[N]

Niemen Aerolit

Forum fanów Czesława Niemena
Dzisiaj jest śr mar 29, 2023 1:59

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 428 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: czw lut 09, 2023 20:09 
Awatar użytkownika

Dzień dobry , Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Kamilem Rubikiem , Rockmagazyn , rozmowa na początku pażdziernika 2002 roku,
Redaktor : Co właściwie oznacza nazwa SBB ?
Józef Skrzek : Gdy byłem na Akademii Muzycznej w Katowicach , to moi koledzy , póżniej bardzo znani jazzmani mieli taki swój zespół "Silesian Jazz Club Band" . No to ja wymyśliłem "Silesian Blues Band" , to było wtedy wszystko takie proste - będziemy grać bluesa na Śląsku

Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Pawłem Świerczkiem , pismo Gazeta Wyborcza , data 6. sierpień 2016 rok ,
Józef Skrzek : My od lat jesteśmy zakodowani w pojęcia : Szukaj , Burz , Buduj . Wymyślił je Franciszek Walicki , jeden z najważniejszych producentów czasów , kiedy jeszcze na chleb mówili "beb" , i nie wiedzieli , co to rock

W roku 1949 w Polsce wymyślono Order Budowniczych Polski Ludowej , w celu nagrodzenia wyjątkowych zasług położonych dla dzieła budowy Polski Ludowej . Orderem Budowniczych Polski Ludowej mogli być wyróżnieni obywatele i przedsiębiorstwa w dziedzinie kultury i sztuki. Pierwsze nadania Orderu Budowniczych Polski Ludowej w roku 1949 , następne nadania do roku 1984 . Order dla przodowników pracy , dla osób zasłużonych dla kultury . Łącznie nadano 305. Orderów Budowniczych Polski Ludowej , najwięcej nadano ich w roku 1974 - 56. orderów
2. W książce o zespole SBB są słowa Janka Skrzeka ,
Janek Skrzek : Józek w ogóle miał takie "coś" , że zawsze pchał się do tych , którzy wtedy byli najlepsi - żeby być jeszcze lepszym , Brekaout był na topie - jego marzeniem było grać w tym zespole
Janek Skrzek : Tak , potem był Niemen . Józkowi nie wypadało odpuścić , to było jego kolejne marzenie , cel

Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Konradem Sikorą , strona I n t e r i a m u z y k a , data 10.5.2000 rok,
Redaktor : Czy rozstanie z Breakoutem miało czyste muzyczne powody ?
Józef Skrzek : Granie w karty i picie gorzały mnie nie ruszało

W książce Macieja Kaczmarskiego pod tytułem Soundlab rozmowy , wydawnictwo Filharmonii imienia Mieczysława Karłowicza w Szczecinie , rok wydania 2017 ,
Józef Skrzek : Po prostu nie chciałem już grać z Brekaoutem . Oni głównie grali w karty - śmieje się - to było nudne

Redaktor Kaczka w rozmowie z Józefem Skrzekiem w lipcu 2008 roku , strona Dżem Dżemik ,
Redaktor : Grał pan w Brekaout na basie , pianinie . Dlaczego opuścił pan tak szybko jeden z najbardziej popularnych , jeśli nie najbardziej zespołów bluesowych w Polsce ?
Józef Skrzek : Bo więcej czasu grali w karty niż poświęcali się Muzie

Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Janem Poleszczukiem , pismo Jazz , numer 6. , rok 1974,
Józef Skrzek : Ale skoro mamy zająć się tym tematem : Niemen - wyjaśnimy kilka istotnych spraw . Od chwili rozpoczęcia współpracy wzięliśmy się rzetelnie do pracy
Józef Skrzek : Praca nad płytami "Marionetki" i "Requiem dla van Gogha" była ciężka

Czesław Niemen , słowa o muzykach Silesian Blues Band ,w książce Niemen Czas jak rzeka ,
Czesław Niemen : Oni grali bluesy
Czesław Niemen : Oni nie wiedzieli , co mają grać , a ja miałem gotowy pomysł na muzykę

Józef Skrzek zrezygnował ze współpracy z Tadeuszem Nalepą , bo było nudno , w zespole Brekaout Józef Skrzek wiedział co grać . Józef Skrzek zrezygnował ze współpracy z Czesławem Niemenem , bo , czy wiedział , czy nie wiedział , co ma grać
3. Paweł Brodowski , słowa w książce Niemen czas jak rzeka , słowa opisujące wspólną jazdę z Republiki Federalnej Niemiec przez Niemiecką Republikę Demokratyczną do Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej w marcu 1973 roku,
Paweł Brodowski : w tym samochodzie . A strasznie ich drażniła płyta z rosyjskimi piosenkami nagrana przez Niemena , przedrzeżniali go bardzo

W latach siedemdziesiątych z Polski do Związku Radzieckiego i z powrotem jeżdziły , organizowane przez Towarzystwo Przyjażni Polsko - Radzieckiej , "pociągi przyjażni" , młodzież jadąc w "pociągu przyjażni" śpiewali w sposób dowolny różne piosenki rosyjskie .
Współpracownik Józefa Skrzeka , słowa w książce o zespole SBB , Jacek Rzepczyk mówi o wspólnym śpiewaniu Józefa Skrzeka i Jacka Rzepczyka , i jeszcze jednego kolegi ,
Jacek Rzepczyk : W przerwie między jakimiś koncertami pojechaliśmy nad Turawę i tam nocą ryczeliśmy w namiocie kolędy na trzy głosy , a to było lato

Jak , auto jedzie w marcu 1973 roku w Niemczech ,w aucie muzycy SBB , co słyszą ludzie postronni , słyszą rosyjskie słownictwo , rosyjskie piosenki śpiewane w sposób dowolny , piosenki śpiewane przez muzyków SBB . W tym czasie , w tych latach , rozśpiewana polska młodzież jadąc "pociągiem przyjażni" śpiewała rosyjskie piosenki .
Tą analogię wskazał , jak zwykle w latach siedemdziesiątych w Polsce , domyślnie i między wierszami , wskazał w Polskiej Telewizji Jerzy Gruza w kwietniu 1979 roku w programie "Na estradach świata" , rozmowa o wspólnej realizacji artystycznej zespołu SBB i Teatru Wizji i Ruchu i Polskiej Telewizji , realizacji w Belgii , w Knokke w czerwcu 1978 roku,
Jerzy Gruza : roztańczonej , wesołej młodzieży z Lublina

Jerzy Gruza , słowa są w książce o zespole SBB , słowa o tej wyprawie z Polski do Belgii,
Jerzy Gruza : Do Knokke przywożę zespół Józefa Skrzeka . I Teatr Pantomimy z Lublina
Jerzy Gruza : Ćwiczymy w Polsce . Jadę pierwszy do Knokke , zespół ma przyjechać pociągiem relacji Moskwa - Warszawa - Bruksela - Paryż . Zespół jest młody . Aby miał się nim kto opiekować w czasie podróży , angażuję profesjonalnego organizatora imprez zagranicznych z PAGART- u

Auto jadące w Niemczech z muzykami SBB w marcu 1973 roku pełne "rozśpiewanej , wesołej młodzieży z Polski"

Jurek

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pt lut 10, 2023 21:43 
Awatar użytkownika

Dzień dobry , Józef Skrzek mówi o działalności muzyków SBB ,
Józef Skrzek : tych trzech znowu się tłukło

Czesław Niemen współpracował z zespołem SBB, z zespołem Krzak, z zespołem Laboratorium , we wszystkich formacjach grają znakomici instrumentaliści
2. Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Radio Toksyna , rozmowa po nagraniu płyty SBB Blue Trance , czyli po roku 2010 , słowa o zespole SBB w latach 1974 do 1980 ,
Józef Skrzek : Zespół był absolutnie najbardziej niesiony , nie było żadnej konkurencji

Czy w Polsce w latach 1945 do 1980 było w zwyczaju gdy jeden wykonawca estradowy mówił publicznie , w rozmowie z przedstawicielem prasy , radia , telewizji niedobre słowa o drugim wykonawcy estradowym . Czy wtedy były takie słowa mówione publicznie .
Taka sytuacja jest możliwa do obejrzenia i możliwa do wysłuchania na stronie y o u t u b e , w Opolu , w czasie występu w czasie trwania Festiwalu Polskiej Piosenki w Opolu w czerwcu 1977 roku , dwie piosenkarki Urszula Sipińska i Maryla Rodowicz . Piosenkarki konkurujące miedzy sobą, równorzędnie porównywalne.
Równorzędnie porównywalny zapragnął być Józef Skrzek , do Czesława Niemena .
Słowa Józefa Skrzeka o zespole SBB w latach 1974 do 1980 są wynikiem , w znacznej części działania organizatorów muzyki w Polsce . Koncerty SBB w latach 1974 , i dalej były organizowane wspólnie z różnymi wykonawcami ,zespół Apokalipsa , zespół Test , zespół Budka Suflera , potem raczej występy SBB w Polsce organizowane były , SBB samotnie na estradzie , lub z supportem . Nie zorganizowano takiego wspólnego zmierzenia się w Polsce ; SBB i Skaldowie , SBB i Czesław Niemen z zespołem Aerolit , SBB i Romuald & Roman , SBB i Niebiesko- Czarni , SBB i Klan , SBB i 74 Grupa Biednych , SBB i zespół Brekaout , SBB i zespół Brekaout zorganizowano , ja byłem 26.7.1977 w Sopocie na festiwalu Pop Session , ale zespół Brekaout nie wystąpił , i słowa konferansjer nie powiedział , SBB i zespół Budka Suflera czy większe spotkanie muzyczne wielu różnych formacji progrockowych . Ja byłem na 14. koncertach SBB w Polsce w czasie 1974 do 1980 , SBB samotnie na estradzie , ewentualnie jeden support , jak w życiu , było spotkanie muzyczne fiński zespół hard rockowy Kalevala i polski SBB , ja byłem na takich czterech wspólnych koncertach , Kalevala i SBB . Najpierw Kalevala , potem zdecydowanie gwiazda wieczoru , zespół SBB . Ale , wrażenie moje , po prostu izolowanie zespołu SBB ze spotkań na jednej estradzie z polskimi równorzędnymi wykonawcami .
Jedno spotkanie było znaczące, w roku 1975, w Katowicach ,był zorganizowany Młodzieżowy Festiwal Muzyczny , w dniu 28. sierpnia 1975 roku , i na jednej estradzie wystąpili Czesław Niemen , SBB , Budka Suflera, informacja z Encyklopedii Województwa Śląskiego . W Czechosłowacji , miasto Brno , koncert na stadionie , razem na wspólnej estradzie 19.5.1977, Budka Suflera i SBB , informacja na stronie f a c e b o o k czeskiego zespołu Olympic
3. Jak było zrozumiałe , jeśliby Józef Skrzek , Jerzy Piotrowski , Antymos Apostolis w rozmowie z redaktorem Janem Poleszczukiem , pismo Jazz , numer 6. , rok 1974 , wyrazili swoje słowa poparcia dla Czesława Niemena , to wtedy nici z kariery .
Wcześniej , Wincenty Kraśko , pełniący funkcję urzędową kierownika Wydziału Kultury Komitetu Centralnego Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej powiedział o Czesławie Niemenie i o współpracownikach Czesława Niemena , z którymi występuje,
Wincenty Kraśko : Nie zabraniamy mu śpiewać , ale tego rodzaju muzyki nie popieramy

Józef Skrzek , rozmowa z redaktorem Jaromirem Kwiatkowskim , strona Rzeczpospolita wydarzenia kultura , data 18.9.2016 , z archiwum tygodnika U w a ż a m R z e , data 2.7.2013 ,
Józef Skrzek : traktowali naszą trójkę jako "grupę podkładową" Czesława

W takim rozumieniu , muzycy grający muzykę Czesława Niemena nie są popierani . A takie poparcie , takie poparcie jest jak "być albo nie być" na polskiej estradzie . Ktoś traktował Józefa Skrzeka , Jerzego Piotrowskiego , Antymosa Apostolisa jako "grupę podkładową" Czesława Niemena , wcześniej ktoś powiedział o muzyce Czesława Niemena słowa : " tego rodzaju muzyki nie popieramy" , a więc w takim rozumieniu , jaka muzyka w Polsce jest popierana , muzycy SBB zapewniają , są tylko podobni , i wskazali na odległy i niedostępny zespół Machavishnu Orchestra , i w żadnym przypadku nie są "grupą podkładową" Czesława Niemena . Muzycy Józef Skrzek , Jerzy Piotrowski , Antymos Apostolis mówią słowa "błąd" , o swojej współpracy Z Czesławem Niemenem , i oczekują na poparcie ze strony kierownictwa Wydziału Kultury Komitetu Centralnego Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej . Maciej Szczepański , przewodniczący Komitetu do spraw Radia i Telewizji , zastępca członka Komitetu Centralnego Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej , 12 grudnia 1975 roku członek Komitetu Centralnego Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej zatwierdza muzykę graną przez zespół SBB , kompozycja "Cięcie" jako muzykę polskiej nowoczesności , i nie odstępuje od swojej decyzji , słychać

Jurek

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: wt lut 21, 2023 22:39 
Awatar użytkownika

Dzień dobry , wydawnictwa istniejące z Józefem Skrzekiem

1. Wydawnictwo płytowe , 2 płyty cd , SBB koncert w Sopocie lipiec 1979 rok , wydawnictwo Gad Records , rok 2023

Zwyczaje

1. Teatr Wizji i Ruchu z Lublina zdobyli nagrody :
Pierwsza Nagroda na Ogólnopolskim Festiwalu Teatrów Pantomimy w Szczecinie w 1973 roku,
Pierwsza Nagroda na Światowym Festiwalu Telewizyjnym w Praze w Czechosłowacji w 1981 roku,
Pierwsza Nagroda na Festiwalu Programów Telewizyjnych w Knokke w Belgii w 1978 roku,
Grand Prix na Światowym Festiwalu Tańca w Indiach w 1990 roku,
Nagroda Pierwszego Stopnia w dziedzinie kultury i sztuki , w Polsce , w 1979 roku
2. Strona Katowice nasze miasto , data 19.3.2002 rok , redaktor TM ,
Redaktor : Westybul Urzędu Marszałkowskiego rozświetlony nie tylko płomieniami świec . Piękna muzyka, a także ... tancerka stąpająca po fortepianie - oto , co długo pamiętać będzie publiczność wczorajszego koncertu organizowanego przez wojewodę Lechosława Jarzębskiego. Gdy zgasły wszystkie światła , za swoimi organami zasiadł Józef Skrzek . Wraz z dwiema wokalistkami ( jedna z nich jest córką artysty ) zaśpiewał kilka najbardziej znanych utworów swoich i zespołu SBB . Podczas jednego z nich wspaniale zagrał Tomasz Szukalski - jeden z najwybitniejszych polskich saksofonistów . Jak zwykle we wspaniałej formie była Ewa Uryga . Publiczność zachwyciła - ale też i zaskoczyła - piękna tancerka , która swe figury choreograficzne wykonywała na ustawionym na szczycie schodów fortepianie . To już drugi tego typu koncert organizowany przez wojewodę . Na pierwszym - styczniowym - także wystąpił Józef Skrzek . Wojewoda chce w ten sposób promować śląskich artystów i - jak czytamy w zaproszeniu - "ożywić gmach urzędu"

Koncert w Katowicach w urzędzie w dniu 18.3.2002 roku , Józef Skrzek , Ewa Uryga , córka Józefa Skrzeka , Tomasz Szukalski .
W styczniu 2002 roku koncert Józefa Skrzeka w urzędzie w Katowicach
3. Pismo Relacje - Interpretacje , numer 1. ( 37. ) , marzec 2015 rok , Kwartalnik Regionalnego Ośrodka Kultury w Bielsku - Białej , Redaktor rozmawia z Antymosem Apostolisem ,
Redaktor : całe SBB trafiło pod skrzydła Czesława Niemena
Antymos Apostolis : Najpierw zaangażowany został Skrzek , potem Piotrowski , a o mnie jakby zapomniano
Antymos Apostolis : Każdy chciał grać z Niemenem , ja też , a tu cisza . Już traciłem nadzieję , czy mnie zechce , aż w końcu Czesław zadzwonił i swoim charakterystycznym głosem spytał , czy mam czas . Pewnie , że miałem ! Znów byliśmy razem , zaczęła się wspaniała przygoda . Niemen to była klasa sama w sobie , miałem szczęście , bo ta współpraca rozwijała mnie jak najbardziej prawidłowo , twórczo
4. W książce autora Dariusza Postolskiego , książka pod tytułem Łódzka scena młodzieżowa lata 60 i 70 XX wieku , wydawnictwo Księży Młyn Dom Wydawniczy , Łódż , 2019 rok , jest opis zespołu o nazwie A Propos ,
Dariusz Postolski : Pod nazwą A Propos zespół grał do 1976 roku. Wystąpił między innymi na wielkiej imprezie z okazji sześćsetlecia Zgierza jako support przed samym Czesławem Niemenem . W składzie byli wtedy : Jarek Szczepańczyk - gitara , Zbyszek Błasiak - bas , Włodzimierz Rode - perkusja , Krzysztof Michalak - śpiew
5. Franciszek Walicki był opiekunem artystycznym zespołu Bumerang , istnieli w czasie 1976 - 1978 , bez samodzielnej płyty long play
6. Strona Muzeum Cynku w Katowicach , jest fotografia Józefa Skrzeka i dwóch panów , opis fotografii : Pod koniec marca odwiedził nas znany śląski kompozytor i instrumentalista Józef Skrzek

Możliwie jest opisany czas marzec 2009 rok , Muzeum Hutnictwa Cynku w Katowicach - Szopienicach

Jurek

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: śr lut 22, 2023 17:32 
Awatar użytkownika

Dzień dobry- te ostatnie zdania bardzo ciekawe, ale...

najpierw sprostuję cytowane przez Jurka zdanie z wywiadu dla tygodnika "Do Rzeczy"

Jurek pisze:
J.Skrzek:

.. traktowali naszą trójkę jako "grupę podkładową" Czesława (...)

Nie podkładową- tylko pokładową, a na pokładzie jest załoga: marynarze, bosman i kapitan 8)

W tym układzie nie ma wątpliwości, że głównodowodzącym był Cz. Niemen, a muzycy ze Śląska- załogą.

Od 1971 roku to Czesław miał kontrakt z wielkim koncernem fonograficznym a nie Józef i Jego Koledzy.

Już prasowa reakcja na koncerty w Skandynawii napompowała ambicje Trójki młodych i zdolnych muzyków.

Propozycja złożona Józefowi przez jednego z producentów w monachijskim studio podważyła cały ten układ.

Po nagraniu "Ody do Wenus" Józef, Keta i Lakis wypełnili zobowiązania koncertowe i odeszli z grupy.

Kilka tygodni spędzili w Niemczech, ale ich ambicje muzyczne ogniskowały się daleko od oczekiwań producentów.

Minęło kilka miesięcy i Józef udzielił kilku wywiadów, a cała Trójka paru gorzkich wypowiedzi dla czasopisma JAZZ.

W tych rozmowach muzycy SBB wyrazili rozczarowanie zbyt pospiesznym nagrywaniem drugiego albumu dla CBS.

I takie jest podłoże wybijanych przez mojego przedmówcę na pierwszy plan zdań o rzekomym braku sensu.

A już w ogóle nie chcę teraz komentować spekulacji o przekonywaniu do siebie jakichś ważnych ludzi z partii.

Józef odpowiedzialnością za rozpad Grupy obarczał menażerów Niemena, ale przyznał też, że sam nie był bez winy.

- Mieliśmy szacunek do siebie. Tylko byliśmy po prostu szczuci przez menadżerów w różny sposób (...).

- Tych trzech chłopaczków, to tam wiesz - oni tam nie muszą wiedzieć o co chodzi.

- On ( :N: ) rozczarowywał się na ludziach co rusz. Na mnie, niestety, też się rozczarował
- mówił J.S. w filmie Szpakowskiego .

Wypadałoby też zauważyć, że już w XXI wieku muzycy SBB z uznaniem wypowiadali się o okresie pracy w grupie NIEMEN.

Na koniec mój apel do Jurka- te dywagacje mają coraz mniej wspólnego z tytułem wątku, czyli "Rozmową ze Skrzekiem".

A przecież kariera muzyczna Skrzeka to nie tylko grupa Niemen, ale przede wszystkim wiele lat z SBB i Jego solowa droga.

Ta droga została ostatnio naznaczona śmiercią bliskiej Józefowi Osoby - i choćby dlatego warto zauważyć coś na otuchę...

Dobre info: w poł. lipca 2023 w Spodku wystąpią: SBB, Mason’s Saucerful Of Secrets oraz Gong, Hackett, Riverside i Collage.

Załączniki:
Grupa Niemen- Oda do Wenus- do posta na Forum.jpg
Grupa Niemen- Oda do Wenus- do posta na Forum.jpg [ 39.16 KiB | Przeglądany 588 razy ]

Ostatnio zmieniony sob lut 25, 2023 13:41 przez Markovitz, łącznie zmieniany 5 razy
Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: śr lut 22, 2023 18:37 
Awatar użytkownika

Dzień dobry , Markovitz , chętnie piszę ,
wcale nie myślę , czy rozmowa Józefa Skrzeka z Reinholdem Mackiem była wiążąca biznesowo , rozmowa w roku 1973 , w marcu , w Niemczech . Polacy , muzycy i Paweł Brodowski po realizacji umowy z Columbia Broadcasting System , umowa o nagranie muzyki na płytę Niemena "Ode to Venus" wrócili do Polski . Nikt nie skorzystał z ewentualnej możliwości zostania w Republice Federalnej Niemiec . Ewentualne pozostanie w Republice Federalnej Niemiec jednoznaczne jest z banicją z Polski , czyli wtedy nie ma powrotu do Polski , a jeśli jest taki powrót , to jest rozliczony prawnie , a co za tym idzie , konflikt z prawem polskim , i w ogóle brak możliwości zaistnienia na polskich estradach . Propozycja Reinholda Macka dla Józefa Skrzeka , rozmowy były prowadzone , ale rzeczywistość , przejazd z Polski do Niemiec , pobyt w Niemczech był organizowany przez organizatorów polskich , i taki przejazd i pobyt został zrealizowany według przygotowanego planu. Józef Skrzek w rozmowach z dziennikarzami polskimi mówi , propozycja Reinholda Macka kusząca , ale nie .
Józef Skrzek w jednej rozmowie , w tym stuleciu , o Czesławie Niemenie mówi , najważniejszy na jego drodze muzycznej muzyk .
Jak piszesz Markovitzu , droga została naznaczona , takie odejścia są smutne

Jurek

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: sob lut 25, 2023 13:04 
Awatar użytkownika

W sob. 25 lutego o godz.22.05 koncert Jo.Skrzeka w TVP Kultura i w :arrow: TVP Kultura2 Stream.

Józef Skrzek wystąpił w swoje 73. urodziny w ramach cyklu Dziedziniec Kultury w NCK (2021).

Artyście towarzyszyli: Daniel Bloom oraz Ella Skrzek i wokalistka operowa Karina Skrzeszewska.

Lejtmotywem koncertu było nawiązanie do twórczości Stanisława Lema, stąd hasło LEMisja.

Szkoda, że Roman nie może tego skomentować, bo to był jego ulubiony prozaik.

Kiedyś bardzo się ucieszył, gdy przesłałem Mu zapis TV wywiadu z Lemem właśnie.

Załączniki:
Daniel Bloom._K_Skrzeszewska_ Ella i Józef Skrzek- TVP Kulura.jpg
Daniel Bloom._K_Skrzeszewska_ Ella i Józef Skrzek- TVP Kulura.jpg [ 46.63 KiB | Przeglądany 551 razy ]
2021 NCK- Józef Skrzek Dziedziniec Kultury.jpg
2021 NCK- Józef Skrzek Dziedziniec Kultury.jpg [ 43.34 KiB | Przeglądany 581 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: śr mar 01, 2023 12:54 
Awatar użytkownika

Dzień dobry , wydawnictwa oczekiwane z Józefem Skrzekiem

1. Wydawnictwo płytowe , cd , dvd , z koncertu w dniu 18.3.2023 rok , w Planetarium Sląskim w Chorzowie , wystąpią Józef Skrzek i Ela Skrzek
2. Wydawnictwo płytowe , cd , dvd z koncertu w dniach 15, 16 lipiec 2023 rok , w Katowicach, w Spodku , wystąpi zespół SBB

Rozmowy z Józefem Skrzekiem

1. W dniu 26.2.2023 rok o godzinie 23:00 do godziny 0:30 rozmowa redaktora Arkadiusza Kozłowskiego z Józefem Skrzekiem , emisja w Radio Poznań
2. Pismo Gość numer 6. / 2023 , pani redaktor Barbara Gruszka -Zych rozmawia z Józefem Skrzekiem

Zwyczaje

1. Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Andrzejem Hojnem lub Michałem Wilczyńskim , słowa w książce pod tytułem SBB Autoryzowana historia zespołu , wydawnictwo Śląska Witryna Muzyczna , Katowice 2003 rok ,
Redaktor : w Knokke . Pamiętasz ten festiwal ?
Józef Skrzek : Największą konkurencją była potęga Wielkiej Brytanii

Konkurs Eurowizji w Belgii , w mieście Knokke , Dziewiąty Międzynarodowy Konkurs Telewizyjny - Złota Jaskółka Morska 1978 , konkurs programów telewizyjnych , udział wzięły w tym konkursie Telewizja Polska , Telewizja Brytyjska , Telewizja Belgijska , czyli Flamandzka Telewizja i Walońska Telewizja , Telewizja Republiki Federalnej Niemiec , Telewizja Szwajcarska , Telewizja Danii , Telewizja Holandii , Telewizja Irlandii , Telewizja Hiszpanii , Telewizja Finlandii ,czyli Telewizja Polska i dziewięć telewizji zachodnioeuropejskich .
Telewizja Polska przedstawiła program telewizyjny "Follow my dream".
Telewizja Belgijska przedstawiła program "Le Circue Imaginaire" z udziałem Geraldine Chaplin.
Telewizja Brytyjska przedstawiła program " Lena Zavaroni on Brodway".
Kto to jest Geraldine Chaplin , amerykańska tancerka i aktorka filmowa .
Kto to jest Lena Zavaroni , szkocka piosenkarka i prezenterka telewizyjna .
Polska Telewizja zaangażowała Jerzego Leszczyńskiego , dyrektora Teatru Wizji i Ruchu z Lublina,
do realizacjo programu telewizyjnego na ten festiwal . Jerzy Leszczyński opracował program z własnymi Aktorkami i Aktorami , i Jerzy Leszczyński zaangażował Józefa Skrzeka . Józef Skrzek opracował muzykę i nagrał wspólnie z Jerzym Piotrowskim i Antymosem Apostolisem .
Jerzy Leszczyński , słowa w wydawnictwie płytowym pod tytułem SBB Malczewski 3 cd , wydawnictwo e-Silesia , data wydawnictwa 2009 rok ;
Jerzy Leszczyński : Józef Skrzek po obejrzeniu kilku prób w naszym teatrze specjalnie napisał muzykę

Jerzy Leszczyński , w rozmowie z redaktorem Mirosławem Dereckim , pismo Kamena ,numer 16. ( 658. ) , Lublin , data 6.sierpień 1978 rok ,
Jerzy Leszczyński : Znając rangę i poziom festiwalu , jechaliśmy do Belgii nawet bez specjalnej tremy i mieliśmy się oto znależć w doborowej , międzynarodowej czołówce artystycznej prezentującej programy rozrywkowe
Jerzy Leszczyński : w Lublinie robiliśmy próby przy muzycznym play-backu
Jerzy Leszczyński : po naszym przybyciu do Knokke
Jerzy Leszczyński : poważne obawy wzbudziła u nas pierwsza próba kamerowa : pracowaliśmy tylko na zwykłych ćwiczebnych kostiumach , przy podkładzie muzycznym odtwarzanym z magnetofonu
Jerzy Leszczyński : Festiwal ciągnął się przez ponad miesiąc - od 3 czerwca do 5 lipca
Jerzy Leszczyński : Występowaliśmy w połowie konkursu 14 czerwca
Jerzy Leszczyński : Przed sceną , na widowni siedział Józef Skrzek z zespołem SBB
Jerzy Leszczyński : O Gruzie mogę powiedzieć samo dobre
Jerzy Leszczyński : Odrzuciliśmy sceny kameralne
Jerzy Leszczyński : Pozostały sceny najbardziej dynamiczne

Jerzy Leszczyński , w rozmowie z redaktorem ( tam ) , pismo Kurier Lubelski , numer 154. ( 6244. ) , data 11. lipiec 1978 rok ,
Jerzy Leszczyński : występowaliśmy 14 czerwca , werdykt zapadł dopiero 5 lipca
Redaktor : Autorzy programu ?
Jerzy Leszczyński : Scenariusz Jerzy Gruza i Jerzy Leszczyński , choreografia też ja , muzyka Józef Skrzek , realizacja Jerzy Gruza . Kamerzyści byli już flamandzcy
Redaktor : Konkretne efekty sukcesu ?
Jerzy Leszczyński : Poczynając od tego , że już mamy dobrą prasę zaimprowizowana na pospektaklowym bankiecie konferencja prasowa to udowodniła . Pytania , po tych o Malczewskiego , o to dlaczego to taki , a nie inny zespół , czy jesteśmy dotowani przez państwo , jakie mamy warunki pracy , ograniczały się do stwierdzeń gratulacyjnych . Niektórzy Belgowie już nas zapraszali na następne występy w przyszłości . Poza tym cztery zachodnie agencje koncertowe zaproponowały nam cykl występów , a wszystkie telewizje uczestniczące w konkursie zakupiły nasz program
Jerzy Leszczyński : To , czego dokonaliśmy było możliwe dzięki takim mecenasom teatru ,jak Jerzy Cywoniuk , Kazimierz Braun, a szczególnie sekretarz Komitetu Wojewódzkiego Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej w Lublinie Tadeusz Mizera

Wyniki Konkursu Programów Telewizyjnych w Belgii , w mieście Knokke w 1978 roku,
Pierwsze miejsce , Telewizja Polska
Drugie miejsce , Telewizja Brytyjska
Trzecie miejsce , Telewizja Szwajcarska

Teatr Wizji i Ruchu z Lublina w roku 1981 w Czechosłowacji w Praze na Światowym Festiwalu Telewizyjnym zdobyli Pierwszą Nagrodę .

Niezbędna errata , ja napisałem w środę 5 lutego 2020 roku o godzinie 11:03 , w tym forum , w tym tytule, słowa powiedziane przez Jerzego Leszczyńskiego " w istniejącym od 1979 Festiwalu w Knokke" , a rzeczywiście Festiwal w Knokke istnieje od roku 1970 , a więc słowa powiedziane przez Jerzego Leszczyńskiego : " w istniejącym od 1970 roku Festiwalu w Knokke"

Słowa Józefa Skrzeka o Festiwalu w Knokke , o konkurencji Wielkiej Brytanii . Dla zespołu SBB na tym Festiwalu nie było żadnych konkurentów . To nie był Festiwal muzyków rockowych , pani Lena Zavaroni , pani Geraldine Chaplin nie stanowią konkurencji dla działalności zespołu SBB . Dla zespołu SBB konkurencje stanowią zespoły Passport , Soft Machine , Jane , Eloy , Omega , Locomotiv GT , i różne zespoły rockowe . Ten Festiwal był Festiwalem programów telewizyjnych , więc konkurenci na tym festiwalu : Telewizja Polska , Telewizja Szwajcarska , Telewizja Brytyjska . Pytanie do Józefa Skrzeka o Festiwal w Knokke w 1978 roku spowodowało odpowiedż Józefa Skrzeka , utożsamienie się zespołu SBB z Telewizją Polską jest skrótem myślowym . Zespół SBB nie konkurował w Knokke z nikim , muzycy przygrywali aktorom i aktorkom Teatru Wizji i Ruchu z Lublina , którzy prezentowali spektakl będący programem telewizyjnym. Józef Skrzek mówi słowa : Największą konkurencją była potęga Wielkiej Brytanii.
Słowa ; potęga Wielkiej Brytanii konkurencją największą . Na tym festiwalu w Knokke w Belgii przedstawiciele Wielkiej Brytanii w latach 1970 i dalej zdobyli sześciokrotnie Pierwsze Nagrody , na Festiwal w roku 1978 przedstawiciele Wielkiej Brytanii przygotowali program telewizyjny o pani Lenie Zavaroni , szkockiej piosenkarce i prezenterce telewizyjnej . Pani Lena Zavaroni , a nie potęga Wielkiej Brytanii . Pani Lena Zavaroni , szkocka piosenkarka i prezenterka telewizyjna nie stanowi konkurencji dla działalności zespołu SBB. Słowa potęga Wielkiej Brytanii dotyczy zespołów Pink Floyd , Deep Purple , Budgie , Genesis , Yes .
Zespół SBB a program telewizyjny o pani Lenie Zavaroni , nie są równorzędnymi konkurentami . SBB , muzycy tego zespołu wielokrotnie mówią , robią swoje , robią swoją robotę.
Robota dla muzyków zespołu SBB to nie konkurowanie ze szkocką piosenkarką i prezenterką telewizyjną Leną Zavaroni .
W tym czasie , czyli w latach siedemdziesiątych ubiegłego stulecia i około tych lat , polskie artystki i polscy artyści poza granicami Polski mierzyli się z równorzędnymi artystkami i artystami .
Rzeczywistość , wymienieni spotykali się z równorzędnymi i wygrali konkurując między sobą .
Irena Jarocka w roku 1970 w Rennes we Francji na festiwalu zdobyła trzy nagrody
Stan Borys w roku 1971 w Rennes we Francji na festiwalu zdobył nagrodę Brązowy Gronostaj
Stan Borys w roku 1972 w Atenach w Grecji na festiwalu zdobył Złoty Medal Olimpiady Piosenki
Stan Borys w roku 1973 w Sopocie w Polsce na festiwalu zdobył Bursztynowego Słowika
Stan Borys w roku 1973 w Opolu w Polsce na festiwalu zdobył Nagrodę Dziennikarzy
Stan Borys w roku 1973 w Ostendzie w Belgii na festiwalu zdobył Nagrodę Prasy
Stan Borys w roku 1973 w Castelbar w Irlandii na festiwalu zdobył Nagrodę za interpretację
Stan Borys w roku 1973 w Caracas w Wenezueli na festiwalu zdobył Nagrodę
Urszula Dudziak w roku 1976 uzyskała tytuł "Śpiewaczka roku" w piśmie amerykańskim The New York Times
Urszula Dudziak w roku 1979 uzyskała tytuł "Śpiewaczka roku" w piśmie amerykańskim Los Angeles Times
Ewa Demarczyk w roku 1967 w Arezzo w Italii zdobyła Pierwszą Nagrodę na Światowym Festiwalu Teatralnym
Ewa Demarczyk w roku 1969 w Nancy we Francji zdobyła Pierwszą Nagrodę na Festiwalu Mondial du Theatre
Ewa Demarczyk w roku 1977 otrzymała Krzyż Oficerski Orderu Legii Honorowej we Francji
Ewa Demarczyk w roku 1978 otrzymała Nagrodę polskiego Ministra Spraw Zagranicznych za "wybitne zasługi w propagowaniu kultury polskiej za granicą"
Irena Santor w roku 1971 zdobyła Trzecią Nagrodę na festiwalu w Tokio w Japonii
Irena Santor w roku 1976 otrzymała Dyplom polskiego Ministra Spraw Zagranicznych za "wybitne zasługi w propagowaniu polskiej kultury za granicą"
Krzysztof Penderecki w roku 1967 nagroda Prix Italia
Krzysztof Penderecki w roku 1968 nagroda Prix Italia
Krzysztof Penderecki w roku 1967 otrzymał Złoty Medal Sibeliusa w Finlandii
Krzysztof Penderecki w roku 1969 otrzymał Nagrodę Muzyczną Miasta Salzburga w Austrii
Krzysztof Penderecki w roku 1972 otrzymał w Monachium w Republice Federalnej Niemiec za utwór "Ekecherija" wykonany w czasie trwania Olimpiady Sportowej
Urszula Sipińska w roku 1970 uzyskała Nagrodę Publiczności na Festiwalu Piosenki Atlantyckiej na Teneryfie w Hiszpanii
Urszula Sipińska w roku 1972 otrzymała Drugą Nagrodę na Festiwalu Coupe d'Europe Musicale w Bernie w Szwajcarii
Urszula Sipińska w roku 1972 otrzymała Grand Prix na Światowym Festiwalu Piosenki Augostina Lary w Meksyku
Urszula Sipińska w roku 1973 zdobyła Pierwszą Nagrodę na Światowym Festiwalu Piosenki w Tokio w Japonii
Urszula Sipińska w roku 1975 zdobyła Trzecią Nagrodę na Światowym Festiwalu Piosenki w Majorce w Hiszpanii
Urszula Sipińska w roku 1979 zdobyła Drugą Nagrodę na Festiwalu Piosenki w Puerto Rico w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej
Piotr Figiel , kompozytor w roku 1972 zdobył Pierwszą Nagrodę za utwór na Festiwalu w Meksyku
Piotr Figiel , kompozytor w roku 1972 zdobył Pierwszą Nagrodę za aranżację piosenki na Festiwalu w Meksyku
Piotr Figiel , kompozytor w roku 1973 zdobył Pierwszą Nagrodę za utwór na Światowym Festiwalu Piosenki w Tokio w Japonii
Piotr Figiel , kompozytor w roku 1974 uzyskał wyróżnienie za piosenkę na Festiwalu w Caracas w Wenezueli
Anna German w roku 1967 na Festiwalu w San Remo w Italii uzyskała Nagrodę Oscar Della Simpatia
Violetta Villas w roku 1965 na Festiwalu w Rennes we Francji zdobyła Grand Prix International d'Interpretation
Andrzej Dąbrowski , perkusista uzyskał tytuł Najlepszego Perkusisty "Bloku Wschodniego" w ankiecie pisma Jazz Podium , w Republice Federalnej Niemiec , rok nadania tytułu nierozpoznany
Andrzej Dąbrowski w latach 1958 do 1964 uzyskał tytuły najlepszego perkusisty jazzowego w plebiscycie pisma Jazz
Andrzej Dąbrowski , również jako wokalista w roku 1972 zdobył Drugą Nagrodę na Festiwalu Coupe d'Europe w Gmunden w Austrii
Andrzej Dąbrowski , jako wokalista w roku 1973 zdobył Nagrodę Specjalną na Festiwalu w Rostocku w Niemieckiej Republice Demokratycznej
Zdzisława Sośnicka w roku 1972 zdobyła Drugą Nagrodę na Festiwalu w Tokio w Japonii
Zdzisława Sośnicka w roku 1972 zdobyła Drugą Nagrodę na Festiwalu w Gmunden w Austrii
Zdzisława Sośnicka w roku 1972 uzyskała wyróżnienie na Festiwalu w Caracas w Wenezueli
Zdzisława Sośnicka w roku 1972 zdobyła Pierwszą Nagrodę na Festiwalu w Bułgarii
Zdzisława Sośnicka w roku 1976 uzyskała Nagrodę Krytyki Muzycznej na Festiwalu w Stambule w Turcji
Zdzisława Sośnicka w roku 1977 zdobyła Drugą Nagrodę na Festiwalu w Rostocku w Niemieckiej Republice Demokratycznej
Zdzisława Sośnicka w roku 1977 uzyskała Nagrodę Publiczności n Festiwalu w Rostocku w Niemieckiej Republice Demokratycznej
Halina Frąckowiak w roku 1972 zdobyła Drugą Nagrodę na Festiwalu w Rostocku w Niemieckiej Republice Demokratycznej
Anna Jantar w roku 1973 uzyskała wyróznienie na Festiwalu w Lublianie w Jugosławii
Anna Jantar w roku 1974 zdobyła Trzecie Miejsce na Festiwalu w Villach w Austrii
Anna Jantar w roku 1974 zdobyła Trzecie Miejsce na Festiwalu Coupe d'Europe w Castlebar w Irlandii
Anna Jantar w roku 1974 zdobyła Trzecie Miejsce na Festiwalu Cisco w Castlebar w Irlandii
Anna Jantar w roku 1975 zdobyła Drugie Miejsce na Festiwalu w Dreżnie w Niemieckiej Republice Demokratycznej
Anna Jantar w roku 1977 zdobyła Drugie Miejsce na Festiwalu w Tampere w Finlandii
Tadeusz Wożniak w roku 1974 zdobył Trzecie Miejsce na Festiwalu w Villach w Austrii
Marianna Wróblewska w roku 1974 zdobyła Trzecie Miejsce na Festiwalu w Villach w Austrii
Novi Singers , grupa wokalna w roku 1965 zdobyli Pierwszą Nagrodę na Festiwalu Jazzowym w Zurichu w Szwajcarii
Novi Singers w roku 1978 uzyskali Pierwsze Miejsce w kategorii Najlepszy Wokalny Zespół Świata w piśmie Down Beat w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej
Krystyna Giżowska w roku 1976 zdobyła Drugą Nagrodę na Festiwalu w Soczi w Związku Radzieckim
Krystyna Giżowska w roku 1977 zdobyła Drugą Nagrodę na Festiwalu w Austrii
Krystyna Giżowska w roku 1978 zdobyła Pierwszą Nagrodę na Festiwalu w Dreżnie w Niemieckiej Republice Demokratycznej
Krystyna Giżowska w roku 1979 zdobyła Trzecią Nagrodę na Festiwalu w Dreżnie w Niemieckiej Republice Demokratycznej
Krystyna Giżowska w roku 1979 uzyskała Nagrodę Publiczności na Festiwalu w Dreżnie w Niemieckiej Republice Demokratycznej
Krystyna Giżowska w roku 1981 zdobyła Grand Prix na Festiwalu w Szwecji
Zespół Vox w roku 1980 zdobyli Grand Prix na Festiwalu w Bratysławie w Czechosłowacji
Zespół Vox w roku 1982 zdobyli Pierwszą Nagrodę na Festiwalu w Rostocku w Niemieckiej Republice Demokratycznej
Edward Hulewicz w 1963 roku z zespołem Golderousi koncertował w Czechosłowacji , było tournee koncertowe w największych salach koncertowych w Czechosłowacji
Czerwone Gitary w 1969 roku zespół otrzymał trofeum MIDEM w Cannes we Francji przyznane za największą liczbę sprzedanych płyt w kraju , z którego pochodzi
Wojciech Kilar , kompozytor w roku 1960 otrzymał Nagrodę w Bostonie w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej
Elżbieta Sikora , kompozytorka w roku 1978 uzyskała Drugą Nagrodę na Konkurskie Muzycznym w Dreżnie w Niemieckiej Republice Demokratycznej
Elżbieta Sikora , kompozytorka w roku 1979 otrzymała wyróżnienie na Konkursie Muzyki Elektronicznej w Bourges we Francji
Elżbieta Sikora , kompozytorka w roku 1982 otrzymała Nagrodę w Konkursie dla Kompozytorek w Mannheim w Republice Federalnej Niemiec
Polanie , zespół rockowy w roku 1966 wygrali International Folk - Beat Festival w Hamburgu w Republice Federalnej Niemiec , startowało 35. zespołów z 18 krajów
Alicja Majewska , piosenkarka w 1980 roku zdobyła Grand Prix na Festiwalu w Rostocku w Niemieckiej Republice Demokratycznej
Marek i Vacek , zespół muzyczny w 1967 roku zdobyli Grand Prix na Festiwalu w Rennes we Francji
Julian Gembalski jest laureatem Konkursu Improwizacji Organowych w Weimarze w Niemczech , data nierozpoznana
Teatr Wizji i Ruchu z Lublina zdobyli Pierwszą Nagrodę na Festiwalu Teatrów Pantomimy w Szczecinie w roku 1973
Teatr Wizji i Ruchu z Lublina zdobyli Pierwszą Nagrodę na Światowym Festiwalu Telewizyjnym w Praze w Czechosłowacji w roku 1981
Teatr Wizji i Ruchu z Lublina zdobyli Pierwszą Nagrodę na Festiwalu Programów Telewizyjnych w Knokke w Belgii w roku 1978
Teatr Wizji i Ruchu z Lublina zdobyli Grand Prix na Festiwalu Tańca w Indiach w roku 1990
Teatr Wizji i Ruchu z Lublina otrzymali Nagrodę Pierwszego Stopnia w dziedzinie kultury i sztuki w Polsce w 1979 roku
2. Józef Skrzek , słowa w książce o zespole SBB , słowa o zespole SBB w latach 1977 i dalej autorzy Andrzej Hojn , Michał Wilczyński , wydawnictwo Śląska Witryna Muzyczna , Katowice 2003 rok,
Józef Skrzek : ciągle była żelazna kurtyna , a my byliśmy pionierami przechodzenia przez nią

Polski pianista jazzowy Adam Makowicz nagrał samodzielnie płyty w latach ;
1965 Szwajcaria
1967 Związek Socjalistycznych Republik Radzieckich
1967 Czechosłowacja
1968 Republika Federalna Niemiec
1970 Republika Federalna Niemiec
1971 Republika Federalna Niemiec
1972 Republika Federalna Niemiec
1974 Stany Zjednoczone Ameryki Północnej
1974 Stany Zjednoczone Ameryki Północnej
1975 Republika Federalna Niemiec
1975 Republika Federalna Niemiec
1977 Czechosłowacja
1978 Stany Zjednoczone Ameryki Północnej
1989 Stany Zjednoczone Ameryki Północnej

Józef Skrzek w roku 1975 wystąpił w Kaliszu na Festiwalu Pianistów Jazzowych , wystąpił w kolektywie zespołu SBB
3. Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Mirosławem Rzepką , pismo Gość Niedzielny Katowicki , data 5.11.2006 rok,
Józef Skrzek : Zastanawiam się , kiedy ja napiszę "Oratorium Górnośląskie" ... chcę złożyć taki mój hołd dla Śląska !

Śląski kompozytor , Klaudiusz Jania skomponował Oratorium Piekarskie , premiera 28.11.2010 rok, na dwa chóry , solistów i Kameralną Orkiestrę Symfoniczną.
Śląski kompozytor , Klaudiusz Jania skomponował Oratorium Kalwaryjskie , premiera 25.9.2021 rok , na dwa chóry , jeden kameralny chór , solistów , Koncertową Orkiestrę Dętą
Jan Drechsler i Michał Malicki zrealizowali Oratorium Śląskie Wziemięwzięci , premiera 3.11.2012
4. Józef Skrzek , w dniu 21. 4.2009 , jest w prasie informacja , Józef Skrzek pracuje nad nowymi aranżacjami pieśni Powstańców Śląskich .
Krystian Migocz nagrał płytę ze swoimi nowymi opracowaniami pieśni Powstańców Śląskich , płyta Sny Powstańców , rok wydania 2019
Wojciech Ciuraj nagrał trzy płyty ze swoimi nowymi opracowaniami dziejów Powstań Śląskich , Tryptyk Śląski , lata wydania 2019 i dalej
Klaudiusz Jania nagrał płytę Radzinkowska Barbórka , zespół Power of Winds Koncertowa Orkiestra Dęta , płyta z nowymi opracowaniami starych utworów górniczych , wydawca , możliwie Urząd Miasta Radzionków i Klub Emerytów Górniczych
Grzegorz Płonka nagrał płytę z zespołem Ligocianie "Ciecze woda " , zbiór starych śląskich pieśni, rok wydania 2012
5. Płyta zespołu SBB Nowy horyzont , rok wydania 1975 , czas 0:00:18 do 0:00:32 jest dżwięk syntezatora . W roku 1962 Zespół Realizatorów Filmowych RYTM w filmie polskim fabularnym pod tytułem Spotkanie w "Bajce " , czas 0:00:00 do 0:00:11 przedstawił muzykę elektroniczną zrealizowaną w Studiu Eksperymentalnym Polskiego Radia . Jest taka sama koncepcja nagrania , podobna realizacja muzyki .
Zespół Realizatorów Filmowych RYTM , Studio Filmowe KADR , Zespół Realizatorów Filmowych KADR , w latach 1961 i dalej korzystali z muzyki elektronicznej opracowanej w Studiu Eksperymentalnym Polskiego Radia i słychać;
polski film Ludzie z pociągu , rok 1961 , czas 0:00:00 do 0:00:30
polski film Spotkanie w "Bajce" , rok 1962 , czas 0:00:00 do 0:00:11
polski film Dotknięcie nocy , rok 1961 , czas 0:00:00 do 0:00:17
słychać muzykę elektroniczną , muzyka elektroniczna opracowana w Studiu Eksperymentalnym Polskiego Radia

Jurek

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: czw mar 02, 2023 0:45 
Awatar użytkownika

Dzień dobry , Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Andrzejem Hojnem lub Michałem Wilczyńskim , w książce SBB Autoryzowana historia zespołu , wydawnictwo Śląska Witryna Muzyczna , Katowice 2003 rok , mówi o roku 1971,
Józef Skrzek : bo byliśmy tylko "małymi ślązaczkami"

W piśmie Retro , numer 2. ( 100. ) , data luty 2023 rok redaktor AS opisuje czasy , to znaczy styczeń 1971 rok i dalej , miesiąc wcześniej , w grudniu 1970 roku pan Edward Gierek został wybrany na ważne stanowisko w Polsce , pan Edward Gierek z Górnego Śląska , i co się działo w Polsce
Redaktor : za Gierkiem przybyło do Warszawy wielu polityków i ludzi mediów . Mówiło się nawet o "śląskim desancie" , a do świty pierwszego sekretarza Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej zaliczano między innymi Krystynę Loskę , Bożenę i Mateusza Walterów i właśnie pana Jana

Redaktor opisuje Jana Ciszewskiego , sprawozdawcę sportowego z Górnego Śląska. W czasach opisywanych przez redaktora pisma Retro ludzie z Górnego Śląska , w tym Maciej Szczepański , Józef Skrzek byli eksponowani , stali się ważni . Ludzie , którzy nie byli w dobrych układach z ludżmi z Górnego Śląska nie mieli lekko . Czesław Niemen w piśmie Jazz , numer 6. rok 1974 , mógł o sobie przeczytać słowa swoich kolegów z Górnego Śląska o nim , i to jakie słowa.
Sformułowanie "śląski desant" na Warszawę w latach siedemdziesiątych ubiegłego wieku jest mówione przez historyka Instytutu Pamięci Narodowej w Katowicach doktora Sebastiana Rosenbauma , na stronie D z i e j e , data 16.8.2019 rok naukowiec formuuje słowa ,
Doktor Sebastian Rosenbaum : Jednak w okresie Polski Ludowej , szczególnie od lat sześćdziesiątych i początku lat siedemdziesiątych , kiedy w Warszawie pojawił się tak zwany śląski desant z Edwardem Gierkiem na czele
Sformuowanie "śląski desant" jest opisane przez doktora Przemysława Gasztolda - Seń , pismo Studia Politologiczne X rok 2013 , opracowanie naukowe pod tytułem : Partia zjednoczona czy podzielona ? Różne nurty Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej w ostatniej dekadzie Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej ,
Doktor Przemysław Gasztold - Seń , pracownik Instytutu Pamięci Narodowej , słowa o czasie grudzień 1970 i dalej : Do Warszawy przybył tak zwany desant śląski , czyli dawni współpracownicy Gierka z województwa katowickiego
2. Józef Skrzek o koncertach zespołu SBB mówi , są energetyczne , ja byłem w latach 1974 do 1980 na czternastu koncertach zespołu SBB . W kwietniu 1979 roku , to jest 19. kwietnia 1979 roku w klubie Pyrlik ,w czasie spotkania z fanami zespołu SBB Józef Skrzek powiedział , o koncertach zespołu SBB,
Józef Skrzek : właściwie stale jesteśmy pod jakimś takim pręgierzem , że musimy grać

Ryszard Poznakowski , lider zespołu Trubadurzy mówi o koncertach zespołu Trubadurzy , pismo Retro , numer 2. ( 100. ) , data luty 2023 rok , pani redaktor Małgorzata Jungst,
Ryszard Poznakowski : Trasy po Związku Radzieckim wspominam z dużą sympatią , to była wspaniała publiczność . W Moskwie na stadionie Łużniki graliśmy dla 60- tysięcznej widowni , a podczas koncertu w Baku przy dżwiękach "Get back" Beatlesów fani reagowali tak entuzjastycznie , że od ich podskoków urwał się balkon , na którym stali. Nikt nie ucierpiał , ale Beatlesów nie mogliśmy już grać na tej trasie

Fanka Czesława Niemena , internautka Róża , strona wizja lokalna , data wpisu 8.9.2014 , opisuje koncert Czesława Niemena w latach sześćdziesiątych ,
Internautka Róża : ludzie wariowali z uciechy , śpiewali z Niemenem , wstawali , był ogromny hałas. Niemen też trzymając w ręku ten ciężki stojak z mikrofonem biegał po całej scenie i jeszcze nim wywijał
3. Jak wyglądały narady muzyczne muzyków Grupy Niemen. Pani redaktor Małgorzata Jungst, pismo Retro, numer 2. ( 100. ) , data luty 2023 rozmawia z Ryszardem Poznakowskim , muzykiem zespołu Trubadurzy ,
Pani redaktor : Czy rywalizowaliście ze sobą w grupie o miano lidera ?
Ryszard Poznakowski : Byliśmy mieszanką wybuchową , spieraliśmy się o każdą nutę . Byłem najstarszy , koledzy uznawali moją pozycję , doświadczenie i stawało na moim . Często dyskusje artystyczne przeradzały się w nocne Polaków rozmowy
4. Niezbędne erraty do mojego wpisu na tym forum , w tym tytule , mój wpis 1 marzec 2023 rok godzina 12:54 ,
Ja napisałem ;Adam Makowicz nagrał płytę w roku 1989 w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej , rzeczywiście Adam Makowicz nagrał płytę w roku 1980 w Stanach Zjednoczonych Ameryki Północnej
Ja napisałem ; Klaudiusz Jania z zespołem Power of Winds Koncertowa Orkiestra Dęta nagrał płytę Radzinkowska Barbórka , a rzeczywiście Klaudiusz Jania z zespołem Power of Winds Koncertowa Orkiestra Dęta nagrał płytę Radzionkowska Barbórka 2020 , rok wydania tej płyty 2020 lub dalej
5. Festiwal w Knokke w Belgii w roku 1978 , konkurs , w którym konkurują ze sobą różne telewizje , jakie , Telewizja Polska , Telewizja Brytyjska , Telewizja Szwajcarska . Telewizje wybierają reżysera programu telewizyjnego . Reżyser wybiera jaki program będzie realizował , rozmawia z wykonawcami , mówi o tym , co chce , aby wykonawcy zrealizowali i w jaki sposób , wykonawcy realizują polecenia reżysera . Aktorki i Aktorzy prezentują swój program , spektakl , który został przekonstruowany na program telewizyjny , a muzycy przygrywają Aktorkom i Aktorom

Jurek

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pt mar 03, 2023 16:59 
Awatar użytkownika

Jurku,

czy chcesz przekonać nas, że Gierek i towarzysze ściągnęli do stolicy Józefa z długowłosymi Kolegami jako swoich ludzi w ramach "desantu ze Śląska"..?

Przypomnę, że chodzi o tego samego Gierka, który w 1959 r. nie trawił rythm'n'bluesowej drużyny Walickiego i zakończył karierę tego zespołu.

To, że ktoś użył tego samego zwrotu, czy nawet podczepił się pod modne hasło nie oznaczalo jeszcze, że utożsamial się z linią PZPR.

Prezesowi Telewizji łatwo było zaakceptować oprawę muzyczną Studia 2, bo fajnej muzyce nie towarzyszył obraz długowłosych muzyków.

Załóżmy, że przy wsparciu działaczy nasze Trio pojawiło się w godzinach nocnych na trzech festiwalach, a sam Skrzek w Studio 2.

I jakie znajdujemy efekty tej rzekomo wielkiej przychylności decydentów .? Odpowiem krótko: w archiwach TVP prawie ich nie ma...

Pozostały scenki nakręcone przez Szulkina dla WFD, dwa utwory z festiwali i program nagrodzony w Belgii, gdzie widać głównie tancerzy.

Takie to właśnie było "faworyzowanie" SBB...

Wspomniałeś, Jurku, że po odejściu od Niemena nie wygrali konkursów, a od razu byli topowym bandem.

Jakoś trudno mi sobie wyobrazić, żeby po nagraniu "Ody do Wenus" startowali w konkursie dla młodych zespołów...To nie miałoby sensu.

Gdzieś też czytałem, że niektóre zespoły porządnie odgrywały znane tematy z muzyki klasycznej, a Skrzek tylko wplótł coś i improwizował.

Dla jednego- im prościej tym lepiej, dla innych sztuką jest przetworzenie klasycznej melodii w improwizację, tak żeby powstało coś nowego.

Przypomniałem sobie, że kiedyś o tych zespołach, o których piszesz Jurku, zamieścił na Forum Maciek. Odnalazłem ten wpis i cytuję ->

Maciek w temacie o sprawie radomszczańskiej pisze:
artyści, którym coś tam zablokowano (wyjazd, koncert czy udział w programie TVP) przeważnie mieli niewiele do zaproponowania lub po jednej płycie wyczerpali swoje możliwości (...)

były też zespoły (R&R), które rokowały dobrze, ale dziś można jedynie snuć domysły „co by było?”. Jak się dobrze wczytać w te legendy, które dziś tworzą na swój temat to można dojść do wniosku, że oprócz zlej władzy - nie mieli szczęścia czyli dobrego menadżera (...) jak np. Franciszek Walicki...

Szerzej zdanie Maćka zamieszczam w wątku big-beatowym, bo dotyczy ono kilku czołowych zespołów, ale akurat nie Skrzeka i SBB.

Ja- w odróżnieniu od Maćka- uważam, że w PRL-u bardzo skrzywdzono niepokornych muzyków i podcinano skrzydła takim zespołom.

Jeśli nie dało się wtłoczyć tych grup w koleiny rozrywki dla mas, to za wszelką cenę chciano zohydzić i w końcu udupić te zespoły- dla zasady.

Pozycja zawodowa Niemena, Nalepy, Skrzeka, Ałaszewskiego, Romków czy Grunwalda nie była w PRL nigdy odpowiednia do skali ich talentów.

Ci znani muzycy z rzadka byli wyróżniani, częściej co najwyżej tolerowani, a najczęściej zniechęcani na wiele sposobów (jak np. 74. Grupa Biednych).

Jeśli menażerom Skrzeka, czy Niemena udało się czasem włożyć nogę w uchylone drzwi do studia nagraniowego, czy do Telewizji- to świetnie!

Dzięki temu możemy teraz komentować efekty ich pracy i wybrzydzać, że to mogli nagrać lepiej, a na jakimś festiwalu wykonać coś innego.

Jedyną zasłużoną krytyką pod adresem SBB jest ta, którą sami muzycy sformułowali po odejściu od Niemena: za szybko nagrywali płyty.

Pozostawili po sobie wiele dobrych albumów, a jeden nawet świetny, ale żadnego studyjnego dzieła przebijającego dokonania Pink Floyd, czy Genesis.

Pozdrawiam

M-Z

PS Jurku- piszemy po prostu: Stany Zjednoczone Ameryki (bez: Północnej).

O podbiciu amerykańskiego rynku marzyło wielu wybitnych muzyków. Kiedyś Józef zrezygnował z wyjazdu do USA- i pozostał Skrzekiem.

I dobrze się stało 8)

Załączniki:
SBB z Franciszkiem Walickim- miniatura fotki z archiwum Anthimosa Apostolisa.jpg
SBB z Franciszkiem Walickim- miniatura fotki z archiwum Anthimosa Apostolisa.jpg [ 54.93 KiB | Przeglądany 450 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: śr mar 08, 2023 18:19 
Awatar użytkownika

Dzień dobry , Markovitz , czy muzycy Józef Skrzek , Jerzy Piotrowski , Antymos Apostolis pracując z Niemenem za szybko nagrywali płyty . Jest kilka takich płyt , nagrane w Polsce , dwa longplaye "Requiem dla van Gogha" , "Marionetki" , czas nagrywania tych dwóch płyt standartowy , tyle ile trzeba , o czasie nagrywania tych płyt czy są jakieś słowa muzyków . Czas nagrywania płyty Czesława Niemena "Strange is this world" nie jest omawiany . Czyli czas nagrywania trzech płyt nagrywanych z Czesławem Niemenem i Helmutem Nadolskim nie jest w ten sposób krytykowany. Rozmawiając z redaktorem Janem Poleszczukiem muzycy Jerzy Piotrowski i Antymos Apostolis precyzują swoje słowa wskazując tylko na płytę Czesława Niemena "Ode to Venus" , czyli kiedy pracowali w kwartecie . Warunki firmy Columbia Broadcasting System były jasne , znane i akceptowane przez wszystkich uczestników przedsięwzięcia , Agencję Pagart , pracowników studia nagraniowego w Monachium , muzyków . Na nagranie płyty Czesława Niemena "Strange is this world" umówiono tydzień czasu , i na nagranie płyty Czesława Niemena "Ode to Venus" umówiono tydzień czasu . Sam Czesław Niemen potrafił się streścić krócej nagrywając swoją płytę "Russische Lieder" w mniejszej ilości dni .
Ale , w tej sprawie , muzyk zespołu Czerwone Gitary , Jerzy Skrzypczyk , w rozmowie z redaktorem Michałem Kazulo , Polskie Radio , data rozmowy 18.10.2019 , jak zespół Czerwone Gitary nagrali swoją pierwszą płytę longplay "To właśnie my" , rok wydania tej płyty 1966 , wytwórnia Pronit , ilość sprzedanych płyt 160.000. sztuk płyt , płyta była przebojowym wejściem "Czerwonych Gitar" na rynek w ogóle ,
Jerzy Skrzypczyk : Płyta była nagrywana przez dwa dni , pierwszego dnia nagrywaliśmy podkłady , drugiego dnia nagrywaliśmy wokale , po trzech tygodniach złota płyta , taka była wtedy szybkość , szybkość produkcyjna , bo rzeczywiście , jak słyszę , że nagrywa się rok , pół roku , półtora roku , no to myśmy takiego komfortu nie mieli , to dwa dni to jest w ogóle promil

Taka historia , a skoro historia , specjalista historyk doktor Robert Spałek , na spotkaniu w Instytucie Pamięci Narodowej w grudniu 2022 roku ,
Doktor Robert Spałek : Tam , gdzie mamy fakty , daty , to jest na razie kronika , to jest faktografia
Doktor Robert Spałek : wracajmy , na ile to jest możliwe do faktów , ale nie zostawiajmy tych faktów suchych , tylko próbujmy wrócić do tamtego świata i zrozumieć relacje , w jakich żyli ludzie , o których opowiadamy

Realia , realia takie , muzycy są umówieni na realizację swojej roboty , robota do realizacji to nie komfort , natomiast słowa Jerzego Piotrowskiego i Antymosa Apostolisa są o jakimś komforcie . Sens tych słów , słów Jerzego Piotrowskiego i Antymosa Apostolisa to pretensjonalność o komfort , i pretensjonalność nieuzasadniona . Nieuzasadniona pretensjonalność , jest rok 1973 , muzycy z Polski mają zapewniony tydzień czasu na pobyt w Republice Federalnej Niemiec , i mają zapewniony powrót do Polski samochodem , formalności realizowane przez specjalistów od tych spraw .
Pismo Retro wspomnienia , numer 2. ( 36. ) , rok 2023 , redaktor PPA pisze o polskim zespole No To Co w roku 1971 ,
Redaktor : Grupa wyruszyła na nagrania do Londynu , co w czasach Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej było szczytem marzeń dla polskich muzyków
2. Markovitzu , tak zwany "desant śląski" , co do SBB , to nieustanna obecność muzyki w wykonaniu SBB w czasie najbardziej oglądanego zestawu programów o nazwie Studio 2 . I w takim Studiu 2 czy byli obecni ze swoją muzyką muzycy różni

3. Strona A r t P a p i e r numer 11 numer 155 data 1.6.2010 rok pani redaktor Kamila Czaja uczestniczyła w Kinie Rialto w Katowicach w debacie :Krytyki politycznej . W dyskusji uczestniczył Józef Krzyk z Gazety Wyborczej. Pani redaktor opisała redaktora jako Józefa Skrzeka

Jurek

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pt mar 10, 2023 18:13 
Awatar użytkownika

Dzień dobry , zespół SBB , to znaczy Silesian Blues Band i Szukaj Burz Buduj w czasie 1971 do 1980 współpracował z Czesławem Niemenem , muzykiem i Jerzym Leszczyńskim , dyrektorem Teatru Wizji i Ruchu w Lublinie . Z nimi muzycy zespołu SBB zrealizowali swoje , wspólnie z wymienionymi , pokazanie się w Zachodniej Europie .
Czesław Niemen mówi o takiej współpracy słowa w rozmowie w studiu radiowym w roku 2003,
Czesław Niemen : spotkałem się ze zdaniem muzyków ze mną pracujących - iż to oni tworzą moją muzykę , a nie ja , że jestem tam tylko dodatkiem , jako wokalista . Szczerze mówiąc , bardzo mnie to denerwowało

Marek Gaszyński , dziennikarz muzyczny , poeta , przyjaciel Czesława Niemena , w rozmowie w Polskim Radio Dwójka , 16.2.2014 , rozmowa o kompozycjach Czesława Niemena i o pracy Józefa Skrzeka , w czasie współpracy Niemena i Skrzeka ,
Marek Gaszyński : ale to była muzyka niemenowska , Józek tworzył swoją na podstawie tego , co powiedział Niemen

Czesław Niemen , słowa w książce Niemen czas jak rzeka , autorstwa Marka Gaszyńskiego , słowa o graniu Józefa Skrzeka , Jerzego Piotrowskiego , Antymosa Apostolisa ,
Czesław Niemen : Oni nie wiedzieli co mają grać , a ja miałem gotowy pomysł na muzykę

Józef Skrzek o swoim graniu w zespole Czesława Niemena , strona Dżem Dżemik , lipiec 2008 rok ,
Józef Skrzek : Silesian Blues Band grał swoje
Józef Skrzek : Proszę posłuchać , co grał i śpiewał Czesław przez te dwa lata współpracy z SBB

Jerzy Leszczyński mówi o takiej współpracy słowa w rozmowie z redaktorem Mirosławem Dereckim , pismo Kamena , numer 16. ( 658. ) , Lublin , data 6. sierpień 1978 rok ,
Jerzy Leszczyński : w Lublinie robiliśmy próby przy muzycznym play-backu
Jerzy Leszczyński : pierwsza próba kamerowa : pracowaliśmy tylko na zwykłych ćwiczebnych kostiumach , przy podkładzie muzycznym odtwarzanym z magnetofonu
Jerzy Leszczyński : Następnego dnia poszło już łatwiej . Przed sceną , na widowni siedział Józef Skrzek z zespołem SBB , cała ogromna scena ograniczona wielkimi białymi planszami ze sklejki pozostawała do naszej dyspozycji

Jerzy Leszczyński w rozmowie z redaktorem ( tam ) , pismo Kurier Lubelski , numer 154. (6244. ) , data 11. lipiec 1978 rok ,
Jerzy Leszczyński : Razem z Jerzym Gruzą wybraliśmy sceny z MALCZEWSKIEGO , jego syntezę , którą nazwaliśmy FOLLOW MY DREAM
Redaktor : Autorzy programu ?
Jerzy Leszczyński : Scenariusz Jerzy Gruza i Jerzy Leszczyński , choreografia też ja , muzyka Józef Skrzek , realizacja Jerzy Gruza
Redaktor : Konkretne efekty sukcesu ?
Jerzy Leszczyński : Poczynając od tego , że już mamy dobrą prasę - zaimprowizowana na pospektaklowym bankiecie konferencja prasowa to udowodniła . Pytania , po tych o Malczewskiego , a to dlaczego taki , a nie inny zespół

Autorzy książki SBB Autoryzowana historia zespołu , Andrzej Hojn , Michał Wilczyński , wydawnictwo Śląska Witryna Muzyczna , Katowice 2003 rok w rozdziale Filmografia zespołu SBB są słowa ;
1978 Follow My Dream ( wersja TV z baletem )
reżyseria Jerzy Gruza
I nagroda Knokke 1978

1978? Malczewski ( wersja TV z baletem )
reżyseria Jerzy Leszczyński

Czesław Niemen w roku 2003 , po trzydziestu latach po faktach , mówi , kto był kompozytorem , kto był wykonawcą kompozycji . Jest rozbieżność słów Czesława Niemena i muzyków zespołu SBB. Słowa Czesława Niemena , Marka Gaszyńskiego , Józefa Skrzeka układają się w logiczną całość , skoro muzycy SBB nie wiedzieli co mają grać , więc Czesław Niemen pozwolił muzykom SBB na granie swojej muzyki .
Wcześniej Czesław Niemen na wspólnych występach pozwolił Helmutowi Nadolskiemu na granie swojej muzyki . I muzyka Helmuta Nadolskiego jest na płycie Czesława Niemena . W ten układ weszli muzycy SBB , i skorzystali , czy wymusili , czy dogadali się , skoro Czesław Niemen pozwolił Helmutowi Nadolskiemu , swojemu najbliższemu przyjacielowi od lat wielu , na granie swojej muzyki na wspólnych koncertach , więc kolektyw SBB , słusznie , w ich rozumowaniu domagali się od Czesława Niemena , aby im pozwolił grać swoją muzykę . Schemat wypracowany przez najbliższych przyjaciół , Czesława Niemena i Helmuta Nadolskiego okazał się bardzo łakomym kąskiem dla muzyków SBB .
Helmut Nadolski , najbliższy przyjaciel Czesława Niemena może grać swoją muzykę na wspólnych koncertach z Czesławem Niemenem , w których również uczestniczyli muzycy SBB . Muzycy SBB są nowi w tym zespole , a Czesław Niemen i Helmut Nadolski znają się wiele lat , grają swoje , muzycy SBB mogą również grać , ale co . Co , grają swoje , naśladując Helmuta Nadolskiego , który gra swoje . Warunki do muzykowania w zespole Czesława Niemena były nieograniczone , wymarzone dla rozwoju talentu muzycznego. Helmut Nadolski gra swoje mając honory dla Czesława Niemena , swojego przyjaciela . Muzycy SBB grają swoje , czy honorują Czesława Niemena , trochę jest zawężenie rozumowania do swojej osoby w wykonaniu muzyków SBB . Są w zespole Czesława Niemena , mogą grać swoje , w pełni korzystają z przywilejów wypracowanych przez Helmuta Nadolskiego . I jakie słowa mówią o takich przywilejach , mówią Józef Skrzek , Jerzy Piotrowski , Antymos Apostolis . Większą wagę dla muzyków SBB ma tak zwany "śląski desant" , czyli wzajemne relacje ludzi z Górnego Śląska , niż wzajemne relacje z Czesławem Niemenem . Helmut Nadolski , przyjaciel Czesława Niemena nie mówił nikomu o swoim udziale w muzyce Czesława Niemena , również Andrzej Przybielski . A muzycy SBB , jak dosłownie, czy satyrycznie , przekupki na targu , ja byłem na targu i na targu jest więcej honorów między sprzedającymi a kupującymi , pokusiłem się o takie porównanie , mówili w rozmowie z redaktorem Janem Poleszczukiem , pismo Jazz , numer 6. , 1974 rok, ile to jest ich dżwieków , i ile im się należy zapłaty , za te ich dżwięki . Poeta , kabareciarz , satyryk , autor tekstów dla polskich wokalistek , wokalistów , Jan Pietrzak, w roku około 1972 napisał tekst , jasne i zrozumiałe , w roku 1974 wszystkie teksty piosenek polskich są czytane i rozumiane , słuchane między wierszami , tekst pod tytułem "Gdzie ci mężczyżni" ; piosenka zaśpiewana i nagrodzona na Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu w 1974 roku. Ten tekst w roku 1974 zaśpiewany przez Danutę Rinn , w jakiejś części , domyślnie , jest o problemach , z jakimi spotkał się Czesław Niemen , wyjątki z tekstu Jana Pietrzaka ;
niepoważne to nieszczere
bez godności bez honoru
zakłamane swoje racje
nieprzekupni , prości , zacni
wielkoduszni i szlachetni
gdzie że oni gdzie tytany
woli , czynu , intelektu
bażanty ?

Jan Błędowski mówił , Józef Skrzek nazywał Antymosa Apostolisa i Jana Błędowskiego bażantami , słowa zapisane w książce o zespole SBB .
W roku 1974 Czesław Niemen ze swoją super grupą zgodnie z podpisanym kontraktem zdobywałby Zachodnią Europę , ale nie , a taki podpisany kontrakt na estradzie w Opolu w czerwcu 1971 roku zapowiedział pan Pukacki w trakcie występu Czesława Niemena , a do realizacji tego kontraktu potrzebni są Niemenowi ludzie , no i gdzie oni są , bo kontrakt trwa a ludzie gdzie , stąd skojarzenie Czesława Niemena ,i ludzi ,na których Czesław Niemen polegał , ludzi do współpracy przy tym kontrakcie , i wobec zaistniałej sytuacji , gdy ludzie , na których polegał Czesław Niemen zaczęli współpracę , kontynuowali , i w trakcie trwania współpracy zrezygnowali z tej współpracy , pojawiło się pytanie , gdzie są ludzie , o których mowa . W czerwcu 1974 roku organizacja o nazwie Towarzystwo Przyjaciół Opola przyznało swoją nagrodę dla Danuty Rinn , nagroda za interpretację piosenki "Gdzie ci mężczyżni ?" , nagroda za interpretację , ja opisałem jedną z możliwych interpretacji tej piosenki w takich okolicznościach , jakie były wtedy.
Okoliczności ; pierwszy w Polsce piosenkarz ma reprezentować Polskę w Republice Federalnej Niemiec i kilku krajach Europy Zachodniej , naród polski jest myślami przy swoim idolu , aby się powiodło , ale współpracownicy wycofują się ze współpracy i pierwszy w Polsce piosenkarz ma problem . Ten problem jest na sercach Polek i Polaków , bo bardzo wiele serca włożył ten pierwszy w Polsce piosenkarz w swoje piosenki , w swoje kompozycje , w swoje koncerty , jest ogromne poparcie Polek i Polaków dla pierwszego polskiego piosenkarza , a pani Danuta Rinn w Opolu śpiewa słowa , a pierwszy polski piosenkarz co czuje , to samo czują Polki i Polacy , i nie jest zamiecione pod dywan , to jest na głos wyśpiewane , takie były czasy , takie były uczucia , taka interpretacja

Jerzy Leszczyński w roku 1978 , po kilku dniach po faktach , mówi , kto zdobył nagrodę , jacy byli konkurenci do nagrody , jak pracowano . Autorzy książki o zespole SBB , Andrzej Hojn , Michał Wilczyński w roku 2003 usiłują poprzez sformułowania sugerować odmienną wersję faktów . Słowa Andrzeja Hojna , Michała Wilczyńskiego ; " z baletem" , są naciąganym skrótem myślowym . Sformułowanie " Follow my dream ( wersja TV z baletem ) " sugeruje w taki sposób ; jest to występ SBB z dodatkowym baletem na potrzeby pokazu telewizyjnego , czyli SBB z dodatkiem baletu . Ale jest to próba sugestii Andrzeja Hojna , Michała Wilczyńskiego , a rzeczywistość w kilka dni po faktach Jerzy Leszczyński , dyrektor Teatru Wizji i Ruchu z Lublina , ktoś to takie przedsięwzięcie uruchomił i zrealizował , dodatkowo do współpracy zaprosił zespół SBB mówił jak było , jakie czynności kto realizował w tym czasie .
Ja w dniu 6 marzec 1978 rok byłem w Katowicach na koncercie , razem na estradzie Aktorzy i Aktorki Teatru Wizji i Ruchu z Lublina i zespół SBB . Rozmowy między fanami , kto wziął kogo na trasę , czy SBB wzięli na swoją trasę Teatr Wizji i Ruchu z Lublina , czy Teatr Wizji i Ruchu z Lublina wzięli na swoją trasę zespół SBB . Muzycy i Aktorki i Aktorzy w czasie tego koncertu na estradzie zrealizowali improwizację muzyczną i wizualną , fajnie
2. Płyty longplaye "Reqiuem dla van Gogha" , "Marionetki" , "Strange is this world" muzycy Józef Skrzek , Jerzy Piotrowski , Antymos Apostolis nagrywali z Helmutem Nadolskim , między innymi. O wzajemnej relacji tych wymienionych muzyków mówi Paweł Brodowski , który był obecny przy tych muzykach wtedy , rozmowa Pawła Brodowskiego z redaktorem Jackiem Kurkiem , rozmowa w roku 2021 ,
Paweł Brodowski : najbliższy kumpel Czesława , przyjaciel to był Helmut Nadolski , któremu Czesio kiedyś obiecał , że kiedyś będziesz grać w moim zespole i tak się stało . I ten Helmut z jednej strony i Czesław z drugiej strony SBB . Nie , to nie był jakiś monolit , to były dwie takie frakcje , oni się chcieli dyskutować o muzyce z Czesławem , ale na przeszkodzie stał Helmut . On wymuszał pewne , on był grożny , mówił do nich na , on opowiadał , że jak były próby to ćwiczyli właśnie tę muzykę taką awangardową , odlotową , ale tak naprawdę oni chcieli grać co innego . Była przerwa , to oni szybciutko do jakiejś innej sali i tam te swoje rzesze grali , non stop , Helmut słyszał , że tam dobiegają odgłosy rock and rolla , w tej salce na dole , otwiera drzwi i mówi : żeby nie było mi żadnych rock and rolli . I oni , oni byli przerażeni , przestawali grać na chwilę , no potem jakoś łączyło się i była jakaś komitywa

Paweł Brodowski w rozmowie z Tomaszem Jaśkiewiczem i redaktorem Henrykiem Bugalskim , Polskie Radio Trójka , 19.4.2017 ,
Paweł Brodowski : I ten Helmut rozwalał wszystko . Miał taką niszczycielską trochę osobowość , do tego stopnia , że nawet nie mieścił się razem z tymi muzykami z SBB , bo on ich przytłaczał . Skrzek , Apostolis , Jurek oni bali się Helmuta
Tomasz Jaśkiewicz : Piekielnie dominujący
Paweł Brodowski : Oni się bali i zamykali , aż Helmut gdzieś pójdzie , wtedy zaczynali grać swoje bluesy , no to on wracał , słyszy , że oni grają , otwierał drzwi i groził palcem , wtedy oni milknęli , zamykał drzwi i oni znowu grali swoje

Józef Skrzek , Jerzy Piotrowski , Antymos Apostolis nie pragnęli nagrywać długotrwale z Helmutem Nadolskim . O swojej pracy z Czesławem Niemenem , bez Helmuta Nadolskiego , mówią Jerzy Piotrowski i Antymos Apostolis , co by chcieli . Rozmowa w piśmie Jazz , numer 6. , rok 1974 , rozmowa z redaktorem Janem Poleszczukiem .
Jerzy Piotrowski : jak byśmy tego chcieli . Zespoły zachodnie pracują nad programem płyty po kilka miesięcy . McLaughlin pracował rok , a my - tydzień
Antymos Apostolis : Nad płytą , która miała być przebojowym wejściem na rynek zachodni

Muzycy Jerzy Piotrowski i Antymos Apostolis mówią , co by chcieli , chcieliby nagrywać z Czesławem Niemenem długo i nagrać przeboje i z tymi przebojami wejść na rynek zachodni .
Józef Skrzek wspomina współpracę z Helmutem Nadolskim , w rozmowie z redaktorem Janem Poleszczukiem , pismo Jazz , numer 6. , rok 1974 ,
Józef Skrzek : Włączenie Helmuta , muzyka wrażliwego i grającego inną muzykę , w układy tonalne - było zadaniem trudnym

Czyli muzycy SBB mówią o trudnej pracy z Helmutem Nadolskim , i chcieliby nagrać przeboje z Czesławem Niemenem , długo nagrywać , czyli długo pracować z Czesławem Niemenem nad przebojowym wejściem na rynek zachodni . Jakie przeboje , skąd znależć przeboje .
Czesław Niemen dogadał się z dyrektorem firmy Columbia Broadcasting System , panem Wernerem Wunderlichem , nagrał przebojową płytę "Russische Lieder" , jest Niemen , są przeboje , jest płyta , muzycy SBB mogą się dołączyć , ale nie chcą
3. W Polskim Radio Dwójka w dniu 7. marzec 2023 rok redaktor Jakub Kukla zrealizował program Zapiski ze współczesności , rozmowa z Józefem Skrzekiem , o zespole Silesian Blues Band
Józef Skrzek : Grałem z Brekaout i było to bardzo dla mnie wielkim sukcesem ale z drugiej strony poznawałem też ten świat , gdzieś się powoli rodziła myśl , że ja powinienem przecież coś zrobić swojego i przyszedł moment , kiedy grałem z Brekaoutem , stwierdziłem , że ja jestem pewnie przygotowany do czegoś jeszcze . Ludzie zawsze się dziwili , no jak , fajnie , wszystko idzie i tak dalej , co ty chcesz robić . Powiedziałem Tadeuszowi , że fajnie jest , ale ja wolę jednak robić coś innego . No i nagle staję przed sytuacją gdzie znajomi , którzy mają ze mną grać , okazuje się , że większość z nich wyjeżdża w świat , bo następuje taki czas , kiedy podobno możemy paszporty mieć . Tam na jakieś sto dolarów , wpłaca się coś i wyjeżdża , jakieś takie konszachty , no , zostały wprowadzone w PeeReLu wtedy . Większość tych moich znajomych powyjeżdżała nagle , ja tu zrezygnowałem z Brekaout , mam robić zespół , wszyscy mi uciekli . No i co , ale nie , ja chce robić , pojawia się zastępstwo za chłopaka , który miał grać , właśnie , gdzieś tu w Parkowej gramy , knajpka w Siemianowicach , i gra Jurek Piotrowski . Dopiero się poznajemy , pierwsze granie , ale ja już zauważyłem , że on ma , normalnie , taki , w ogóle , drive , normalnie , i tak ciągnie , że w ogóle uderzenie i tak dalej , no , w ogóle , kurczę , fantastycznie , mówię , o , o , mógłby być , no i co , dalej , no to pewnego wieczoru się spotykam z pewną znajomą , ona do mnie mówi , a wiesz , tutaj mam tutaj , taki , taki , o widzisz , on tam stoi , taki tam pod płotem , on taki tam , na gitarze sobie tam pogrywa , no rzeczywiście , no , jest dość zimno , ale facet coś tam , pinka , normalnie pod płotem . O co mu chodzi , co on robi w ogóle , no bo on taki jest , on gra na okrągło , z gitarą chodzi i tak dalej . Apostolis Antymos , łał , zaczął przychodzić do mnie co rano , budził mnie , po prostu , ( wyraz nierozpoznany ) , czyli taki trochę nieprzytomny , ale zaczęliśmy od rana , tu właśnie , zaczęliśmy pin , pin , pin , pi lin , tamto, no dobrze , ale zaczęliśmy ,czyli już mieliśmy Jurka, mieliśmy Apostolisa, i co , no to zaczniemy może dzisiaj ,no to jakiś klub , może być Pyrlik w Bytomiu , próbujemy tam grać , w Bytomiu . No tylko , że , hałas. Przez parę dobrych godzin po prostu gramy i po prostu młócimy , i młócimy. To nagle się zaczęły buntować pewne tam , miejscowe panie , powiedziały , a , ja nie bede , panie kierowniku , ja tu nie bede robić , bo tu jest takie larmo , że tu nie idzie robić . Acha , właściwie nas przeganiali głównie w takich środowiskach studenckich . a no , jako że ja , jeszcze na studiach kolegowałem się ze znakomitymi muzykami , oni mieli Silesian Jazz Quartet , to też ja , my tutaj blusy takie sobie dreptamy , no to możemy się nazywać Silesian Blues Band . No na pierwszych afiszach był taki Silesian Blues Band , klub Siemion w Siemianowicach Śląskich . Dobra , na Śląsku pinkamy tu czy ówdzie , ale bieda , to jakby na początku , to wyglądało to makabrycznie , jeśli chodzi o sprzęt , jakaś harmonijka zacząłem tam sobie na harmonijce , przez ten czas na grał z nami Irek Dudek też , przez pewien czas grał też z nami Janek Błędowski na skrzypcach. No ale w rezultacie ostało się trio no bo była bieda , jak wspomniałem . Po prostu , no , nie każdy się decydował na taką mękę . No ale jednak walczyliśmy z tym , do tego stopnia , że w lecie , tegoż siedemdziesiątego pierwszego roku , tutaj w tym domu w piwnicy , graliśmy próby . Robiliśmy próby , na takim metrażu , żebyś w ogóle nie , nie uwierzył . No i kiedy tak ledwo zipiemy , kiedy Mama nas tutaj dokarmia , Mamusia kochana moja , kiedy zaczynamy tam pierwsze nagrania jakieś zrobić , "Nie będę z Tobą psów pasał" , jakaś drobna notatka w "Sztandarze Młodych" , no , ale to wszystko mało , no ,co ty , gdzieś w Zakopanem gramy , ludziom się to podoba , tu nawet gramy , gdzieś w Zagłębiu ,tam Maryla Rodowicz nas zapowiada , ale to wszystko mało , no, bo , bieda jest pieronowa , no i właściwie jesteśmy jesienią tego pierwszego naszego roku , w rozsypce wręcz ,i przychodzi nagle telegram do mnie , że jestem zaproszony do Warszawy przez Czesława Niemena aby uczestniczyć w próbach przed nagraniem nowej płyty dla CiBieSu , u , zbladłem , bo tak , tu z chłopakami już gram parę miesięcy i bardzo by to było niekoleżeńskie , no , ale z drugiej strony , jak bym nie pojechał na taką propozycję , no to jadę do Warszawy , jestem na próbach , między znakomitymi muzykami , Tomek Jaśkiewicz jest , Czesiek Bartkowski jest , Tomasz Szukalski , jest przede wszystkim Czesław . No i te próby wychodzą bardzo dobrze . Czesław zachwycony , mówi tak , będziemy grać , przygotowujemy się do nagrania płyty w Niemczech , wtedy był EN ER EF , no i sobie czasami tak pospacerujemy , aż wreszcie pierwszy ja się zwierzam mu , Czesławie , ja mam taki fajny skład , który jest gdzieś na Śląsku , a jeszcze był Helmut Nadolski , właśnie Helmut powiedział tak , te maluchy to one tak rąbią , tak grają , że w ogóle , Czesiek , powinieneś to posłuchać , no to Czesław , to posłucham , posłuchał , ha , posłuchał , zrobił się zamęt maksymalny , bo jemu się to strasznie spodobało , zamęt był oczywiście , wszystko było na mnie , bo ja namieszałem ,i w ogóle ale nie , nie muzycy mieli do mnie pretensje , muzycy byli bardzo dobrzy ,znakomicie muzycy się zachowali , fantastycznie , wiesz , ja do dzisiaj jestem z nimi w przyjażni , natomiast wokół te pewne organizatory , uważali , że ja nabroiłem . Chciałem zrobić , jak Czesławowi się to spodobało , no to w takim nowym składzie , czyli nasze trio , Apostolis , Jerzy i ja , do tego Helmut Nadolski i przede wszystkim Czesław przygotowywaliśmy nagle zmiana kompletnie aranżów , kompletnie w kompozycji wszystkiego , przygotowujemy się do nagrania płyty "Dziwny jest ten świat" , ale in English , czyli po prostu dla CiBieSu , "Stange is this world" , oraz w ogóle przygotowujemy się do pewnej trasy koncertowej , która miała być na początku , taka promocyjna trasa z Jack Brucem , to basista od grupy Cream . Nagle , my po prostu , my tutaj jedliśmy sznitka z tłustym , albo takie ledwo , ledwo zipienie , nagle po prostu mamy sprzęt jakiś , i to wszystko nagle zaczęło hulać , tylko , że ja nie dostałem paszportu , i ktoś wymyślił manewr tego typu , oni polecieli , wszyscy z wyjątkiem mnie , i organizator tamtej trasy zawiadomił "Pagart" , że jeśli Skrzek nie doleci , to oni zapłacą ogromne koszty tej trasy . Dostałem paszport natychmiast . Włącznie z kimś , kto był moim opiekunem , nie wiem dlaczego , przecież ja byłem bardzo , bardzo spokojnym człowiekiem ,byłem oddany muzyce i światu , no ale jakieś pokaranie , i tak dalej , po prostu straszne czasy , dziwne , śmieszne i w ogóle pofertane , więc zagraliśmy z Czesławem dwie płyty dla CeBeeSu , "Strange is this world" i "Ode to Venus" , zrobiliśmy wspaniałe koncerty , przepiękne , łącznie z festiwalem , na którym grał Machavishnu Orchestra , przyszedł moment rozejścia , no bo on gdzieś tam się kroił , no ,a poza tym ,no często bywaliśmy , my jako trio bardzo lubiani , na przykład w Skandynawii , albo Mack , na przykład ze studia Music Land , z którym nagrywaliśmy tak samo , jak nagrywaliśmy utwór "Rock for Mack" , to on powiedział , że my powinniśmy grać w ogóle jako trio , acha , no bo też jest dość bolesne , no bo oberwaliśmy za samo odejście od Grupy Niemen , było dość trudne , no , rozwaliliśmy pewien układ tam , to jest , który wyobrażali tam gdzieś jacyś ludzie . No to nic , ale mieliśmy nagrać w rezultacie rzeczywiście w pewnym momencie dla CiBieSu już jako SBB , przygotowywaliśmy materiał, w naszej stylistyce . No i okazało się , że ta stylistyka nie za bardzo pasuje pewnym producentom , tam . Bo oni uważali , że my jako tacy świezi i ładnie wyglądający i w ogóle zwiewni , że powinniśmy grać zupełnie inną muzykę , najlepiej disco .Ha , tą wylewkę . Zdaje się , że ktoś się nie pomyliło , bo my nie możemy grać disco , bo nie umiemy tańczyć za bardzo , coś nie , no , żartuję . Nawet nam załatwili na jakiś tam czas takie ekstra farmę , pod Frankfurtem nad Menem , tam mieliśmy się przygotowywać do zmiany stylu . To nie było w ogóle po naszej myśli , to nie było w naszych , naszych genach , w nas . I w momencie jak dostałem wiadomość z Warszawy , że jesteśmy zaproszeni na Jazz Jamboree dałem tylko wiadomość tamtym , tym właścicielom z farmy , my wyjeżdżamy do Warszawy . Oczywiście była afera , bo znowu jak to my , uciekliśmy z kontraktu , który był taki dla CiBieSu przygotowywany , nawet podobno już tam gdzieś coś było namoczone , zamoczone , była afera . A my jednak poszliśmy swoją drogą , zagraliśmy na Jazz Jamboree i poszliśmy dalej jako takie to nasze SBB ,świeże ,wtedy już jakby jakby za radą Franciszka Walickiego to było Szukaj , Burz i Buduj . Siedemdziesiąty czwarty rok , mamy zaproszenie do Opola , tam był utwór "Zostało we mnie" , ile jeszcze jeżdżców przecwałuje , kto bił największe brawo , orkiestra z tyłu , po pulpitach , tu , tu , tu , tu , tu , wszyscy oni bili największe brawa ,stwierdzili , że to było dobre , wręcz inne od tego wszystkiego , co się tu dzieje . No i to był taki pierwszy już moment , że wiedzieliśmy , że możemy pruć , a potem był nocny koncert , Pe eS Jotu , gdzie grali znakomici muzycy , Novi Singers , Adam Makowicz , Czesław Niemen , a my , my występowaliśmy gdzieś tam , gdzie na początku , gdzieś trzeci czy czwarty , wyszliśmy i zagraliśmy nasz "Odlot" , chmury moje , obłoki , anioły , i okazało się , że jak zagraliśmy to , to cały Amfiteatr wstał , no bo tak , kończysz , idziesz do garderoby i idziemy , no już , poszło , nie , nie , co chwila nas wołają , macie wyjść , co jest , oni chcę jeszcze , jeszcze , no to zagraliśmy "Figo fago" , łał , to już było , jak ja harmonijką , to troszeczkę nawiązujących do "Ten Years After" , no ale po mojemu to było , no to już tak rozniosło , po prostu to nas na rękach , nie chcieli nikogo innego , no było tak głupio trochę , no jak , gramy , tak fantastycznych artystów , nie da rady , ja , tutaj są znakomici , to był incydent wręcz , z publicznością , która nas fantastycznie przyjęła , polubiła i dała nam znać , że mamy tak robić , mamy tak grać , mamy tak iść , no i sobie tak szliśmy , podróżowaliśmy po znajomkach , na przykład byliśmy we Wiedniu , przez ten Wiedeń jakby zaczęliśmy po prostu tak powoli przechodzić wyżej i tam poznaliśmy nagle młodych ludzi z Getingen , którzy organizowali nową , nową agencję , miała się nazywać Aries , i nagle zrobili nam możliwość bycia w Europie . Najpierw Follow my dream , potem Welcome , w rezultacie zaproszenie do Roskilde . Hej , Roskilde , to niesamowite , co to jest , w Danii , może być . Przyjechaliśmy do Roskilde , od góry zjeżdżamy , łał , a tam reagge , Bob Marley , nie , niemożliwe , jeden z największych festiwali w Europie wtedy , nazywali go , europejski Woodstock , zresztą , acha , jeszcze mówiono o tym , to jest scena , na której grają Rolling Stonesi , i te beklen , i w ogóle , i monitory i sprzęty i tak dalej , no i stoimy pod ta sceną , przed tym wejściem , no i schodzi Bob Marley , spocony taki , z dziewczynami ,on mówi do mnie : Josef ? Yes . Hey , good . A singin . Happy birthday to you , to było po północy drugiego lipca , w tej trasie zapomniałem i ktoś jemu powiedział o tym , ja wiem nawet kto ,i on po prostu życzliwie taki , okazuje się , że ci artyści są wspaniali , oni są życzliwi , jak jesteś na takich dużych scenach to nie ma po prostu tak , że się pyszą gdzieś tak , ja zawsze tego nie zauważałem , urodzinowy koncert na pięknej scenie w Roskilde , z odśpiewaną stolatkową przez chórek Boba Marleya , on nie śpiewał , tylko one , ha , ha , ha , on dyrygował . Grałem praktycznie przez parę lat na okrągło , ja w domu bywałem praktycznie tylko na Wielkanoc , bo ciągle , jak by to był mój dom , rodzinny i do dzisiaj jest , albo na Boże Narodzenie , tak to jeżdziłem non stop cały czas , cały czas , cały czas , tam i nazad, tam spało się często na parkingach ,oczywiście , albo w hotelach ,albo robiłeś tysiące ,tysiące kilometrów , nie było czasu na relaks. Czuliśmy się wszyscy zmęczeni , zaczęło się troszeczkę rozchodzić , agencja Aries też się zaczęła trochę rozchodzić , no i przyszedł moment , no co , trzeba zawiesić kołki , no ale gdzieś tam pod koniec tego roku , kiedy gramy kolejne trasy gramy , zwłaszcza w Europie Zachodniej , nagle , już chłopaki mówią , nie wydalają , nie wydalają , no dobra , to trudno , przed koncertem zapowiadam , że to jest nasz ostatni koncert , last koncert , uuuuu , pojękiwanie na widowni , bodajże w Niemczech , ale z możliwością , że jeszcze kiedyś się spotkamy . To nie było takie , że po prostu , daliśmy sobie po szlagu , nie , trzeba było zrobić przerwę , i dobrze , bo potem się znowu spotkaliśmy
4. Sposób wydawania płyt longplay w Polsce z muzyką zespołów młodzieżowych , jest zdanie Józefa Skrzeka z SBB , i jest zdanie Jerzego Skrzypczyka z Czerwonych Gitar,
Józef Skrzek, słowa z rozmowy z redaktorem Marcinem Mindykowskim , pismo Dziennik Bałtycki, 7. czerwiec 2009 rok ,
Józef Skrzek : nasza pierwsza płyta , która wyszła w 1974 roku. Franek świetnie to zorganizował , bo szybko ją wydał , rzucił na rynek . To była sensacja o tyle , że zwykle w latach 70, na płytę czekałeś dwa - trzy lata

Jerzy Skrzypczyk , w rozmowie z redaktorem Michałem Kazulo , Polskie Radio , data rozmowy 18.10.2019 , rozmowa o pierwszej płycie longplay "Czerwonych Gitar" ,
Jerzy Skrzypczyk : Płyta była nagrywana przez dwa dni , pierwszego dnia nagrywaliśmy podkłady , drugiego dnia nagrywaliśmy wokale , po trzech tygodniach złota płyta , taka była wtedy szybkość , szybkość produkcyjna

Płyta zespołu SBB , ilość sprzedanych sztuk , nie sięgała liczby nawet około , myślę , trzydziestu tysięcy egzemplarzy , Józef Skrzek , jak zwykle , mówi , SBB sensacja , a na tą płytę nie było zapotrzebowania

Płyta zespołu Czerwone Gitary , ilość sprzedanych sztuk 160. tysięcy egzemplarzy , Jerzy Skrzypczyk , mówi w jakim czasie nastąpiła taka realizacja , rzeczywiście szybko , bo takie było autentyczne zapotrzebowanie młodzieży na taką płytę
5. Protesty przeciwko rzeczywistości a kariera artystyczna
Pani Eartha Kitt , piosenkarka z Ameryki , pismo Retro wspomnienia , numer 2. ( 36. ) , rok 2023 , redaktor ABA , artykuł o piosekarce Earthcie Kitt ,
Redaktor : w Białym Domu protestowała przeciwko wojnie w Wietnamie , przez co potem miała problemy z karierą

Muzycy SBB nie protestowali przeciwko niczemu , przez co nie mieli żadnych problemów z karierą

Jurek

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pt mar 10, 2023 22:16 
Awatar użytkownika

Dzień dobry , Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Jerzym Sosnowskim , Polskie Radio Trójka , data marzec 2012 rok , słowa Józefa Skrzeka o latach swojej młodości ,
Józef Skrzek : ale poza tym było bardzo dobrze w poznawaniu , w graniu w klubach , co było nielegalne , prawie , że tak nielegalny był jazz

Polska piosenkarka w latach 1956 do 1958 , Joanna Rawik , w Lublinie śpiewała z zespołem jazzu tradycyjnego "Siedem Czarcich Łap" , w roku 1958 Joanna Rawik zwyciężyła w konkursie muzycznym miasta Lublina , dokonała nagrań radiowych
2. Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Jaromirem Kwiatkowskim , strona Rzeczpospolita wydarzenia kultura , data 18.9.2016 , z archiwum tygodnika U w a ż a m R z e , data 2.7.2013 , słowa Józefa Skrzeka o wspólnej pracy zespołu Silesian Blues Band z Czesławem Niemenem,
Józef Skrzek : traktowali naszą trójkę jako "grupę podkładową" Czesława

Józef Skrzek , słowa w książce o zespole SBB , słowa o wspólnej pracy zespołu Silesian Blues Band z Czesławem Niemenem ,
Józef Skrzek : większość patrzyła na nas jak na grupę akompaniującą

Muzyk zespołu Czerwone Gitary w rozmowie z redaktorem Michałem Kazulo , Polskie Radio , data 18.10.2019 , słowa Jerzego Skrzypczyka o pracy zespołu czerwone Gitary w latach sześćdziesiątych,
Jerzy Skrzypczyk : Na przykład pierwszy wyjazd do Stanów Zjednoczonych , stosunkowo długo na niego czekaliśmy , a z tego względu , że jedynym wtedy impresario był Polak o nazwisku Wojewódka, który angażował polskich artystów , ale żeby było ( wyraz nierozpoznany ) , on sobie wymyślił , że tak , Czerwone Gitary przyjadą jako Czerwone Gitary , Czerwone Gitary przyjadą jako zespół akompaniujący , bo to jeżdziły wtedy duże grupy , parodysta , jakoś duet taneczny , były piosenkarki , i te Czerwone Gitary miały wszystkim akompaniować . Myśmy się na to nie zgodzili . Powiedzieliśmy , że albo jedziemy jako jedna z gwiazd , nazwijmy to , albo nie jedziemy wcale. No i tak też się stało

Jerzy Skrzypczyk , muzyk zespołu Czerwone Gitary , mówi , co chciał impresario , opisuje impresario nazwiskiem , mówi co chcieli muzycy Czerwonych Gitar , na czym polegała rozbieżność poglądów , omawia jaka jest sytuacja estradowej rzeczywistości , czego w ogóle dotyczy rozbieżność poglądów , w wyniku czego nie doszło do realizacji tego co chce impresario Wojewódka . Jest w tym opisie zrozumiałym , kto jest kim i co jest grane .
Józef Skrzek w swoich opisach rozbieżności zdań w czasie współpracy zespołu Silesian Blues Band w ogóle nie opisuje co kto chce , kto to jest stroną przeciwną . Opis Józefa Skrzeka można zrozumieć jako powtórzeniem stanowiska Jerzego Skrzypczyka , takie stanowisko zaistniało w latach sześćdziesiątych , ale kto , co , kiedy , jak , z kim , Józef Skrzek nie opisuje , Józef Skrzek mówi słowa "gówniarze" , " szczucie" , i takie wydumane słowa , wydumane jako trochę szokujące , nie wyjaśniają nic
3. Jest takie zdanie jednego z redaktorów , zespół SBB ustawili poprzeczkę muzyczną dla polskiego rocka , poprzeczkę nieosiągalną dla różnych polskich zespołów . Również jest zdanie polskiego muzyka , Jerzego Skrzypczyka z Czerwonych Gitar o kompozycjach granych przez Czerwone Gitary , rozmowa z redaktorem Michałem Kazulo , Polskie Radio , data 18.10.2019 ,
Jerzy Skrzypczyk : tam jest serce , tam nie ma przypadku

I takimi słowami można opisać kompozycje grane przez Czerwone Gitary , Skaldów , Trubadurów , Tadeusza Wozniaka , Czesława Niemena i Akwareli i zespołu , z którym Niemen wystąpił w Opolu w czerwcu w 1971 roku , Stana Borysa , No To Co , w tych kompozycjach nie ma przypadku , kompozytorzy stworzyli poprzeczkę nieosiągalną dla SBB

Jurek

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: sob mar 11, 2023 1:04 
Awatar użytkownika

W poprzedniej wypowiedzi zawarłem tezę, że muzycy SBB generalnie mieli rację z oceną zbyt pospiesznie nagrywanej płyty "Ode to Venus" dla CBS International.

To, że sam Niemen po latach szczycił się, że poprzedni album dla CBS nagrał z grupą w tydzień świadczy tylko o tym, że nie wyciągnął właściwych wniosków z niezadowalającego rezultatu swoich starań o zaistnienie na muzycznym rynku zachodniej Europy. Gdyby zamiast nagrywać solową płytę dopracował "Odę do Wenus"- może końcowy efekt byłby lepszy i dla Niego, i dla całej grupy.

W ogóle nie przekonuje mnie argument Jurka o dobrej, bo szybko nagranej debiutanckiej płycie Czerwonych Gitar. The Beatles w 1963 w bodaj dwa dni nagrali pierwszy album, ale dziesięć lat później każdy z ex-Beatlesów miesiącami pracował w studio nad swoimi płytami. Słuchacze mieli już inne wymagania.

To pospieszne nagrywanie płyt rozciągnąłem na większość dużych płyt nagrywanych już pod szyldem SBB, bo choć Józef i Jego Koledzy krytykowali w 1974 pośpiech Niemena, to sami nie ustrzegli się tego błędu.

A ten pośpiech wynikał z jednej przyczyny- finansowej. Tak już jest, że każdy dzień w dobrym studio i z doborową ekipą realizatorów kosztuje i to sporo.

Kiedy były ku temu warunki, to także nasi ulubieni muzycy mogli szlifować swoje nagrania w studio i wtedy otrzymywaliśmy dopracowane, świetne płyty.

W przypadku Beatlesów były to "Revolver" (nagrywany prawie 3 miesiące) i znakomity "Abbey Road" (materiał na płytę powstawał prawie pół roku).

A w przypadku SBB- w komfortowych warunkach (jak na możliwości krajowe) powstawały płyty "Welcome" i "Memento z banalnym tryptykiem".

Oczywiście zdarzały się wysoko oceniane płyty nagrane w kilka dni - jak choćby debiutancki koncertowy album SBB, ale to wyjątek potwierdzający regułę.

Wracając do tematu płyt Niemena nagranych w RFN: nie było żadnego powodu, aby np. Józef- muzyk pochodzący ze Śląska- miał wystąpić na płycie z rosyjskimi piosenkami.

I wcale się nie dziwię muzykom SBB, że kpili z idei nagrania "Russische Lieder", bo dla wielu ludzi pomysł, aby w Zachodnich Niemczech Czesław nagrywał rosyjskie pieśni ludowe był absurdalny.

A więc nie mówmy, że w ówczesnej sytuacji- czyli w 1973 roku- Niemen miał za sobą poparcie rodaków:

Jurek pisze:
pierwszy w Polsce piosenkarz ma reprezentować Polskę w Republice Federalnej Niemiec i kilku krajach Europy Zachodniej, naród polski jest myślami przy swoim idolu (...)
jest ogromne poparcie Polek i Polaków dla pierwszego polskiego piosenkarza...

To są jakieś bajki z mchu i paproci :D

Naród zabiegał o podstawowe dobra: o mieszkania, o samochody,a w wolnych chwilach kibicował piłkarzom, kolarzom i lekkoatletom. Rock był gdzieś na czwartym planie. O tym, że lejtmotywem bloku Studia 2 był utwór SBB nawet moi koledzy dowiedzieli się wiele lat później.

Natomiast o rozumieniu muzyki Niemena w okresie poprzedzającym nagrania w RFN opowiadał Witkowi Górce - autorowi książki "Byłem gitarzystą Niemena"- Tomasz Jaśkiewicz. Z tej opowieści wynika, że ludzie uciekali z koncertów do niedawna uwielbianego idola, gdy Helmut Nadolski trzaskał czynelami przed pierwszymi rzędami widzów.

Owszem- grono wiernych fanów- trzymało kciuki za powodzenie tej zagranicznej przygody muzycznej, ale nie przesadzałbym z tym poparciem narodu...

W jednym mogę się zgodzić z Jurkiem, że Józef w opisach rozbieżności zdań nie opisuje, czego kto chciał, nie wyjaśnia niuansów, zbywając naszą ciekawość przenośniami i ogólnikami. Tak więc polecam uważne wysłuchanie spisanego przez Jurka wywiadu ze Skrzekiem dla radiowej Dwójki na str. Polskiego Radia => Zapiski ze współczesności

Załączniki:
SBB- StereoLife_ LiveWiMP fot poglądowa na Forum.jpg
SBB- StereoLife_ LiveWiMP fot poglądowa na Forum.jpg [ 44.33 KiB | Przeglądany 300 razy ]

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: sob mar 11, 2023 20:33 
Awatar użytkownika

Dzień dobry , Markovitz , jakość płyt longplay , czy jakość nagrania , jakość techniki , płytę SBB Nowy horyzont w roku 1975 kupiłem , na drugiej stronie tej płyty longplay jest kompozycja na całą stronę , strona B płyty , kompozycja "Wolność z nami " , słucham tej kompozycji na bardzo dobrym sprzęcie , na bardzo dobrych słuchawkach , w roku 1975 . Płytę odkładam , potem na gramofon płyta z Wielkiej Brytanii , płyta zespołu Pink Floyd , płyta wydana w roku 1971 , słucham drugą stronę , stronę B , kompozycja "Echoes" , na takim samym świetnym sprzęcie , na słuchawkach świetnych .
Markovitzu , jest różnica , jest znaczna różnica techniki , technika nagrywania muzyki , czyli praca techników nad materiałem nagranym przez muzyków . W taki sposób słuchałem , pełny popis możliwości polskiego zespołu SBB i pełny popis możliwości brytyjskiego zespołu Pink Floyd . SBB - taki zestaw kilku klimatów , połączonych łącznikami .Pink Floyd - również zestaw kilku klimatów połączonych łącznikami . Można porównać , tylko muzycy grają , bez pomocy wokalistek , dodatkowych muzyków , własne wyobrażenia muzyczne . Pink Floyd wszystko wyważone , dobrze i równo , wszystko zbudowane na tylko jednym dżwięku fortepianu , jeden i ten sam dżwięk , jak się zaczyna , i w taki sam sposób się kończy . SBB trochę jeszcze bardziej prosto , bo kompozycja zbudowana na żadnym dżwięku , jakimś rozróżnialnym , ale kompozycja zbudowana na buczeniu , zwyczajne buczenie , to jest początek kompozycji SBB . A więc Pink Floyd kompozycja zbudowana na jednym , jednoznacznym dżwięku fortepianu . SBB kompozycja zbudowana na jakimś nierozróżnialnym buczeniu , czego to dowodzi , chcą kogoś wybuczeć , czy co , stają się nieokreśleni , nie wiadomo o co im chodzi , buczenie i co to jest , buczenie . Takim czymś sami się wymazują z porównania z kimkolwiek . Wyrażne jest naśladowanie , zespół SBB kompozycją "Wolność z nami" naśladuje zespół Pink Floyd , kompozycja "Echoes" . Ale nie starają się dorównać Pink Floyd , ale buczą . Czego to dowodzi ,SBB uważali się za pępek świata , takie moje spostrzeżenie z roku 1975 , w czasie słuchania płyt SBB i Pink Floyd .
Piszę o koncepcji muzyków , Brytyjczycy muzykę budują na jednym tylko dżwięku , SBB nazywają się Szukaj Burz Buduj , więc na czym , czy jakim sposobem SBB będą budować swoje kompozycje , i ja usłyszałem , SBB budują swoje kompozycje na wybuczaniu . Co w myślach , to w muzyce , karierę SBB zbudowali na " wybuczeniu" Czesława Niemena , tutaj , jasne , moje słownictwo nie odzwierciedla w jakiejś części jak wtedy muzycy SBB to czuli , ale takie moje skojarzenie , jasne , między wierszami , jakoś tak , piszę o prostym moim odczuciu , które ja w roku 1975 czułem .

Jurek

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: sob mar 18, 2023 14:18 
Awatar użytkownika

Dzień dobry , strona Biura Prasowe Jasna Góra News , data 30.1.2005 rok, Redaktor ojciec Stanisław Tymoń ,
Redaktor : Kompozytor i piosenkarz Józef Skrzek wystąpił w niedzielę , 30 stycznia w bazylice jasnogórskiej . Towarzyszyły mu dwie solistki : Aleksandra Poniszowska ze Śląska oraz Roksana Wikaluk z Ukrainy . Koncert zawierał głównie motywy kolędowe . Znalazły się także teksty maryjne oraz fragmenty poezji Jana Pawła II . Koncert prowadził ojciec Sebastian Matecki , podprzeor Jasnej Góry
2. Strona Poniatowa Samorządowy Portal Internetowy , data 4.8.2010 , redaktor Krzysztof Brzeziński , artykuł pod tytułem ; Scholares Minores pro Musica Antiqua na Festiwalu Filmu i Sztuki Dwa Brzegi 2010 w Kazimierzu Dolnym ,
Redaktor : Józef Skrzek , wybitny kompozytor muzyki filmowej zaprosił do współpracy muzycznej na otwarcie 4. Festiwalu Dwa Brzegi w Kazimierzu , Janowcu i Puławach Dziecięcy Zespół z Poniatowej Scholares Minores pro Musica Antiqua pod dyrekcją Danuty i Witolda Danielewiczów . Kazimierski występ poprzedzony był wizytą Józefa Skrzeka w siedzibie zespołów przy ulicy Młodzieżowej 6 w Poniatowej.
Ze względu na wysoki stan wody na Wiśle zamiast na specjalnie skonstruowanych barkach koncert musiał się odbyć w kazimierskim rynku . Grupa Józefa Skrzeka przypomniała kompozycje napisane do opery i filmu "Pokój saren" , "Angelusa" i "Ogrodu rozkoszy ziemskich". Ponadto śląska formacja SBB zaprezentowała muzykę z obrazów "Wojny światów - następne stulecie" , "Ręce do góry" i "Czas dojrzewania" . Wieczór ten wprowadził festiwalową publiczność w inny świat obrazów z Wenecji , San Sebastian , Cannes , Berlina i Rotterdamu przy wykorzystaniu efektów świetlnych i prezentacji multimedialnej.
Józef Skrzek - lider śląskiej grupy muzykę filmową komponuje od ponad 30 lat. Operę "Pokój saren" Międzynarodowy Instytut Teatru wybrał do grona 12 najlepszych przedstawień współczesnych i zaprezentował ją w Dusseldorf.
Grażyna Torbicka - Dyrektor Artystyczna 4. Festiwalu Filmu i Sztuki "Dwa Brzegi" , otwierając sobotnią uroczystość , w sposób szczególny powitała poniatowski zespół pod dyrekcją Danuty i Witolda Danielewiczów . Pomimo póżnej pory koncertu , który zakończył się po godzinie 23.00, nasze dzieci zachwyciły publiczność wspaniałym brzmieniem , ekspresją wyrazu i profesjonalizmem. Każdy z Państwa może się osobiście o tym przekonać oglądając w najbliższą niedzielę 8 sierpnia w programie Telewizji Polskiej 2 o godzinie 23.25 fragmenty koncertu "Józef Skrzek i Grupa SBB" otwierającego Festiwal Filmu i Sztuki Dwa Brzegi 2010 Kazimierz Dolny Janowiec - odcinek 1 Dla dzieci i młodzieży zespołu Scholares Minores pro Musica Antiqua była to ogromna radość móc rozmawiać i obcować z gwiazdami polskiej oraz zagranicznej sceny artystycznej i telewizyjnej . Wyśmienici artyści wyrażali ogromne uznanie i zachwyt pod adresem Scholaresu i Dyrekcji Państwa Danuty i Witolda Danielewiczów .
Kamil Szydłowski , członek zespołu Scholares i student Uniwersytetu Warszawskiego tak relacjonuje to spotkanie : " Sobotni wieczór był dla mnie pod wieloma względami niezwykły . Przede wszystkim spełniło się to , o czym pewnie nawet nigdy nie marzyłem . Miałem bowiem okazję wystąpić na jednej scenie z ludżmi , których cenię od wielu lat , lecz dotychczas znałem jedynie z archiwalnych nagrań mediów. Udział chóru w koncercie rockowym u boku niekwestionowanej legendy polskiej muzyki wydawał mi się ciekawym , choć niezwykle odważnym eksperymentem . Miejmy nadzieję , że to nie ostatni tego typu projekt z udziałem naszego zespołu"
3. W Polsce tak zwana ekipa Gomółki i tak zwana ekipa Gierka , wpływie tych ekip na muzykę młodzieżową , i zjawisko w muzyce młodzieżowej, zjawisko rzeczywiste , pismo Retro wspomnienia , numer 2. ( 36. ) , rok 2023 , redaktor PPA o zespole No To Co , wspomnienia Jerzego Rybińskiego , muzyka zespołu No To Co ,
Redaktor : Po nagraniu w 1971 roku swojej płyty "Zielona łączka" ( jeszcze z Janczerskim ) No To Co nagle zniknął z radia , przestał się też pojawiać w telewizji . " Wokół nas z dnia na dzień zapanowała cisza. To było dziwne . Ludzie dobrze poinformowani mówili nam , że ten swoisty szlaban na nas to efekt nastania ekipy Gierka. Podobno byliśmy przez nią postrzegani jako ... ludzie Gomółki " - wspomina Jerzy Rybiński
4. Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Andrzejem Hojnem lub Michałem Wilczyńskim , słowa w książce SBB Autoryzowana historia zespołu , wydawnictwo Śląska Witryna Muzyczna , Katowice 2003 rok , słowa o działalności zespołu SBB w latach 1977 do 1980 ,
Józef Skrzek : ciągle była żelazna kurtyna , a my byliśmy pionierami przechodzenia przez nią

Redaktor PPA , pismo Retro wspomnienia , numer 2. ( 36. ) , rok 2023 , o zespole No To Co ,
Redaktor : W 1969 roku No To Co z powodzeniem wystąpił naTargach Muzycznych w Cannes (koncert zakończył się owacją na stojąco ! )

Redaktor GP , pismo Retro , numer 3. ( 101 ) , marzec 2023 rok, o polskim reżyserze filmowym , Jerzym Hoffmanie ,
Redaktor : Sława dokumentalisty dawała przepustki w różne strony świata . Do Hawany poleciał w 1961 roku

W roku 1979 na Kubie została wydana płyta gramofonowa , płyta singiel , zespołu 2 plus 1 , piosenki "La Habana mi amor" , i "Margarita" , pierwsza płyta polskiego wykonawcy wydana na Kubie
5. W czasie 1971 do dzisiaj zespół SBB jest w polskich mediach akceptowany i uznany , bez rozróżnienia , co zrobili , wszystko jest w porządku , w ogóle nic nie jest podważane . Stan Borys , polski piosenkarz , reprezentant Polski na wielu branżowych spotkaniach i zdobywca nagród na takich spotkaniach , wspomina czas swojej pracy , a więc lata 1965 do 1975 , słowa w piśmie Retro wspomnienia , numer 2. ( 26. ) , rok 2023 , redaktor JL o Stanie Borysie , słowa Stana Borysa,
Redaktor , słowa Stana Borysa : W Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej każdy kolorowy ptak miał problemy , dlatego chciał się wyzwolić . Kiedy zacząłem śpiewać , przeobrażałem się w różne postacie . Szukałem siebie i swojej drogi , za co mnie krytykowano

Redaktor , słowa Stana Borysa : Moja tożsamość , mój wygląd , mój sposób myślenia były poddawane nieustannej ocenie i zakazom

Redaktor , słowa Stana Borysa : Mnie zarząd Poczty Polskiej nakazał zespół stworzyć ,na zasadzie : " Przecież macie klub, trzeba coś zrobić! "

Jurek

Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 428 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 25, 26, 27, 28, 29  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.