[N]

Niemen Aerolit

Forum fanów Czesława Niemena
Dzisiaj jest sob kwie 01, 2023 13:58

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: sob wrz 12, 2009 10:43 
Awatar użytkownika

Tryumfalny powrót płyty "Czas jak rzeka" ze Złotej kolekcji na listę OLIS i zwiększona sprzedaż skadanki "Nasz Niemen" to chyba pokłosie niemenowskich wydarzeń tego lata, ze szczególnym uwzględnieniem koncertu w ramach festiwalu sopockiego.

Miejsce szóste w zestawieniu najlepiej sprzedawanych w Polsce płyt to niewątpliwie spory sukces komercyjny.

Aktualne notowanie listy :arrow: OLIS

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: sob wrz 12, 2009 11:44 
Awatar użytkownika

Dwa-trzy dni temu byłem w Empiku i zapomniałem się podzielić tą wiadomością; na liście najczęściej sprzedawanych płyt sieci tego sklepu znajdował się Niemen, ze wspomnianą składanką, na pozycji drugiej.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: sob wrz 12, 2009 16:29 
Awatar użytkownika

jak sprzedadzą po milionie sztuk to będzie coś :N:

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: sob wrz 12, 2009 19:04 
Awatar użytkownika

Markovitz pisze:
Tryumfalny powrót płyty "Czas jak rzeka" ze Złotej kolekcji na listę OLIS i zwiększona sprzedaż skadanki "Nasz Niemen" to chyba pokłosie niemenowskich wydarzeń

... których jest więcej i więcej.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: ndz paź 18, 2009 10:51 
Awatar użytkownika

Z fotografii upamiętniających IV wydanie festiwalu Niemen Non Stop zwróciłem uwagę na tą, na której Paweł Brodowski prezentuje winylowy reprint "Niemen Enigmatic". To kolejna "Czarna perła" Polskich Nagrań i gratka dla kolekcjonerów => Seriws GP24.

Na liście OLIS składanka CD "Czas jak rzeka" zajmuje 44 pozycję na liście sprzedaży.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: ndz paź 18, 2009 11:58 
Awatar użytkownika

Witam jestem tutwaj noowy, nazywam się Wojtek i mam 15 lat chodzę do 3 gimnazjum :N:
Ja lubię muzykę od płyty Dziwny Jest Ten Świat do roku 1972 nie lubiałem muzyki typu "Cztery Ściany Świata" albo Niemen Aerolit i tych Ode tu Venus i wogle ale lubiałem pojedyńcze piosenki np. "Marionetki", "Jagody Szaleju", "Dobranoc", "Ptasek" a piosenki jakie mam to :
1."Gdzie to jest" (muz. Czesław Niemen, sł. Marta Bellan) – 2:55
2."Nigdy się nie dowiesz" (muz. i sł. Czesław Niemen) – 3:30
3."Ten los, zły los" (muz. Czesław Niemen, sł. Krzysztof Dzikowski) – 2:40
4."Coś, co kocham najwięcej" (muz. Czesław Niemen, sł. Jacek Grań) – 3:05
5."Wspomnienie" (muz. Marek Sart, sł. Julian Tuwim) – 3:48
6."Nie wstawaj lewą nogą" (muz. i sł. Czesław Niemen) – 2:12
7."Dziwny jest ten świat" (muz. i sł. Czesław Niemen) – 3:34
8."Jeszcze swój egzamin zdasz" (muz. Marian Zimiński, sł. Marek Gaszyński) – 1:54
9."Chciałbym cofnąć czas" (muz. i sł. Czesław Niemen) – 3:51
10."Pamiętam ten dzień" (muz. i sł. Czesław Niemen) – 3:12
11."Nie dla mnie taka dziewczyna" (muz. Czesław Niemen, sł. Jacek Grań) – 2:27
12."Chyba, że mnie pocałujesz" (muz. Czesław Niemen, sł. Jacek Grań) – 2:57
13.* "Jaki kolor wybrać chcesz" (muz. Marian Zimiński, sł. Marek Gaszyński) – 2:22
14.* "Proszę, przebacz" (muz. Czesław Niemen, sł. Marek Gaszyński) – 3:09
15.* "Domek bez adresu" (muz. Andrzej Korzyński, sł. Andrzej Tylczyński) – 2:22
1."Płonąca stodoła" (muz. Czesław Niemen, sł. Marta Bellan) – 2:32
2."Gdzie mak się czerwieni" (muz. Czesław Niemen, sł. Andrzej Tylczyński) – 2:42
3."Włóczęga" (muz. Czesław Niemen, sł. Marta Bellan) – 2:32
4."Narodziny miłości" (muz. Czesław Niemen, sł. Marek Gaszyński) – 2:37
5."Allilah" (muz. Czesław Niemen, sł. Marek Gaszyński) – 2:50
6."Najdłuższa noc" (muz. Czesław Niemen, sł. Marta Bellan) – 2:07
7."Sukces" (muz. i sł. Czesław Niemen) – 3:14
8."Jeżeli" (muz. Czesław Niemen, sł. Julian Tuwim) – 2:23
9."Spiżowy krzyk" (muz. Czesław Niemen, sł. Czesław Niemczuk) – 2:14
10."Tyle jest dróg" (muz. Czesław Niemen, sł. Piotr Janczerski) – 3:32
11."Niepotrzebni" (muz. Marian Zimiński, sł. Marek Gaszyński) – 2:48
12."Klęcząc przed Toba" (muz. Czesław Niemen, sł. Marek Gaszyński) – 3:19
1."Wiem, że nie wrócisz" (muz. Czesław Niemen, sł. Jacek Grań) – 3:56
2."Baw się w ciuciubabkę" (muz. Czesław Niemen, sł. Jacek Grań) – 3:03
3."Obok nas" (muz. Wojciech Piętowski, sł. Janusz Odrowąż) – 3:16
4."Nie wiem czy to warto" (muz. Zbigniew Bizoń, sł. Krzysztof Dzikowski) – 4:16
5."Przyjdź w taką noc" (muz. Mateusz Święcicki, sł. Krzysztof Dzikowski) – 2:16
6."Czy mnie jeszcze pamiętasz?" (muz. Czesław Niemen, sł. Jacek Grań) – 3:30
7."Pod papugami" (muz. Mateusz Święcicki, sł. Bogusław Choiński i Jan Gałkowski) – 3:20
8."Jeszcze sen" (muz. Czesław Niemen, sł. "Marta Bellan") – 2:45
9."Stoję w oknie" (muz. Czesław Niemen, sł. Edward Fiszer) – 3:12
10."Czas jak rzeka" (muz. i sł. Czesław Niemen) – 2:38
11."Ach, jakie oczy" (muz. i sł. Czesław Niemen) – 2:32
1."Bema pamięci żałobny - rapsod" (muz. Czesław Niemen, sł. Cyprian Kamil Norwid) – 16:27
2."Jednego serca" (muz. Czesław Niemen, sł. Adam Asnyk) – 7:45
3."Kwiaty ojczyste" (muz. Czesław Niemen, sł. Tadeusz Kubiak) – 7:25
4."Mów do mnie jeszcze" (muz. Czesław Niemen, sł. Kazimierz Przerwa-Tetmajer) – 4:40
5."Nie jesteś moja" - 8:15 (sł. Cz. Niemen)
3."Italiam, Italiam" - 4:58 (sł. C.K. Norwid)
1."Strange Is This World" – 6:05
1.Marionetki 04:10 (sł. C.K. Norwid)
4.Ptaszek (sł. M. Pawlikowska-Jasnorzewska)
5."Jagody szaleju"
6."Dobranoc"
7."Osiem błogosławieństw"
Moją najbardziej ulubioną płytą jest "Niemen Enigmatic"

chociaż krucha
i bez miecza
z tarczą słońca
u boku

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: wt gru 21, 2010 15:10 
Awatar użytkownika

Radiowa Jedynka przypomniała o 42. rocznicy wręczenia pierwszej polskiej Złotej płyty za 125 tys. sprzedanych egz. LP Dziwny jest ten świat. Przy takich okazjach gdzieś umyka fakt, że podczas koncertu 20 grudnia 1968r. nagrodami uhonorowano również Akwarele (a red. D.Michalski w jednej z książek wspomina też o Ali-babkach).

Trudno mi bez statystyk odnieść się do twierdzeń red. Marka Gaszyńskiego o dużo większych nakładach płyt Czerwonych Gitar i Trubadurów, ale pierwszy z tych zespołów do lat 80. mógł się - tak jak Niemen - pochwalić trzema nagrodzonymi longplayami, a Trubadurzy dwoma, więc nie sadzę, że były duże różnice w sprzedaży LP.

Okolicznościowej audycji można posłuchać na stronie Polskiego Radia- klikając w ramce Posluchaj.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pt gru 23, 2011 23:32 
Awatar użytkownika

Przed Świętami przejrzałem playlisty rozgłośni komercyjnych i kogóż tam znalazłem..? Obok dzisiejszych gwiazd pojawiają się Skaldowie (sie wie, że "z kopyta kulig rwie"), Czerwone Gitary ("Dzień jeden w roku"), jest nawet Krawczyk, ba! jest Jerzy Rybiński... Nagrań Niemena z nowych płyt nie znalazłem... A mimo to - już po miesiącu od premiery - album "Pamiętam ten dzień" został sprzedany w ilości gwarantującej status Złotej płyty.

Patrz :arrow: ZPAV (7 XII 2011).

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: sob gru 21, 2013 13:02 
Awatar użytkownika

45 lat Złotej Płyty w Polsce - artykuł Roberta Sankowskiego:

http://muzyka.onet.pl/pop/45-lat-zlotej ... wiat/jykpe

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: czw mar 31, 2016 18:15 
Awatar użytkownika

Jak poinformował Związek Producentów Audio Video - na pierwszym miejscu zestawienia Ogólnopolskiej Listy Sprzedaży płyt znalazł się.. :shock: :o

.. Czesław Niemen i jego kompilacja pt. "Czas jak rzeka" ze Złotej kolekcji Pomatonu (wyd.Warner Bros.) ! To nie prima aprilis.

O znakomitym wyniku sprzedaży płyt przesądzili także Ci z Was, którzy kupili kolejne wydanie (bodaj już trzecie) tej kompilacji.

Druga pozycja przypadła raperowi O.S.T.R.- emu za album "Życie po śmierci"...

Cała 50-tka zestawienia OLIS za okres 18.03.2016- 24.03.2016 jest => TUTAJ

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pt kwie 01, 2016 17:03 
Awatar użytkownika

Pytanie do Markovitza. Czy kolejne wydania różnią się między sobą? Może poprawiono błędy?

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: śr kwie 06, 2016 10:32 
Awatar użytkownika

Czy kolejne wydania różnią się między sobą? - pyta Krzysztof. Odpowiedź brzmi: graficznie- tak, ale lista nagrań na CD nie uległa zmianie.To wciąż ten sam zestaw "greatest hits", gdzie nie wszystkie wersje są akurat tymi najlepszymi- jak np. "Zabawa w ciuciubabkę" z N-Czarnymi zamiast nagrania z Akwarelami, czy piosenka "Pokój", która w wersji studyjnej ustępuje np. "Elegii śnieżnej". Przypomnę, że wyboru nagrań na tę kompilację dokonał po konsultacjach z M.Gaszyńskim, P.Metzem i D.Wyszogrodzkim sam Cz.Niemen, który wkrótce po wydaniu płyty powątpiewał w słuszność dokonanego wyboru (wspominał w wywiadach, że doskwiera mu brak "Jednego serca" w tym zestawie).

Jeśli chodzi o błąd w opisie płyty, to "Pieśń Wernyhory" nadal figuruje w zestawie jako "Proroctwo Wernyhory" (mimo iż taki sam tytuł nosi utwór instrumentalny z "Idee fixe"). Rok premierowego wydania tej pieśni podany we wszystkich edycjach albumu "Czas jak rzeka" to jednak nie 1976 (?) Kolejni wydawcy ignorują okoliczność, że wersja "Pieśni Wernyhory" zamieszczona na CD "Czas jak rzeka" pochodzi z fonogramu wydanego premierowo na singlu dołączonym do LP "N.Ae.Idee fixe", który oficjalną premierę miał na MWE w Poznaniu w 1978r. i taką datą powinno się opatrzyć tytuł "Pieśń Wernyhory".

Pozostało do omówienia brzmienie - i tu jestem w rozterce, bo wyraźnie słyszę różnice w dwóch pierwszych wydaniach (z roku 2000 i z 2005), ale te rozbieżności nie znajdują potwierdzenia w opisach płyt, z których wynika, że to jest ten sam mastering wykonany przez Czesława Niemena na potrzeby pierwszego wydania z wykorzystaniem technologii 24 bit/96 k. Z tych dwóch wydań wolę jednak brzmienie "niebieskiej" płyty EMI.

O nowym wydaniu Warnera (okładka w barwach kawy z mlekiem ;-)) w wolnej chwili wystukam jeszcze post...

Edit: W kolejnym notowaniu (25.03.2016- 31.03.2016) CD "Czas jak rzeka" zajął 4.miejsce na liście sprzedaży (OLiS).

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pt kwie 08, 2016 20:38 
Awatar użytkownika

Dzięki za szczegółową odpowiedź, pozdrawiam.
K.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pn paź 03, 2016 11:51 
Awatar użytkownika

Markovitz pisze:
O nowym wydaniu Warnera (okładka w barwach kawy z mlekiem ;-)) w wolnej chwili wystukam jeszcze post...

...czekam zatem na ten wyczekiwany post ;) Sam jeszcze tej edycji nie zakupiłem i może Twój post, Markovitzu, pozwoli mi podjąć decyzję.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: ndz paź 23, 2016 14:36 
Awatar użytkownika

Złota CD "Czas jak rzeka" wydana przez Warner Music Group Company to wznowienie pierwszej płyty Pomatonu z gorszą niż w pierwowzorze poligrafią (słabo widoczna biała czcionka na złotym tle) oraz z niewielkimi zmianami edytorskimi. I tak- okładkowa fotografia (Niemen oparty ręką o brzozę) autorstwa Macieja Jurkowskiego jest tym razem mniejsza, twarz Artysty nie jest rozjaśniona, a saszetka przy Jego pasie nieco przycięta, iżby było miejsce na tęczowy pasek, jakim Warner Music "ozdabia" prawie wszystkie płyty ze wznowionej "Złotej kolekcji".

W książeczce do płyty nie ma już śladu po liście od "Złotego kolekcjonera", w którym wydawca wyjaśniał, skąd wziął się pomysł serii "ZK" oraz czemu Czesław wreszcie zgodził się na kompilację i na czym polega wyjątkowość niektórych nagrań ("Przyjdź w taką noc" i "Dobranoc").

W zestawie tytułów utworów znów błędnie nazwano pieśń pochodzącą z dramatu Juliusza Słowackiego. Mimo, że na wydanej w 2008r. kompilacji "Spiżowy krzyk" znajduje się miniatura instrumentalna p.t."Proroctwo Wernyhory", to na wznowionej płycie "Czas jak rzeka" ten sam tytuł nadano.. "Pieśni Wernyhory". Widocznie wydawca nie przywiązuje wagi do takich subtelności skupiając się na innowacjach innego typu: jedno czarno- białe zdjęcie Niemena jest teraz trochę większe niż we wcześniejszym wydaniu, a drugiej czarno- białej fotografii z 1. wydania już nie ma.

Fonogramy są wciąż te same- nie poddano ich nowemu remasteringowi.

Nie usłyszałem znaczących różnic brzmienia nagrań w porównaniu z pierwowzorem Pomatonu.

Czy kupić..? - pyta Domin. Oczywiście, że TAK, bo tylko kupując kolejne wydania tych samych kompilacji i reedycji można podtrzymać zainteresowanie Niemenem i jego następczyniami, które - jak przypuszczam- nadal będą udzielać wywiadów utyskując na fanów wielbiących "Złotego cielca".

W 2009 r. pisaliśmy w tym wątku wyrażając satysfakcję i nadzieję:

Stach pisze:
Markovitz pisze:
Tryumfalny powrót płyty "Czas jak rzeka" ze Złotej kolekcji na listę OLIS i zwiększona sprzedaż składanki "Nasz Niemen" to chyba pokłosie niemenowskich wydarzeń

... których jest więcej i więcej..

A w 2016 - już niestety coraz mniej i mniej...

Przed laty Niemen dedykował tę składankę wiernym fanom. Moim zdaniem- kompilacja, która mogłaby 16 lat później zainteresować młodych odbiorców powinna być nieco inna, bo o to w tym wszystkim chodzi- nieprawdaż..?

Album "Czas jak rzeka" jest zbyt drogi (36,99 zł), gdy np. wybór nagrań Marka Grechuty z tej samej serii wyceniono w empiku na 19,90 zł. Dobra cena winduje sprzedaż- ZK Grechuty jest na 5 miejscu OLIS (7-13 X 16).

PS. Na płycie "ale Seriale!" z tej samej serii pod poz. 27 zamieszczono piosenkę z filmu "Rodzina Leśniewskich".

Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 53 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.