia szczęśliwców, którzy już mają go w swoim posiadaniu ;-) Muszę z przykrością stwierdzić, że jakość poligrafii pozostawia niestety wiele do życzenia.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: śr lis 23, 2016 13:35 
Awatar użytkownika

Domin189 pisze:
Muszę z przykrością stwierdzić, że jakość poligrafii pozostawia niestety wiele do życzenia.

W porównaniu do reedycji poprzednich płyt, oryginału, czy ogólnego, obecnego poziomu wydawniczego?

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: ndz gru 04, 2016 9:43 
Awatar użytkownika

Mimo swojej poprzedniej wypowiedzi postanowiłem mimo wszystko nabyć ten album. Okładka jak to nowa, wszystko w porządku, natomiast jeżeli chodzi o płyty były trochę naelektryzowane co z reguły nie przeszkadzało bo "pyknięcia" występowały bardzo rzadko. Tylko przy Requiem Dla Van Gogha te elektryczne spięcia dość mocno przeszkadzały w odsłuchu bo pojawiały się co ok 2/3 sekundy. Przez to postanowiłem po kilku minutach przejść do strony B i tam już wszystko było w porządku. Pewnie przyczyną była długa podróż i po kilku odsłuchach to zniknie. Z góry jednak zaznaczam, że jest to mój pierwszy w pełni nowy winyl, więc nie wiem czy tak powinno być czy też nie, ale wydaje mi się, że nie utrzyma się to długo. Odnosząc się jeszcze do Vol 2 to brzmi też świetnie ale odniosłem wrażenie, że jest w małym stopniu pozbawiony tej magii oryginalnego wydania cóż, tak to już jest z remasterami. Ogólne wrażenie jednak cały czas pozostaje oszałamiające.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: sob mar 18, 2017 15:44 
Awatar użytkownika

Czas mija, miesiące mijają, i o wznowieniu komapktowym "Marionetek" nic nie słychać. Ktoś coś może wie/słyszał w tym temacie?

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: ndz mar 19, 2017 14:09 
Awatar użytkownika

Warner kupił Polskie Nagrania w styczniu 2015 roku. Niecałe dwa miesiące wcześniej ukazał się ostatni wówczas album z serii "remastered & restored" - "Człowiek jam niewdzięczny". Generalnie na przestrzeni 2014 roku wydanych zostało pierwszych pięć albumów (na CD i LP) oraz jedna płyta EP. Można powiedzieć, że prace nad wznowieniami podstawowej dyskografii Czesława Niemena przebiegały w miarę sprawnie. Obawiam się, że przyczyn obecnego stanu rzeczy upatrywać należy w zmianach organizacyjnych w szeregach kadry kierowniczej "nowych" Polskich Nagrań. Zapewne wiązało się to z kwestiami nowej polityki wydawniczej, być może z renegocjacją umów z artystami. Korporacja z pewnością poddała analizie wyniki sprzedażowe i zaproponowała nowe, własne warunki współpracy z poszczególnymi artystami. Sam fakt wydania "Marionetek" wyłącznie na winylu świadczy o tym, że Warner kieruje się przede wszystkim światowymi trendami i w tym przypadku renesansem czarnych płyt. Sporą popularnością cieszą się obecnie starannie wznowione płyty z serii "Polish Jazz" (więcej informacji tutaj) - to gratka nie tylko dla melomanów z Polski.

A co dalej z Niemenem? Nie da się ukryć, że brak jakichkolwiek informacji ze strony spadkobierców jest rozczarowujący. Może są wśród nas użytkownicy posiadający wieści z pierwszej ręki?

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: sob maja 13, 2017 6:30 
Awatar użytkownika

Podwój CD Niemen vol. 1 i vol. 2 (Marionetki) ma się ukazać 30 czerwca br.
https://www.swiatksiazki.pl/muzyka/niem ... s-4948621/

...czy tym razem się doczekamy?! :)

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: sob maja 13, 2017 10:59 
Awatar użytkownika

Dzięki, Maćku, za miłą wiadomość. :)
Teraz pozostaje cierp-liwość i...nadzieja. :wink:

Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.