[N]

Niemen Aerolit

Forum fanów Czesława Niemena
Dzisiaj jest wt mar 28, 2023 19:37

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: pn lis 08, 2010 23:08 
Awatar użytkownika

Nie zgadzam się z wieloma powyższymi wypowiedziami, że "Niemen umiera."
On zmarł w 2004r. Natomiast twórczość Czesława Niemena, która była i jest dostępna w jakiejkolwiek postaci,
żyje i żyć będzie, bo jest wyjątkowa, niespotykana, perfekcyjna i piękna.

Więc to, co Czesław Niemen wydał sam w tych jakże trudnych czasach przebiło się
do wielu wrażliwych ludzi...żyje i żyć będzie dopóki jest jak ziarno pełna osobliwości.
Co rusz odkrywają stare nagrania i puszczają wszędzie.
Organizowane są festiwale, konkursy...itp. i widać wyraźnie, że Czesław swoją twórczością jest

NIEŚMIERTELNY.

Tej nieśmiertelności może Mu tylko pozazdrościć każda osoba, która zagrzebuje
NIE WYDANE PUBLICZNIE NAGRANIA...
blokuje ich dalsze pojawienie się dla usatysfakcjonowania nie tylko ciekawskich fanów,
ale przede wszystkim szacunku do wielogodzinnej pracy, którą człowiek-twórca-artysta
poświęcił dzięki swojemu talentowi i profesji.

Cóż rzec... i ONI kiedyś odejdą, przeminie o nich wszelki słuch...
ale na pewno pozostanie na kartach encyklopedii informacja,
że nie przyczynili się do ukazania już stworzonego zbioru dzieł...takie niechlubne ale...na wieki...

Więc nie dogrzebujcie tu więcej Czesława głębiej, ponieważ ktokolwiek tu Was czyta,
napawa się destrukcją i fałszywą informacją że już Go nie ma sensu szukać...
sami Go uśmiercacie takim gadaniem...

DOPÓKI GRA...DOPÓTY TRWA :!: I TRWAĆ BĘDZIE...chociażby na starych płytach...
Jeśli nowych nie znamy, to nie wiemy czego żałować, więc wiadomo, że tylko chytry dwa razy traci...
a my nie musimy wydawać pieniędzy, więc tylko zyskamy...

I tak oto LEDWO CO WYDANA PŁYTA O PIĘKNYM TYTULE
KONCERTY TERRA DEFLORATA
UDOWODNIŁA TEKSTEM AUTORA JEGO WIELKOŚĆ ...
a MARNOŚĆ GŁUPCÓW TEGO ŚWIATA...
(poza tym jest tak rozchwytywana, że już jej prawie nie ma w żadnym sklepie... :shock: )
...więc

ViVaT CZESŁAW NIEMEN
AŻ DO KOŃCA ŚWIATA

skryłeś w Czesławie Niemenie...

Ostatnio zmieniony pn lis 08, 2010 23:23 przez GraCja, łącznie zmieniany 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pn lis 08, 2010 23:19 
Awatar użytkownika

Darek Sieradzki pisze:
Przyznaję, że było fajnie mieć miejsce z informacjami o niemenowych nowościach,
Co proponujecie zrobić, żeby był tam utrzymywany porządek?

Szanowny Darku...
Proponuję na początku regulaminu napisać wielkimi literami
OBOWIĄZUJE 100% PEŁNA KULTURA...
A CO PONAD TO LĄDUJE NATYCHMIAST W ŚMIETNIKU RAZEM Z WŁAŚCICIELEM

i konsekwentnie postępować. :mrgreen:

i wówczas można otworzyć całe forum... :lol:

Ostatnio zmieniony wt lis 09, 2010 1:01 przez GraCja, łącznie zmieniany 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: wt lis 09, 2010 0:07 
Awatar użytkownika

Gracja napisała:
Jak dla mnie jest to bardzo, bardzo przykra decyzja, jednakże godna podziwu
jakoby najznakomitszego chirurga, który wprawnym, odpowiednim cięciem
ratuje życie konającego człowieka...

Niezbyt trafne to porównanie.
Wg mnie Darek zachował się jak „lekarz”, który uśmiercił żywy jeszcze, choć bardzo chory organizm. Zamiast wyleczyć lub usunąć to co chore, wolał dokonać eutanazji. Widocznie miał problemy z postawieniem prawidłowej diagnozy, a może zabrakło chęci, cierpliwości i wiary w całkowite wyleczenie. Pewnie tak było łatwiej…

Nie miałam ostatnio zbyt wiele czasu na to by aktywnie uczestniczyć w życiu forum, ale to miejsce ciągle było dla mnie bardzo ważne. Włożyłam w nie sporo pracy i serca. Dzięki forum poznałam wielu wspaniałych ludzi, a do tego kochających Czesława Niemena i jego twórczość. Poza tym wiedza, jakiej dostarcza forum na temat Niemena jest naprawdę olbrzymia i nie do przecenienia.

To fakt, że od jakiegoś czasu nie było tutaj przyjemnie, a ostatnio nawet bardzo źle. Forum coraz mniej było przyjazne Niemenowi, stało się placem boju o wszystko i nic, miejscem do lansowania siebie i swoich poglądów, przy jednoczesnym braku akceptacji poglądów innych.
Przykre jest to, że postawa i kłótnie kilku nadwrażliwych na własnym punkcie userów zupełnie zmieniły charakter tego miejsca i spowodowały podjęcie przez Darka takiej właśnie decyzji. Czy naprawdę nie było innego wyjścia? Nie wystarczyło wyciąć tego co chore?

Widzę, że niektórzy pogodzili się z decyzją Darka. Pojawiły się podziękowania , pożegnania. Dlaczego nikt nie poprosił Darka o zmianę decyzji? Czy naprawdę nikomu nie zależy na tym aby to forum nadal żyło?
Darku, mam nadzieję ,że zastanowisz się jeszcze raz i pozwolisz temu forum żyć dalej.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: wt lis 09, 2010 0:45 
Awatar użytkownika

Dasza pisze:
Gracja napisała:
Jak dla mnie jest to bardzo, bardzo przykra decyzja, jednakże godna podziwu
jakoby najznakomitszego chirurga, który wprawnym, odpowiednim cięciem
ratuje życie konającego człowieka...

Niezbyt trafne to porównanie.

Daszo...przecież to, co zrobił Darek, musiało być pod silną narkozą... :mrgreen:
więc porównanie jak najbardziej trafne
Dasza pisze:
Nie wystarczyło wyciąć tego co chore?
Nie będę się dopytywać Daszo, co miałaś na myśli, aby wyciął... :lol:
Dasza pisze:
Wg mnie Darek zachował się jak „lekarz”, który uśmiercił żywy jeszcze,
choć bardzo chory organizm. Zamiast wyleczyć lub usunąć to co chore...
gdyby chciał zostawić to, co zdrowe...to zapewne nic by nie zostało :mrgreen:

Dasza pisze:
wolał dokonać eutanazji
To tylko Znieczulenie ogólne, Daszo...
Na razie na eutanazję jeszcze nie mamy w Polsce zezwolenia...ale wszystko ściągamy z Wielkiego Świata...więc jest szansa na oficjal...już wkrótce :evil:

Dasza pisze:
Nie miałam ostatnio zbyt wiele czasu na to by aktywnie uczestniczyć w życiu forum,...................To fakt....

Dasza pisze:
Widzę, że niektórzy pogodzili się z decyzją Darka.
Darku, mam nadzieję, że zastanowisz się jeszcze raz i pozwolisz temu forum żyć dalej.

Oj Daszeńko, jesteś niesprawiedliwa...źle widzisz, bo już sama się nie godzisz...
a i
Domin189 pisze:
...nie przyjmuję tego do wiadomości ;)
i już zaraz po tym apelu wprost z Barcelony zjawił się jak wszyscy widzieliśmy sam Admin Darek... :D

Ale bidulek po tej męczącej podróży usnął nad komputerem, więc zapewne jutro Daszo przebudzi się sam mistrz ...
i MISTRZ ... :mrgreen:

I będzie to POCZĄTEK KOŃCA ZŁEGO SNU... :!:

Ostatnio zmieniony wt lis 09, 2010 20:32 przez GraCja, łącznie zmieniany 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: wt lis 09, 2010 7:19 
Awatar użytkownika

Darek Sieradzki pisze:
Przyznaję, że było fajnie mieć miejsce z informacjami o niemenowych nowościach, ale jednocześnie pamiętam, że w podforum "Cztery ściany świata" kłótnie kwitły równie sprawnie jak i w pozostałych.

Co proponujecie zrobić, żeby był tam utrzymywany porządek?

Ponieważ dotychczasowy regulamin i tak nie był przestrzegany przez niesubordynowanych userów (chyba nie muszę wymieniać imion :wink: ), więc proponuję objąć moderacją ich posty i przepuszczać tylko te, które zawierają istotne informacje. Mogę się tym zająć.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: wt lis 09, 2010 8:45 
Awatar użytkownika

Kochani. Przedewszystkim Kultura tu piszących. Kultura i jeszcze raz Kultura.
Słowo kultura napisałaem przez duże "k", abyśmy mieli swiadomość, że nasi przodkowie wypracowali dla nas system wartości, którego przyjęcie i zaakceptowanie czyni nas ludźmi Kulturalnymi.
Współcześnie słowo kultura stało się, podobnie jak i sama kultura, mocno zrelatywizowane, dostosowane do potrzeb chwili.
Niektórym taka kultura, kulturka, pasowała, stąd tak wiele nietolerancji, chamstwa i ignorancji we wpisach na forum poświęconym Człowiekowi Kulturalnemu. Brak obycia niszczył to forum. Tak tak, brak obycia.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: wt lis 09, 2010 14:47 
Awatar użytkownika

Jeżeli toczy się tu dyskusja na temat ewentualnego istnienia forum, czy też na temat decyzji ADMINA, to nie ma co bić się przy tej okazji w cudze piersi, tylko należy ewentualnie uderzyć się w swoją - zrobił to Maciek, zrobiłem to ja, a inni niech podarują sobie obrzucanie bezimiennie epitetami pozostałych użytkowników forum, bo to kolejne zarzewie konfliktu. Każdy z nas z pewnością wyciągnął wnioski, a kto tego nie zrobił, lub udaje, że jest zupełnie nieświadom tego, co się dzieje, niech da sobie czas na przemyślenia zanim napisze coś niestosownego.
Jeżeli to forum ma na nowo odżyć, to nie widzę się na nim wespół z moralizatorami. Wprawdzie też trochę teraz pomoralizowałem, ale to po to, aby położyć temu kres.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: wt lis 09, 2010 20:40 
Awatar użytkownika

Miał się tu wypowiedzieć Admin,
a widzę, że znów odezwało się Ptasie Radio... :cry:

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: wt lis 09, 2010 22:10 
Site Admin
Awatar użytkownika

Admin jest aktualnie na wakacjach, przez większość dnia go nie ma, wraca wieczorem skonany bo ma ogromne i piękne miasto do obejrzenia. :wink:

Tak ja napisałem na początku do ostatecznego zamknięcia forum pozostały prawie dwa tygodnie - przez ten czas zbieram głosy i propozycje, dostaję także prywatne wiadomości i cieszy mnie, że jest pewne zainteresowanie tym, by "dać forum jeszcze jedną szansę".

Na razie dominuje propozycja którą skrótowo można określić "regulamin i trzymać się go ostro" i możliwe, że to najrozsądniejsza propozycja.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: wt lis 09, 2010 22:44 
Awatar użytkownika

Darek Sieradzki pisze:
Admin jest aktualnie na wakacjach, przez większość dnia go nie ma, wraca wieczorem skonany bo ma ogromne i piękne miasto do obejrzenia. :wink:

Niech więc nasz Admin wypoczywa spokojnie i wraca w dobrym humorze. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: wt lis 09, 2010 22:45 
Awatar użytkownika

Darku,

jestem jak najbardziej za tym, żeby nie zamykać tego forum.Gdzie znajdziemy informacje o wszystkim co Niemena dotyczy?Gdzie poznamy nowe osoby interesujące się jego twórczością?Tylko tu.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: śr lis 10, 2010 13:10 
Awatar użytkownika

Geronimo napisał:
Cytuj:
Darku,

jestem jak najbardziej za tym, żeby nie zamykać tego forum.Gdzie znajdziemy informacje o wszystkim co Niemena dotyczy?Gdzie poznamy nowe osoby interesujące się jego twórczością?Tylko tu.

...gdzie dowiedzą się nowi userzy, że co tydzień można posłuchać :N: w radiu,w audycji "NIEMEN znany czy nieznany?" a "starzy"- czego mogą się spodziewać w audycjach kolejnych, a skąd się dowiemy, że gdzieś ukazały się jakieś artykuły o nim, zdjęcia, że coś jego dot. się odbędzie itp? :)
Darku,
jesteśmy tu prawie 7 lat, teraz nadejdą lata... tłuste. :wink:
Niech to będzie nowy sen początku...do końca, ale niech tu panuje KULTURA, słowa przede wszystkim.
Po-zdrowie-nia :)

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: czw lis 11, 2010 7:58 
Awatar użytkownika

Nie zabierałem głosu w tej dyskusji,bo być może przez niektórych użytkowników tego forum jestem postrzegany jako fan Grechuty,wróg Niemena i w ogóle ktoś kto tylko psuje tutaj wielu dobry humor i w ogóle nie nalezy go traktować poważnie.Oczywiście wiem ,że w moich postach jest czasem odrobinę prowokoacji i złośliwości w stosumku do fanów Niemena,ale wiadomość o zamknięciu tego forum wprawiła mnie w całkowite osłupienie.Oczywiście nie jestem aż na tyle zarozumiały,aby sądzić ,iż moja skromna osoba mogła się do tej decycji chocby w najmniejszym stopniu przyczynić.Mam świadomość,że moja aktywność tutaj rzadko dotyczy twórczości samego Niemena,a częsciej tej częsci,która tak pięknie jest spięta klamrą pod nazwą"Dziwny jest ten świat".Nie ukrywam,że trudno by mi było się przyzwyczaić,iż nagle to forum przestało by istnieć.Nie trudno się domyślić,czytając posty jego uczestników ,iż z wieloma z nimi łaczy mnie coś co się nazywa pokoleniowa więzią.W końcu ,jak sądzę dorastaliśmy słuchając podobnej muzyki,być może nawet czytaliśmy podobne ksiązki i ogladali podobne filmy.Nie wspominam już o sukcesach naszych pilkarzy czy siatkarzy/pamiętacie ten histeryczny komantarz ś.p.W.Zielińskiego z Montrealu 76 roku?/.Kiedyś zresztą bodaj Jerzy Pilch powiedział,że dla jego pokolenia taki chocby Wembley jest niemalże tym samym co dla dawnych pokoleń jakaś ważna bitwa.Właściwie to forum jest dla mnie jedynym miejscem ,gdzie mogę porozmawiać o swoich dawnych rockowych fascynacjach,nie narażając się na całkowite niezrozumienie.Owszem,bywa,że czasem się tu z kimś delikatnie posprzeczam,ale gdy czuję ,iż sytacja się nieco zaognia to starama sie ów spór załagodzić lub wręcz sie z niego całkowicie wycofać.A tak na koniec pytanie być może naiwne,ale jaki był własciwie główny powód zamknięcia tego forum?Czy chodzi o kłótnie i spory ?A tak nawiasem mówiąc,już na sam koniec mam pytanie.Co się stało z panem Bogdanem Ratajczakiem?Dawno go tu nie widziałem.Mam nadzieję,iż jego nieobecnośc tutaj nie jest pokłosiem właśnie toczących się tutaj sporów?Pozdrawiam serdecznie.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: czw lis 11, 2010 22:53 
Awatar użytkownika

Wprawdzie dawno się nie odzywałem, jednak zaskakująca decyzja Darka zmusiła mnie do zabrania głosu. Zaglądałem na to forum niemal od początku jego istnienia. Zaglądałem regularnie, chcąc dowiedzieć się więcej o twórczości Artysty, którego podziwiam od kilkudziesięciu lat. Zaglądałem tak często, że wydawało mi się iż poznałem już co bardziej charakterystyczne osoby zabierające tu głos. Minęło jednak kilka lat zanim zdecydowałem się tu oficjalnie zaistnieć. Cieszyłem się, że stałem się częścią dużej społeczności ludzi o podobnej fascynacji. Miałem nadzieję na udział w którymś z kolejnych dorocznych zlotów, choć wiedziałem, że nie będzie to łatwe z racji moich obowiązków. Choć odzywałem się rzadko to przyznam, że często niezrozumiałe dla mnie spory budziły moje zażenowanie. Czy naprawdę tak być musi, czy to nasza polska specjalność? Jesteśmy wrażliwi na twórczość Czesława, dostrzegamy wartości płynące z jego muzyki i tekstów, a jednak tak „niewdzięczni i niedoskonali”? Nie możemy wznieść się ponad zwykłe małostki, mimo, że ze wzruszeniem słuchamy wyznania wiary, że „ludzi dobrej woli jest więcej” – a mimo to „często jest, że ktoś słowem złym zabija tak, jak nożem” … Z autentyczną radością dowiedziałem się o premierze nowej płyty. Jednak dokładna lektura tego wątku sprawiała, że coraz mniej rozumiałem. I w tej sytuacji rozumiem Twoją decyzję Darku i popieram ją, jednak żal pozostaje… Szkoda, że musimy się pożegnać, choć nie było nam dane dobrze się poznać. Naprawdę szkoda. Pozdrawiam wszystkich.
Krzysztof W.
:(

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pt lis 12, 2010 21:26 
Site Admin
Awatar użytkownika

Hm... Widzę, że nawet w wątku pożegnalnym nie dajecie rady trzymać się tematu.

Problem z regulaminem jest taki, że wszyscy mają go gdzieś. Do przestrzegania regulaminu trzeba forumowiczów zmuszać, wywalać posty, wycinać, przenosić, upominać. Ciężka, zajmująca czas i szarpiąca nerwy robota, za która nie usłyszy się dziękuje, tylko że cenzura, że stalinowskie metody, że przesada bo to tylko forum i my tak sobie gadamy, że to czy tamto trzeba inaczej. W trzy osoby nie daliśmy temu rady - zapewne częściowo przez presję środowiska (trudno być surowym "bossem" gdy chce się jednocześnie być w przyjacielskich stosunkach z forumowiczami)....

Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.