Film "Sukces" jest dokumentem , gdzie reżyser pan Piwowski nie wykorzystał okazji pokazania , jaki był koncert Czesława Niemena , pani na widowni , fajne ujęcie, a potem zamiast porządnie pokazać widownię , estradę , muzyków w czasie koncertu , praktycznie nic nie widać. W programie telewizyjnym "100 pytań do Czesława Niemena" emitowanym w 1975 roku, zadano pytanie Czesławowi Niemenowi , o film muzyczny. Czesław Niemen normalnie żachnął się " film muzyczny" , mówi o zagranicznej produkcji , następnie wymowne milczenie, i Czesław Niemen mówi o sobie , o swoim marzeniu na temat filmu muzycznego , własnego . Praktycznie wszyscy uczestnicy tego programu myśleli o tym samym . O Czesławie Niemenie , śpiewającym z Akwarelami : " przecież ta epoka minęła , a my nic nie mamy , żadnego dokumentu o koncercie Czesława Niemena z Akwarelami " . Powstanie Warszawskie jest lepiej udokumentowane , a w dobrobycie lat sześćdziesiątych koncert Czesława Niemena z Akwarelami . Atmosfera programu telewizyjnego "100 pytań do Czesława Niemena " stawała się ciężka , czy w Polsce jest ktoś , kto takie filmy potrafi robić . Niemen mówi, marzy o filmie własnym . Piszę jak było , widziałem ten program w 1975 roku w Telewizji Polskiej. Program telewizyjny "100 pytań do Czesława Niemena" myślę był prezentem środowiska intelektualnego polskiego dla Czesława Niemena . Po zapoznaniu się z jedynym dokumentem o Czesławie Niemenie , czyli filmie "Sukces" środowisko intelektualne w Polsce zareagowało w sposób następujący. W cyklicznym programie telewizyjnym "100 pytań do " wybrany człowiek Artysta odpowiada na pytania zadawane przez wybranych ludzi z branży . Po kilku emisjach wybrano Czesława Niemena . Ludzie z branży specjalnie zadawali takie pytania , na które tylko wybitny znawca tematu odpowiadał z pewnością siebie . Co ten program telewizyjny udowodnił . Udowodnił kto to jest Czesław Niemen , wybitny znawca poezji , teatru , muzyki , twórca wybitny . Wobec takich pytań Niemen swobodnie poruszał się jak " ryba w wodzie" . Intelektualiści i Czesław Niemen udowodnili panu Piwowskiemu , i pokazali , jak się to robi . Ten około godzinny program w finale zakończył się tym , wszyscy wstali, podeszli do Czesława Niemena,Niemen wstał , podziękował , zebrani swobodnie mówili, śmiali się , po takiej dawce pytań nastąpiło wyluzowanie , atmosfera , jak po dobrej robocie. Pan Kazimierz Rudzki , aktor grający w filmie "Wojna domowa" , gdzie jest pokazany występ zespołu młodzieżowego , jest to znawca , jak się robi filmy o muzyce młodzieżowej . Przypuszczam , gdyby Kazimierz Rudzki reżyserował film o Niemenie , widziałbym jedną , dwie , trzy piosenki z koncertu Czesława Niemena i Akwareli . Myślę dlatego Kazimierza Rudzkiego szlag trafiał , jeśli możliwie ujrzał film "Sukces" . Kazimierz Rudzki wypomniał Niemenowi krzyk , ukierunkował na ładne melodie , na dojrzałe kontrakty . Pan Kazimierz Rudzki to pedagog , zna się na swoim fachu. Kazimierz Rudzki, urodzony w rodzinie Bronisława , właściciela wydawnictwa nutowego i wytwórni płytowej. Nie wiem kiedy Kazimierz Rudzki wetował wyższą gażę za koncerty dla Czesława Niemena . Myślę , Kazimierz Rudzki swoją decyzję starałby się udokumentować . Wyobrażam sobie film autorstwa lub opieki artystycznej Kazimierza Rudzkiego zawierałby tylko koncert Czesława Niemena z Akwarelami . Kazimierz Rudzki profesor prorektor Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Warszawie nie rozmawiałby z młodzieńcem Czesławem Niemenem , zdecydowałby się na rzeczywisty pokaz umiejętności Artysty na estradzie. Kawa na ławę, w filmie pokazać co potrafi Czesław Niemen . I mając taki dokument starałby się swoje twierdzenie o stawce finansowej dla Czesława Niemena udowodnić. Kazimierz Rudzki był bardzo zainteresowany , aby udowodnić swoje racje .Jak udowodnić , mając dokument w postaci relacji z koncertu Czesława Niemena. Kazimierz Rudzki w tym czasie jest liczącym się człowiekiem, i pokonałby trudności różne, i nawet nagrałby koncert Czesława Niemena z sali Kongresowej w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie w całości i wyemitował w całości od początku do końca. Dla Kazimierza Rudzkiego nie byłoby "zmiłuj się", myślę w taki sposób. Marek Piwowski absolwent Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej i Filmowej w Łodzi skoncentrował się , jak pieniądze wydaje Czesław Niemen. Pokazuje zdanie o ubieraniu się , o bywaniu w restauracji . Piwowski możliwie film o Czesławie Niemenie potraktował , jak opowieść Artysty , jak przeznacza pieniądze zarobione występami. W programie "100 pytań do Czesława Niemena " , rok 1975 , Czesław Niemen mówi, aktualnie pracuje dla teatrów , i tutaj Kazimierz Rudzki traci argumenty w swoim stanowisku o nieprzyznawaniu wyższego uposażenia dla Czesława Niemena . Niemen znawcą Norwida, twórcą teatralnym, swą wiedzą , erudycją może się równać z Kazimierzem Rudzkim. Nie ma żadnego dowodu, jak rzeczywiście wygląda koncert Czesława Niemena i Akwareli. W głosie Kazimierza Rudzkiego słychać, chciałby taki dowód mieć. Marek Piwowski takiego dokumentu nie udostępnia. Środowisko intelektualne w Polsce widzi , jakie są dokonania Czesława Niemena , a jak wygląda film o Niemenie "Sukces" . Odczuwam wyrażną troskę pytających o dalsze losy Czesława Niemena . Myślę , osoby biorące udział w programie i Czesław Niemen zgodzili się na układ " nie będzie łatwo , lekko, przyjemnie" .
Jurek
|