Markovitz pisze:
Koncert Mikrofon i Ekran zatytułowany : 13 Krajowy Festiwal Piosenki Polskiej Opole '75 zawiera m.in. fragmenty Oratorium "Srebrne Dzwony" Katarzyny Gaertner i Ernesta Brylla
Markovitz napisał, a ja nie bardzo wiem, jak mam to rozumieć.
Czy to program koncertu, czy zapowiedź (co byłoby bliższe i wynika z kontekstu) programu telewizyjnego?
Kilka dni temu (14.03.TVP 2) w programie "Wideoteka Dorosłego Człowieka", Maria Szabłowska i red. Szewczyk gościli Żannę Biczewska (wspominała też Niemena, koncert w Zielonej Górze, spotkanie na Festiwalu w Dortmundzie, wspólny udział w jury w Z.G. i Kołobrzegu [?]) - zaprezentowano wykonanie jej wersji
"Bradiaga" sprzed lat. Drugim gościem (wrócił właśnie z Paryża, gdzie kręcił film - benefis J.P.Belmonda) był Daniel Olbrychski. I jako ilustracji użyto właśnie fragmentu z koncertu opolskiego "Niechaj nam zagrają wszystkie srebrne dzwony". Wyemitowano duet Maryli Rodowicz i Daniela Olbrychskiego
"Wrócą chłopcy z wojny".
Zakłóceń wyraźnie widocznych nie było. Zatem jest może w archiwach wersja inna, niż pisze o niej Markovitz.
Maryla Rodowicz wystąpiła w tej samej, niebieskiej sukience, którą znamy (z fotografii ze strony internetowej Maryli Rodowicz) z duetu z Niemenem. Należy się spodziewać, że i w tym przypadku może istnieć wersja bez skazy, gdy wykonują w duecie
"Pieśń ocalenia" (Cz.Niemen/Jonasz Kofta).
I podobnie ma się sprawa z Niemenowską wersją live
"Co się stało, matko, z moim snem" - Ernesta Brylla i Katarzyny Gaertner.
Trzeba głośno domagać się od prowadzących pokazania tego materiału.Co niniejszym czynię.Czy będzie to głos wołającego na puszczy?
Czas pokaże.
(.)