[N]

Niemen Aerolit

Forum fanów Czesława Niemena
Dzisiaj jest sob kwie 01, 2023 14:10

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Co dalej...?
PostZamieszczono: ndz sty 25, 2004 20:49 
Awatar użytkownika

Szanowny Panie Darku,
przede wszystkim cześć i chwała, że w tej niesamowitej dżungli kiczu i komercji, która nas obecnie otacza, jest strona poświęcona prawdziwej, ambitnej twórczości, która jest ponadczasowa. Chciałbym Panu za to serdecznie podziękować. Jestem miłośnikiem każdej dobrej muzyki, a muzyka Czesława Niemena zajmuje w moich zainteresowaniach wysoką pozycję. Szczególnie muzyka z lat 70-tych, ta najbardziej, moim zdaniem, progresywna. Z wielkim entuzjazmem przyjąłem więc wydawnictwo "Niemen od początku".
Napisał Pan na forum: "Z tego co słyszałem Polskie Radio ma zamiar kontynuować wydawanie dorobku Czesława Niemena, bądźmy więc dobrej myśli". Czy mógłby Pan powiedzieć coś więcej na ten temat? Jakie są szanse kontynuowania planów Niemena?
Pozdrawiam Adam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostZamieszczono: ndz sty 25, 2004 23:36 
Site Admin
Awatar użytkownika

Nic oficjalnego nie wiem, więc to co napisałem w dziale z dyskografią, to rodzaj "plotki z dobrego źródła", ale naprawdę dobrego ;)

Wszystko wskazuje na to, że i Niemen miał chęć na kontynuację serii ("Niemen na pomieszane języki" z zagranicznymi nagraniami, potem muzyka programowa) i Polskie Radio miało zamiar w tym uczestniczyć, i nie ma powodu, żeby od tego zamiaru odeszło.

A nagrań które się nigdy nie ukazały jest mnóstwo! Myślę, że jak nas już będzie trochę więcej na forum i pojawią się prawdziwi znawcy twórczości N., można spróbować współnymi siłami zrobić listę takich nagrań, albo płyt które Niemen zapowiadał, ale nigdy nie wydał...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostZamieszczono: sob sty 31, 2004 23:50 
Awatar użytkownika

Darek Sieradzki pisze:
A nagrań które się nigdy nie ukazały jest mnóstwo!

No właśnie, m. in. nagrania koncertowe. Niemen perfekcjonista :N: zapytany w jednym z wywiadów o to dlaczego nie wydaje swoich nagrań koncertowych odpowiedział, że jest sceptycznie nastawiony do ich jakości. SBB wydało ostatnio kilka starych koncertów, m. in. "Budai Ifjusagi Park" (tu jakość nagrania pozostawia wiele do życzenia, ale muzyka jest rewelacyjna. Warto wydawać takie perełki, szkoda kiedy leżą na półkach). Miejmy nadzieję, że i dzieła Niemena doczekają się tego na co zasługują.
Darek Sieradzki pisze:
Myślę, że jak nas już będzie trochę więcej na forum i pojawią się prawdziwi znawcy twórczości N., można spróbować współnymi siłami zrobić listę takich nagrań, albo płyt które Niemen zapowiadał, ale nigdy nie wydał...

Nie jestem prawdziwym znawcą twórczości Niemena ale słyszałem kiedyś bootleg (chyba dość popularny) "Koncert w Leningradzie" mam nawet zapisane informacje:
Koncert odbył się w Opiernaja Studia w Leningradzie10.12.1976r.
Utwory:
1. Sygnały QSS
2. Moja ojczyzna
3. Białe góry
4. Larwa
5. Twarzą do słońca
6. Improwizacje na temat "twarzą do słońca"
7. Pochwała pracy
8. Kolory tęczy
A propos: może ktoś wie gdzie można zdobyć to nagranie. Podobno kiedyś było do nabycia w Allegro. Niestety spóźniłem się.
Pozdrawiam uczestników forum
Adam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostZamieszczono: ndz lut 01, 2004 10:56 
Awatar użytkownika

Data, miejsce i program zgadza się. Fragmenty tego koncertu byłi kilkakrotnie prezentowane przez Dariusza Michalskiego radiowej "Trójce" w roku 1977, a niemal cały koncert pod koniec lat 70. Nagrania z tego występu pojawiają się sporadycznie w necie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostZamieszczono: ndz lut 01, 2004 16:05 
Awatar użytkownika

roman pisze:
Data, miejsce i program zgadza się. Fragmenty tego koncertu byłi kilkakrotnie prezentowane przez Dariusza Michalskiego radiowej "Trójce" w roku 1977, a niemal cały koncert pod koniec lat 70. Nagrania z tego występu pojawiają się sporadycznie w necie.

No a muzyka piekna i bez watpienia warta tego, by ja wydac. Jeszcze troche w archiwach radia lezy.... troche na pewno mial sam Niemen. Moze doczekamy sie jakiejs serii, boxu lub chociaz 2, 3 CD (na ksztalt Karlstad i Budai SBB, tylko miejmy nadzieje o wiele solidniej przygotowane, bo Koch to zrobil po lebkach)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostZamieszczono: wt lut 10, 2004 18:30 
Awatar użytkownika

Czat z Cz. Niemenem w "Gazecie Wyborczej" Czwartek, 26 czerwca, godz. 21:00
Pytanie internauty:
więc kiedy znowu ucieszy Pan kolekcjonerów swoich nagrań?
Nie wiem, kiedy ją wydam. Następna płyta będzie nosić tytuł "Sen końca i początku", ale być może nie będzie ta płyta, tylko "Świat nieodkryty" z muzyką do spektaklu Księga Krzysztofa Kolumba. Generalna będzie traktować o odkrywaniu świata, a szczególnie pięknego. Na płycie znajdzie się piosenka, którą zapowiadam od wielu lat: "Piękny jest ten świat".

Czy ktoś z Was wie coś więcej na ten temat?
Czy Niemen dokończył nagrywanie płyty?

Czy są jakieś szanse na wydanie itp.

Pozdrawiam Adam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostZamieszczono: czw lut 12, 2004 19:11 
Awatar użytkownika

Spektakl zrealizowany z okazji 500-lecia odkrycia Ameryki przez Kolumba, nie tylko z oprawą muzyczną Niemena, ale i z jego osobistym udziałem w roli "komentatora-narratora" został nagrany i wyemitowany w telewizji. Natomiast, co do piosenki "Piękny jest ten świat" to - wedle wszelkich znaków na niebie i na ziemi - NIE ZOSTAŁA ONA UKOŃCZONA. Sam Czesław w jednym z ostatnich wywiadów powiedział na ten temat: "Chciałbym skończyć wreszcie utwór Piękny jest ten świat, ale ciągle brakuje mi jednej myśli, jednego dźwięku. To jedna z moich prac, których - być może - nigdy już nie dokończę. Ale... może tak właśnie musi być?" [źródło:Twoje Imperium" 26.01.2004 r.]. Utwór "Sen końca i początku" Niemen wykonywał już podczas koncertów z programem "Terra deflorta" i zamierzał wydać go na następnej płycie. Część materiałów z tego programu jest na "spodchmurykapelusza". Mam wydruk komputerowy tekstu "Snu..", ofiarowany mi przez Czesława w roku bodaj-że 1993. Koncertowego nagrania niestety nie posiadam.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostZamieszczono: czw lut 12, 2004 23:06 
Awatar użytkownika

roman pisze:
Mam wydruk komputerowy tekstu "Snu..", ofiarowany mi przez Czesława w roku bodaj-że 1993. Koncertowego nagrania niestety nie posiadam.

Czy moglbys zacytowac ten tekst? Niemen rzeczywiscie wykonywal ten utwor na koncertach. Po raz pierwszy slyszalem to w 1985 i potem jeszcze moze z raz czy dwa. Czasami zaluje, ze po prostu bezczelnie nie chodzilem na te koncerty z magnetofonem. Nieeleganckie to i jakosc zadna ale zawsze bym cos mial. Bylo jeszcze sporo innych utworow, ktore poniekad spodziewalem sie uslyszec na "spodchurykapelusza". Np. ten zaczynajacy sie od slow "nie obawiajcie sie prawdy", nie mowiac o nowej wersji "Pielgrzyma".... i innych.

pozdrawiam
kris

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostZamieszczono: pt lut 13, 2004 1:47 
Awatar użytkownika

Tekst przedstawię niedługo. "Nie obawiajcie się prawdy" nosi oryginalny tytuł "W imieniu Niepodległej", poprzednio "Różaniec".

Ostatnio zmieniony wt sie 24, 2004 18:20 przez roman, łącznie zmieniany 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostZamieszczono: pt lut 13, 2004 2:29 
Awatar użytkownika

roman pisze:
Tekst przedstawię niedługo. "Nie obawiajcie się prawdy" nosi oryginalny tytuł "W imię Niepodległej", poprzednio "Różaniec".

Dzieki! To juz jakas informacja. Czy ta muzyka jest
lub bedzie w jakikolwiek sposob dostepna? Jak wiemy
Niemen wzbranial sie przed udostepnianiem nagran
koncertowych z uwagi na jakosc i inne rzeczy, ale
czy wyraznie zabronil ich publikacji?
Niezaleznie od faktu, ze bardzo chcialbym miec
komplet starych albumow, zwlaszcza z lat 70-tych
bo stare analogi zupelnie juz zrujnowane,
na pewno kiedys to odtworze, a to co powstalo w
80-tych jest mi jakos osobiscie blizsze - bo na to juz sie zalapalem na zywo.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostZamieszczono: sob lut 14, 2004 15:33 
Awatar użytkownika

Powtarzam - co do kontynuowania edycji zremasterowanych płyt Niemena to problemy tak naprawdę są dwa. Pierwszy: dwa boxy + Terra deflorata + spodchmurykapelusza tworzą tzw. kanon niemenowski, czyli wszystkie LP i CD polskie, stanowiące jego autorską dyskografię PODSTAWOWĄ. Jako box nr 3 [Jego propozycja tytułu: "Na pomieszane języki"] Czesław planował wydanie wszystkich LP ZAGRANICZNYCH, jak wiadomo były to cztery autorskie LP's (Strange..., Ode to..., Russiche... i Mourners...), a ponadto nagrania opublikowane na składankach nieautorskich (jak "The Bestman Cried"), singlach (francuskich, jak "Peut-tetre", "A Varsovie", włoskich, jak "Io senza lei", czy "Una Luce mai accesa", czy - powiedzmy ogólnie - anglosaskich, jak "Extravaganza" z M. Urbaniakiem) i nieopublikowane (jak m.in. "Firmamento", nagrane przed San Remo) i kompilacje jak np dwa LP's Amigi. Można przypuszczać, że po dodaniu tych bonusów uzbierałoby się materaiłu na 5 - 6 CD's. Praca nad tym była już dość zaawansowana. Wreszcie box nr 4 [nazwany przezeń wstępnie "Projekty"] miał zawierać "muzykę programową", tj. ilustracje do filmów, spektakli TV, seriali i spektakli teatralnych. Jest to materiał WIELOGODZINNY, zawierający wiele wspaniałych i nieznanych szerzej utworów, choć są to również "przeniesienia" lub niewielkie "mutacje" utworów lub tematów znanych z pozycji wydanych oficjalnie. Trudno mi w tej chwili wypowiedzieć się jak w ramach tego projektu sytuowałyby się utwory PRZEZNACZONE do wydania na płytach autorskich, takie jak np. "Moja Ojczyzna", "Sen końca i początku", "W imię Niepodległej", "Za płotem" i wiele innychbyły CO NAJWYŻEJ wykonywane na koncertach. Dlatego też - o ile wydanie boxu nr 3 pod egidą Polskiego Radia jest - od strony edytorskiej - stoasunkowo proste i niejako "naturalne" o tyle ciąg dalszy będzie wymagał ogromnej pracy archiwistycznej, komparatystycznej i inżynierskiej (obróbki cyfrowej). Sądzę, że i na nią czas nadejdzie i że doczekamy się czegoś w rodzaju OPERA OMNIA Czesława Niemena, która należy się zarówno Jemu, jak i Jego fanom, zwłaszcza tym "dojrzalszym" estetycznie i intelektualnie... Bądźcie dobrej myśli!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostZamieszczono: sob lut 14, 2004 15:52 
Awatar użytkownika

Aha: jeszcze uzupełnienie... Osobnym tematem są wszelkie MULTIMEDIA NIEMENOWSKIE, czyli filmy (video). Jest to również wielogodzinny materiał "rozsiany" w archiwach telewizyjnych i filmowych, także zagranicznych. Kategoryzacja: koncerty (jak np. ten z 1991 roku w Operze Leśnej), recitale telewizyjne, występy na festiwalach, programy reportażowe i publicystyczne (tu: z jednej strony "Sukces" M. Piwowskiego, a z drugiej - przykładowo - "Sto pytań" z Czesławem, czy "Szansa na sukces"), wreszcie wszelkiego rodzaju migawki i pojedyncze utwory. Jest to prawdziwy "ogród nieplewiony", ale pełen prawdziwych skarbów (koncerty w Kolonii i Monachium, jeden z koncertów - bodajże w Tallinie - zarejestrowany na żywo W CAŁOŚCI przez tamtejszą telewizję podczas tournee po ZSRR w 1978 r., występy na Jazz Jamboree, w Opolu i w Sopocie, w Finlandii, w Rumunii i w innych miejscach. Oczywiście duża część z tego materiału, choć nie ma charakteru pirackiego, jest "przyczynkarska", ale zawiera np. wyjątkowo udane wykonania lub partie improwizowane skądinąd znanych utworów. W Internecie krąży ostatnio sporo "wycinków" audio, czyli pojedynczych utworów "na żywo", w tym z JEDYNEGO recitalu na Festiwalu Piosenki Radzieckiej w Zielonej Górze, gdzie wykonał po raz pierwszy i JEDYNY takie piosenki jak np. "Utios", czy "Wołga, Wołga", a także przejmujące, fortepianowe wersje "Mojej piosnki" i "Mojej Ojczyzny". Słowem - skarby nie tylko dla archiwisty i melomana. Powtarzam: BĄDŹCIE DOBREJ MYŚLI!!!

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostZamieszczono: sob lut 14, 2004 18:39 
Awatar użytkownika

Dziękuję Romanowi za słowa otuchy oraz wyczerpujące i ciekawe informacje.

roman pisze:
W Internecie krąży ostatnio sporo "wycinków" audio, czyli pojedynczych utworów "na żywo (...)

Gdzie można to znaleźć:?:
Mógłbyś podać parę adresów?

Z góry dziękuję.

Adam

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostZamieszczono: sob lut 14, 2004 18:57 
Site Admin
Awatar użytkownika

Adam pisze:
roman pisze:
W Internecie krąży ostatnio sporo "wycinków" audio, czyli pojedynczych utworów "na żywo (...)

Gdzie można to znaleźć:?:
Mógłbyś podać parę adresów?

Właśnie, gdzie one niby tak krążą? :shock:

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostZamieszczono: sob lut 14, 2004 22:18 
Awatar użytkownika

Są dostępne w KaZaa...

Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 204 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 14  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.