Zespół SBB wystąpił w Filharmonii w Opolu 13.3.2018 , byłem na koncercie. Świetny występ trwający około 135. minut . Początek koncertu , " Intro szwedzkie", , zagrane jednokrotnie w karierze SBB , specjalnie na dzisiejszy występ ,dalej kompozycje znane i nowe . Józef Skrzek , Jerzy Piotrowski , Antymos Apostolos zagrali wybornie , pełna sala , kilkukrotne owacje na stojąco , bisy . Redaktor Radia Opole powiedział z estrady , ten koncert będzie na płycie dvd .
Zespół SBB wystąpił w Domu Kultury w Prerov w Czeskiej Republice 16.3.2018 , byłem na koncercie. Występ trwał około 125. minut . Na estradzie fortepian , będący własnością Domu Kultury w Prerov . Józef Skrzek jak wszedł na salę , zobaczył instrument , powiedział , chce grać na tym fortepianie. Instrument ten ustawiony po lewej stronie estrady , patrząc od widowni , klawiatura dostępna od centrum estrady . Koncert SBB zagaja Slavek Jisa . Początek koncertu , muzycy na estradzie, Józef Skrzek zasiada do fortepianu , gra i śpiewa "Freedom " , dalej grają w trójkę. Kilkukrotnie Józef Skrzek zasiada do fortepianu , zespół SBB gra muzykę w nowej aranżacji . Jerzy Piotrowski i Antymos Apostolos znacznie bardziej rozbudowują swoje popisy na perkusjach . Pełna sala , bis . Fantastyczny koncert SBB w fantazyjnej studwudziestoletniej sali Prerovskiego Domu Kultury .
Ja byłem na czternastu koncertach SBB w Czeskiej Republice . 27.06.2005 Litomyśl , Zamek , Festiwal Smetanova Litomyśl 09.10.2008 Praha , Klub Akropolis 27.04.2011 Praha , Klub Vagon 28.04.2011 Karlovy Vary , Teatr , sala Paderewskiego 04.11.2011 Horice , Dom Kultury , Festiwal Jazz Nights 05.11.2011 Hradec Kralove , Klub Kozinka 27.07.2012 Loket , Amfiteatr 28.07.2012 Sonov , Hostinec u Pitasu 27.02.2013 Pisek , Divadlo pod carou 28.02.2013 Jablonec nad Nisou , Eurocentrum 24.10.2013 Usti nad Labem , Dom Kultury , Festiwal Jazz & Blues 04.06.2014 Praha , Klub Meat Factory 25.11.2014 Olomouc , Klub S - Cube 16.03.2018 Prerov , Dom Kultury
Koncerty zespołu SBB na terenie Czeskiej Republiki wyróżniają się następującymi kompozycjami. W czerwcu 2005 roku w Litomyślu zespół SBB zagrał jeden utwór , improwizację , czas trwania do 10. minut . W pażdzierniku 2008 w Praze , w Klubie Akropolis , solowy popis Józefa Skrzeka na syntezatorach , czas trwania do 10. minut . W roku 2011 zespół SBB wykonywał nową , nie wydaną na płytach wersję "Pielgrzyma" . W kwietniu 2011 roku w Teatrze w sali Paderewskiego , Karlovy Vary ,koncert z okazji rocznicy Ignacego Paderewskiego zorganizował Instytut Polski w Praze, zespół SBB wykonał kompozycję nową , eksponującą instrumenty klawiszowe , czas trwania tej kompozycji około 10. minut . W lutym 2013 w mieście Pisek muzycy SBB zagrali dwie instrumentalne kompozycje , po około 15. minut . W pażdzierniku 2013 w Usti nad Labem SBB wykonali bluesa w sposób znacznie wyróżniający . W czerwcu 2014 w Praze SBB wykonali nową wersję "Toczy się koło historii". W marcu 2018 w Prerov , kilka nowych aranżacji z udziałem fortepianu. Opisałem muzykę na koncertach SBB w Czeskiej Republice , do tej pory nie udokumentowaną na płytach.
Jurek
|