[N]

Niemen Aerolit

Forum fanów Czesława Niemena
Dzisiaj jest wt mar 28, 2023 20:06

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: czw lis 04, 2010 19:24 
Site Admin
Awatar użytkownika

Niecałe 6 lat temu, na wieść o śmierci Czesława Niemena fani zaczęli spontanicznie wpisywać kondolencje do niewielkiego forum na mojej stronie poświęconej artyście. Forum nie było nawet oficjalnie dostępne - jako część dopiero przygotowywanej nowej wersji strony czekało puste na swoją premierę. Gdzieś jednak musiałem zostawić odnośnik do tej nowej wersji, bo forum szybko zapełniło się wpisami. Pomyślałem - gotowe czy nie gotowe, forum jest potrzebne teraz.

Dosyć szybko okazało się, że fani Niemena to grupa bardzo drażliwa, do kłótni dochodziło z najbłahszych powodów - wszystko może urazić dumę własną niemenowego fana, każda myśl choćby w najmniejszym stopniu odstępująca od kanonu głoszącego, że "Niemen największym artystą był" mogła doprowadzić do wybuchu. Ale to nie przeszkadzało. Tematów nie brakowało, ani ludzi z ogromem wiedzy chętnie udzielających się w setkach wątków dotyczących przeszłych jak i aktualnych niemenowskich wydarzeń. Poczuliśmy się wspólnotą fanów do tego stopnia, że odważyliśmy się napisać list otwarty do p. Małgorzaty Niemen - taka była nasza wiara (i naiwność) w tamtych czasach :)

Czy zabrakło tematów? Czy wykruszyli się rozmówcy zniechęceni kłótniami, które mimo wszystko nieustannie przewijały się w tle? Jaki by powód nie był, forum przestało mieć cokolwiek sensownego do przekazania. Kiedy informacja o NOWEJ PŁYCIE, która powinna spowodować radosne święto wśród fanów Niemena, przekształciła się błyskawicznie w KŁÓTNIĘ, zrozumiałem, że to koniec.

To forum nie daje z siebie już nic, więc nie ma najmniejszego powodu, żeby się z nim użerać (tak, zaglądanie tutaj dawno przestało być przyjemnością). Żeby być arbitrem pomiędzy skłóconymi przedszkolakami, i rozstrzygać kto jest winny, że ktoś komuś pokazał język, a ktoś kogoś popchnął. Mam się tym denerwować, a potem jeszcze usłyszeć: "Jakie porządki, taki gospodarz i tacy goście", albo "ZBEZCZESZCZASZ NAZWISKO CZESŁAWA NIEMENA"?

Poświęciłem temu forum swój prywatny czas i środki. Ci którzy mnie znają wiedzą, że w miarę umiejętności i możliwości chętnie pomagałem "w niemenowej sprawie" (jak choćby ostatnio przy przygotowaniu DVD na dzień Niemena w trakcie białoruskiego festiwalu - niewielki to wkład, ale było mi bardzo miło gdy Tadek Skliński wymienił mnie w relacji wydrukowanej przez Jazz Forum). Ale są pewne granice.

Oczywiście dziękuję bardzo wielu wspaniałym ludziom których dzięki forum poznałem. Nie chcę ryzykować pominięcia kogoś, dlatego wymienię jedynie Ewę która najbardziej zaangażowała się w sprawy forum i razem ze mną i Andrzejem w roli administratorów starała się o zachowanie tutaj porządku. Ci którzy będą chcieli utrzymać ze mną kontakt, wiedzą gdzie mnie szukać.

Co do forum: mimo wszystko te przeszło 1000 wątków to ogrom wiedzy o Niemenie, która nigdy nie powinna zniknąć z sieci. Dlatego forum pozostanie dostępne dla odwiedzających, ale już tylko w trybie "do odczytu".

Ten wątek pozostanie otwarty przez dwa tygodnie - jeśli macie chęć moją decyzję jakoś skomentować, albo np. zorganizować się w innym miejscu, na innym forum już beze mnie (albo i ze mną, ale już w roli szeregowego dyskutanta).

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: czw lis 04, 2010 20:30 
Awatar użytkownika

Gratuluję Darku.
Tego zapewne nikt w najśmielszych oczekiwaniach się nie spodziewał!
Jak dla mnie jest to bardzo, bardzo przykra decyzja, jednakże godna podziwu
jakoby najznakomitszego chirurga, który wprawnym, odpowiednim cięciem
ratuje życie konającego człowieka...
Miałam wiele różnych zastrzeżeń, ale teraz Darku jestem w stanie powiedzieć, że
CIĘ PODZIWIAM...
Szkoda tylko, że konkretnej reakcji nie było tu od czasu pierwszych starć.
Wówczas na forum było by kulturalnie i miło do końca świata, z absolutną akceptacją Czesława...

W tym więc przypadku, jest to jak dla mnie
NAJBARDZIEJ SŁUSZNA DECYZJA. więc DARKU, KŁANIAM SIĘ TOBIE DO SAMEJ ZIEMI.

I choć ja tu najwięcej narozrabiałam jakby się mogło wydawać, to jednak wiem
z wielu źródeł i od kilku userów tego forum, że byli mi jednak mocno wdzięczni
za moją przyjmowaną tu postawę. Pewnie, żeby nie to, już dawno by mnie tu nie było...
Taki też miał w życiu zamysł Czesław
"albo ma być super, albo wcale!"
Cóż, miejmy nadzieję, że po tej bardzo skutecznej lekcji znowu się gdzieś spotkamy,
ale już w bardzo, bardzo wyważonych dyskusjach.

Veni Vidi Vici Darku.

ViVat Czesław Niemen.

Na koniec powiem po prostu może banalnie, ale szczerze...
całuję wszystkich USERÓW W SAMO SERCE...

I jeszcze wyciągam rękę do wszystkich na zgodę. Pozdrawiam i do zobaczenia...

Ps. Żeby nie było niedomówień, myślę, że powinien wiedzieć Pan Maciek,
że zaniecham jednak swoich planów, które absolutnie nie były związane z tym forum...
mam nadzieję, że ta lekcja wystarczy.

skryłeś w Czesławie Niemenie...

Ostatnio zmieniony pn lis 08, 2010 0:00 przez GraCja, łącznie zmieniany 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: czw lis 04, 2010 21:07 
Awatar użytkownika

Darku - to forum miało świetne momenty i za nie serdecznie dziękuje wszystkim tym, którzy się tutaj czynnie udzielali i pisali o muzyce i twórczości artysty. Sam się wielu ciekawych rzeczy dowiedziałem, choć z pewnością nie w ostatnim okresie - ale nie zamierzam tego roztrząsać, bo szkoda życia i czasu, który można o wiele lepiej spożytkować :)

Bardzo dobra decyzja. Mam nadzieję, że obok forum w sieci pozostanie także wiki :)

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: czw lis 04, 2010 21:47 
Awatar użytkownika

Ponieważ przyczyniłem się do tego stanu rzeczy jest mi przykro. Rozumiem, że forum było miejscem bardzo ważnym dla wielu, dlatego myślę, że Twoja decyzja Darku nie powinna być ostateczna. Dla dobra sprawy obiecuję nie zabierać więcej czasu i miejsca na forum. Myślę, że nie ma sensu karać innych za moje poglądy i wpisy. To chyba tyle - Maciek

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pt lis 05, 2010 1:09 
Awatar użytkownika

Dziękuję Ci, Darku, za docenie mojego skromnego wkładu w to forum. Poświęciłam mu rzeczywiście sporo swojego czasu i energii, ale faktem jest, że przez długi czas przebywanie tutaj sprawiało mi naprawdę dużą przyjemność. Wprawdzie czasem zdarzały się spory, ale przeważały jednak ciekawe dyskusje i czuć było wzajemny szacunek i sympatię.
Potem stopniowo robiło się coraz mniej przyjemnie, ale, ponieważ w międzyczasie zostałam moderatorem, starałam się być cierpliwa i sprawiedliwie rozsądzać coraz częstsze spory. Nie było to wcale takie łatwe, bo zazwyczaj każdy widzi tylko swoje racje, a nie chce zrozumieć racji drugiej strony. Mimo wszystko wciąż miałam nadzieję, że kłótliwi userzy w końcu się opamiętają i wrócą tu jeszcze ciekawe dyskusje. Niestety, to co działo się ostatnio, przekroczyło już wszelkie granice normalności i wcale nie dziwię się Darkowi, że w końcu nie wytrzymał i postanowił to uciąć.

Mimo wszystko, jest mi ogromnie żal, że już nie będzie gdzie się spotykać, żeby podyskutować o nowej płycie Niemena czy też książce na jego temat, żeby dowiedzieć się o jakiejś ciekawej audycji czy programie, poczytać relację ze zlotu czy z festiwalu. Tu wszystko mieliśmy w jednym miejscu...
I pewnie nadal by tak było, gdyby niektórzy userzy potrafili powściągnąć swoje emocje lub spróbowali czasem odpuścić, zamiast na siłę forsować swoje racje. Może to, co się stało, będzie dla nich jakąś nauczką. Może…

Dziękuję Darkowi i Andrzejowi za współpracę. Dziękuję wszystkim, którzy zechcieli w tym miejscu podzielić się swoją wiedzą i pozostawili na forum wiele cennych informacji, a zwłaszcza tym najaktywniejszym: Markovitzowi i Bogdanowi. Dziękuję również wszystkim innym piszącym i czytającym.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pt lis 05, 2010 7:27 
Awatar użytkownika

Powiem tak: Niemen umarł po raz drugi

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pt lis 05, 2010 11:54 
Awatar użytkownika

"Coś ty uczynił ludziom,"(C.N)...NIEMENie

Nie chcę się tu wielce rozpisywać, bo brzmi to znowu jak...składanie kondolencji...
Dziękuję WAM za wszystko i...proszę WAS...
(Jak aktualne stało się to motto- Wolisz mieć rację, czy relację?...)
Zapraszam na moje audycje.
Po-zdrowie-nia

Ostatnio zmieniony ndz lis 07, 2010 12:42 przez Piotr Starzyński, łącznie zmieniany 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pt lis 05, 2010 16:45 
Awatar użytkownika

Niemen na forum przestał istnieć, może jeszcze trochę Go tu zostało ale zaczęto powoli i tę cząstkę ogołacać z tego, co Go aż tak bardzo wyróżniało pośród innych artystów naszej Ojczyzny.
Dla Niemena jednak lepiej gdy Jego forum zamilknie, niż gdyby tu nadal miało aż tak buzować jak dotąd, gdyż najważniejsi na forum stali by się niestety tzw. dyskutanci.
Wszystkim dziękuję za wspólne dyskusje i za czas poświęcony temu ongiś.... magicznemu miejscu.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pt lis 05, 2010 17:35 
Awatar użytkownika

" Z cyklu tych koncertow miala powstac plyta a nawet dwie . W efekcie powstala tylko jedna Terra Deflorata . Sen Konca i Poczatku ta druga pozostala w planach snem ... "
A tu okazuje sie ze nie jest to sen konca ale koniec snu .
Czy az taka jest sila niszczaca tej plyty /chodnikowej tak , jak mawial Czeslaw /
A moze to jest wlasnie Jego przeslanie z zaswiatow .
Od dawna juz nie dawalem sobie rady z tym forum i coraz mniej pisalem ,
Duza grupa sensownych ludzi zaczela topniec powoli . Zostawali lub odradzali sie na nowo tylko wsciekli i przemadrzali , klakierzy i donosiciele gloryfikujacy samych siebie . Zadowoleni teraz .
Zamiast sie cieszyc z plyty atak frontalny choc nikt jej nie widzial i nie slyszal . Zdegradowanie lat pracy do zera a potem ... Ucieczka do Studni ...
Nawet Oskar nie zdazyl wyjasnic ,przeprosic i "pozdrowic wszystkich otwartych i myslacych" Teraz to juz bez sensu .
" Terra Deflorata i jej przekaz poszla w swiat czy to sie komus podoba czy nie i juz nikt tego nie zatrzyma . "
Moze to i lepiej i chyba jednak lepiej ze to koniec.
Dziekuje wszystkim ludziom dobrej i normalnej woli za mniej lub bardziej mile towarzystwo a w szczegolnosci administratorowi Darkowi.
Bedziemy mieli wiecej czasu na madrzejsze zajecia a dla niemenologow zostawilismy kopalnie wiedzy o :N: . :oops:

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: sob lis 06, 2010 7:40 
Awatar użytkownika

Dziwny,dziwny jest ten świat ..............................................................

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: ndz lis 07, 2010 9:53 
Awatar użytkownika

Po ilości wpisów w tym wątku wyraźnie widać, że decyzja o zamknięciu forum była ze wszech miar słuszna. Kilku najaktywniejszych użytkowników nie śpieszy się do dokonania wpisu pożegnalnego. Być może nie mają refleksu i nie wiedzą co napisać, albo są zbyt zawstydzeni, aby w ogóle zabierać tu jeszcze głos, bo wszak winnych za zamknięcie forum nie brakuje; wśród nich, rzecz jasna, jestem i ja.
Wprawdzie ilość wejść do tego wątku jest duża, co wskazywać by mogło, że zablokowanie forum stało się troską jego użytkowników. Nie sądzę jednak, aby tak było. To jest tak, jak na ulicy – dopóki nie ma wypadku, dopóty jest pusto; w chwilę po zdarzeniu tłum gapiów pojawia się nagle nie wiadomo skąd. Tak jest i tutaj.

Życzyłbym sobie, aby przynajmniej tradycja zlotów nie upadła.

I jeszcze na koniec: 12' 18"
http://www.tvp.pl/bialystok/mniejszosci ... 10/1404511

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: ndz lis 07, 2010 23:22 
Awatar użytkownika

Dla mnie czas na forum na pewno nie był czasem straconym. Poznałem podobnego mi młodego wariata na punkcie muzyki Niemena - najpiękniejszej muzyki, jaką kiedykolwiek słyszałem. Dziękuję wszystkim Wam, nawet tym, których nigdy nie lubiłem :P Mieliście ogromny wpływ na moje odbieranie muzyki, nie tylko tej od Niemena. Poznałem masę ciekawych materiałów i innych młodych fanów, z którymi coroczne zloty są już tradycją. Dzięki! :)

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pn lis 08, 2010 22:14 
Awatar użytkownika

Niedawno, założyłem wątek w którym zawarte było pytanie : Czy NIEMEN „umiera” ? Zamknięcie forum jest odpowiedzią na to pytanie. Tak, część pamięci o Czesławie Niemenie umiera wraz z zamknięciem forum. Szkoda. Forum zawsze dla mnie było kopalnią wiedzy o artyście. Tutaj wyzwalały się emocje i walki słowno-bratobójcze. Tutaj różniliśmy się pięknie i brzydko. Pokorni i niepokorni. Lecz wszyscy mieliśmy jeden cel : propagować twórczość Niemena i tworzyć dobry mit o artyście. Forum łączyło też ludzi z różnych odległych zakątków naszego kraju. Przecież byli tu ludzie ze Szczecina i Rzeszowa, z Sopotu i Wrocławia, Białegostoku i Zielonej Góry, z
Warszawy i Góry itd., itd., itd. Spotykaliśmy się też, jadąc z różnych stron kraju. Dzięki forum wiemy o sobie , że jesteśmy. Wiemy, ze łączy nas jedna pasja : NIEMEN. Może znajdzie się inna forma kontaktu, spotkań i dyskusji. Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za te lata spędzone wspólnie na forum.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pn lis 08, 2010 22:51 
Awatar użytkownika

...nie przyjmuję tego do wiadomości ;)

I dlaczego zniknęła strona? Uważam, że istnieć powinna. I myślę, że wątek "Cztery ściany świata" w celach informacyjnych powinien pozostać czynny.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pn lis 08, 2010 23:07 
Site Admin
Awatar użytkownika

Zaraz zasnę nad komputerem (przeleciałem od rana pół Europy i złaziłem się po Barcelonie :)), więc krótko:

Przyznaję, że było fajnie mieć miejsce z informacjami o niemenowych nowościach, ale jednocześnie pamiętam, że w podforum "Cztery ściany świata" kłótnie kwitły równie sprawnie jak i w pozostałych.

Co proponujecie zrobić, żeby był tam utrzymywany porządek?

Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.