[N]

Niemen Aerolit

Forum fanów Czesława Niemena
Dzisiaj jest wt mar 28, 2023 19:14

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: śr lip 12, 2017 16:37 
Awatar użytkownika

Jakby co, utworzyłem i rozwinąłem wątki związane z albumami "Niemen vol. 1", "Niemen vol. 2" i "Aerolit". Możemy swobodnie prowadzić tam dyskusje na związane z nimi tematy.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pt lut 23, 2018 18:41 
Awatar użytkownika

Coś się ruszyło w temacie reedycji

http://wsm.serpent.pl/sklep/albumik.php ... law+Niemen
http://www.rockserwis.pl/serwis.do?menu ... cat=12&l=1

Tylko czy posiadacze odtwarzaczy CD są odbiorcami drugiej kategorii? Wciąż czekamy za Aerolit.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: czw mar 22, 2018 18:38 
Awatar użytkownika

Niestety zła wiadomość dla oczekujących dalszych reedycji CD.
W odpowiedzi na mail do Polskich Nagrań otrzymałem informację że reedycje CD od Aerolit w górę nie są przewidziane. Problem podobno nie leży po stronie wytwórni.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pt maja 11, 2018 13:33 
Awatar użytkownika

c.d....następuje. :)

http://www.empik.com/katharsis-niemen-c ... 8,muzyka-p

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pt maja 11, 2018 21:22 
Awatar użytkownika

Oczywiście żeby nie marnować kasy w tym CORPO proponuje...

https://www.swiatksiazki.pl/catalogsear ... t_dir=desc

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pt cze 15, 2018 14:11 
Awatar użytkownika

Dzięki, Deformator.
Kupiłem ...taniej. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: sob lut 16, 2019 16:54 
Awatar użytkownika

Prawie wszystkie najnowsze edycje albumów Niemena są teraz dostępne w serwisach streamingowych muzyki.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: śr kwie 10, 2019 22:40 
Awatar użytkownika

Nie jestem pewien czy to właściwy wątek, ale wrzucam - ma pojawić się reedycja "Little Wing" Kciuka:

https://wsm.serpent.pl/sklep/albumik.ph ... Jaworski+C

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: wt lip 30, 2019 18:42 
Awatar użytkownika

I coś może wiadomo w sprawie dalszych reedycji? Ruszą się? Będzie w końcu Aerolit na kompakcie czy raczej się nie doczekamy? Ktoś może jest bardziej w sprawie poinformowany?

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: śr lip 31, 2019 13:03 
Awatar użytkownika

W usługach streamingowych można już od jakiegoś czasu legalnie słuchać LP "Aerolit":

https://open.spotify.com/album/5e45dKIvCwtEPnnABbygKp

...po co komu CD?

Żartuję, oczywiście ;) Również czekam niecierpliwie.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pn wrz 02, 2019 19:52 
Awatar użytkownika

Dominiku, w dzisiejszych czasach spotykam się coraz częściej z twierdzeniem, że kompakty odchodzą do lamusa. Gdzieniegdzie posiadanie odtwarzacza CD jawi się jako zbytek, a liczne laptopy nawet nie są zaopatrzone w czytniki płyt. Uważam to za żenujące jakkolwiek, jednak co poradzić? Dziś wszyscy są "w chmurze", wszystko musi być w chmurze. Jeśli chcemy dotrzeć do szerokiego odbiorcy, przede wszystkim ludzi młodych, nie czujących coraz częściej potrzeby, by kolekcjonować płyty, a mieć wszystko na słuchawkach smartfona - trzeba inwestować w systemy streamingowe. Mnie one po nic, nie cierpię, unikam, nie przywiązuję wagi. Dla mnie liczy się tylko nośnik fizyczny. Ale pojawienie się wybranych albumów :N: na Spotify trzeba uważać za świetny krok. Czekać tylko jak "inteligentne" algorytmy Spotifaja podsuną komuś nieświadomemu "Cztery ściany świata" albo "Smutny ktoś i biedny nikt". Albo cokolwiek z Enigmatycznego Niemena.
Brakuje jednak dotkliwie wszędzie, gdziekolwiek, jakkolwiek, na czymkolwiek "Idee Fixe". A ja wiem, że wielu przypadłaby ta niestarzejąca się muzyka do gustu. I my też to wiemy.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: sob cze 06, 2020 22:02 
Awatar użytkownika

"Niemen Enigmatic" na CD jest według mojej wiedzy pierwszym totalnie wyprzedanym albumem z serii "remastered & restored". Pozostałe płyty wciąż jeszcze można nabyć (stacjonarnie lub online), choć nakład "czerwonego albumu" na CD również jest na wykończeniu - zostało ich raptem kilkanaście sztuk. Czy możemy spodziewać się kolejnego tłoczenia? Chciałbym wierzyć, że tak - album "Sukces" wytłoczono ponownie, uwzględniając nie tylko kosmetyczne poprawki poligraficzne (kolor, nasycenie), ale także poważniejsze błędy, jak ten, sugerujący, że tytuł płyty to... "Akwarele" :roll:

W 2018 roku zwróciłem się do firmy Profika z prośbą o udzielenie komentarza odnośnie prac nad poligrafią, jednak natknąłem się na zmowę milczenia. Kilka dni od wysłania pierwszego maila skontaktowałem się z właścicielami firmy telefonicznie i zostałem poproszony o ponowne przesłanie pytań na inne adresy e-mail. Później dwukrotnie zwracałem się drogą elektroniczną z prośbą o odpowiedź, jednak takowa nigdy nie nadeszła. Cóż, być może państwa Ewę i Jerzego Matuszewskich zraziły moje dociekliwe pytania dotyczące szczegółów ich pracy nad tym projektem, procesu produkcyjnego lub przyczyn bubli (zainteresowanych szczegółami odsyłam do bloga mojego serdecznego Kolegi: https://poleczkazplytami.blogspot.com/2 ... terki.html), których zaistnienie rzuca cień nie tylko na na profesjonalizm Profika, ale i załogi odpowiedzialną za realizację projektu ze strony Polskich Nagrań/Warner Music Poland. Niestety, mnie i wielu innym ("ciekawskim") miłośnikom artysty pozostają jedynie domysły i domniemania.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: ndz wrz 06, 2020 23:11 
Awatar użytkownika

Według informacji zawartych na stronie empik.com na 18.09.2020 przewidziana jest premiera wznowienia LP "Idée fixe" :o Co ciekawe, reedycja obejmuje komplet nagrań, czyli dwie duże czarne płyty i jedną małą. Dodatkowym smaczkiem jest fakt, iż krążki będą... kolorowe :D
Załącznik:
if_pn.jpg

nieznany autor na stronie empik.com pisze:
Limitowana, kolorowa reedycja legendarnego albumu Czesława Niemena „Idée fixe” jest wiernym odwzorowaniem albumu wydanego w 1978 roku. Wydawnictwo składa się z trzech płyt – dwóch LP oraz singla – to ponad 100 minut muzyki (!), wewnątrz znajduje się oryginalna wkładka z tekstami wierszy Norwida.

„Idée fixe” to album koncepcyjny, który rozszerza eksperymentalny nurt w twórczości Czesława Niemena. Na dwóch płytach długogrających po raz pierwszy Niemen wykorzystuje teksty wyłącznie jednego poety – Norwida. Na dołączony do albumu singlu zarejestrowano fragmenty muzyki do spektaklu Juliusza Słowackiego „Sen srebrny Salomei”. Po solowym „Katharsis” Niemen wrócił do współpracy z innymi muzykami i chociaż w jego twórczości nadal dominuje elektronika, to towarzyszy jej żywa sekcja rytmiczna a znakomitym gościem jest Zbigniew Namysłowski.

„Idée fixe” skrzy się od wielości pomysłów, brzmień i barw. Jest to dzieło niełatwe, ale znakomite.

Komplet tych wyjątkowych winyli wytłoczyliśmy w gramaturze 180 a o jego brzmienie zadbał Kamil Karolak.

Cena w przedsprzedaży wynosi 160,99zł. Ciekawe, czy w ślad za muzyką z albumów "Niemen Aerolit" i "Katharsis", nagrania z "Idée fixe" trafią do serwisów streamingowych. Tak czy inaczej, to naprawdę niezła wiadomość!

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: czw mar 25, 2021 18:28 
Awatar użytkownika

Bodaj na początku marca w sklepach muzycznych pojawiło się kolejne tłoczenie "Niemen Enigmatic". Na pierwszy rzut oka różni się nieco poligrafią (napisy z tyłu są jakby pogrubione, a logo Polskich Nagrań na grzbiecie z tego powodu jest ledwo czytelne):
Załącznik:
ne_2014.jpg
Załącznik:
ne_2021.jpg

Załącznik:
ne_2014_2.jpg
Załącznik:
ne_2021_2.jpg

Po rozłożeniu digipacka nic więcej nie przykuło mojej uwagi.

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pn kwie 12, 2021 10:53 
Awatar użytkownika

Z dobrych źródeł dowiedziałem się, że Warner Music Poland zdecydował się dotłoczyć wskazane przez dystrybutorów i sprzedawców albumy Czesława Niemena - skoro jest popyt, to wydaje się to jedyną logiczną decyzją. Może seria "remastered & restored" zarobi na siebie i skłoni włodarzy wytwórni do wydania kolejnych albumów na CD? Po skądinąd słodko-gorzkich "Marionetkach" w tej formie, wznowienia "Niemen Aerolit", "Katharsis" i "Idee fixe" dostępne są wyłącznie na longplayach.

Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 112 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 4, 5, 6, 7, 8  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.