Ukazanie się w Polsce maxisingla "Extravaganza" ucieszyło wielu fanów i kolekcjonerów. Za wydaniem płyty stoi Michał Urbaniak. Mimo, że płyta brzmieniowo nie odbiega tak bardzo od innych nagrań Niemena z lat 80., to nasz Artysta nie był jej producentem (ani kompozytorem). Na jej brzmienie duży wpływ miał inżynier dźwięku Ed Terry, ale uzyskany dzięki niemu funkowo- dyskotekowy sound w "Pod Papugami" Czesław uważał za zbyt przytłaczający ("przewalony")" i w wersji solowej granej przez siebie na koncertach znacznie złagodził perkusyjny beat.
Z kolei kołyszące reggae z muzyką Urbaniaka i tekstem Allena - z tego co wiem- nie doczekało się wykonania ani podczas polskiej "Extravaganzy" w nowojorskim Studio 54, ani podczas trasy koncertowej po Polsce. Po ponad 30. latach od kiedy oklaskiwałem duo Urbaniak-Niemen na Jazz Jamboree, piosenka "
High Horse" (tłumaczenie tytułu jako "Wysoki koń" jest błędne, bo to idiom) zagościła na Liście Przebojów Trójki. Mam nadzieję, że ten kawałek jeszcze spłata figla radiowym prezenterom i przesunie się o kilka pozycji w górę, ale to już zależy tylko od Was...
Co tydzień można głosować na Urbaniaka i Niemena (znajdujemy ich w zestawie pod literą "U", zaznaczamy kratkę i na dole strony klikamy "głosuj")
głosowanie na LP3.
PS W ostatnich notowaniach LP3 "High Horse" wskoczyła na miejsce 40., które zajmowała 2 tygodnie, po czym zeskoczyła na 42., a następnie oczko niżej. Może teraz- z Waszą pomocą- skoczy wyżej..?