W jednej z zapowiadanych przez Ewę i Domina nocnych audycji trafiłem na nagrania z płyt "Niemen Aerolit" i "Terra deflorata" . Prezentację utworów "Klaustrofobia" i "Zezowata bieda" poprzedzał komentarz prezentera uprzedzającego, jakie to nieaktualne brzmienie mają te nagrania... Ciekawe, że nigdy nie trafiłem na podobny komentarz przed nagraniami Tangerime Dream, czy J.M. Jarre'a... No, ale ważne że kilka nagrań z szuflady zapomnienia poszło w eter.
O tej radiowej szufladzie miałem już wcześniej napisać, ale wszelkie wypowiedzi na temat radiowej Trójki obarczone są ryzykiem awantury o pryncypia, więc powstrzymywałem się...
Teraz jednak przy dwudziestostopniowym mrozie zebrałem się na odwagę i wypalę tu z wirtualnej z dwururki
Pierwszy strzał: nie uwierzycie, po jakie nagranie sięgnęli w ostatniej prowadzonej wspólnie audycji
Wojciech Mann z przywoływaną w tym wątku
Anną Gacek..?
Przyszły Wam na myśl rzadko prezentowane nagrania z progresywnego okresu Niemena..? Naprawdę..? Jeśli tak, to .. słusznie przypuszczacie!Setki godzin spędzonych przez nadredaktora Manna w radiowym studio jakoś wcześniej nie skłoniły go do sięgnięcia po muzykę z albumu nagranego przez Niemena zagranicą.
I nagle taki pomysł, po czym
trach i pan Mann ląduje jako ekscentryczny komentator polityczny na Fb! Tego nawet Kazik by nie wymyślił, a przecież
zarazę niby to przewidział...

Po majowym kryzysie wielu starszych słuchaczy zadeklarowało poparcie dla stacji tworzonych przez znanych ex-prezenterów PR3, a mimo to wciąż na Fb komentują audycje w Trójce!
Z ważnych informacji, że Boniek zwolnił Brzęczka... No, rzeczywiście- taka tu ideologia! A wciąż padają zarzuty, że w przeglądzie prasy jest już nie tylko Gazeta Wyborcza i POLITYKA!
Strzał drugi: Podoba mi się muzyczna oferta Trójki. Od czasu, gdy z powodu usunięcia z LP3 protest-songu Kazika odeszli znani prezenterzy, zauważam świeże podejście nowo pozyskanych dziennikarzy.
Wśród nich wyróżnia się Michał Kirmuć (z dawnego
Teraz Rocka). Okazuje się, że tuż przed Bożym Narodzeniem można odtworzyć piosenki poświęcone tematyce świątecznej i nie ma w tym śladu dewocji.
Swoje poletka muzyczne z klasą uprawiają panowie Marek Wiernik, Michał Margański i pozyskany z Czwórki Radosław Okrasko.
Mniej jest okienek poświęconych różnym raczej mało-radiowym tematom, które do niedawna były utrapieniem słuchaczy Trójki.
Do maja 2020r. to radio nie grało- ono ględziło z przerwami na muzykę. Teraz- Organek sarka na rząd, a PR3 gra Organka. Rojek się dystansuje- Trójka nadaje koncert Rojka.
Wypis z playlisty: ACe/pierun/DeCe, Cohen, Kora z Maanamem i Maanam bez Kory. Zawiałow i Zalewski, Kazik i Muniek, a przy nich Radiohead i Moby, Chemical Brothers i McCartney. Źle..?
Oczywiście jest jeszcze wiele do stanu satysfakcjonującego mnie jako umiarkowanie wiernego słuchacza, ale nowy zespół radiowców jest na dobrej drodze.
Wróćmy do rocznicowo- niemenowych audycji w Programie Trzecim Polskiego Radia. Okazuje się, że na antenie Trójki jednak mogą zagościć nie tylko przeboje Niemena z lat 1966-1969...
Domin pisze:
.. ktoś tu chyba na wyrost narobił słuchaczom apetytu

Może inni mieli więcej szczęścia i zechcą się pochwalić?
A proszę bardzo- oto skan z fragmentem playlisty niedzielnej audycji
Od punka do Franka weekendowo ->