We wrześniu ubiegłego roku (22.09.2018) Małgorzata Niemen zapowiadała w PR3 niespodziankę, przygotowywaną wspólnie z tą rozgłośnią. Te plany potwierdziła i rozszerzyła Natalia Niemen w wywiadzie z 17.01.2019: "Mogę uchylić rąbka tajemnicy, że w maju będą państwo zaskoczeni - szykuje się nowe wydawnictwo. W marcu również (...). Chodzi o wydawnictwa płytowe, będą to nie tylko reedycje, ale (...), coś, co już kiedyś zostało przez ojca nagrane, ale nie zostało nigdy wydane." Niedługo później, bo 13.01.2019, Hirek Wrona zapytał żonę Czesława Niemena, czy są jakieś nagrania jej męża, które do tej pory nie zostały wydane - w odpowiedzi usłyszał, iż "niewątpliwie są". "Podejmujemy różne działania w celu [wydawania - DK] nowych rzeczy, natomiast na dzisiaj już wiem, że nie wszystko ode mnie zależy (...). Mogę miłą rzecz powiedzieć, że przy współpracy z Polskim Radiem, jeszcze w tym roku, wyniknie pewna rzecz, nie chcę zapeszać, nie chcę podawać szczegółów, natomiast myślę, że to będzie coś smacznego."
W 2019 roku ukazała się na winylu i w formie plików cyfrowych "
Winyloteka", która na niniejszym forum nie doczekała się nawet osobnego wątku

Najwięcej miejsca poświęcił jej w jednym z wpisów
Markovitz:
viewtopic.php?f=1&t=458&p=30281&hilit=winyloteka#p30281Paradoksalnie, ilość (enigmatycznych) zapowiedzi nie przełożyła się na liczbę faktycznie wydanych płyt, a przypomnieć należy, że w poprzednich latach zdarzały się premiery-niespodzianki. Ta ostatnia forma "propagowania" twórczości jest dyskusyjna, bo potencjalni słuchacze i nabywcy nagrań

to ludzie w wieku 40-70 lat, którzy raczej nie odwiedzają sklepów muzycznych z nadzieją, że przypadkowo trafią na nową płytę ulubionego artysty. Bez promocji w radiu i prasie, nie tylko tej muzycznej, ale i przeznaczonej dla seniorów, jak "Nostalgia", "Retro" czy "Pogoda na życie", trudno liczyć na komercyjny sukces.
Zebrałem dziesięć moim zdaniem najważniejszych wydarzeń, jakie miały miejsce w tym roku, dotyczące Czesława Niemena. Kolejność jest przypadkowa:
"Weekend z Niemenem" w PR3 z okazji 80. urodzin artysty
wydanie albumu
"Genius Loci" poświęconego Niemenowi
sfinansowanie pomnika artysty wspólnymi siłami fanów z całego świata i
zlot fanów w BiałogardzieFestiwal
NIEzły MEN w Warszawie, który uzyskał honorowy patronat Fundacji im. Czesława Niemena
trasa koncertowa
"Niemen inaczej" z udziałem gwiazd polskiej estrady - Michała Szpaka, Janusza Radka, Kuby Badacha, Sławka Uniatowskiego, Stanisława Soyki, Grażyny Łobaszewskiej i Natalii Niemen
13. Festiwal Młodych Talentów Niemen Non Stop w Słupsku
wykonanie
"Snu o Warszawie" przez Metallicę na koncercie w Polsce
koncert
"Być jak Czesław Niemen", który zostanie wyemitowany w TVP pod koniec grudnia 2019
"Kresowa Atlantyda" (tom 13; kilka stron poświęconych Starym Wasiliszkom i ich mieszkańcom, w tym Czesławowi Niemenowi)
no i wreszcie trzeba zaznaczyć zniknięcie z sieci strony Fundacji im. Czesława Niemena - nigdy nie ukończonej i nie aktualizowanej od jakiegoś już czasu... - ta w zasadzie najsmutniejsza w zestawieniu wiadomość jest jednocześnie najistotniejszą, bo była (choć jakościowo ubogim, ale jednak) pewnego rodzaju łącznikiem Niemena ze światem. Taki sam los spotkał projekt "Twórcze spotkania - Niemen mniej znany", choć wydaje mi się, że on po prostu płynnie ewoluował w "Niemen Inaczej", którego centralą postacią jest Natalia Niemen.
Poza plebiscytem warto wspomnieć o wykonaniu
"Dziwnego świata" przez Edytę Górniak, Kubę Badacha i Czesława Niemena podczas koncertu z okazji 100-lecia PKO Banku Polskiego czy uzyskaniu statusu "Platynowej Płyty" przez albumy "Pamiętam ten dzień" (2CD) i "Nasz Niemen" (2CD) oraz niespodziewanym sukcesie "The Best of Niemen" na CD (18 tygodni na liście OLIS, najwyżej na 5 pozycji!)

Wnioski? Wbrew obawom niektórych miłośników artysty, pamięć o Niemenie nie przemija, choć wzmożona aktywność festiwalowo-koncertowo-eventowa mogła mieć w tym roku związek z okrągłą, 80. rocznicą urodzin artysty. Część wymienionych wyżej inicjatyw była oddolna, tj. nie wynikała z działań Spadkobierców, choć ci udzielali poszczególnym projektom swojego wsparcia np. przy zbiórce funduszy na białogardzki pomnik niezwykle aktywna była pierworodna córka Czesława, Maria Gutowska.
Ostatnimi wydawnictwami, które zawierały wcześniej niewydaną lub trudno dostępną muzykę

iemena były (w kolejności odwrotnie chronologicznej):
album CD
"Live in Helsinki 1973" (wyd. New Music/Green Tree, CD i LP 2018)
album CD "
Niemen On Stage 1970/1972" (wyd. New Music/Green Tree, CD i LP 2018)
maxisingiel "
Extravaganza" (z Michałem Urbaniakiem; CD i LP 2017)
album CD "
Rarytasy cz. III" (Maryla Rodowicz, 2013)
album 2CD "
Pamiętam ten dzień" (kompilacja, 2011)
- choć w przypadku dwóch pierwszych pozycji dyskusyjna jest legalność tych wydawnictw... W tej sferze, szczególnie zagorzali miłośnicy Niemena, odczuwają niedostatek. Gdy widzę, co wyrabia ze swoim dorobkiem Robert Fripp, frontman King Crimson, przygryzam nerwowo wargę i zastanawiam się, jak usprawiedliwić przed moją żoną zakup kolejnego kilkusetzłotowego boksu. Zresztą, w poszukiwaniu chlubnych przykładów można rozejrzeć się na rodzimym rynku - działalność GAD Records (pięknie zremasterowane i dopieszczone edytorsko płyty z muzyką zespołu KLAN) czy Kameleon Records (odnoszę wrażenie, że liczba archiwaliów, jakie wydali w ostatnich latach Skaldowie, ilościowo przebija to, co oficjalnie ukazało się na ich płytach w latach '60 i '70

) pokazuje, ile dobrego może się wydarzyć, gdy artyści powierzają swój muzyczny dorobek pasjonatom. Wśród prominentnych nazwisk i nazw zespołów wystarczy wymienić Józefa Skrzeka i SBB, Tadeusza Woźniaka, Jerzego Miliana czy Niebiesko-Czarnych.
Co dalej...? (dalej) Czekamy!