[N]

Niemen Aerolit

Forum fanów Czesława Niemena
Dzisiaj jest wt mar 28, 2023 20:08

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: pn lis 15, 2010 17:49 
Awatar użytkownika

Termin decyzji ADMINA zbliża się nieubłaganie. Wolałbym oczekiwać na trepanację czaszki.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pn lis 15, 2010 18:49 
Awatar użytkownika

Darek Sieradzki pisze:
Hm... Widzę, że nawet w wątku pożegnalnym nie dajecie rady trzymać się tematu.
Problem z regulaminem jest taki, że wszyscy mają go gdzieś
Ja wyznaję najskuteczniejszą zasadę
" Jeśli pigułki nie działają...
zmieniam lekarza..."
Cóż to za przyjaciel, który się nie potrafi zachować, opanować...odezwać...wytłumaczyć...?

Powiem Ci Darku, że tu najmniej jest Twojego udziału a najwięcej Ci się oberwało...(niestety...ode mnie)

Chyba się marnujesz tu i ówdzie...bo jak dla mnie powinieneś startować na konkretny urząd w naszej kochanej Polsce i wówczas szybko zrobiłbyś porządek... Już dziś masz mój głos. :D

Nie obejdzie się oczywiście bez skutecznej współpracy i odpowiednich doradców.

Wiem, że wybierzesz jedyne i najmądrzejsze rozwiązanie,
jednak o dalszych losach porządku na forum powinny decydować konkretne osoby,
które nie będą miały względu na osoby, lecz na treści. :!:

Hahaha...i nawet wiem, co zrobisz... :mrgreen:

skryłeś w Czesławie Niemenie...

Ostatnio zmieniony śr lis 17, 2010 18:24 przez GraCja, łącznie zmieniany 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pn lis 15, 2010 21:45 
Awatar użytkownika

Przepraszam za wcześniejszy post nieco odbiegający od tematu. Wracam do głównego wątku. Wyraziłem już swoje zdanie. Rozumiem decyzję Darka i ją szanuję. Mnie także denerwowały i zniesmaczały często niezrozumiałe spory. Trudno mi jednak wyobrazić sobie to forum jako martwe, ponieważ w zasadzie jest to jedyne znane mi miejsce gromadzące ludzi, którym Niemen nie jest obojętny. Może jednak dajmy sobie szansę. Popieram postulat ścisłego trzymania się regulaminu, ze szczególnym naciskiem na punkt 3 i 4. Jeśli nazywamy siebie "społecznością internetowego forum poświęconego twórczości Czesława Niemena. (...) Dla wielu z nas Niemen jest wzorcem artystycznej bezkompromisowości, uczciwości i wierności obranej drogi..." (patrz List Otwarty) to trzymajmy poziom, byśmy nie musieli się rumienić. Dla mnie osobiście hasło Niemen to wejście na określony poziom wrażliwości, na którym pewne zachowania po prostu nie pasują. Myślę, że spora grupa się ze mną zgodzi.
Darku, proponuję wyrok, ale w zawieszeniu.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: wt lis 16, 2010 9:30 
Awatar użytkownika

Farida Gangi założyła na Facebook'u stronę "Niemen forever"

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: wt lis 16, 2010 9:49 
Awatar użytkownika

Piotr Starzyński pisze:
a skąd się dowiemy, że gdzieś ukazały się jakieś artykuły o nim, zdjęcia, że coś jego dot. się odbędzie itp? :)

Forum czytają nie tylko fani ale także ci, którzy torpedują niektóre poczynania: blokowanie rozpowszechniania płyty Terra deflorata, procesy sądowe stowarzyszenia, kłopoty Musica Magica, blokowanie unikatów w audycjach radiowych, oczernianie autorów książek, ... (nie wszystkich). Z tej strony skradziono kalendarium. itd

Podziękowania za wszystkie wykorzystane stąd informacje pewnie nigdy tutaj nie dotarły i zapewne nie dotrą.
Forum zjada własny ogon.
Nigdy już nie będzie ono miejscem, gdzie niektórzy organizatorzy cokolwiek będą chcieli zaanonsować właśnie tutaj.

Dlatego forum powinno zamilknąć.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: wt lis 16, 2010 13:58 
Awatar użytkownika

miną napisał:

Cytuj:
Forum czytają nie tylko fani ale także ci, którzy torpedują niektóre poczynania: blokowanie rozpowszechniania płyty Terra deflorata, procesy sądowe stowarzyszenia...

Cytuj:
Forum zjada własny ogon.
Nigdy już nie będzie ono miejscem, gdzie niektórzy organizatorzy cokolwiek będą chcieli zaanonsować właśnie tutaj.

A co ma piernik do wiatraka ? Czytać każdy może, co nie zabroni mi ogłaszania na forum wszelkich moich inicjatyw dotyczących Niemena, np. organizacja zlotu, wystawy plakatu itd...

Cytuj:
Dlatego forum powinno zamilknąć.

W czyim to interesie głos ?

,

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: wt lis 16, 2010 17:35 
Awatar użytkownika

miną pisze:
Forum czytają nie tylko fani ale także ci, którzy torpedują niektóre poczynania (…)

To prawda, ale trudno, żebyśmy zabronili paniom N. czytania...
A może powinniśmy podawać szyfrem wiadomości takie jak ta o nowej płycie? :wink:

Otrzymuję wiele sygnałów, że jednak forum było dla fanów bardzo cennym źródłem informacji i ludzie chcieliby, żeby nadal tak pozostało. A jeśli niektórzy organizatorzy nie chcą tutaj podawać swoich informacji, to jest już ich sprawa. :?

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: śr lis 17, 2010 11:08 
Awatar użytkownika

Witam.
Mimo,że mój staż i ilość postów na nie jest imponująca to zamknięcie forum sprawiłoby mi wielką przykrość. Odwiedzam go codziennie wiele razy. To dzięki pracy ludzi o wielkiej wiedzy o C.N. piszących na tym forum poznałem lepiej jego twórczość. Forum jest jedynym miejscem w internecie gdzie można dowiedzieć się czegoś nowego związanego z C.N. Trudno w tej chwili napisać coś odkrywczego,zadać zagadkę,przetłumaczyć tekst. To wszystko już zrobiono. Dlatego forum zajmuje się też innymi tematami. Nie należy tego zabraniać. Po zamknięciu forum zostanie nam z Niemena tylko śledzenie procesów sądowych w prasie. Uważam,że trzeba nam więcej tolerancji dla odmiennych zdań i światopoglądów. Forum chyba nie jest zastrzeżone dla określonej grupy,i każdy może wyrazić swoje zdanie. Nie powinno się tylko nachalnie forsować swoje przekonania i obrażać innych. Sam fakt,że łączy nas osoba C.N.powinna nas jednoczyć a nie dzielić. Nie każdy ma odpowiednią wiedzę o Niemenie, zdolność przekazu czy wyrażania myśli.Ważne, że chce się czymś z nami podzielić. Dla niego jest to ważne, i jeśli to nam nie ubliża to uszanujmy. Z forum zniknęło wielu świetnych uczestników,których osobiście nie znałem,ale czytam ich z zainteresowaniem i podziwem. Szkoda,że nie piszą już Bogdan Ratajczak, Ed, szach' raj. Do forum ciągle dołączają nowi uczestnicy,i teraz pewnie są zdezorientowani tym co tu się dzieje.Uważam,że forum musi istnieć, a należy skorzystać i podziękować Ewie za jej chęć utrzymywania ładu na podwórku.
Proszę też tych , którzy chcieliby odejść z forum aby tego nie robili. Ja bardzo lubię Skaldów.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: śr lis 17, 2010 19:29 
Awatar użytkownika

A ja tak konkretnie rozważam i myślę, że mimo to, że oczywiście też chciałabym,
aby całe forum było dostępne, to jednak obserwując zachowania różnych osób z pozycji samej psychologii,
to widzę, że ludzie wcale nie mają zamiaru się zmienić.
Nie urządza ich żaden kompromis, jeśli nie są do niego zmuszeni, nawet nie potrafią i nie mają zamiaru przyjrzeć się drugiej stronie, zgłębić argumenty i powiedzieć chociażby" może masz rację...", przemyśleć swoje zachowanie, rozważyć i coś z tym zrobić. Nie!
Chcą tylko mieć i egzekwować do wszystkiego swoje prawo, wg własnego uznania, ale bez względu na argumenty innych, czy to moralne, czy kulturowe...Chcą mówić to, co chcą i to robią.
Czasem na krótko schowają pazury, a jak tylko nadarzy się okazja, znowu je wyciągają.
W imię jakiejś spaczonej wolności czynu i słowa, wszystko pokrótce wraca do normy i niekontrolowanych zachowań.
Nie moralizujemy, nie pedagogizujemy, nie zwracamy uwag, nie usuwamy postów...podkładka pod róbta, co chceta.
No oczywiście! Nie powinno być żadnych uwag. Każdy powinien wiedzieć, na co sobie może pozwolić...
I DOSKONALE WIE
Jesteśmy ludźmi już w większości mocno dorosłymi, niektórzy wychowujący już nawet wnuki, ale gdzież podziały się stare sprawdzone wzorce zachowań?

Pokora została zamieniona w pychę.

Z początku myślałam, że mogłabym pomóc moderować to forum, ale z perspektywy patrząc,
widzę, że i tak mimo, że poświęciłam tu dość dużo swojego czasu i to zamiast w kierunku konkretnych rozważań artystycznych, to na jakieś śmieszne przepychanki...
bo okazuje się, że Ci, co idą butnie przez świat, wkraczają w każdy bez pardonu.
Ten, co nie miał zamiaru poszukiwać sensu i prawdy, nie będzie tego nigdy pragnął, ani do tego dążył.
A odzywać się tylko po to, by napisać swoje zdanie, nad którym zamiast się pochylić, inni będą się pastwić...ja na prawdę nie widzę sensu...

Więc jak znam ludzi i życie, nic się tu za bardzo nie zmieni, choć ja już od dawna chciałam poznać np. Maćka z Krakowa i cieszyć się taką myślą, że może kiedyś będę w Krakowie i można się spotkać, porozmawiać, wypić piwko, czy czymś się podzielić...pójść razem na koncert...
a tu się okazuje, że ktoś myśli o mnie całkiem innymi kategoriami...
więc jakiż sens mojej obecności nawet na kolejnym zlocie, jeśli doszło do tego,
że nie będę mogła podać komuś przecież nieznanemu, a jednak znajomemu z forum...ręki...?
Udawać...przechodzić obok z fałszywym uśmiechem, a w duszy czując od kogoś pogardę...
siadać w kącie i przyglądać się kto jest prawdziwy a kto fałszywy...?
Niestety, nie dla mnie takie zakłamanie...
i myślę Darku, że będziesz miał jednak ciężki orzech do zgryzienia,
ale najcięższy do następnej kolizji...
Myślałam nawet pomóc w moderowaniu, bo pewnie mi wychodziłoby to najłatwiej...
ale...zbyt dużo tych ale...

Wcale nie musisz Darku brać pod uwagę nawet mojego tu głosu,
więc ja oczywiście aby nie narażać siebie i innych na moje tzw. trzy grosze itd...
oczywiście mogę sobie to wszystko odpuścić...

Chciałabym jednak mieć dostęp do swoich postów i powywalać wszelkie zbędne już moje wywody.
I tak już nikomu nie będą niczym służyć.

Dodam na koniec, że książka pana Czachora, którą tu ktoś reklamował za 30 zł, kosztuje w księgarni niestety 49zł.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: śr lis 17, 2010 23:40 
Awatar użytkownika

W kontekście mojej pasji Niemenem - strata forum, to strata "niemierzalna", przeogromna... Martwię się też tym, ze to przyczyni się do wygasania pamięci o CN, i marzeń o nagraniach...

Smutne to wszystko, ale niestety powodów decyzji o blokowaniu nie rozumiem (lub nie chcę rozumieć)... oczywiście szanuje prawo administratora, do zamknięcia forum. Rozumiem udręki administratora (sam kilku witrynom administruje)...

Można (jak zaproponował administrator) powołać do życia nowe forum - ale to nie będzie to samo... i to nie o to chodzi i nie w tym problem...
Jak rozwiązać problemy tego forum - sądzę, że nie ma takiej możliwości, bo taka jest specyfika Internetu... i taka "polskość"...

Wciąż mam nadzieję, że administrator wróci do sił...i dobrego nastroju... i tego mu życzę... z wyrazem uznania za dotychczasowe lata funcjonowania tego miejsca i ogrom pracy, który w to wkłada(ł)!

Może w imię pasji raz jeszcze spróbujemy ?

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: czw lis 18, 2010 14:47 
Awatar użytkownika

Dobrze byłoby dodać, gdzie to oświadczenie zostało opublikowane i do kogo skierowane.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: czw lis 18, 2010 16:24 
Awatar użytkownika

eltopo napisał:
Cytuj:
Przepraszam, ze wprawdzie nie na temat, ale

Rzeczywiście nie napisał na temat, trzeba go wykluczyć z forum - bo nie na temat !!! :twisted:
Teraz widzisz ADMINIE, że wojskowa filozofia trzymania się ściśle tematu jest pozbawiona wszelkiej racjonalności.
To forum nie jest starym obwisłym wrotem stodoły, które można ot tak sobie zamknąć i podeprzeć kołkiem; ono ma działać. To, że parę osób pokłóciło się o Skaldów, Grechutę, i że ktoś komuś groził ( robił(a) to w bezsilności) nie jest powodem do zamykania tego interesu. W japońskim parlamencie posłowie okładają się po mordach i nikt go nie zamyka...bo byśmy jeździli tylko Volkswagenami i Citroenami.
Jeżeli zamkniesz forum, to nasi potomkowie słuchać będą tylko DODY, MANDARYNY, WIŚNIEWSKIEGO I STACHURSKIEGO. Nie mam zamiaru błagać o litość; chcesz ściąć rozumną głowę, to zetnij...najwyżej...( tu podstaw sobie dowolną treść, byle logiczną).

Formalnie jesteś właścicielem tej strony, lecz moralnie od dawna już - nie
Jeżeli nie chcesz firmować tego forum swoim nazwiskiem, to przekaż je Ewie, wszak Ona zadeklarowała się, że dopilnuje porządku. Rozumiem, że ludzie się wypalają i odchodzą.
Nawet skostniały Watykan unieważnia małżeństwa zawarte kiedyś w dobrej wierze- czytaj: umywa rączki kiedy mu niewygodnie.

Drodzy użytkownicy, darujcie sobie błagalny ton. Zechce to otworzy, zechce to zamknie... Zachowajcie godność. Nikt dzisiaj nie jest cezarem od którego zależy los Twojej głowy

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pt lis 19, 2010 9:54 
Site Admin
Awatar użytkownika

Dobrze, żeby nie trzymać w niepewności: forum zostaje, garstce osób na nim zależy, więc dam temu pomysłowi jeszcze jedną szansę.

Żeby nie było tak wesoło - otwarta pozostaje kwestia moderacji, bo to musi być coś bardziej zdecydowanego niż do tej pory. Mam parę pomysłów, niestety pewną przeszkodą w ich realizacji są ograniczenia techniczne oprogramowania forum. Przyglądam się co można zrobić, żeby je obejść.

Na pewno możemy się w tej chwili zastanowić nad dwoma sprawami: 1) czy aktualny regulamin forum jest jasny, odpowiedni i wystarczający; 2) czy nie powinniśmy poszerzyć grona moderatorów (w tej chwili cała ta kwestia leży na barkach dwóch osób).

DS

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pt lis 19, 2010 10:15 
Awatar użytkownika

Jeżeli można. Myślę, że żaden, nawet najbardziej precyzyjny i szczegółowy regulamin nie rozwiąże kwestii osób, które z uwagi na swoją chorą naturę za wszelką cenę będą dążyć do wywoływania konfliktów lub "przywalania" innym, traktując to jako formę samozaspokojenia. Jest to tylko forum dyskusyjne, a nie klinika psychiatryczna i nie będziesz w stanie, Darku, w 100% wyeliminować wspomnianych dewiacji. Jeżeli chodzi o administratorów, to myślę, że w zupełności Wasza trójka bez problemów sobie poradzi, a jeżeli nie, to będzie oczywistym sygnałem do ostatecznego zamknięcia forum.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pt lis 19, 2010 14:37 
Awatar użytkownika

Myślę, ze nie ma co kombinować z regulaminem i moderacją. Wnioski na pewno każdy wyciągnął - i ci grzeszni, i ci z pozoru kryształowi- i albo się samo ułoży, albo się nie ułoży.
Ważne jest, że została podjęta jakakolwiek decyzja.

Darek napisał:
Cytuj:
...forum zostaje...

Tak, tylko wszystkie rozdziały, za wyjątkiem niniejszego, są zablokowane :D

Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 59 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.