Z okazji 15 lat Polski w Unii Europejskiej NCK i radiowa Trójka przygotowały koncert
"Chórem za Europą" transmitowany 4 V 2019 przez Program Trzeci Polskiego Radia. Okazja jak okazja, ale zaciekawiło mnie muzyczne podsumowanie tych 15 lat. Koncert prowadzili panowie: Wrona i Niedźwiecki. Obaj przed zapowiedzią kolejnych utworów przypominali najważniejsze wydarzenia
nie tylko muzyczne każdego roku z tych 15 lat i prezentowali wybrane polskie utwory.
Mając w pamięci naszą dyskusję o kultywowaniu pamięci naszego Czesława przez redaktorów radiowej Trójki wsłuchiwałem się w wydarzenia roku 2004. Mówił o nich Hirek Wrona (pamiętny występ w
Niedzieli z Niemenem w TVP Kultura). Wśród różnego rodzaju wydarzeń tego roku starczyło miejsca np. dla 41. Festiwalu opolskiego, na którym po raz pierwszy pojawił się hip-hop... Redaktor Niedźwiecki wspomniał artystów wykonujących utwory grane przez rozgłośnie radiowe w tymże roku: zespół Sistars, duet Krawczyk- Bartosiewicz i zespół Lady Pank (który lata wielkiego powodzenia- o ile pamiętam- miał już za sobą).
Dla smutnego acz ważnego dla naszej kultury wydarzenia z dnia 17 stycznia 2004r. miejsca nie starczyło... Nie usłyszałem o Niemenie żadnej wzmianki.
Takoż- nie było mowy o innych wydarzeniach zw. z naszym Artystą w latach następnych (a były koncerty, edycje płyt, filmy, pomniki i nadanie imienia ulicom, rondom i szkołom).
Jednym zdaniem- widocznie nie zdarzyło się nic ważniejszego od kolejnej edycji festiwalu opolskiego, czy skądinąd niezłej piosenki "Stacja Warszawa"...
Nie chcąc zostawiać Was z tym moim rozczarowaniem wkleję link do strony z archiwalnymi trójkowymi audycjami =>
PR 24, w których
Czesław Niemen w uroczy sposób opowiadał m.in. o wymowie tekstu "Dziwny jest ten świat" (ten utwór akurat był bardzo często grany w roku 2004), o nieukończonym utworze "Piękny jest ten świat",
a przede wszystkim o swoim życiu- i to w dwóch odsłonach:
-krótkiej: z wywiadu udzielonego w 1967r. Piotrowi Kaczkowskiemu,
-dłuższej: z wywiadu przeprowadzonego w 1999r. przez Hannę M. Gizę.
A wspomnianego koncertu chórów (a nawet audycji przed koncertem) można posłuchać na str. =>
Trójki