Dzień dobry , Józef Skrzek rozmawia z redaktorem , audycja Mixer Muzyczny , P r o - R a d i o , data rozmowy 2012 rok , fragmenty tej rozmowy , rozmowa prowadzona przez jakie urządzenie do przesyłu mowy , nie rozpoznane słowa , wiele nierozpoznanych słów Redaktor : Gościem radia Pro Radio , gościem Mixera Muzycznego jest dzisiaj pan Józef Skrzek , legenda polskiej muzyki , polskiej muzyki rockowej , witamy , panie Józefie Józef Skrzek : Witam serdecznie Redaktor : Serdecznie dziękujemy , za to , że zechciał pan przekroczyć te nasze skromne progi internetowego radia , które działa od kilku lat , co prawda , ale już zdążyło porozmawiać z kilkoma osobami , a teraz przyszła kolej na pana , na wspaniałego muzyka i przede wszystkim na legendę polskiej muzyki rockowej . Jeszcze raz serdecznie dziękujemy , panie Józefie , będziemy , będziemy rozmawiać nie tylko , jeżeli mogę , bo chciałbym troszeczkę powspominać , ale tematem dzisiejszej naszej rozmowy będzie płyta SBB wydana w tym roku , ale zanim do tej płyty przejdziemy , wszystko zaczęło się w tysiąc dziewięćset siedemdziesiątym , czy nawet jeszcze wcześniej , w latach sześćdziesiątych , koniec lat sześćdziesiątych Józef Skrzek : ta szkoła , która była wcześniejsza jeszcze , a może nawet jeszcze wcześniej , rodzinna , malusieńka , kiedy stałem z batutą dyrygencką , z wujkami , ciotkami , powiedziałbym , z tymi najbliższymi , z mamusią , z tatusiem , to było bardzo istotne , jest tak , jakbyś ( wyrazy nierozpoznane) ,że będę mógł być muzykiem . Próbowałem tego wszystkiego , ( wyraz nierozpoznany ) tej takiej , pierwszorzędnej , szkoła Karłowicza w Katowicach , wreszcie , też w Katowicach , no ale samo ocieranie się o wystąpienia pewne , takie popisy , koncerty dyplomowe , ale też były po prostu , pierwsze moje zakusy tworzenia innej muzyki , do muzykowania na szeroką skalę , to się działo w czasach w ogólniaku , kiedy grałem jeszcze big-bity , w tym samym czasie grałem też i poezję , z fortepianem , ze śpiewającymi muzami , także ta różnorodność była , jakby , czy jakieś pierwsze bluesy na hasiokach , tu na Śląsku , które gdzieś się tam pojawiały , których grałem , z kumplami , pewne zdarzenia rodzinne lub inne spowodowały , że trzeba było podjąć decyzję , i w rezultacie już w siedemdziesiątym roku zagrałem z towarzyszeniem Tadeusza Nalepy w zespole Brekaout . I to było moje wyjście na scenę , zawodowa , którą nazywano sceną rockową , scena dla mnie jest szeroko pojęta , i , rockowa , oczywiście , jest taka dość mocna i głośna , rzeczywiście , to moje marzenia , zrobienie zespołu , w siedemdziesiątym pierwszym roku , czyli Silesian Blues Band Redaktor : A niektórzy mówią , panie Józefie , a niektórzy mówią , panie Józefie , przepraszam , że przeszkodzę , Szukaj , Burz , Buduj Józef Skrzek : To póżniej się zdarzyło tak , to była taka sobie , nazwa robocza , Silesian Blues Band , to jest nazwa na początku , a potem , no oczywiście , granie z Czesławem Niemenem przez dwa lata , bardzo istotne , bardzo ważne , bardzo piękne , i niesamowite , jeśli chodzi o budowanie świata , natomiast w siedemdziesiątym czwartym roku , z Franciszkiem Walickim , bardzo istotnym człowiekiem , w polskim show-biznesie , To on , Szukaj , Burz i Buduj , a za jakiś czas przejście do firmy Aries , i powołanie nazwy Search , Break and Build Redaktor : Tak niechcący żeśmy weszli już w temat płyty , tej najnowszej , SBB , bo najpierw była piwnica , potem był Niemen , potem rok tysiąc dziewięćset siedemdziesiąty czwarty , kiedy to ukazała się pierwsza , ale nie pierwsza studyjna płyta była pierwszą w dyskografii SBB , tylko koncertowa , i w siedemdziesiątym piątym roku , pierwsza płyta studyjna , zespołu SBB , "Nowy Horyzont" Józef Skrzek : takim przejściem istotnym zaś było , okazało się , że muzyka z takim wigorem i z takim podejściem ,powiedziałbym , aranżacyjnym jako forma takiej suity , bardzo się spodobała , publiczności , i była bardzo dobitnie , znakomicie przyjmowana , i koncerty też , do tego dochodziło Figo - fago , rock and roll , który bardzo też wszytkim , grałem to na harmonijce "Nowy horyzont" było przygotowane na szerszą jakby , formułę , póżniej w wersji językowej , angielskiej , to było przygotowane jakby , jakby do nagrania w CBS , w Monachium , no , ale okazało się , że tam nie doszli do porozumienia i tak jak było , ta wersja pierwsza tych nagrań zrobionych w studiach warszawskich , bodajże , to poszło na , jako "Nowy horyzont" , ale tak jak mówię , była wersja rozszerzenia tych , tego , na dalszą , jakby taką , w aranżu formę , przede wszystkim ze śpiewem , takie ciekawostki Redaktor : Potem był , potem była kolejna płyta , rok póżniej , "Pamięć" , potem "Ze słowem biegnę do ciebie" , i niesamowita popularność , nie tylko w Polsce , bo przede wszystkim także na Zachodzie , o takiej popularności pewnie marzą teraz wszystkie polskie zespoły , które grają , tu , w Polsce , i pragną przebić się , na Zachód , a potem była płyta "Follow my dream" , nieco lżejsza w swoim odcieniu niż te stylistycznie , niż te , które wcześniej pan z SBB nagrywał Józef Skrzek : "Follow my dream" była nagrywana , była współpraca z Aries , tam był już , miesiąc czasu spędzony na okrągło mieszkałem w studio , jakby , precyzja zapoznawania się z tym wszystkim , brzmienia , to się nazywało , miksy , i tak dalej , i tak dalej , to była bardzo ciekawa robota , a jednocześnie nasza pierwsza płyta na świecie , bardzo dobrze zresztą przyjmowana , głównie , też w Roskilde , bo tam była promocja tej płyty , w Europie , w tamtym czasie , zresztą , Boba Marleya , świetne , orientalne , muzykę reagge , "Follow my dream " , gdyż rzeczywiście , zrobiło furorę , gdzieś tam , tam w swoich kręgach , o istnienie zespołu , co najmniej w Europie , a może i jeszcze dalej Redaktor : Zgadza się , panie Józefie , SBB , dwa tysiące dwanaście , o czym opowiada ta płyta , bo to , muzyka , ale to utwory , ale bez słów , ale z takimi tytułami właśnie , bardzo specyficznymi chyba , dla pańskiej działalności i całego zespołu SBB Józef Skrzek : Płyta "Welcome" , płyta "Memento z banalnym tryptykiem" , "Memento" zrobiło zresztą , no teraz jest na liście tak zwanej setki wszechczasów , w tabeli muzyki prog rock , symphonic rock Redaktor : Tak , to był rok tysiąc dziewięćset osiemdziesiąty pierwszy Józef Skrzek : W pierwszej piątce Redaktor : Tak Józef Skrzek : To jest fantastyczne , natomiast to wszystko póżniej się przetwarzało na , w "Nowym wieku" , grał Paul Wertico , grał i "Good Bye" i "Nastroje" , oraz płyty nagrywane z Gaborem Nemethem , to były też płyty bardzo fajne , tutaj , i "Skała" , czyli "The Rock" , i "Iron Curtain" , i wreszcie "Blue Trance" , aż dochodzimy do opowieści o SBB , czyli ten układ nasz w duecie , z Apostolisem , gdzie dwóch muzyków zwanych multiinstrumentalistami grają nową muzykę , całkowicie jakby w innym odcieniu , bardzo osobistym , Apostolis gra na perkusji , na kibordzie , oczywiście , na gitarze , ja gram na syntezatorach , basówce , śpiewam wokalizy , bo , ale postanowiłem ,że te wokalizy będą otwarte , jakby powiedziałbym zmysłowość , która jest w głosie , do, przez słuchacza nie zostaje w treści , u niego , tym samym może sobie dołożyć czy to jest dla ciebie , czy może o naturze , czy może o świecie , czy o czym tylko chcesz , instrumentalność tego głosu jest Redaktor : Ja mam pytanie , panie Józefie , bo , tutaj , analizując te wszystkie tytuły , one się układają w pewną logiczną całość , natomiast , o których , jeżeli ktoś słuchał i interesuje się działalnością zespołu SBB i pana , panie Józefie , działalnością muzyczną , no to rozszyfruje , natomiast , bo mówił pan tutaj i "Urodziny w Roskilde" , i "Rozstanie" , to wiadomo, że , chodziło o rozstanie muzyków na pewien czas , jeżeli chodzi o SBB , a , zaintrygował mnie jeden tytuł "Bunkry wiedeńskie" , o czym opowiada ta kompozycja Józef Skrzek : Spotkanie , pojechaliśmy do znajomych , po to , żeby natchnąć jeszcze inną atmosferą niż tam , w Europie , spotkaliśmy się , pewnego tam wieczoru na takich muzykowaniach , prezentacjach , w wiedeńskich , tych , bunkrach , spotkaliśmy ciekawych ludzi , z którymi zaczęliśmy współpracować , również , ludzie , którzy pomagali nam czasowo , promocyjnie , natomiast , za jakiś czas zagraliśmy już na powierzchni , wręcz na dużej , bo w Stadthalle , zagraliśmy dla prawie dziesięciu tysięcy , te bunkry , to niesamowite znowu , po prostu bunkry wiedeńskie , Stadthalle , no przecież zaczynaliśmy kiedyś od piwnicy , graliśmy dla pół miliona ludzi ,w Roskilde , także te amplitudy niesamowite , dramaturgii się odbywają , odbywały ,one mają bardzo istotne znaczenie , to w sprawie "Bunkrów wiedeńskich" Redaktor : Rozumiem , dziękuje serdecznie za wytłumaczenie , panie Józefie , kiedy będzie można spotkać SBB na żywo , promującą właśnie tą płytę Józef Skrzek : Katowice , Warszawa , Poznań , Wrocław , ale pewnie jakieś , no , tak wiadomo ,że są w ogóle też i inne kompozycje , na Górze świętego Krzyża w okolicach Kielc , mamy też , w katedrze , Apostolis też ma jakieś swoje zamiary , SBB , ono też zagra na dużym festiwalu w Stanach Zjednoczonych , no to będzie gdzieś tam w po lecie , no zobaczymy , jak to wszystko pójdzie , nam , jesli chodzi o inne koncerty , które mają być , no , w zamyśle parę miast , takich istotnych dla nas spotkań , są istotne , bardzo lubię naszą publiczność , bardzo cenimy , tych , którzy zostali przy nas jeszcze , i którzy rzeczywiście odnajdują , w tym jakąś swoją świeżość , takie powiedziałbym , jeszcze raz bycie , ale też serdecznie witam nową publiczność , czyli tą młodszą , pokolenia , których jest coraz więcej Redaktor : No i z tego trzeba się cieszyć , no , bo , muzyka jest naprawdę doskonała , wcześniejsze płyty przecież wydane w dwa tysiące dziesiątym roku , "Blue Trance" , "Iron Curtain" , w dwa tysiące dziewiątym , to , przepełnione muzyką progresywną , muzyką , która być może , w niektórych stacjach radiowych nie jest zbyt popularna , ale polska publiczność czuje tą muzykę Józef Skrzek : Również , z Purplami w dużych halach ,z Deep Purple , w hali katowickiej , wrocławską , i rzeszowską , przede wszystkim publiczność , właśnie tyle nowych twarzy na koncertach już dawno nie widziałem, entuzjastycznych , rzeczywiście radosne , które dawały nam , taki powiew wolności na nowo Redaktor : Panie Józefie , życzymy panu , i panu Antymosowi Apostolisowi wypełnionych hal , z widzami , słuchaczami , wypełnionych stadionów i sprzedanych masę płyt Józef Skrzek : Dziękuję serdecznie bardzo Redaktor : Ja dziękuję serdecznie za rozmowę , że zechciał pan z nami rozmawiać , bo to dla nas naprawdę nobilitacja , Józef Skrzek w Pro Radio Józef Skrzek : Dziękuję serdecznie , pozdrawiam Redaktor : Dziękujemy serdecznie , pozdrawiamy
W tej rozmowie Józef Skrzek mówi o pobycie zespołu SBB w Wiedniu , możliwie w roku 1976 , możliwie w maju 1976. Muzycy SBB pojechali do Austrii , do Wiednia , możliwie bez udziału Agencji Artystycznej Pagart , poznali pana Dietmara Laussegera , potem grali trochę w bunkrach w Wiedniu , potem organizator koncertów w Wiedniu zaprosił zespół SBB na występ w Stadthalle w Wiedniu , możliwie , ten występ SBB nie był opisany na plakatach informujących o tym , kto , kiedy , gdzie wystąpi , po prostu wystąpili , goście z Polski na estradzie w Wiedniu , między różnymi wykonawcami , koncert z okazji święta w Wiedniu , i okazało się ,możliwie , można bez udziału Agencji Artystycznej Pagart wystąpić w Wiedniu w Stadthalle przed dziesięciotysięczną publicznością . Można też zaprzyjażnić się z panem Dietmarem Laussegerem , kierownikiem , czy właścicielem sklepu muzycznego "For Music" , dogadać się o sprzęcie muzycznym , płacąc o wiele mniej niż cena detaliczna sprzętu , dogadać się z polecenia pana Dietmara Laussegera z amerykańską firmą handlową Norlin , i z nimi podpisać umowę handlową , pozwalającą na korzystanie ze sprzętu muzycznego , nowoczesnego , płacąc za takie korzystanie o wiele mniej , niż cena detaliczna tego sprzętu . W taki sposób zrozumiałem , jak zespół SBB był w Wiedniu
Jurek
|