[N]

Niemen Aerolit

Forum fanów Czesława Niemena
Dzisiaj jest sob kwie 01, 2023 15:19

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 430 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: pt paź 14, 2022 1:26 
Awatar użytkownika

Dzień dobry, Jurku!

O ile pamiętam, to na przełomie lat 70. i 80. wielu artystów kabaretowych (z Laskowikiem, Pietrzakiem, Rossem i Fedorowiczem na czele) robiło sobie jaja z nowomowy.

Także piosenkarze drwili z przemówień Wodza partii (vide- zespół Trzeci Oddech Kaczuchy).

Fakt, że muzycy rockowi byli w tym względzie raczej ostrożni... :)

I ja wysłuchałem na YT -> koncertu SBB w klubie "Pyrlik" w Bytomiu oraz odpowiedzi Muzyków podczas konferencji prasowej po koncercie.

I żadnych hołdów pod adresem pana Gierka tam nie usłyszałem, choć ze zrozumieniem niektórych wypowiedzi i ja miałem problemy, ale to raczej z powodu jakości nagrania. Wypowiedzi Józefa o kłopotach z nagłośnieniem nie traktuję jako jakiejś skargi na pracowników technicznych, lecz raczej jako próbę obrócenia w żart owych problemów.

Skrzek lubił ironizować, więc tak właśnie odbieram niektóre jego sformułowania. Może dlatego Zenona Laskowika ucieszył kiedyś udział Józefa w jury festiwalu opolskiego..?

Zresztą każdy może sobie sam wyrobić zdanie słuchając wypowiedzi ze-> Spotkania (TVP 1979 na YT Pepin Piła).

Z tego, co wiem, to autorytetem Skrzeka był i pozostaje Jan Paweł II, któremu - i owszem- nasz Muzyk składał hołdy- tak muzyczne, jak i podczas audiencji w Rzymie.

Gierek urodził się w Zagłębiu Dąbrowskim i dopiero po wojnie przybył z rodziną na Górny Śląsk jako repatriant z Francji. Jako działacz partyjny starał się nawiązywać do śląskiego idiomu kultury i pracy, a że był dość zręcznym mówcą, to zyskiwał aplauz- zwłaszcza na Śląsku. Przyczyniły się do tego takie inwestycje jak Huta "Katowice", FSM w Tychach, czy bardzo potrzebna (choć jakościowo słaba) szosa "gierkówka".

Bez przesady jednak z tą deklarowaną przez Gierka nowoczesnością... W latach propagandy sukcesu raczej nie mówiło się w telewizji o ekologii.

Gdyby naprawdę 1-y sekretarz i jego towarzysze byli nowocześni, to większe byłyby nakłady finansowe na informatykę, przemysł lekki i na wytwórnie płyt.

Nie każdy, kto lał słowną wodę, nawiązywał zaraz do Gierka, choć akurat pan Edward w swoich przemówieniach lał tę wodę równo i stale :)

A takie hasła jak: Pomożecie..? Pomożemy!, czy "Młodzież z partią" (się rozliczy :wink: ) weszły do języka potocznego i popkultury.

PS. Polecam jako motto przyszłych rozważań cytat z piosenki "[i]Spacerologia"[/i] toruńskiego barda Mariusza Lubomskiego:

"Wynik doświadczeń i poznania oduczył mnie utożsamiania" 8)

Ostatnio zmieniony wt paź 18, 2022 15:13 przez Markovitz, łącznie zmieniany 2 razy

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pt paź 14, 2022 9:10 
Awatar użytkownika

Dzień dobry , Markowitzu , jestem zdania , Józef Skrzek uznał Edwarda Gierka za swojego wodza , bo kogo , czy Erich Honecker , czy Leonid Breżniew , czy Jimmi Carter , czy Helmut Schmidt , czy Gustav Husak . Będąc , pracując ciężko poza granicami Polski nabiera się jakiejś ogłady , i świadomości , kim się jest , z jakiej nacji się wywodzi , a kto są ludzie różni . I Józef Skrzek w swoich wielu rozmowach , zapytany , nawet , czy w ogóle nie chciałby wyjechać z kraju , mówi nie , wspomina o ojcowiżnie , wspomina , największym jakimś czymś jest przyjechać na Śląsk i pogadać po śląsku . Przynależność plemienna jest decydująca , a różne żarty , jasne , również są . Jest takie zdjęcie Józefa Skrzeka ubranego w strój ludowy górnośląski , i jaki wyraz twarzy Józefa Skrzeka , to jest strój ludowy ludu , ludu pochodzenia .
W odróżnieniu od Mariusza Lubomskiego Józef Skrzek śpiewa : " nasza ziemia" o ziemi Polski.
Spotkanie z zespołem SBB w pażdzierniku 1979 roku w klubie na Górnym Śląsku , o którym piszesz, aby się uważnie wsłuchać .
Spotkanie jest z przedstawicielami mediów i różnymi ludżmi , w klubie Pyrlik w pażdzierniku 1979 , w tym czasie zespół SBB w klubie Pyrlik koncertuje pięciokrotnie w czasie czterech dni , jakie wspaniałe wrażenia z pobytu na Górnym Śląsku , mogą koncertować , mają nadkomplety na koncertach , redaktorki i redaktorzy chcą z nimi rozmawiać , pani pracownica klubu zapytana o SBB , mówi ; oni są nasi . Sytuacja , pytanie o sytuację SBB a Telewizja Polska , siedzący obok pan na takie pytanie po prostu tak szeroko i głośno się zaśmiał , to znaczy SBB w Telewizji Polskiej królują pełną gębą , muzyka grana przez zespół SBB jest słyszalna w każdym polskim domu , gdzie jest telewizor i to wielokrotnie w czasie największej oglądalności .
SBB za Gierka w Polsce są liderami muzycznymi , i o tym dobrze wiedzą , nie chodzi o hołdy mówione bezpośrednio , o hołdy "poetyckie" , Józef Skrzek w roku 1979 śpiewa słowa "moja ziemio wyśniona" , o jakiej ziemi śpiewa , o tej samej , co kabareciarz , Jan Pietrzak , " nie angielska ,nie kreolska , ale nasza , nasza polska " , i z takim tekstem porównuję tekst śpiewany przez Józefa Skrzeka .
Józef Skrzek śpiewa o ziemi ; " moja ziemio wyśniona"
Jan Pietrzak śpiewa o ziemi ; " nie kreolska , ale nasza , nasza polska "
Dowcipy o wodzach , o różnych śmiesznych sytuacjach są , jest też utożsamienie się , kim się jest

pozdrawiam
Jurek

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pn paź 17, 2022 19:23 
Awatar użytkownika

Dzień dobry , redaktor Tomasz Wojtalik rozmawia z Józefem Skrzekiem w Słupsku , rozmowa w dniu 27.11.2015 rok , ale możliwe jest ;nie rozpoznałem słów mówiących Tomasza Wojtalika i Józefa Skrzeka , i piszę w sposób , w jaki ja rozpoznałem te słowa ,
Redaktor : Dziś jest piątek , dwudziesty siódmy listopada dwa tysiące piętnastego roku , telewizja w wielkim kinie , Tomasz Wojtalik , witam państwa bardzo serdecznie , i zapraszam , na, mam nadzieję , ciekawe spotkanie , ciekawą rozmowę z legendą polskiej muzyki , multiinstrumentalistą , wokalistą , kompozytorem , legendarnym założycielem grupy SBB , którym jest mój dzisiejszy gość , Józef Skrzek. Witam , jesteśmy w Słupsku po koncercie , właśnie SBB , podczas dziesiątego Festiwalu Niemen Non Stop , no , koncert emocjonalny , głośny , wspaniały , w naszych odczuciach , a w pana odczuciu
Józef Skrzek : Bardzo trudny akustycznie , ułożenie dżwiękowe , znaczy się , nagłośnienia są gdzieś z przodu , z tyłu , jako że zawodowcy , i grają wszędzie to zagraliśmy po naszemu
Redaktor : Po śląsku
Józef Skrzek : Tak
Redaktor : Czyli graliście razem .Właśnie gracie tym składzie , w którym zaczynaliście grać w latach siedemdziesiątych , czy nie ma pan takiego wrażenia , że jest to powrót do korzeni , właśnie
Józef Skrzek : To jest ten fundamentalny , muzycznie jest to do zrobienia , będzie na tej płycie , instrumentacje , orkiestracje symfoniczne , tutaj mieliśmy pewne fragmenty , które też , jakby się pojawiły ,ostatnio ,dedykowany Czesławowi , "Pielgrzym" , zresztą z Czesławem zawsze miałem bardzo dobre ,połączenie , to jednak ciśnienie dawało mi i daje taką pewną , niesamowitą nostalgię nawet , bo dużo myślałem przed tym koncertem , jak mam go przywitać czułem jego obecność , po prostu ludzi , którzy tutaj grali i śpiewali
Redaktor : Młodzi
Józef Skrzek : To jest bardzo ciekawa sprawa , przede wszystkim nasza muzyka jakby no jest pewnym wyłomem awangardowym odcieniem , ale okazało się , że młodzi też jak gdyby , grali za sceną takie różne nasze dżwięki , tak , może to jest dobrze , że zapoznajemy się , że świat taki jest różnorodny i piękny , miksować , czasowo
Redaktor : Właśnie dziś , Czesław tutaj patrzy na nas z góry , a pamięta pan ten rok zdaje się siedemdziesiąty drugi , pan dostał telegram czy depeszę , aby pan przyjechał do Warszawy , na spotkanie z Czesławem właśnie , na pierwsze spotkanie
Józef Skrzek : te ćwiczenia w piwnicy i w zapleczach klubowych i wtedy akurat pojawiło się dla mnie zaproszenie , przygotowanie nowej płyty dla CBSu , zaskoczenie było duże , z innymi znakomitymi muzykami z warszawskiego środowiska
Redaktor : I pan zaproponował swoich
Józef Skrzek : Gdzieś się wydało , że ja parę miesięcy ćwiczę z tymi absztyfikantami , którzy są na Śląsku , Czesław gdzieś tam posłuchał i uwierzył , i dopasował się , zrobiliśmy inny styl , jeszcze tego z tym niesamowitym wręcz , robił na żelach i na kontrabasie , to było fantastyczne ,w tym czasie zespół robił niesamowite wrażenie , pamiętam nasze grania pierwsze w "Żaku" , gdzie się środowiska aktorskie spotykały, Alina Janowska , Jerzy Skolimowski , wrażenie było piorunujące , te nasze w ogóle wyjazdy , wyjazdy na różne strony świata , z trudnościami oczywiście , bo to był czas dość dziwny systemowo , miałem trudności z paszportem , no ale wyjechałem , pewnym patentem , menadżerskim , ale i tak po prostu ważniejsze w tym wszystkim było , że chcieliśmy z najlepszymi na świecie , Machavishnu Orchestra , w bardzo wielu ciekawych miejscach , które były dla nas ważne
Redaktor : Spotkał się pan nawet z Bobem Marleyem
Józef Skrzek : No , to póżniej , z Czesławem to pierwsza sprawa , byliśmy dwa lata , siedem dwa i siedem trzy , nagraliśmy cztery płyty , w Polsce Marionetki i Odę do van Gogha , i wersja angielska "Dziwnego świata" oraz "Oda do Venus" , to też zacząłem gdzieś tam podśpiewywać Czesiowi , że mówię , podśpiewywać , to był dla mnie niesamowity , fantastyczny czas , ja byłem po prostu w szoku , no bo Czesław zawsze , poza zasięgiem , jego geniusz , jego talent , to było coś wyjątkowego , a jednocześnie widziałem , ( wyrazy nierozpoznane ) , widziałem , jak go niektórzy ludzie traktują , był dla mnie dziwnym człowiekiem , innym człowiekiem , a przecież on był tylko i wyłącznie kolorowy , był bardzo oddany pewnym ludziom i było to naprawdę wyjątkowe, jego strony
podejście do całego świata , jestem absolutnie po jego stronie zawsze ,i oczywiście , show -biznes jest po prostu okropny , i show-biznes może wprowadzać właśnie elementy zagrożenia , a zwłaszcza media , na nas , które mogą na nas się ,zrobić , nam złą robotę
Redaktor : Tak już kończąc , podsumowując , jak zapamiętał pan Niemena , i dlaczego ta współpraca zakończyła się
Józef Skrzek : Skończyła się , bo właśnie pewne środowiska , nas rozdzielały , traktowały od początku; Czesław Niemen to jest , a SBB to jest support , ha , śmialiśmy się z tego , i Czesław też , bo Czesław traktował nas jako partnerzy , ale gdzieś tam to nie wychodziło w innych sprawach organizacyjnych i summa sumarum , przyszedł moment , że ja się postawiłem , mówiąc , oczywiście , Czesławowi o tym , no , a że Czesław sam nie mógł sobie z tym wszystkim poradzić , bo był też osaczony przez masę sępów , którzy na niego się , że tak powiem , czaiły , to dlatego było , takie pośrednie , bo właściwie , ani Czesławowi póżniej , jakoś specjalnie nie szło , we właściwą stronę , bo to , tam , ten skład nasz był najlepszy , ten skład , ten , ten , ten , ten skład , który graliśmy , jako nasze , nasze , nasz kwintet , to było rzeczywiście ,w tym czasie traktowane jako jeden z najlepszych w Europie składów , w ogóle
Redaktor : w ogóle
Józef Skrzek : tak , w ogóle , Niemen , my i Helmut , to było , absolutnie najwyższa , najwyższa półka
Redaktor : Czyli tak jakby podsumować , najwięcej zaczęło się od Niemena w tamtym czasie dla siebie
Józef Skrzek : My się wymienialiśmy , dlatego
Redaktor : Jeszcze
Józef Skrzek Nie , to jest takie właśnie piękne , że się zgadzacie , skoczyłem ,dlatego ,że trzeba było załatwiać różne rzeczy jakoś , ale poza tym , szanowałem bardzo Tadka , Mirę , byliśmy w dużej przyjażni też , wcześniej jeszcze , ja po śmierci ojca zrezygnowałem ze studiów , wziąłem urlop dziekański , miałem inne perypetie z wojskiem , ale w rezultacie po prostu wylądowałem u Tadka , i się cieszę bardzo , bo to było w ogóle pierwsze moje , nazwijmy to , zagrzanie , dużej sceny , i to , Franciszka Walickiego , ponieważ mnie , mnie też kreował na scenie , podpowiadał mi , jak ja mam w ogóle wyglądać , ja byłem przecież uczniem , który chodził z tarczą , który grał po prostu klasycznie popisy , na scenie to jest po prostu w ogóle inny układ , scena , scena , no to , wizualne w ogóle efekty , może być na scenie genialny , ale , schowasz się za wzmacniacz i jest po ptokach , być po prostu , i tak , to były te pierwsze wejścia , i póżniej jeszcze bardziej mnie do tego i nas , przygotowywał Czesiek ,Czesiek to był na maksa , jeśli chodzi o pojęcie sceny , z Cześkiem , z Cześkiem poznaliśmy wielki świat sceny , to co się odbyło w Monachium , to co było z Machavishnu Orchestra , to było tak ważne dla nas , przeszliśmy barierę tego , takiego , nazwijmy , wstydu i , nie wiem , krępacji tej , tremy takiej ,to było Apostolis nie mógł prawie , że wychodzić , bo nie wiedział , jak ma wychodzić , ja też , nie inaczej , zaczęliśmy grać pierwszy raz "Figo fago " gdzieś tam , w Helsinkach , czy jeszcze gdzie indziej , w ogóle to było tak istotne ,dla nas , poznawanie świata , sceny ,dzięki Cześkowi to się stało , za to jesteśmy mu wdzięczni , forever
Redaktor : Forever
Redaktor : Właśnie panie Józefie , kończąc , bo Czesław na nas patrzy , ale Czesław był ze wschodu , a ze Śląska
Józef Skrzek : No
Redaktor : I pan ,
Józef Skrzek : No i co
Redaktor : To nie może tak wszystko , wszystko , dziękować Czesławowi , bo pan też coś osiągnął , bez Czesława też by pan to osiągnął , teraz takie ciekawe pytanie , jaka jest różnica między polskim dzieckiem , takim na przykład jak ja , z Pomorza , a śląskim bajtlem , no , na przykład takim , jak pan , zagłębie , zagłębie artyzmu na Śląsku
Józef Skrzek : Śląskie bajtle grają w klipy , śląskie bajtle grają normalnie na łąkach w fusbal ,śląskie bajtle mają swoje śląskie bajery i śląskie bajtle mają swoje ścieżki , to nie ma siły , że się śląskie bajtle uczą się od starzyków powinności , które dają innym , po prostu , pewność stąpania po ziemi i również żeby być szczerym , żeby być otwartym do ludzi , moja Oma zawsze mówiła , Józek , jak masz sznitka chleba , z tłusty, to ta lepszo część oddaj swojemu koledze , i tak dalej , po prostu , jest to też świat pełen wiary , i powiedziałbym , takiej uczciwości , jest to takie , co zauważyłem , do dzisiaj jestem na ojcowiżnie , na Śląsku , i się z tego cieszę , bo świat jest mały , wiesz , świat , świat się może zawsze , wiesz , ogniska są inne , jakieś społeczności wirtualne , się możesz porozumiewać wszędzie , oczywiście , żeby móc się zapoznać , to musisz najpierw w ten świat lecieć , musisz wejść , musisz czasami się poświęcać i tak dalej , natomiast lądowanie w gnieżdzie , dla mnie , na Śląsku , to jest mój największy przywilej , i tam mam rodzinę , i tam mam , powiedziałbym , te śląskie duchy , ujki , starzyki , dziadki , pradziadki , ojca , i brata i to jest dla mnie wielkie , i dlatego to mnie trzyma jak pieron , i myśli , jest pojęciem u Norwida , że stąpasz po ziemi , to grasz , ta ziemia jest po prostu niesamowita
Józef Skrzek rozmawia telefonicznie ze swoją Mamą i rozmawia z redaktorem o swojej Mamie
Redaktor : Dobrze , panie Józefie , musimy kończyć powoli , wiadomo , zaraz jedziecie na Śląsk , wracacie do siebie
Józef Skrzek : Nie , w tym momencie nie , rano pojadę
Redaktor : Bezpośrednio do siebie
Józef Skrzek : Rano pojadę
Redaktor : Musimy zakończyć dobrym akcentem , takim czymś miłym na koniec . W ostatnim wywiadzie , który czytałem , z panem ,mówi pan takie miłe słowa , które napawają bardzo dużym optymizmem , starczy mieć , powiedział pan tak , : "wiara czyni cuda , domeną życia artysty jest powinność bycia w kontakcie ze światem , trzeba tam docierać , być , szanować , chłonąć , łączyć się , przekazywać , dawać i odbierać , wystarczy mieć tego świadomość , cała reszta to pozory nazywane markietingiem , reklamą , za którą są potężne pieniądze , a sprzedają jeszcze potężniejsze gówno " . Tak pan powiedział
Józef Skrzek : Czasami tak powiem , jak mam natchnienie , a teraz , to jest proste jak skwiz , trzeba być człowiekiem , w sumie , to jest wszystko dobrze , patrzy na to sposób , jeśli jesteś , masz talent , masz jakiś , powiedziałbym , dar czegoś , i każdy ma dar do czegoś , pokolenia się mogą ze sobą wypełniać , jeśli się rozumieją , ten świat jest piękny , ja mówię , wcale nie musi iść ta niepewność , co będzie jutro
Redaktor : Ale może łatwiej mieliście wtedy właśnie , mimo wszystko , zaczynać
Józef Skrzek : Niekoniecznie
Redaktor : I ci młodzi , młodzi , którzy dziś byli laureatami Niemen Non Stop w Słupsku mogą mieć trudniej zacząć
Józef Skrzek : Mieliśmy też w pierony ciężko , to nie jest tak , to nie możesz tak powiedzieć , to nie to , tak by czasem było jeszcze śmieszniej ciężko , my mieliśmy na granicach problemy , i trzepania , i nie wiadomo , jakie inne perypetie , wiesz , nie mieliśmy wyjazdów , a teraz , jak ci się nie podoba sobie jedziesz gdzie, próbując na świecie , coś ,ewentualnie , masz szansę jeszcze , ja nie byłbym takim zrzędą , tylko byłbym , obecnie ten świat stoi przed nami otworem , bądżmy dla siebie bliscy , i bądżmy dla siebie witalni
Redaktor : Jest możliwość
Józef Skrzek : Niestety
Redaktor : Dobrze , a na sam koniec w następnym roku będzie czterdzieści pięć lat od roku siedemdziesiątego pierwszego , kiedy założył pan
Józef Skrzek : Ale zespół nie grał , wspomnienia , przerwa dwie dekady
Redaktor : Czyli nie będzie takiego okolicznościowego
Józef Skrzek : Nie , poza tym są inne sprawy , mam swoją solową działalność , która jest bardzo szeroko rozwinięta
Redaktor : Jest pan wolnym człowiekiem
Józef Skrzek : Żona i mam trzy córki , wspaniale , pięknie
Redaktor : Kończymy , proszę państwa , pan był w Słupsku moim gościem , dziesiąty festiwal Niemen Non Stop , scena , już zwija się , prawda , więc nie będzie dziś już , póżna godzina ,dwunasta w nocy bardzo dziękuję za przybycie , za rozmowę i wspaniały koncert
Józef Skrzek : Dziękuję , zwijamy się

Józef Skrzek w tej rozmowie mówi o swoich pierwszych koncertach z Czesławem Niemenem w Gdańsku , w klubie "Żak" ,ja rozumiem , te koncerty jeszcze przed 22. grudnia 1971 roku , lub po tej dacie Koncerty muzyczne , trójka muzyków na estradzie ; Czesław Niemen , Helmut Nadolski , Józef Skrzek , lub Grupa Niemen .
Redaktor Tomasz Wojtalik powiedział Józefowi Skrzekowi , że Józef Skrzek za wszystko nie może dziękować Czesławowi Niemenowi , bez Czesława Niemena też Józef Skrzek coś by osiągnął

Wydawnictwa oczekiwane z Józefem Skrzekiem

1. Wydawnictwo cd , dvd , zapis spektaklu rockowego pod tytułem "Zielony Śląsk" , spektakl z udziałem Józefa Skrzeka , Leszka Windera , Teatru Pantomimy "Go" Marka Gołębiowskiego , w Teatrze Śląskim w Katowicach był ten spektakl 25.5.1991 , w Polskiej Telewizji Katowice 5.6.1991 o godzinie 16:45 do 17:30
2. Koncert w Zgierzu 11.10.2022 , występ Józefa Skrzeka i Jarosława Pijarowskiego , oczekiwana jest dokumentacja tego występu , dokumentacja w postaci płyty cd , płyty dvd
3. Występ w Rzymie , w Italii , 16.11.2022 , występ Józefa Skrzeka z orkiestrą i chórem , oczekiwana jest dokumentacja występu , dokumentacja w postaci płyty cd , płyty dvd
4. Koncert w Koln, w Niemczech , 12.11.2022 , koncert Józefa Skrzeka , oczekiwana jest dokumentacja występu , dokumentacja w postaci płyty cd , płyty dvd
5. W Trzebini , wernisaż i występ Józefa Skrzeka pod tytułem "Kosmogonia" , 21.10.2022 , oczekiwana jest dokumentacja tego występu , dokumentacja w postaci płyty cd , płyty dvd
6. W Katowicach , w kościele Mariackim , występ Józef Skrzek , Ela Skrzek , Henryk Botor , Misterium Dnia Zadusznego , 2.11.2022 , oczekiwana jest dokumentacja tego występu , dokumentacja w postaci płyty cd , płyty dvd
7. Występ w Bieszczadach , w Zagrodzie Żbyr , 1.10.2022 , Festiwal Tratwa Blues , występ Józefa Skrzeka , oczekiwana jest dokumentacja występu , dokumentacja w postaci płyty cd , płyty dvd
8. Koncert w Kielcach , 8.10.2022 , koncert pod tytułem " Józef Skrzek i przyjaciele" , pamięci Sławomira Piwowara , oczekiwana jest dokumentacja tego koncertu , dokumentacja w postaci płyty cd , płyty dvd
9. Oczekiwane jest wydawnictwo w postaci pyty long play , płyty cd z koncertów , jeśli były , trójki muzyków Czesława Niemena , Helmuta Nadolskiego , Józefa Skrzeka , lub Grupy Niemen , koncertów w roku 1971 , przed 22.grudnia 1971 roku , lub po tej dacie , w Gdańsku , w klubie "Żak"
10. Oczekiwane jest wydawnictwo w postaci płyty long play , płyty cd z prób muzycznych w roku 1971 , przed 22. grudnia 1971 roku , próby muzyczne w Warszawie , o których to próbach mówi Paweł Brodowski w rozmowie z redaktorem Jackiem Kurkiem , muzycy ; Czesław Niemen , Józef Skrzek , Antymos Apostolis , Jerzy Piotrowski

Wydawnictwa istniejące z Józefem Skrzekiem

1. Koncert zespołu SBB w Ostravie w 2002 roku , ilość płyt 2 cd , wytwórnia Gad Records , rok 2022
2. Koncert zespołu SBB w Enger 1977 roku , ilość płyt 1 płyta cd , wytwórnia Gad records , rok 2022

Zwyczaje

1. Józef Skrzek w Telewizji Polskiej w programie Pegaz w roku 1997 ,
Józef Skrzek : SBB , rzeczywiście , to zespół , wielkie szczęście , cudowne dziecko , mógłbym powiedzieć , które przez prawie dziewięć lat dowodziło polskiej muzyce rockowej

Józef Skrzek zna się z Aleksandrem Mrożkiem , gitarzystą , kompozytorem , grali razem muzykę , w Polskim Radio Wrocław pani redaktor Ewa Zając , data 25.5.2017 reportaż o Muzycznym Campingu w Lubaniu w lipcu roku 1979 ,
Aleksander Mrożek mówi o latach siedemdziesiątych w Polsce : W tym okresie w PRL u naprawdę muzycznie było straszliwie . Było straszliwie . Istniało tylko disco , natomiast podziemie już istniało , wiele młodych , nowych zespołów ciekawych , powstawała ta muzyka , ale ona nie miała racji bytu w radiu absolutnie i wtedy oni zorganizowali Muzyczny Camping w Lubaniu w 79 roku w lipcu

Józef Skrzek i Aleksander Mrożek znają się , grają wspólnie muzykę na Górnym Śląsku . Aleksander Mrożek gra w zespołach Białe Błyskawice i Zjawy , gra z Józefem Skrzekiem , Antymosem Apostolisem , Jerzym Piotrowskim , Ireneuszem Dudkiem

Józef Skrzek , w rozmowie z redaktorem w klubie Pokład w Gdyni , 18.7.2004 ,
Józef Skrzek : Konkurencja , czy była , czy jej nie było , nie interesowało mnie ani wtedy , ani teraz

W Polskim Radio w programie pierwszym , trzecim , czwartym w latach 1974 do 1979 ja słyszałem , mnóstwo muzyki zespołu SBB i muzyki Józefa Skrzeka . Słyszałem w Polskim Radio zagranicznych wykonawców , płyty longplay w całości , co tydzień jedna płyta long play w audycji Piotra Kaczkowskiego "Mini max czyli minimum słów maksimum muzyki " o godzinie 20:00 w Polskim Radio program trzeci . Polscy wykonawcy rocka , w Polskim Radio byli słyszalni w Rozgłośni Harcerskiej . W Polskim Radio była muzyka zespołu Trzy Korony . W Polskim Radio były nadawane występy muzyków z Festiwalu Jazz Jamboree . Programy muzyczne ; "Mój magnetofon" , "Trzy kwadranse jazzu" , można było muzyki różnej posłuchać
2. W latach 1975 do 1983 oczekiwana była rozmowa , która mogła być prowadzona w Polskiej Telewizji w programie telewizyjnym Studio 2 , rozmowa redaktora Edwarda Mikołajczyka z Józefem Skrzekiem , autorem muzyki sygnału muzycznego Studia 2 i muzyki nadawanej w trakcie omawiania , co będzie w Telewizji Polskiej , a szczegółowo w programie telewizyjnym Studio 2 , omawianie prowadzone przez jedną osobę , lub również , przez dwie osoby z redakcji telewizyjnej. Oczekiwana była wyczerpująca rozmowa wprawnego redaktora z wprawnym muzykiem
3. W Polskiej Telewizji program telewizyjny Kabaret Starszych Panów , na antenie w latach 1958 do 1966 , program ten pokazywał elegancję , dobre wychowanie , dobre maniery, dobrze się oglądało i słuchało ten program telewizyjny
W latach 1975 do 1983 w Polskiej Telewizji w czasie omawiania szczegółowego , co będzie na antenie Polskiej Telewizji , w programie telewizyjnym Studio 2 nadawana była głośno muzyka , kompozycja Józefa Skrzeka "Cięcie" w wykonaniu zespołu SBB , fakt ten przypominał posiedzenia Sejmu Krajowego Galicji , czyli czas lata około 1911 , na których to posiedzeniach część posłów grało i "pertraktacje odbywały się wśród przerażliwej muzyki ruskiej na pełnych posiedzeniach sejmu". "Sejm nie zważając na muzykę ruską uchwalił jednak budżet na 1912 rok" , cytaty są autorstwa namiestnika Galicji Michała Bobrzańskiego .
Panie redaktorki i redaktorzy prowadzący program telewizyjny o nazwie Studio 2 bardzo chcieli , aby na antenie coś więcej powiedzieć o muzyce , o muzyce Józefa Skrzeka , kompozycji "Cięcie" , muzyki intensywnej nadawanej w czasie , gdy jeden redaktor , lub dwie osoby z redakcji telewizyjnej omawiają w sposób szczegółowy , co dalej będzie przedstawiane . Zaproszono panią historyk , to jest panią , która jest osobą fachową w omawianej sprawie , w czasie rozmowy , rozmowę z panią historyk prowadziły dwie osoby z redakcji telewizji , w czasie rozmowy , specjalnie , cały czas trwała muzyka , kompozycja "Cięcie" . Rozmowa po południu w sobotę , ja widziałem , pani historyk mówiła o Sejmie Krajowym Galicji istniejącym w latach , rozmowa o latach 1908 - 1912 , o zachowaniu się posłów w trakcie obrad sejmu na sali sejmu , zachowanie takie było opowiedziane , jak w relacji Michała Bobrzyńskiego , namiestnika Galicji . Część posłów głośno się zachowywała , utrudniając prace Sejmu . Jeden z redaktorów zapytał panią historyk , czy muzyka , którą słyszy w czasie tej rozmowy , jest zbliżona charakterem do muzyki , o której pisze Michał Bobrzyński , i o której jest prowadzona rozmowa . Pani historyk potwierdziła .
Ja widziałem wszystkie programy telewizyjne Studio 2 w latach 1975 do 1979 , i ten program w 1980 roku , gdzie dwóch redaktorów rozmawiało z Józefem Skrzekiem .
Czyli było jedno spotkanie z panią historyk , spotkanie , po to , aby osoba fachowa opowiedziała co to jest "ruska muzyka" w odniesieniu do muzyki nadawanej w trakcie omawiania programu telewizyjnego.
Była jedna zapowiedż pani redaktor Bożeny Walter , która powiedziała , w związku z licznymi pytaniami telewidzów , co to za muzyka jest słyszalna w czasie omawiania programu telewizyjnego , i pani redaktor Bożena Walter nazwała tą muzykę , jest to kompozycja Józefa Skrzeka pod tytułem "Cięcie" , w wykonaniu zespołu SBB .
W roku 1980 dwóch redaktorów rozmawiało w studiu telewizyjnym z Józefem Skrzekiem , i wtedy osobiście Józef Skrzek powiedział o tej muzyce , to jest kompozycja "Cięcie" .
Wiele osób chciało wiedzieć ,w latach 1975 i dalej , co nie co o tej muzyce , kompozytor dopiero w roku 1980 powiedział słowa : " kompozycja "Cięcie" " .
Muzyka słyszalna w Polskiej Telewizji , rok 1975 i dalej , w najbardziej oglądanym programie telewizyjnym , muzyka intensywna , nadawana bardzo głośno , a dopiero w roku 1980 kompozytor tej muzyki w studiu telewizyjnym mówi w sposób krótki o tej muzyce : " kompozycja "Cięcie" , nie wyjaśnił , kto jest kompozytorem , czy jest to kompozycja jednego kompozytora , wielu kompozytorów , część większej całości , czy w ogóle coś więcej . Uznano , Józef Skrzek nie chce mówić o tej kompozycji , nie to nie .
Dla ludzi w Polsce nie zainteresowanych zespołem SBB powiedzenie w Polskiej Telewizji słów "ruska muzyka" i naprowadzenie na muzykę graną przez zespół SBB było tak , jak słyszeli , SBB , ruska muzyka . Wiosną 1973 roku Józef Skrzek , Jerzy Piotrowski , Antymos Apostolis z własnej woli śpiewają w języku rosyjskim piosenki ludowe tego narodu . Słyszy to śpiewanie Czesław Niemen , słyszy Paweł Brodowski

Jurek

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: czw paź 20, 2022 10:27 
Awatar użytkownika

Dzień dobry , Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Adrianem Hadaszem , rozmowa w dniu 12.11.2014 , strona imienna redaktora ,
Józef Skrzek : Osobiście nigdy nie zaśpiewałem piosenki po niemiecku

W języku niemieckim piosenki śpiewają Andrzej Zieliński ,Krzysztof Krawczyk ,Karel Gott ,Elżbieta Dmoch , Janusz Kruk , Seweryn Krajewski , Maryla Rodowicz , Krzysztof Cugowski , Michał Wiśniewski , Marek Grechuta , Anna Jantar , Ivan Komarenko , Teresa Werner , Damian Holecki , Wioletta Villas , Beata Kozidrak , Anna German , Andrzej Rosiewicz , Ewa Demarczyk , Hanna Banaszak , Aleksandra Kurzak, Helena Vondrackova, Piotr Beczała ,Jacek Zwożniak , Karin Stanek , w języku niemieckim w Niemczech grali aktorzy , Leon Niemczyk , Franciszek Pieczka , Krystyna Stypułkowska
2. Perkusista zespołu SBB , Jerzy Piotrowski w rozmowie z redaktorem Maciejem Nowakiem , pismo Magazyn Perkusista , numer 12 , rok 2016 , data grudzień 2016 , o zespole SBB,
Jerzy Piotrowski : Byliśmy jednak bardzo politycznym zespołem

Zespół SBB byli naznaczeni w taki sposób , w sposób polityczny , na początku swojej działalności . Paweł Brodowski w rozmowie z redaktorem Jackiem Kurkiem , rozmowa w roku 2021 , słowa o płycie Czesława Niemena "Ode to Venus" , nagrywanej w roku 1973 w Niemczech,
Paweł Brodowski :Wiem , że było takie parcie , że Józek musi tutaj zaistnieć jako solista

W roku 1974 Franciszek Walicki napisał artykuł o zespole SBB w piśmie Jazz Forum i opisał zespół SBB ,
Franciszek Walicki : Zapamiętajmy sobie tę datę : 4 luty 1974 . Tego dnia ruszyła do boju pierwsza , wyborowa dywizja działająca od stycznia przy Agencji Koncertowej Polskiego Stowarzyszenia Jazzowego grupy twórczej SKORPION - zespół naszych największych nadziei : SBB (Polska)

Redaktor muzyczny Wiesław Królikowski rozmawiał z Józefem Skrzekiem w marcu 1974 roku w Warszawie , ale ten wywiad nie ukazał się w prasie . Redaktor Wiesław Królikowski po rozmowie z Józefem Skrzekiem zaniósł tekst rozmowy do redakcji , do autoryzacji, a autoryzował tekst nie Józef Skrzek , tylko Franciszek Walicki , i z tym w pełni zgadzał się Józef Skrzek ,
Wiesław Królikowski , strona t e r a z m u z y k a , data 12.11.2007 : dodam : dla Skrzeka było oczywiste , że to Walicki miał autoryzować jego wywiad

Jaka wolność ,jaka wolność słów , po prostu , co redaktor Franciszek Walicki pozwoli , to się w prasie ukaże , jako słowa Józefa Skrzeka

Urzędnicy doprowadzili do destrukcji polski rock , muzyk zespołu Bizony ,
Zbigniew Bizoń : W latach 70. , gdy władzę w Polsce przejął Edward Gierek , staliśmy się bezrobotni , bo odwołano wszystkie trasy koncertowe

A autoryzowane przez urzędnika , Franciszka Walickiego słowa Józefa Skrzeka brzmiały ; zespół SBB burzy . Artykuł autorstwa Franciszka Walickiego wskazuje zespół muzyczny SBB jako jednostka wojskowa ruszająca do boju , a więc pytanie , z kim będzie Pierwsza Wyborowa Dywizja walczyć . Wojsko jest narzędziem polityków , i wojsko służy do spełniania celów tych polityków , i politycy co do wojska żywią nadzieję , nadzieję taką , wojsko spełni cele wyznaczone przez polityków . I co do joty te słowa są w artykule Franciszka Walickiego , artykuł opublikowany wiosną 1974 roku w piśmie Jazz Forum . Czyli zespół SBB jest narzędziem polityków , i politycy mają nadzieje co do zespołu SBB , i przez lata 1974 i dalej nie zmienia się układ . Politycy popierają zespół SBB , a jakże , mówi o tym fakcie gitarzysta i perkusista zespołu , Antymos Apostolis , słowa są zapisane w książce o zespole SBB , i te słowa są o występach zespołu SBB na ważnych , praktycznie najważniejszych festiwalach muzycznych w Polsce , rok 1976 w Opolu , rok 1978 w Sopocie , rok 1979 w Sopocie ,
Antymos Apostolis : Zawsze występowaliśmy poza festiwalem . Tak było lepiej

A kto na to pozwolił , kto pozwolił , aby zespołowi muzyków SBB zorganizowano osobny wieczór muzyczny , bez żadnych supportów . Bez żadnych supportów , istotny fakt , zazwyczaj słynny wykonawca prosi kogoś młodszego o wstępne granie , jest to zwyczajowo przyjęte. W przypadku SBB , decydenci pozwolili zespołowi SBB na kompletną samowolę , tylko SBB i nikt więcej . 26.6.1976 występ o godzinie 0:30 z estrady Andrzej Jaroszyński mówi ,ja byłem na tym koncercie , jak publiczność poprosi muzyków , to muzycy będą grali muzykę do białego rana . Jak to , tylko jeden zespół SBB , nikogo nie zaprosili na przedkapelę . Józef Skrzek , owszem zaprosił , ale kapelę ludową Bierawianie , jako ciekawostkę do wygwizdania . W roku 1978 miało być to samo , tylko zespół SBB , ale zdarzyło się , tylko z powodu około trzygodzinnego spóżnienia zespołu SBB , bo SBB mieli po drodze wypadek drogowy , poproszono Andrzeja Rosiewicza i muzyków z zespołu Asocjacja Hagaw , aby zabawili publiczność do czasu przybycia zespołu SBB na umówione miejsce koncertu . Te wieczory w czasie festiwalów w Opolu i w Sopocie były wolne od kamer , wolne od podejrzeń , wolne od konsekwencji . Wszyscy pozostali , artystki i artyści mieli swoje występy z towarzyszeniem kamer telewizyjnych , z towarzyszeniem podejrzeń o wszystko , z towarzyszeniem konsekwencji z powodu występu . Takie konsekwencje ponosili Skaldowie , Anna Jantar , Krzysztof Krawczyk , po ich występach na ważnych festiwalach otrzymywali polecenia zwierzchników , i te polecenia brzmiały , jak brzmiały ; takiej artystce , takiemu artyście od tej pory zabrania się pokazywania w Polskiej Telewizji. Przecież jest to stress ogromny , po świetnym występie zwierzchnik zakazuje występów . Komfort zespołu SBB polegał na tym , byli wolni od tego rodzaju poleceń , nie musieli się przejmować kamerami , w czasie koncertu muzycy grali ubrani identycznie jak na próbie , identycznie jak w czasie podróży , żadnych strojów estradowych , w takich samych podkoszulkach , w jakich pocili się na próbie muzycznej grali nocny koncert . 27. sierpnia 1978 roku w czasie koncertu zespołu SBB Antymos Apostolis konsumuje kanapkę wcale nie ukrywając czynności , powoli je jedzenie. Piosenka "Freedom" śpiewana , ja rozumiałem jako zwierzenie się Józefa Skrzeka z sytuacji obecnej , wszyscy artyści muszą się mieć na baczności , a muzycy SBB są wolni od tych obaw o swoją egzystencję estradową . Politycy muzykom zespołu SBB zapewniają taką wolność przez wiele lat .
Czy w roku 1974 powstawały w Polsce zespoły rockowe w wielkiej ilości .
W latach 1964 i dalej w Polsce powstawało mnóstwo inicjatyw muzycznych muzyki młodzieżowej . W latach 1979 i dalej w Polsce powstało mnóstwo inicjatyw muzycznych muzyki młodzieżowej .
Natomiast lata 1974 do 1979 w Polsce , ile powstało zespołów muzycznych , gdzie ich można było posłuchać , zobaczyć . Czy zespół Dżem powstały w roku 1973 cieszył się poparciem decydentów muzycznych , czy decydentów politycznych . Czy zespół Apokalipsa powstały w roku 1973 cieszył się poparciem decydentów muzycznych , czy decydentów politycznych .
W latach 1959 do 1971 jak wyglądało w Polsce granie muzyki młodzieżowej . Rozwój wszystkiego , muzyki młodzieżowej , psychodelicznej .
W latach 1972 do 1979 jak wyglądało w Polsce granie muzyki młodzieżowej . Czas , gdy zespół Silesian Blues Band , a potem SBB Szukaj , Burz , Buduj według słów Józefa Skrzeka " dowodzi polskiemu rockowi" . Doktor historii , Jacek Kurek o tym czasie : druga połowa lat 70. to nie jest czas , kiedy w Polsce można rozwijać rockowe skrzydła .
W latach 1979 i dalej jak wygląda w Polsce granie muzyki młodzieżowej . Rozwój wszystkiego , każdej muzyki młodzieżowej .
Zespól SBB Szukaj , Burz , Buduj swoją nazwę przyjął polityczną .
Jerzy Piotrowski , perkusista zespołu SBB : Byliśmy jednak bardzo politycznym zespołem

Artykuł Franciszka Walickiego w Jazz Forum wiosną 1974 roku możliwie by obrócono w żart , ale rzeczywistość była właśnie taka , zespół SBB jest traktowany jako pierwszy zespół rockowy w Polsce , a jakieś następne zespoły mogą egzystować . O czym konkretnie był artykuł Franciszka Walickiego . O porównaniu zespołu SBB do Pierwszej Dywizji ruszającej do boju . Definicja wojska w Polsce w roku 1974 była taka : wojsko broni ludzi posiadający władzę przed ludżmi , chcącymi im tę władzę odebrać .
Kilka definicja jest niezbędnych .
Kto to są ludzie posiadający władzę w Polsce .
Kto to są ludzie , którzy tą władzę chcą im odebrać .
Kto jest wrogiem ludzi posiadających władzę .
Czy to jest czas wojny , kogo z kim .
Z kim ma walczyć Pierwsza Wyborowa Dywizja , czyli zespół SBB.
Jaką bronią ma walczyć Pierwsza Wyborowa Dywizja , czyli zespól SBB .
Kto jest towarzyszem broni dla Pierwszej Wyborowej Dywzji , czyli zespołu SBB .
Kto jest wrogiem dla Pierwszej Wyborowej Dywizji , czyli zespołu SBB .
Jakie jest zadanie bojowe dla Pierwszej Wyborowej Dywizji , czyli zespołu SBB .
Terminologia , i problemy wyjaśniają się , w roku 1980 , około w grudniu 1980 roku ,a więc po dacie 10.11.1980. Jeden dzień po tej dacie w Polskim Radio o godzinie 20:00 redaktor muzyczny , możliwie Piotr Kaczkowski mówi , ja słyszałem słowa o zespole SBB , słowa o decyzji Józefa Skrzeka .
I w grudniu 1980 redaktor muzyczny Dariusz Michalski w audycji radiowej mówi o zespole SBB i mówi o rocku w Polsce . Jakie słowa , więc takie , w roku 1971 w Polsce rocka właściwie nie było , ale powstał zespół SBB i do grudnia 1980 w Polsce rock to tylko i wyłącznie SBB . I do kogo skierowane są te słowa , do decydentów , którzy są zgodni w tym , zespół SBB jest ich największą nadzieją . Nadzieją na co , na zaprowadzenie w Polsce ładu i porządku . Rock , rock psychodeliczny w Polsce traktowany był jak zagrożenie ładu i porządku , w jednej Polskiej Kronice Filmowej pokazano reportaż o narkotykach , w tle muzyka rockowa psychodeliczna , ruchy hipisowskie burzyły się przeciw władzy w Stanach Zjednoczonych , stąd ruchy hipisowskie w Polsce były pod uważną kontrolą władzy.
Dariusz Michalski opisuje lata 1974 do listopada 1980 , a więc czas istnienia zespołu SBB ,
Dariusz Michalski : Publiczność zdawała się być zafascynowana tym właśnie zespołem, chociaż sądzę , że niezupełnie go rozumiała
Dariusz Michalski : Dziennikarze natomiast , którzy bez wyjątku chwalili SBB , gdyż tak właśnie wypadało postępować

A więc publiczność nie rozumiała , ale była zafascynowana , dziennikarze bez wyjątku chwalili SBB , bez wyjątku , czas był taki , nikt z dziennikarzy nie ośmielił się wychylić , wszyscy zgodnie potakiwali za Franciszkiem Walickim , człowiekiem ważnym w branży muzycznej w Polsce. Franciszek Walicki wiosną 1974 roku napisał o SBB artykuł w formie rozkazu dla wszystkich piszących o SBB , o SBB tylko słowa ; najlepsi .
Dariusz Michalski : do tych trzech literek dorobiono nową nazwę i zarazem ideologię
Dariusz Michalski o roku 1971 : rocka właściwie nie było

A więc początek , wiosna 1974 , artykuł Franciszka Walickiego o SBB , i po finale , grudzień 1980 , rozliczenie SBB z działalności , takie nadzieje w nich pokładano . Rozlicza z działalności redaktor muzyczny Dariusz Michalski , i rozliczenie jest takie , w roku 1971 rocka w Polsce nie było , do roku 1980 rock w Polsce to tylko i wyłącznie zespół SBB , a więc zespół SBB spełnił swoją rolę , bo jeśli w 1971 w Polsce "rocka właściwie nie było" , to w roku 1980 w ogóle nic , żadnego rocka nie ma , żadnego rocka , bo SBB też już nie ma . Władza nie ma żadnego zagrożenia , rocka nie ma . Ideologiczne i propagandowe uproszczenie , w Polsce oprócz SBB grali rocka polscy rockmani . W 1959 Edward Gierek mówił : nie chcemy rozwydrzenia i rozpasania .
Koncerty SBB uspokajają " rozwydrzoną " , czy żądną rozwydrzenia publiczność , koncerty SBB to grzecznie słuchać mądrych suit , podziwiać i klaskać . Zespół SBB jest polityczny , jak mówi perkusista zespołu , Jerzy Piotrowski . Służy władzy jako narzędzie do uspokajania nastrojów społecznych . Na koncert SBB szło się z oczekiwaniem mocnych wrażeń ,po koncercie SBB żadnych ekscesów , spokojnie , wszyscy spacyfikowani . Ja byłem na czternastu koncertach zespołu SBB w czasie 1974 do 1980 .

Aby zaistnieć na polskiej estradzie polskie zespoły rockowe były obowiązane stawać do konkursów muzycznych i te konkursy wygrywać . Wszystkie zespoły tak właśnie zaistniały . SBB nie stanęło do żadnego konkursu muzycznego i zaistnieli na polskiej estradzie .
W roku 1973 na Górnym Śląsku istnieją zespoły Dżem , Silesian Blues Band , Apokalipsa , Twarze . Artykuły prasowe wskazują SBB jako liderów śląskiego brzmienia , artykuł redaktora Zygmunta Kiszakiewicza w piśmie Panorama ,numer 12 , rok 1978, data 3.12.1978 rok wskazuje SBB na liderów "śląskiego brzmienia" . Artykuł na górnicze święto , i na górnicze święto wskazuje redaktor Zygmunt Kiszakiewicz liderów muzycznych na Górnym Śląsku , zespól SBB. Propaganda , jasno widać
3. Wpływ działalności zespołu SBB na polską muzykę rockową opisuje muzyk Krzysztof Grabowski , perkusista zespołu Dezerter , słowa w książce Punk rock later , Mikołaj Lizut , wydawnictwo Sic! , 2003 ,
Krzysztof Grabowski : Zaczęliśmy na początku 1981 roku , a nasz pierwszy publiczny występ odbył się pod koniec roku , na Mokotowskiej Jesieni Muzycznej . W tym czasie królował zespół SBB, jazz-rock i do tego była przyzwyczajona publiczność . Organizatorzy powiedzieli , że każdy może zagrać trzy numery . Jednak większość artystów grała bardzo długie , artystyczne suity

SBB przyzwyczaili publiczność do spokojnego słuchania muzyki . Młodzi rockmeni naśladowali SBB , grali długie , artystyczne suity . SBB podporządkowało sobie i publiczność i młodych muzyków.
Jakie były różnice między SBB a różnymi wykonawcami . Wojciech Konikiewicz , muzyk estradowy mówi o czasach na spotkaniu o muzyce , dyskusja 28.6.2022 , spotkanie organizuje Instytut Pamięci Narodowej ,
Wojciech Konikiewicz : komunizmu , który nam utrudniał życie jak mógł

Antymos Apostolis , słowa w książce o zespole SBB , słowa o latach 1974 do 1980 ,
Antymos Apostolis : Zawsze występowaliśmy poza festiwalem . Tak było lepiej

Wojciech Konikiewicz mówi o utrudnieniach dla swojej działalności artystycznej , a Antymos Apostolis o ułatwieniach swojej działalności artystycznej w zespole SBB .

Wielu polskich wykonawców estradowych śpiewa piosenki w języku niemieckim . Józef Skrzek mówi , nigdy nie śpiewał w języku niemieckim . Chętnie natomiast Józef Skrzek , Antymos Apostolis , Jerzy Piotrowski śpiewali w języku rosyjskim . Kiedy , w roku 1973 , wiosną wracają samochodami z Czesławem Niemenem , Pawłem Brodowskim z Republiki Federalnej Niemiec , przez Niemiecką Republikę Demokratyczną do Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej . Paweł Brodowski , słowa o takich czynnościach : A strasznie ich drażniła płyta z rosyjskimi piosenkami nagrana przez Niemena , przedrzeżniali go bardzo

Z własnej woli Józef Skrzek , Antymos Apostolis , Jerzy Piotrowski śpiewają w języku rosyjskim piosenki ludowe tego narodu. Słyszy to śpiewanie Czesław Niemen , słyszy Paweł Brodowski

Jurek

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pn paź 24, 2022 18:08 
Awatar użytkownika

Dzień dobry , redaktor Wiesław Królikowski rozmawiał z Józefem Skrzekiem w marcu 1974 roku w Warszawie w kinie "Mazowsze" , i rozmowa nie została opublikowana , redaktor Wiesław Królikowski wskazuje na istotne różnice , jakie były słowa powiedziane w rzeczywistej rozmowie , a w wersji tej rozmowy przeredagowanej przez opiekuna zespołu SBB , Franciszka Walickiego . Nie opublikowano rzeczywistej rozmowy i przeredagowanej rozmowy redaktora Wiesława Królikowskiego z Józefem Skrzekiem
2. Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Tomaszem Wojtalikiem , data rozmowy 27.11.2015 rok,
słowa o Czesławie Niemenie w latach 1972 i 1973 ,
Józef Skrzek : Czesław sam nie mógł sobie z tym wszystkim poradzić , bo był też osaczony przez masę sępów

Czesław Niemen do nagrania płyty i koncertów potrzebował ludzi , muzyków . Kto był tymi "sępami" , którzy osaczali Czesława Niemena , czy menagerowie muzyczni , czy muzycy wpółpracujący z Czesławem Niemenem . Kto rzeczywiście wykorzystał w sposób podstępny Czesława Niemena i kto skorzystał na współpracy z Czesławem Niemenem . Na kogo narzekał Czesław Niemen , czy na menagerów , czy na muzyków
3. Grupa Niemen , fotografia , na tej fotografii muzycy Grupy Niemen , na okładce płyty Ode to Venus ,rok 1973 , wiosna , muzycy przy drzewie nad rzeką , ale w jakim oddaleniu od siebie , czterech ludzi nic do siebie nie mają , żadnych widocznych na fotografii relacji międzyludzkich , jeden od drugiego oddaleni na jakie trzy metry , i co ta fotografia przedstawia ,żadne nic, żadnych uczuć trzech ludzi do Czesława Niemena na fotografii nie widać . Muzycy Silesian Blues Band na pierwszy plan , a Czesław Niemen wycofany daleko w tyle .
Jest taki poprzednik , fotografia zespołu The Temptations , okładka płyty All Directions, wytwórnia Motown Records , rok 1972 , a więc na czasie , rok wcześniej , zespół The Tempations są razem blisko siebie przy drzewie , uczucia międzyludzkie widoczne .
Uczucia międzyludzkie , w roku 1973 w sierpniu , w Polsce , w Sopocie wystąpiła Maryla Rodowicz z dwoma czeskimi muzykami , Maryla Rodowicz śpiewała piosenkę "Małgośka". Redaktor Sławomir Koper w jednym z pism Retro , artykuł pod tytułem : Maryla Rodowicz i Frantisek Janecek , rok 2022 , słowa redaktora o tym występie,
Redaktor : Czesi byli kolegami Frantiska i zrobili wiele , aby zniszczyć występ Maryli . Perkusista tłukł kijem na prawo i lewo , wydając przy tym odgłosy zbliżone do jodłowania (do mikrofonu !) , a gitarzysta nie trafiał w akordy . Ale Rodowicz i tak zdobyła główną nagrodę

Widziałem ten występ w 1973 roku w ekranie telewizora . Marylę Rodowicz wspomagała orkiestra i dwóch instrumentalistów będących obok na estradzie miało znikomy wpływ na piosenkę .
Józef Skrzek rozmawia w Polskim Radio Dwójka , 16.2.2014 , słowa Józefa Skrzeka o czasie współpracy z Czesławem Niemenem ,
Józef Skrzek : U nas było , tak było , po prostu zdarzało się , że przyjeżdżało się , nagle zaczynamy "Dziwny jest ten świat" , i nie ma głosu , i za bardzo nie idzie go wydobyć , no bo kurze

Sytuacja opisana przez Józefa Skrzeka występu Grupy Niemen na Górnym Śląsku , Czesław Niemen usiłuje wydobyć , ale nie wydobywa , a rzecz się dzieje na Górnym Śląsku , gdzie się dużo wydobywa
4. Józef Skrzek w czasie spotkania z publicznością w Bytomiu w klubie Pyrlik 19. kwietnia 1979 roku o godzinie 21. mówi słowo "pręgierz" ,
Józef Skrzek : właściwie stale jesteśmy pod jakimś takim pręgierzem , że musimy grać zawsze dobre imprezy , musimy zawsze grać imprezy dla wielu , wielu

Pręgierz , słup służący do wymierzania kar, słup stojący przed ratuszem miejskim. W roku 1979 , po kilku latach grania muzyki na różnych estradach , w roku 1979 , wtedy zespół SBB był dobrze ustawiony w branży estradowej w Polsce i za granicą , Józef Skrzek do publiczności mówi o pręgierzu, muzycy SBB są pod pręgierzem, bo muzycy muszą grać dobre imprezy dla wielu
5. Redaktor Wiesław Królikowski , pismo T e r a z m u z y k a , rozmawia z Józefem Skrzekiem latem 1979 roku ,
Józef Skrzek : Marzę , żeby odpocząć, ale jeszcze nie mogę sobie na to pozwolić
6. Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Pawłem Szałankiewiczem , pismo Wiadomości Siemianowice Śląskie , marzec 2013 ,
Redaktor : Śląsk był też kolebką bluesa ?
Józef Skrzek : Był i to jest fakt . Tu graliśmy bluesa , gdy gdzie indziej jeszcze na chlyb byb gadali

Jest wydawnictwo pod tytułem Antologia Polskiego Bluesa część druga , jest to pięć płyt cd z bluesami . Jest forum pod tytułem " b l u e s " i internauta S p a ni e l , w dniu 5 września 2009 rok ,
Internauta S p a n i e l : Najstarsze nagranie drugiej części "Antologii Polskiego Bluesa"pochodzi z 1961 roku

Ja napiszę , Ludmiła Jakubczak śpiewała i zespół instrumentalny pod dyrekcją Jerzego Abratowskiego grał bluesa pod tytułem "Alabama" , słowa Bogusław Choiński , Jan Gałkowski , kompozycja Romuald Żyliński , w roku 1958 w Warszawie w hotelu Bristol , występ w pierwszym programie estradowym Teatru Piosenki , w roku 1958 jest nagrana płyta czwórka z piosenką "Alabama" wydawnictwa Pronit ,w roku 1961 na pierwszym festiwalu piosenki w Sopocie Ludmiła Jakubczak śpiewa "Alabamę"
7. Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Radio Toksyna , rozmowa po nagraniu płyty SBB Blue Trance , czyli po roku 2010 , rozmowa o latach 1972 do 1980 ,
Józef Skrzek : w tamtym czasie musieliśmy przecierać szlaki pod każdym względem , właśnie te wszystkie bariery systemowe powodowały , że czasami byliśmy , no , jak takie , ja nie wiem , przemytniki , ha , ha

Forum o nazwie " b l u e s " są wpisy o zespole Polanie ,
Internauta A n d r z e j J e r z y k ' e , data wpisu 6 wrzesnia 2010 rok : Dla mnie "Polanie" to pierwsza prawdziwie bluesowa lub jak kto woli , rhytm and bluesowa Orkiestra w naszym Kraju i to znakomita !!! Poza SBB to chyba też jedyny zespół z bloku wschodniego który grał , nagrywał i występował w RFN . Ale "POLANIE" już w roku 66 byli perfekcjonistami !!!
Internauta S p a n i e l , data wpisu 5 wrzesień 2010 rok : Polanie to pierwszy polski zespół rhytmandbluesowy założony w sierpniu 1965 roku
Internauta S p a n i e l , data wpisu 5 wrzesień 2010 rok : chcieli szukać własnych rozwiązań . które byłyby w łączności z ogólnoświatowymi trendami w muzyce rozrywkowej tego okresu . Już po tournee koncertowym w pażdziernikui nagraniach radiowych w listopadzie 1965 , zespół wystąpił na jednej estradzie wraz z grupą The Animals . Pouczające koncerty z Ericem Burtonem pozwoliły na rozwinięcie własnego brzmienia zespołu . W maju i czerwcu 1966 zespół koncertował w Danii , a w lipcu 1966 wygrał rywalizację z zespołami z 18 krajów na International Folk - Beat Festival w Hamburgu . Po tym dużym sukcesie Polanie nagrywali dla radia i telewizji RFN i do stycznia 1967 dali 178 koncertów za granicą . Następnie muzycy odbyli dwie trasy po ZSRR

Polanie zwyciężyli w konkursie muzycznym w Hamburgu w Republice Federalnej Niemiec w 1966 roku wiele różnych zespołów , 35 zespołów z 18 krajów , był to konkurs zespołów muzycznych.
SBB wraz z Teatrem Wizji i Ruchu z Lublina wraz z Polską Telewizją zwyciężyli w konkursie programów telewizyjnych w Knokee w Belgii w 1978 roku wiele różnych telewizji , był to konkurs programów telewizyjnych
8. Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Pawłem Szałankiewiczem , pismo Wiadomości Siemianowice Śląskie , marzec 2013 rok , rozmowa o Tadeuszu Nalepie ,
Józef Skrzek : Był i to jest fakt . Tu graliśmy bluesa , gdy gdzie indziej jeszcze na chlyb byb gadali . Tadek zainteresował się dopiero na Śląsku bluesem

Jest forum po tytułem " b l u e s " ,
Internauta S p a n i e l , data wpisu 6 września 2010 rok : Polanie odbyli trasę z Animalsami . Eric Burdon był zaskoczony poziomem ich gry . Przed wyjazdem z Polski podarował Puławskiemu spory zbiór taśm z muzyką czarnych bluesmanów , którą był zafascynowany . Moim zdaniem to te taśmy dały początek bluesowi w Polsce . Skopiowane , znalazły się u wielu innych polskich muzyków . Muzyka z tych taśm skłoniła na przykład Tadeusza Nalepę do porzucenia repertuaru Blackoutów i poświęcenia się bluesowi
9. Sformuowanie "wspaniali instrumentaliści" ja czytałem na jednym forum czeskim , i to sformuowanie dotyczy muzyków zespołu Akwarele , towarzyszyli Czesławowi Niemenowi na koncercie w Czechosłowacji, ich wersja , wersja Akwareli kompozycji Czesława Niemena "Dziwny jest ten świat" jest wersją genialną .
Sformuowanie "wspaniali instrumentaliści" o muzykach Silesian Blues Bandu , Helmucie Nadolskim i Andrzeju Przybielskim . Wersja muzyków grupy Niemen kompozycji Czesława Niemena "Dziwny jest ten świat" podąża za nazwą , i wersja jest dziwna , jeśli nazwa kompozycji zawiera słowo "dziwny" , muzycy dostosowali się do wytycznej , wytyczonej w tytule , i zrobili co mogli , aby muzyka była "dziwna" .
Czesław Niemen i zespół Perfect 27.5.1995 roku w Warszawie wykonali "Dziwny jest ten świat" , piosenka ma sens , takt , kołysanie
10. Gitarzysta zespołu SBB Antymos Apostolis w rozmowie z redaktorem Maciejem Nowakiem , pismo Magazyn Perkusista , data sierpień 2018 , słowa o zespole SBB ,
Antymos Apostolis : Wyróżnialiśmy się jako zespół z tego wszystkiego co było w Polsce dookoła

Ja napiszę , co takiego wyróżniało zespół SBB Szukaj , Burz , Buduj z tego wszystkiego co było w Polsce dookoła . Podstawowym wyróżnieniem jest zakolegowanie się z Franciszkiem Walickim , jako koledzy Franciszka Walickiego muzycy SBB mogli czuć się wyróżnieni spośród muzyków , którzy nie zakolegowali się z Franciszkiem Walickim . Franciszek Walicki cenzorował wszystkie słowa mówione przez Józefa Skrzeka na początku działalności zespołu SBB Szukaj , Burz , Buduj .Józef Skrzek akceptował cenzurę Franciszka Walickiego . Umówienie się zespołu SBB na dwa koncerty w Warszawie w kwietniu 1974 roku w klubie Stodoła , na te dwa koncerty została umówiona grupa ludzi z Polskich Nagrań i zrealizowali nagrania w sposób do tej pory niedościgniony . Niedościgniony pod względem jakości technicznej nagrań.
Następny taki czynnik to uzyskanie akceptacji muzyki SBB w Polskiej Telewizji w najbardziej oglądanym programie telewizyjnym Studio 2 . Akceptacja przewodniczącego do spraw Radia i Telewizji Macieja Szczepańskiego , to , można powiedzieć , jak zakolegowanie się z Maciejem Szczepańskim . Nadawano w całości , i prawie w całości kompozycję Józefa Skrzeka w wykonaniu zespołu SBB , kompozycję pod tytułem "Cięcie" .Wcześniej , muzycy Silesian Blues Bandu zakolegowali się z Czesławem Niemenem , z pracownikiem studia nagraniowego w Republice Federalnej Niemiec Reinholdem Mackiem . Zakolegowanie się z kierownikiem sklepu muzycznego w Wiedniu , Dietmarem Laussegerem , z dyrektorem Teatru Wizji i Ruchu Jerzym Leszczyńskim , z reżyserem Piotrem Szulkinem , z jazzmanem Tomaszem Szukalskim , z jazzmanem Adamem Makowiczem . Dogadanie się z przedstawicielami firmy amerykańskiej handlowej Norlin , dzięki temu dogadaniu się , zespół SBB uzyskuje sprzęt muzyczny , techniczny w sposób o wiele bardziej przystepny , niż zwykłe kupienie rzeczy w sklepie w cenie detalicznej .
Józef Skrzek mówi , szybko się zaprzyjażnia . Praktycznie żaden tekst śpiewany , mówiony przez wokalistę zespołu , Józefa Skrzeka nie został zatrzymany , czy zmieniony . O czym to świadczy , o dobrej znajomości tego , co chcą cenzorzy .
Cechą charakterystyczną muzyków SBB jest nie wchodzenie w jakikolwiek kontakt z przedstawicielami Radia Wolna Europa . Zakolegowanie się z menagerami Agencji Artystycznej Aries , Gerdem Hahnem , Siegfriedem Schaeferem , ten fakt bardzo zaważył na sytuacji ; menagerowie Agencji Artystycznej Aries dogadali się z organizatorami Festiwalu w Danii ,w Roskilde w 1978 roku , aby w rocznicę urodzin trzydziestą Józefa Skrzeka zorganizować występ zespołu SBB w nocy , nie jako jakiś support na początek , czy na jakiejś drugiej estradzie , tylko dokładnie w centrum imprezy , w samym środku nocy , i kompozycja grana przez zespół SBB "W samym środku nocy" w Polskiej Telewizji w grudniu 1974 roku , ja widziałem na ekranie telewizora ten program telewizyjny . Jak to wyglądało , w grudniu 1974 roku w programie możliwie pierwszym Telewizji Polskiej jest zespół SBB i jaki zestaw kompozycji : Obraz po bitwie , W samym srodku nocy , Erotyk , Odlot razem z finałem Wizji . Program wieczorem , około , po godzinie 21:00 .
Za rok , 2 listopada 1975 roku w Polskiej Telewizji program telewizyjny "100 pytań do Czesława Niemena" , w tym programie Czesław Niemen mówi , nie chce żadnych oklasków publiczności , chce pracować na rzecz teatru . A rok wcześniej taki potężny rock SBB w Polskiej Telewizji .Medialnie układ SBB - Czesław Niemen został pokazany , jak na dłoni . Czesław Niemen już nie chce , a SBB bardzo chcą . SBB chcą koncertować . Spotkanie jak na dłoni , Czesława Niemena i muzyków SBB , taki wizerunek , nad takim wizerunkiem pracują fachowcy , i przez lata 1974 do 1983 słychać , jak pokazywany jest zespół SBB w Polskiej Telewizji i w Polskim Radio , ja w tym pokazywaniu widziałem fachowca , speca od medialnych spraw . Wybitnym specjalistą w tej wiedzy był wtedy Maciej Szczepański , potrafił ze zwykłej gazety , którą mało kto czytał , zrobić , jako redaktor naczelny , świetną gazetę , którą chciało się czytać , gazeta o nazwie "Trybuna Robotnicza" , ja czytałem wtedy , rzeczywiście . Zespołem SBB zajął się najlepszy specjalista do budowania wizerunku artysty , Maciej Szczepański . Konsekwencja Macieja Szczepańskiego trzymała zespół SBB . A wytyczne dla zespołu SBB napisał Franciszek Walicki w piśmie Jazz Forum wiosną 1974 roku, opisał zespół SBB jako Pierwsza Wyborowa Dywizja , która rozpoczęła swój szlak bojowy w Krakowie 4 lutego 1974 roku i finał tego szlaku musi być zwycięski , w Zachodniej Europie . Słowo się rzekło , zostało napisane i SBB już w tym momencie musieli przeć do przodu , do zwycięstwa . Jak protoplaści słów Franciszka Walickiego , czyli jak Pierwsza Dywizja Ludowego Wojska Polskiego . SBB nie mogli dać plamy , oni byli ukierunkowani na zwycięstwo . Można powiedzieć , zwycięstwo w Knokee w Belgii w czerwcu 1978 roku , to było to . Potem w Polskiej Telewizji pokazywano film z tego zwycięstwa , film nagrany w Knokee w Belgii w czerwcu 1978 roku . Jeśli w Polsce w latach 1971 do 1980 była jakaś myśl decydentów na temat polskiego rocka , myśl decydentów koncentrowała się na zespole SBB . Po prostu , tu się nie ma co pieścić , to się musi zmieścić .
Jest jeszcze jedno wyróżnienie , było ich trzech , w każdym z nich , cytat z tekstu Bogdana Olewicza , rozpowszechnionego póżniej , przez zespół Perfect , ale jest to tak jaskrawo widoczne :
Edward Gierek urodził się w Porąbce Sosnowiec
Maciej Szczepański urodził się w Sosnowcu
Józef Skrzek urodził się w Siemianowicach Ślaskich Michałkowicach
Ja słuchając tej piosenki , jak była możliwa do słuchania , miałem poczucie , o jakich trzech są śpiewane słowa , przez lata 1974 do 1980 tych trzech najbardziej eksponowanych w mediach w Polsce to był zespół SBB . Słowa Antymosa Apostolisa : Wyróżnialiśmy się jako zespół z tego wszystkiego co było w Polsce dookoła .
Antymos Apostolis miał takie odczucia i wielu miało takie odczucia , a takie odczucia biorą się z pracy ludzi zaangażowanych w sprawę . Taki sposób myślenia powtórzył w grudniu 1980 roku w Polskim Radio redaktor muzyczny Dariusz Michalski . Dariusz Michalski mówi o roku 1971 , wtedy w Polsce było trochę polskiego rocka , ale zaczął istnieć zespół SBB , a w 1980 roku polskiego rocka nie ma i nie ma SBB . SBB na swojej drodze wytłukli wszystko .
Józef Skrzek o działalności SBB mówi wyrażnie : "tych trzech znowu się tłukło" .
Tłukło , aż wytłukli wszystko , co potwierdził redaktor Dariusz Michalski . Józef Skrzek wspomina , nie miał do czynienia z jakąkolwiek konkurencją , konkurencją zajęli się decydenci w Polsce . Józef Skrzek mówi o latach 1974 do 1980 ; "zespół był absolutnie najbardziej niesiony, nie było żadnej konkurencji " . Jasnym jest , forowanie SBB , a są w Polsce różni muzycy mający własne zdanie o muzyce , i w latach 1974 do 1980 czy polscy muzycy , jak wspominają te lata , musieli bardzo uważać , aby nie podpaść decydentom . Podpadli Skaldowie i otrzymali czasowy zakaz pokazywania się w Telewizji Polskiej . Każdy z muzyków mógł się realizować , ale forowany był zespół SBB . Wtedy wolność w muzyce miał Andrzej Korzyński , Wojciech Kilar , Jerzy Matuszkiewicz ,kompozytorzy wykształceni , robiący muzykę dla filmu. Film rządził się swoimi prawami .
Czym wyróżniali się Józef Skrzek , Jerzy Piotrowski , Antymos Apostolis "z tego wszystkiego co było w Polsce dookoła " . Wizualnie , niczym , ubrani zwyczajnie , w ogóle żadne stroje estradowe , sprzęt muzyczny i techniczny , oświetlenie estrady , możliwie mieli własne , bogato , posiadali swój ciężarowy samochód z napisem SBB , fotografia Józefa Skrzeka i tego samochodu jest w książce o zespole SBB . Menagerem zespołu stał się , możliwie już w którym roku , czy w roku 1974 , menagerem zespołu stał się Józef Skrzek i możliwie w taki sposób były dokumenty w tym temacie . Wyróżnienie zespołu SBB z " tego wszystkiego co było w Polsce dookoła" polegało na pracowitości , pracowicie próby muzyczne , sprawy techniczne , koncerty , nagrania w różnych studiach , pracowicie rozmowy z ludżmi chcącymi porozmawiać na rózne tematy . Nie "rozwydrzona młodzież" , nie "interwencje służb porządkowych" na czas pobytu zespołu SBB , nie " jakieś gesty w czasie koncertu" , nie "jakieś słowa w czasie koncertu" , nie "nawiązywanie kontaktu z publicznością w czasie koncertu" , nie " demolowanie rzeczy" , SBB kojarzy się z porządną pracowitością , pracowitością ponad jakąś zwyczajową normę . Ja na koncertach wielu wykonawców byłem i rozmawiali z publicznością , dostosowywali się do próśb publiczności ,ze strony estradowców wyczucie co publiczność chce i realizowanie , realizowanie . SBB nie wyczuwali , co publiczność chce , grali swoje i cześć , materiał , który mieli opanowany przekazywali słuchaczkom i słuchaczom na koncercie , coś w rodzaju , jak wykładowca z pomocnikami wykładają na uczelni swoją wiedzę . A co było oczekiwane od muzyków SBB na koncercie , wirtuozeria gry na gitarze basowej , wirtuozeria gry na gitarze solowej , przebywanie muzyków w czasie koncertu na estradzie , jak jeden muzyk realizował swój popis na instrumencie oczekiwana była obecność dwóch pozostałych muzyków na estradzie , po prostu na koncertach SBB jak jeden samotnie się popisuje swoją umiejętnością gry na instrumencie , to co dwaj muzycy wtedy robią , gdzie sobie wychodzą , takimi zagrywkami muzycy SBB rozstrajali cały koncert , cały nastrój , całe oczekiwanie na pokazanie wspólnego współistnienia na estradzie , powodowało niechecenie do muzyków , jak oni sobie poszli gdzieś w trakcie koncertu , to co my tu jeszcze robimy , również sobie idziemy . Na tym polegał taki trick , i publiczność początkowo nastawiona bojowo , emocjonalnie , jest spacyfikowana mentalnie po koncercie . Wychodzenie Józefa Skrzeka , Antymosa Apostolisa , Jerzego Piotrowskiego z estrady w czasie koncertu SBB nie było poprzedzone jakimkolwiek wyjaśnieniem , podczas tej czynności muzycy unikali kontaktu wzrokowego z publicznością . Ni stą , ni zowąd muzyk sobie wychodzi , drugi muzyk sobie wychodzi , a jeden czuje się bardzo ważny , popisuje się swoją umiejętnością grania na nerwach publiczności . Potem w prasie słowa o wspaniałych instrumentalistach zespołu SBB, którzy dzielnie w pojedynkę dali radę całej publiczności . ja byłem na koncercie Tomasza Stańki z zespołem , Zbigniewa Namysłowskiego z zespołem , nie do pomyślenia , aby ktoś z muzyków pomyślał o pójściu sobie nie wiadomo gdzie , jak koncert trwa . Czyli , muzycy SBB nie byli tego świadomi , myśleli że tak jest dobrze, albo specjalnie , według wytycznych , psychologicznie uspokajali publiczność , poprzez wychodzenie w trakcie koncertu z estrady . Muzycy SBB tym wyróżniali się z "tego wszystkiego co było w Polsce dookoła" , bo w czasie koncertu trzech muzyków wychodzili bez słowa z estrady . W taki sposób wygaszali bujne nastroje publiczności .
Wyróżnienie się zespołu SBB z "tego wszystkiego co było w Polsce dookoła" polegało na takich sytuacjach , ważny Festiwal piosenki w Polsce , kamery , ważni ludzie , nienaganny ubiór , fryzura , a SBB dosłownie , wyjęci spod prawa , koncert SBB bez żadnych kamer , bez jakiejś kontroli , ekzekwującej zachowanie się muzyków na estradzie i ubiór muzyków na estradzie , i grali w taki sposób , aby bisów nie było , albo najwyżej jeden bis . Ja widziałem występ czerwonych Gitar w Opolu , pani zapowiadająca ośmiokrotnie wołała muzyków na estradę , publiczność jednoznacznie ; śpiewać tą samą piosenkę po raz następny , piosenkę "Takie ładne oczy" , i jak pani zapowiadająca mówi , tak zespół Czerwone Gitary jest na estradzie i grają i śpiewają .
SBB , oni się " wyróżniali z tego wszystkiego co było w Polsce dookoła" , nonszalancją .Co przyciągało publiczność na koncerty SBB , bogaty sprzęt , i pokaz , jak ten sprzęt słychać , to w Polsce była nowinka i tylko na koncertach SBB można było zobaczyć i usłyszeć nowoczesne instrumenty . Muzyka , rockowa jazda bez trzymanki , to atrakcja koncertów zespołu SBB . Ale , ale , rockowa jazda bez trzymanki to przemyślane konstrukcje dżwiękowe , w każdej konstrukcji muzycznej słychać było kunszt muzyczny . I wcale nie niedościgniony , po prostu kunszt muzyczny . W latach 1974 do 1980 ja słyszałem na koncertach w Polsce różnych polskich muzyków , grali wybornie , i wcale nie znane i powtarzane nazwiska .
SBB "wyróżniali się z tego wszystkiego co było w Polsce dookoła" wielką ilością artykułów w polskiej prasie , artykułów prasowych o zespole SBB .
SBB wyróżniali się swoimi żądaniami , żądaniami wobec Niemena i faktem , redaktorzy chcieli rozmawiać z SBB o ich żądaniach , z różnymi muzykami w ogóle nie zadawano pytan o żądania , uznano zwyczajnie artystki i artyści mają robić swoje , a nie coś żądać , i jeszcze to upubliczniać . Dla SBB robiono wyjątek , upubliczniano ich żądania . Żądania absurdalne , perkusista zespołu Jerzy Piotrowski w roku 1974 mówi słowa , które są opublikowane .
Jerzy Piotrowski , słowa opublikowane w roku 1974 , słowa o wspólnej pracy z Czesławem Niemenem w Republice Federalnej Niemiec : Pojechaliśmy do RFN z programem nie przegranym i wszystkie dopracowania robiliśmy już w studio .Oczywiście , nie wyszło to tak jakbyśmy tego chcieli . Zespoły zachodnie pracują nad programem płyty po kilka miesięcy . McLaughlin pracował rok , a my - tydzień

A co robili muzycy , przez czas grudzień 1971 , cały rok 1972 , i pierwsze dwa miesiące roku 1973 . , czyli piętnaście miesięcy czasu . Wiedzieli , Czesław Niemen ma kontrakt , i w tym kontrakcie jest napisane , co rok nowa płyta dla Columbia Broadcasting System . No , faktycznie , potem Józef Skrzek wyjaśnia nieprzygotowanie muzyków Silesian Blues Bandu do takiego poważnego przedsięwzięcia , jakim jest nagranie płyty "Ode to Venus".
Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Grzegorzem Sroczyńskim , pismo Gazeta Wyborcza , data 14.10.2010 : Koncerty Niemena zaplanowane a my nie gramy . Zaczęli szukać kwitów ,umów ,żeby nas straszyć karami . I okazało się , że nie mają z nami żadnego kontraktu ! Ani jednej kartki !

Nie ma kartki , nie ma roboty , muzycy Silesian Blues Bandu wytłumaczeni z braku przygotowania do nagrania płyty w Republice Federalnej Niemiec w marcu 1973 roku. Tym się muzycy SBB wyróżniali , otrzymali poważne zadanie i praktycznie z tak poważnym człowiekiem , jak Czesław Niemen wypadałoby się jakoś przygotować , muzycy Silesian Blues Bandu się nie przygotowali , tydzień czasu za mało na zrobienie płyty , chcieliby więcej czasu

1. Książka , autorka Kornelia Banaś , tytuł : Komunistyczny aparat bezpieczeństwa wobec pielgrzymek stanowych do Piekar Śląskich ( 1947 - 1989 ), wydawnictwo Instytut Pamięci Narodowej, Katowice 2013 , w tej książce możliwie jest opisany Józef Skrzek , uczestniczył w tych pielgrzymkach
2. Artykuł , autor Tomasz Szymborski , tytuł : SBB okiem SB , pismo Czasypismo 1 ( 5 ) 2014 , wydawnictwo Instytut Pamięci Narodowej

Jurek

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: czw lis 03, 2022 22:21 
Awatar użytkownika

Dzień dobry , redaktor Dariusz Michalski , znawca polskiej muzyki estradowej , w Polskiej Telewizji był emitowany , przygotowany przez redaktora Dariusza Michalskiego , program wieloodcinkowy o nazwie "Leksykon Polskiej Muzyki Rozrywkowej" , również realizował robotę konferansjera , realizował w piśmie "Sztandar Młodych" rubrykę , i w tej rubryce ja czytałem o koncertach zespołu SBB 15.7.1977 , 16.7.1977 , 17.7.1977 w Sopocie w klubie Non Stop , o trasie koncertowej wiosną 1978 roku zespołu SBB i Teatru Wizji i Ruchu , koncerty w Lublinie , w Zamościu , w Puławach , w Ustrzykach Dolnych , możliwie w Chełmie , w Katowicach . Redaktor Dariusz Michalski , autorytet o polskiej muzyce estradowej . I redaktor Dariusz Michalski w , około , grudniu 1980 roku ,w audycji radiowej , po rozwiązaniu się zespołu SBB , rozmawia z Józefem Skrzekiem , omawia lata 1971 do 1980 , omawia polską muzykę estradową , w czasie istnienia zespołu SBB . Audycja jest emitowana w Polskim Radio program trzeci w grudniu 1980 roku . Taki znawca wszelkich przejawów życia estradowego w Polsce , redaktor Dariusz Michalski , myślę możliwie prawidłowo , audycję pokazuje Józefowi Skrzekowi w celu autoryzacji . Audycja jest słyszalna na antenie Polskiego Radia program trzeci w grudniu 1980 roku . Lata 1971 do 1980 , dziesięć lat czasu , mnóstwo .
Profesor Wiesław Władyka w programie radiowym "Dżwiękowy przewodnik po historii najnowszej", Polskie Radio , 14.3.1997 , omawia sposób realizacji propagandy . Słowa profesora Władysława Władyki dotyczą ludzi z rządu polskiego , rządu polskiego przed grudniem 1970 roku i po grudniu 1970 roku .
Profesor Wiesław Władyka : Metodą znaną nam z praktyk socjalizmu realnego , ekipa zwycięska jest dość bezwzględna i absolutnie krytyczna wobec ekipy poprzedniej
Profesor Wiesław Władyka : Uzasadnienie swojego prawa do rządzenia poprzez krytykę poprzedniej ekipy

Profesor Wiesław Władyka , znawca , opisuje ludzi z rządu polskiego , są krytyczni wobec ekipy poprzedniej , i nie odnoszą się do ludzi mających swoje zdanie , w czasie ich rządów , i nie odnoszą się do ludzi , którzy będą następni , jako następna ekipa rządząca . Są to przyzwoite reguły zachowania się wobec jakiś różnych ludzi , ludzi , którzy w tym momencie nie są rządem polskim .
Natomiast redaktor Dariusz Michalski w audycji radiowej emitowanej w grudniu 1980 roku krytykuje absolutnie wszystkich , wszystkich z branży estradowej , którzy realizowali swoją twórczość przed rokiem 1971 , w czasie 1971 do 1980 , i realizują dalej po roku 1980 . Wszystkich , którzy nie są zespołem SBB . Skąd taka bezwzględność w ocenie pracy ludzi z branży estradowej , w ocenie redaktora Dariusza Michalskiego .
W ocenie redaktora Dariusza Michalskiego w latach 1971 do 1980 w polskim rocku liczy się tylko zespół SBB .
Myślę , takie słowa redaktora Dariusza Michalskiego są wynikiem nie trzeżwej oceny sytuacji przez znakomitego fachowca , ale te słowa są wynikiem dyrektyw , wynikiem własnych przemyśleń , i , możliwie , przede wszystkim , słów redaktora Franciszka Walickiego o zespole SBB , jako o pierwszej dywizji ruszającej do boju w lutym 1974 roku .Słowa te są napisane w piśmie Jazz Forum wiosną 1974 roku . Pierwsza Dywizja ruszająca do boju , w Polsce taka formacja wojskowa , czyli Pierwsza Dywizja Ludowego Wojska Polskiego , której szlak bojowy zaczął się pod Lenino , a trwał do Berlina , cieszyła się należnym poważaniem i honorami . I żaden z redaktorów piszących o zespole SBB nie był w stanie podważyć wagi osiągnięć zespołu SBB , raczej słowa o zespole SBB są podziwem , honorem . W taki sam sposób wyraża się o zespole SBB pani redaktor Barbara Pietkiewicz w rozmowie z Jerzym Gruzą i Jerzym Leszczyńskim , program emitowany 23. kwietnia 1979 roku w Telewizji Polskiej . Pani redaktor Barbara Pietkiewicz mówi słowa "męczeństwo narodu polskiego" w odniesieniu do twórczości zespołu SBB . I pani redaktor Barbara Pietkiewicz mówi słowo "miałkość" w odniesieniu do produkcji telewizyjnych różnych telewizji , w czerwcu 1978 roku w Belgii , w mieście Knokee , te różne telewizje i ich produkcje konkurowały z produkcją Telewizji Polskiej. Pani redaktor Barbara Pietkiewicz powiedziała słowa "męczeństwo narodu polskiego" w odniesieniu do muzyki zespołu SBB i do spektaklu telewizyjnego pod tytułem "Follow my dream" , kompozycja Józefa Skrzeka grana i śpiewana na początek programu i na koniec programu jest pościelówką , przyjemną muzyczką .
A więc ważność zespołu SBB , i nieważność , czy mniejsza ważność różnych ludzi konkurujących z zespołem SBB .
Takie słowa mówi w grudniu 1980 roku w Polskim Radio program trzeci redaktor Dariusz Michalski , opisuje ważność zespołu SBB , i mówi o mniejszej ważności różnych wykonawców estradowych polskich .
Ja dostrzegam wielką determinację decydentów w Polsce o zespole SBB . Oni ciężko pracowali nad swoją muzyką przy węglu zgromadzonym w piwnicy . Skojarzenie ciężkiej pracy przy węglu , i pracy nad muzyką jest wykorzystywane przy wielu okazjach . Powaga pracy przy węglu , powaga pracy żołnierzy pierwszej Dywizji Ludowego Wojska Polskiego w latach 1943 do 1945, te wszystkie powagi przywiązano do zespołu SBB i takie przywiązanie pracy rzeczywistych uczestników wydarzeń historycznych do pracy muzyków zespołu SBB jest widoczne od roku 1971 i dalej .
W roku 1970 władzę w Polsce obejmuje górnośląski wódz Edward Gierek , jest to w Polsce człowiek , wódz po prostu . Redaktor Dariusz Michalski w grudniu 1980 roku o zespole SBB mówi w sposób przesadny , przesadny , chwaląc zespół SBB , chwaląc za wszystkie realizacje ; płyty , koncerty , nagrania , nagrody , rozwiązanie zespołu . Nawet rozwiązanie zespołu SBB jest czynem zrozumiałym i chwalonym .
W Polsce w latach 1971 i dalej jaką opinią cieszyła się praca przy węglu i praca żołnierzy pierwszej Dywizji Ludowego Wojska Polskiego , opinią bardzo dobrą i wielokrotnie powtarzaną w mediach , na różnych spotkaniach . I taką opinię "przyklejono" do zespołu SBB , i zespół SBB był w latach 1971 do 1980 tylko chwalony , tylko podziwiany , tylko SBB można było usłyszeć w Polskiej Telewizji , kompozycja Józefa Skrzeka "Cięcie" .
O roku 1974 Józef Skrzek mówi słowa o czynności "zrzucania z estrady" muzyków zespołu SBB w czasie trwania Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu w czerwcu 1974 roku przez ludzi zatrudnionych na tym Festiwalu . W roku 1977 w Sopocie w lipcu , 26. lipca 1977 roku jest opisany na plakatach Festiwalu Pop Session 1977 występ zespołu SBB , a potem występ zespołu Brekaout , w ten sam wieczór , najpierw SBB , a na finał wieczoru Brekaout . Ale , ale , co się dzieje , ja byłem na tym koncercie , zespół SBB występuje , i po występie SBB dalej pracownicy techniczni robią swoją robotę , a zespołu Brekaout na estradzie nie widać , i żadnego słowa ze strony konferansjera .
27. sierpnia 1978 roku w Sopocie w Operze Leśnej , ja byłem na tym koncercie , w oczekiwaniu na występ SBB na estradzie występuje Andrzej Rosiewicz i Asocjacja Hagaw i w trakcie tego występu jeden pracownik estradowy w sposób rzeczywiście widoczny zmusza Andrzeja Rosiewicza i muzyków Asocjacji Hagaw do odstąpienia od świetnego występu i ustąpienia miejsca na estradzie zespołowi SBB . Publiczność domaga się kontynuacji występu Andrzeja Rosiewicza bardzo zdecydowanie , po koncercie SBB tego wieczoru publiczność trochę oklaskuje występ SBB , ale żadnego bisu zespołu SBB. Były tego wieczoru żywiołowe owacje dla Andrzeja Rosiewicza i Asocjacji Hagaw i umiarkowane brawa dla zespołu SBB . Co proponował Andrzej Rosiewicz i Asocjacja Hagaw , świetny występ z wieloma dowcipami , fantastyczna zabawa , świetne teksty o rzeczywistości , żywiołowy ruch sceniczny Andrzeja Rosiewicza i muzyków Asocjacji Hagaw , reagowanie na głosy z widowni ,żądania bisów . Co proponował zespół SBB , senny występ zmęczonych muzyków , muzycy bezpośrednio z jazdy samochodami z Niemiec przystąpili do koncertu , cudne dżwięki cudnych instrumentów z dalekich krajów ,rockowe dżwięki instrumentów , ubiór muzyków SBB prosto z podróży . Po występie zespołu SBB trochę oklasków publiczności i żadnych bisów zespołu SBB .
Ja w czasie 1974 do 1980 byłem na czternastu koncertach zespołu SBB , i na siedmiu z tych , koncertach SBB zespół SBB nie grał żadnego bisu, nie było takiego żądania publiczności. Na siedmiu następnych koncertach SBB muzycy zagrali tylko jeden bis po swoim występie , takie były żądania publiczności do zespołu SBB .
Jak zespół SBB był prezentowany w prasie , telewizji , radio , jak zespół SBB prezentował się na płytach , a jak zespół SBB prezentował się na koncertach . Zespół SBB był przez decydentów forowany jako rockowy zespół numer 1 w Polsce . Oczekiwane mocne wrażenia na koncercie zespołu SBB , ale po koncercie SBB żądania bisów bardzo umiarkowane , albo żadne . Ze strony publiczności były żądania mocniejszych wrażeń od zespołu SBB , muzycy zespołu SBB na takie oczekiwania publiczności reagowali różnie , ale w większości muzyka SBB uspokajała wojownicze nastroje publiczności . Koncerty SBB ,takie bajkowe usypianki z emocjami .
Kiedy pojawiło się określenie "śląskie brzmienie" , czy takie sformułowanie istniało przed rokiem 1971 . Czy takie sformułowanie nie zostało opisane dla zespołu SBB .
Ja napiszę ;Dla zespołu SBB Franciszek Walicki wyznaczył takie zadanie , które jest zapisane w piśmie Jazz Forum wiosna 1974 , zadanie prowadzenia boju , boju z kim , z czym , z psychodelią , która się bardzo dobrze rozwijała w Polsce . Bój z psychodelią , i proszę , nawet jeden z muzyków SBB przez jakiś czas przebywał w szpitalu , walka z psychodelią , to walka . Czy zespół SBB tę walkę wygrał , w roku 1980 czy w Polsce była obecna muzyka psychodeliczna , widoczna na płytach , festiwalach , koncertach .
W roku 2008 , w piśmie Gość Niedzielny Katowicki , data 5.10.2008 , współpracownik Józefa Skrzeka , Jerzy Kucharek ,
Jerzy Kucharek : Młodzi ludzie słuchają często muzyki , w której nie ma głębi , nie ma wartości . Muzyka , jaką proponuje Józef Skrzek jest inna - i taką możliwość chcemy dać młodym ludziom oraz wszystkim , którzy chcą nas słuchać

Wartości , głębia , w muzyce Józefa Skrzeka , a muzycy różni czy proponują muzykę wartościową , z głębią.
Ważność zespołu SBB , ważność Józefa Skrzeka w polskiej estradzie jest omawiana . Skąd takie mniemanie o ważności zespołu SBB . Na koncercie w Sopocie , koncercie o tytule "Trzy Dekady Rocka w Polsce " , w dniach 5 i 6 lipca 1991 roku , wystąpili wszyscy grający rocka w Polsce . W książce o zespole SBB , autorzy Andrzej Hojn , Michał Wilczyński , wydawca Śląska Witryna Muzyczna , Katowice 2003 rok , jest opis występu SBB .
Andrzej Hojn , Michał Wilczyński : wspólnym graniu , ale nie zatuszuje to w żaden sposób faktu, że koncert wypadł słabo
Andrzej Hojn , Michał Wilczyński : Brakowało co prawda atmosfery , wirtuozerii i błyskotliwych popisów
Antymos Apostolis : Trochę niewypał . Jednak trudno było grać po Karin Stanek , która miała osiem bisów

W grudniu 1980 roku redaktor Dariusz Michalski zachwala zespół SBB w polskim rocku .
W lipcu 1991 roku na jednej estradzie grają wszyscy istotni w polskim rocku
2. W dniu 23. kwiecień 1979 rok w Polskiej Telewizji pani redaktor Barbara Pietkiewicz mówi słowa , była obecna w Knokee , w Belgii , w czerwcu 1978 roku,
Pani redaktor : była tego prezentacja na antenie telewizji belgijskiej , recenzje były sążniste , ogromne , nie wiem , czy zwykle takie towarzyszą wszelkim programom rozrywkowym , ale tym razem rzeczywiście były zdumiewająco obszerne i wszyscy ten program chwalili za to przede wszystkim , otóż , za muzykę , bowiem jest to muzyka bardzo nowoczesna , młodzieżowa , ostra , tak zwany rock jazz , natomiast , jednocześnie o czym chyba już mówiliśmy , romantyczna ,Józef Skrzek jest wspaniałym pianistą , znakomicie , zresztą , o pełnym wykształceniu muzycznym , i echa naszego romantyzmu , muzyki Chopina , którą zresztą uwielbia sam Skrzek , dochodziły bardzo wyrażnie do widowni i to , o to było bardzo ujmujące , no i po drugie , właśnie , sama inscenizacja

Pani redaktor Barbara Pietkiewicz mówi , było wiele obszernych opisów w prasie belgijskiej w czerwcu 1978 roku , programu telewizyjnego "Follow my dream" , z udziałem zespołu SBB . Czy jest możliwe przeczytanie tych recenzji w języku polskim
3. W Zgierzu , 11.10.2022 wystąpili wspólnie Józef Skrzek i Jarosław Pijarowski . Pismo Zgierz moja przestrzeń , numer 10.2022 ; w części muzycznej pojawi się Józef Skrzek i artyści związani z Teatrem Tworzenia . Całość wyreżyserował performer Jarosław Pijarowski

Możliwie , w piśmie Zgierz moja przestrzeń , numer 11.2022 będzie opis występu Jarosława Pijarowskiego , Józefa Skrzeka i artystów Teatru Tworzenia , występ w dniu 11.10.2022

Jurek

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: śr lis 09, 2022 11:57 
Awatar użytkownika

Józef Skrzek mówi o muzykowaniu w Polsce w roku 1971 , rozmowa Józefa Skrzeka z redaktorem Marcinem Mindykowskim , pismo Dziennik Bałtycki, data 7.6.2009 ,
Józef Skrzek : Graliśmy po piwnicach , klubach . Ale byliśmy z południa . Nikt nie interesował się się wtedy tym , co tu się działo

Dzień dobry , jak było w Polsce w latach sześćdziesiątych i dalej , gdzie grana była muzyka młodzieżowa , w pracy naukowej pod tytułem Życie kulturalne Bytomia w latach 1945 - 1970 w świetle wspomnień , artykułów prasowych i archiwaliów rozprawa doktorska autorstwa magister Anny Meiser Instytut Literaturoznawstwa Wydział Humanistyczny Uniwersytet Humanistyczno - Przyrodniczy w Częstochowie rok 2021 są słowa :
Pan Czesław Czerwiński : Każdy większy zakład pracy miał swój dom kultury , klub

Antymos Apostolis , słowa o roku możliwie 1970 , słowa w książce o zespole SBB ,
Antymos Apostolis : W Dąbrówce Małej znależliśmy Dom Kultury , były tam jakieś graty i tam się grało

Eric Burdon , muzyk brytyjskiego zespołu The Animals w rozmowie z redaktorem Jackiem Nizinkiewiczem , pismo Tygodnik Przegląd , numer 47. / 2010 , data 28. listopad 2010 rok , słowa o latach sześćdziesiątych w Londynie :
Eric Burdon : W tamtym czasie każdy miał zespół . We wszystkich klubach wieczorami grały za darmo lub za drobne pieniądze jakieś grupy . Muzyka była wszędzie . Była jak tlen . Rockowa rewolucja wisiała w powietrzu , aż w końcu wszystkie te zespoły stały się popularne

Są dokumenty o istnieniu w Polsce w latach sześćdziesiątych i dalej wielu różnych zespołów grających muzykę młodzieżową . Co grały te różne zespoły , wszystko , muzycy grali na różnych akademiach , spotkaniach , zabawach , fajfach , próbach . W takiej atmosferze spotykają się Józef Skrzek , Jerzy Piotrowski , Antymos Apostolis . W książce o zespole SBB , słowa o Antymosie Apostolisie ,
Andrzej Hojn , Michał Wilczyński : granie na akademiach było pierwszymi publicznymi występami , które kontynuował w szkole

W Polsce w latach sześćdziesiątych była wielka przychylność dla twórczości , można było grać muzykę w wielu miejscach w wystarczającej ilości czasu , swoją muzykę .
Janek Skrzek mówi o Józefie Skrzeku , słowa w książce o zespole SBB ,
Janek Skrzek : Józek chciał zrobić rewolucję w tej muzyce i to mu się udało

Słowa Erica Burdona o rewolucji muzycznej wiszącej w powietrzu , i słowa Janka Skrzeka o rewolucji w muzyce są zbieżne . Zespół SBB został popularny w Polsce i poza granicami Polski
2. W lutym 1974 roku jeden urzędnik , pracownik Państwowego Przedsiębiorstwa Imprez Estradowych w Krakowie napisał słowa o zespole SBB , muzycy SBB wzbudzają zwierzęce instynkty .

Pismo Retro wspomnienia , numer 6. ( 34. ) rok 2022 , redaktor AB , artykuł " The Animals" ,
, słowa o koncertach zespołu The Animals w Polsce w roku 1965 ,
Redaktor : Chętnych nie brakowało i sale były wypełnione po brzegi , przede wszystkim młodzieżą , która szalała z zachwytu, wymachując marynarkami i głośno krzycząc . Muzyczni recenzenci nie podzielali tego entuzjazmu . " Mimo muzykalności i efektownych aranżacji członkowie zespołu nie wywarli zbyt korzystnego wrażenia . Uczesani niechlujnie , demonstrowali na scenie wiele prymitywnych chwytów i gestów , od szarpania się z mikrofonem , a na tarzaniu się na estradzie kończąc" - pisał recenzent "Expressu Wieczornego" . Krążyła opowieść , że swą nazwę zespół zawdzięcza właśnie takiemu "zwierzęcemu " zachowaniu się na scenie . Tak naprawdę nazwali się na cześć przywódcy gangu The Squatters , zwanego Animal Hogg
Redaktor : Podczas tournee przed The Animals występował rodzimy zespół Polanie . Burdon podarował jednemu z jego muzyków gitarę oraz taśmy z nagraniami czarnych bluesmanów . "Posłuchałem tego i to był dla mnie przełom" - opowiadał Nalepa.
Z kolei w katowickiej Hali Parkowej koncert oglądał 14- letni wówczas Ireneusz Dudek . "Miejsc stojących nie było , ale i tak nikt nie siedział . Była pełna hala , wszyscy stali i wyli . To był wspaniały koncert , a ja przez kilka dni nie mogłem póżniej nic mówić , bo miałem zdarte gardło- wspomina wokalista . Jego zachwyt budziły też stroje muzyków . - Żółte kozaki , pagony , spodnie w pasy . Też zapragnąłem tak wyglądać " - opowiadał po latach

Zespół The Animals wystąpił w Katowicach 17.11.1965 i 18.111965 roku . Na koncercie , jednym z tych był Józef Skrzek , w rozmowie z redaktorem Piotrem Spottkiem Józef Skrzek mówi o koncercie zespołu The Animals , Radio Muzyczna Cyganeria , data publikacji 3.8.2020 rok ,
Józef Skrzek : ich jeszcze podsłuchiwaliśmy , tu , w Katowicach w Hali Parkowej to wiesz ,to w ogóle , dla nas , szok
Józef Skrzek : chociaż Animals , the House of the Rising Sun , co to jest , i oni w ogóle , Angole , wiesz , odważni , w ogóle , no wiesz , a my takie , troszeczkę , wiesz , nie wiem , jak to nazwać , po prostu , z tremą , no ale , nie ma sprawy , to miało już wtedy znaczenie

W listopadzie 1965 roku w Katowicach występuje zespół The Animals , muzycy zespołu demonstrowali na scenie szarpanie się z mikrofonem , tarzanie się na estradzie , opisano występy The Animals jako zwierzęce zachowania muzyków . W lutym 1974 roku w Krakowie występuje zespół SBB , i jeden urzędnik napisał ; SBB wzbudzają zwierzęce instynkty u publiczności .
Publiczność w Krakowie w czasie występu zespołu SBB podzieliła się na dwie części ; jedna część gwizdała z niezadowolenia , i sobie wyszła z sali , w której był występ , druga część klaskała w dłonie z zadowolenia .
Słowa w lutym 1974 roku jednego urzędnika o muzykach SBB wzbudzających zwierzęce instynkty są faktem , ale nie są rzeczywistym opisem zachowania publiczności . Zwierzęce zachowania są podyktowane instynktem stadnym , a w Krakowie publiczność rozdzieliła się na dwie części . Raczej takie słowa urzędnika o zwierzęcych zachowaniach były wyrazem , czy nawiązaniem do fantastycznych występów The Animals w Polsce w 1965 roku . Słowa urzędnika krakowskiej Estrady medialnie dodały chwały zespołowi SBB . Powiedzenie wyrazów " zwierzęce instynkty " dotyczące występu estradowego w Polsce kojarzy się jednoznacznie z fantastycznym występem zespołu z Wielkiej Brytanii , zespołu The Animals w Polsce w roku 1965 . Czyli coś fantastycznego , i następuje przekierowanie emocji związanych z występami zespołu The Animals w Polsce w roku 1965 , na występ zespołu SBB w lutym 1974 roku w Krakowie
3. Sformułowanie "brytyjska inwazja " dotyczy wielu brytyjskich zespołów muzyki młodzieżowej w latach sześćdziesiątych i dalej . Takie sformułowanie ma swoje podstawy , inwazja wojenna prowadzona z Wielkiej Brytanii na Europę zapoczątkowana w czerwcu 1944 roku to była "brytyjska inwazja" , inwazja powiodła się . Franciszek Walicki pisząc słowa o pierwszej dywizji ruszającej do boju , słowa opublikowane wiosną 1974 roku w piśmie Jazz Forum , sformułował hasło dla zespołu SBB . Słowa Franciszka Walickiego o pierwszej dywizji ruszającej do boju nawiązywały do rzeczywistej Pierwszej Dywizji Ludowego Wojska Polskiego , której droga wojenna była zwycięska ,od Lenino do Berlina. Bój Pierwszej Dywizji Ludowego Wojska Polskiego powiódł się . Czyli Franciszek Walicki hasło angielskie "brytyjska inwazja" , dotyczące mnóstwa różnych zespołów z Wielkiej Brytanii , zastosował dla polskiego , jednego zespołu , zespołu SBB , nazwał zespół SBB pierwszą dywizją ruszającą do boju . Anglicy mają swoje rzeczywiste podstawy do sformułowania "brytyjska inwazja" , i Polacy mają swoje rzeczywiste podstawy do sformułowania "pierwsza dywizja " . Ciężar roboty "brytyjskiej inwazji"" jest sprawą wielu , wielu brytyjskich formacji muzycznych . Ciężar roboty "pierwszej dywizji" jest sprawą jednego polskiego zespołu , zespołu SBB . Stąd myślenie o zespole SBB w polskim rocku jest różne od myślenia o różnych polskich zespołach muzycznych

Jurek

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pt lis 11, 2022 11:48 
Awatar użytkownika

Dzień dobry , w roku 1993 Józef Skrzek na płycie pod tytułem "Twój dom wschodzącego słońca" nagrał piosenkę pod tytułem "Twój dom wschodzącego słońca" do słów poety Juliana Mateja . W rozmowie z redaktorem Piotrem Spottkiem , Radio Muzyczna Cyganeria , data 3.8.2020 ,
Józef Skrzek : No wiesz , dom wschodzącego słońca , the House of the Rising Sun Animals rozpoczęty , ich jeszcze podsłuchiwaliśmy , tu , w Katowicach w Hali Parkowej to wiesz , to , w ogóle , dla nas , szok
Józef Skrzek : ten mój "Dom wschodzącego słońca" jest inny , bo jest twój i tutaj jest w ogóle po polsku

Wielokrotnie Józef Skrzek w swojej twórczości artystycznej korzysta z muzyki , sformułowań , które są znane , które są własnością różnych sławnych ludzi . Józef Skrzek muzykę , wyrażenia przekonstruowuje , ale słyszalne jest nawiązanie do znakomitego oryginału .
Piosenka "Twój dom wschodzącego słońca " , tytuł wiersza poety Juliana Mateja , z piosenki zespołu The Animals The House of the Rising Sun
Tytuł płyty zespołu SBB "Nastroje" , z nazwy zespołu Nas Troje
Motyw muzyczny grany przez zespół SBB w kompozycji "Odlot" , nagrany na płycie SBB w roku 1974 , czas 14:48 do 15:23 , z kompozycji granej przez zespół Led Zeppelin "Whole Lotta Love" , czas 2:23 do 2:37
Motyw muzyczny grany przez zespół SBB w kompozycji "Wizje" , nagrany na płycie SBB w roku 1974 , czas 36:28 do 37:38 , z kompozycji Andrzeja Zielińskiego granej przez zespół Skaldowie "Stworzenie świata część druga " ,na płycie Skaldowie "Stworzenie świata część druga" czas 14:48 do 16:02 , płyta wydana w roku 1976 , ale w Opolu w czerwcu 1972 roku , to jest 23. czerwca 1972 roku na koncercie pod tytułem "Musicorama" wystąpili Skaldowie , grali suitę "Światło prawdy" , i suita "Swiatło prawdy" jest możliwie suitą "Stworzenie świata część druga" . Na tym koncercie , to jest 23. czerwca 1972 roku wystąpili muzycy SBB , wtedy pod opieką Czesława Niemena , i słyszeli , co grali Skaldowie
Motyw muzyczny grany przez Józefa Skrzeka w kompozycji "Wolność z nami" , na płycie SBB "Nowy horyzont" , czas kompozycji 18:07 do 19:52 , z kompozycji Fryderyka Chopina Preludium e-moll opus 28 numer 4 , na płycie SBB Nowy horyzont muzyka jest opisana jako kompozycja Józefa Skrzeka , Antymosa Apostolisa , Jerzego Piotrowskiego , więc , o tej sytuacji myślę już od 1975 roku , trzech ludzi ; Józef Skrzek , Antymos Apostolis , Jerzy Piotrowski są upoważnieni , od strony prawnej jest to uregulowane , do praw autorskich do kompozycji "Wolność z nami" , redaktorki i redaktorzy rozmawiają z nimi w jaki sposób tworzą wspólne kompozycje , i w jaki sposób stworzyli takie dżwięki . Dżwięki kompozycji Fryderyka Chopina , kompozycji Preludium e-moll opus 28 numer 4 . Panowie z SBB tłumaczą redaktorkom i redaktorom w jaki sposób tworzą takie dżwięki , a efekt pracy muzyków SBB jest słyszalny , przecież to kompozycja Fryderyka Chopina . Nieuregulowanie tej sytuacji , w postaci zapisu na płycie SBB Nowy horyzont , zapisu , kto jest kompozytorem melodii w kompozycji "Wolność z nami" , czas 18:07 do 19:52 , powoduje rozumienie postępowania muzyków SBB , korzystanie ze sławy Fryderyka Chopina i przypisanie sobie zasług Fryderyka Chopina .
W roku 1974 perkusista zespołu SBB , słowa są w książce o zespole SBB , perkusista Jerzy Piotrowski mówi o należnych prawach autorskich , o należnościach dla Józefa Skrzeka za pracę zrealizowaną w czasie nagrywania płyty Czesława Niemena "Ode to Venus",
Jerzy Piotrowski : aranżowana przez Józefa ,co nigdzie nie zostało wymienione i - zapłacone

Muzyka autorstwa Fryderyka Chopina , czy została na płycie SBB Nowy horyzont opisana .
Józef Skrzek , słowa w książce o zespole SBB , słowa o Czesławie Niemenie , słynnym kompozytorze ,
Józef Skrzek : My się nie wieżliśmy na jego plecach

Na muzyce Fryderyka Chopina , jako kompozytorzy są opisani Józef Skrzek , Antymos Apostolis , Jerzy Piotrowski
Muzyka grana na płycie zespołu SBB "Memento z banalnym tryptykiem" , czas płyty 0:00 do 0:20 i 40:26 do 40:48 , jest to kompozycja Johanna Straussa Drugiego "Pochwała kobiet" , nagrana przez orkiestrę symfoniczną , na płycie SBB jest opisany kompozytor Józef Skrzek
Kompozycja Józefa Skrzeka na płycie Haliny Frąckowiak "Ogród Luizy" , Józef Skrzek , słowa w książce o zespole SBB ,
Józef Skrzek : chcieliśmy wziąć fragment Mozarta , wycięliśmy taktowną ilość taktów z wykonania danej orkiestry , jako wstęp do naszej kompozycji . Ale to nie ja gram

Na płycie Haliny Frąckowiak "Ogród Luizy" jest opisany kompozytor Józef Skrzek , a muzyka jest autorstwa Wolfganga Amadeusa Mozarta , kompozytora austriackiego
Na płycie SBB Welcome , kompozycja "Why no peace" , jest śpiewanka "Panie Janie" , śpiewanka zaliczona do europejskiego dziedzictwa kulturowego , na płycie jest opisany kompozytor Józef Skrzek
W kompozycji "Z Tomaszem" , gra zespół SBB i trębacz Tomasz Stańko , kompozycja nagrana w roku 1975 jest fragment muzyczny , czas 17:38 do 18:48 , motyw muzyczny podobny do kompozycji granej przez zespół Black Sabbath pod tytułem "Black Sabbath" , czas 0:27 do 1:02
Na płycie zespołu SBB Nowy horyzont , kompozycja "Na pierwszy ogień" , z kompozycji granej przez zespół Klan , kompozycja "Szkoła" , kompozycja ta była emitowana w Polskiej Kronice Filmowej , numer 51 A , rok 1973
Na płycie zespołu SBB Nowy horyzont , kompozycja "na pierwszy ogień" , z kompozycji emitowanej w Polskiej Kronice Filmowej numer 13 B rok 1974 , reportaż pod tytułem "Próba"
Na płycie SBB Supraphon , kompozycja "Odchod" , czas 16:37 i dalej , z kompozycji Emiła Dymitrowa , kompozycja "Arlekin" , piosenka w wykonaniu Jerzego Połomskiego i zespołu instrumentalnego pod dyrekcją Leszka Bogdanowicza , rok 1967 , czas 3:45 i dalej

Józef Skrzek cieszy się zaufaniem różnych ludzi , słowa w książce o zespole SBB ,
Józef Skrzek : Firmy takie jak "Wifon" , czy "Polskie Nagrania" całkowicie mi ufały i nie było żadnych "ale" , do tego , że mogę tworzyć jak chcę
2. Marcin Daniec , satyryk , ja słyszałem i widziałem w Polskiej Telewizji , jedno wystąpienie , i Marcin Daniec w sposób satyryczny mówi , mniej więcej , o Górnoślązakach , o latach siedemdziesiątych w Polsce ,
Marcin Daniec : tylko my ciężko pracowaliśmy na wszystkich

Redaktor Dariusz Michalski , w programie radiowym , emisja w Polskim Radio program trzeci w grudniu 1980 roku ,
Dariusz Michalski : Skrzek , Piotrowski i Antymos zjednoczyli się na początku
Dariusz Michalski : to jeden z nielicznych polskich zespołów , które , którym wtedy , w siedemdziesiątym pierwszym chciało się i szukać i burzyć i budować

Redaktor Dariusz Michalski mówi słowo " zjednoczyli się " , nawiązanie do słów "Polska Zjednoczona Partia Robotnicza" . Redaktor Dariusz Michalski wskazuje zespół SBB , jaki na zespół ciężko pracujących ludzi , natomiast Dariusz Michalski opisuje zespół Skaldowie ,
Dariusz Michalski : Skaldowie , którym raz chciało się grać , a raz nie
3. Józef Skrzek mówi o kompozycjach muzycznych w rozmowie z redaktorem Marcinem Mindykowskim , pismo Dziennik Bałtycki , 7 czerwiec 2009 rok ,
Józef Skrzek : Ja nie będę robił takich pierdół

Antymos Apostolis w rozmowie z redaktorem , słowa w książce o zespole SBB ,słowa o kompozycjach muzycznych nagrywanych przez zespół SBB
Antymos Apostolis : Nagrywało się takie pierdoły

Wcześniej , z Czesławem Niemenem i Helmutem Nadolskim i Andrzejem Przybielskim muzycy SBB nagrali kompozycję "Ptaszek" ,
Czesław Niemen : Chodziło o rozładowanie atmosfery
4. Józef Skrzek w listopadzie w roku 1965 uczestniczy jako widz i słuchacz w koncercie zespołu The Animals , koncert w Katowicach . Zespół The Animals zaliczany jest do zespołów muzycznych "brytyjskiej inwazji" , i Józef Skrzek widzi i słyszy co z Polakami robi "brytyjska inwazja" . W 1970 roku chce współpracować z kolegami muzykami , ale wyjechali z kraju , i wcale nie jako "polska inwazja" , nie jako polski zespół oznaczony polską nazwą . Determinacja Józefa Skrzeka , założenie własnego zespołu i realizacja "polskiej inwazji" , jako odpowiedż na "brytyjską inwazję" , wydaje się jednym z motywów działania Józefa Skrzeka . W roku 1980 Józef Skrzek chce dalej współpracować z kolegami muzykami zespołu SBB , ale znowu coś nie pasuje . Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Grzegorzem Adamczewskim , Radio Toruń , 1995 rok ,
Józef Skrzek : zespół w tym momencie troszeczkę się rozchodził pomysłami , no zresztą efektem tego było rozejście na koniec

Ja słyszałem słowa Józefa Skrzeka o roku około 1980 w zespole SBB , mniej więcej : "zaczęły się dżezy srezy " .
Józef Skrzek o swoim samopoczuciu po koncercie The Animals w listopadzie 1965 roku w Katowicach , w rozmowie z redaktorem Piotrem Spottkiem , Radio Muzyczna Cyganeria , data 3.8.2020,
Józef Skrzek : Angole , wiesz , odważni , w ogóle , no wiesz , a my takie , troszeczkę , wiesz , nie wiem , jak to nazwać , z tremą

Józef Skrzek mówi ; Anglicy w Polsce w Katowicach odważni , a Ślązacy w Katowicach z tremą . Ireneusz Dudek o tym samym koncercie The Animals w Katowicach w listopadzie 1965 roku , słowa w piśmie Retro wspomnienia numer 6. ( 34. ) rok 2022 ,
Ireneusz Dudek : Była pełna hala , wszyscy stali i wyli . To był wspaniały koncert , a ja przez kilka dni nie mogłem póżniej nic mówić , bo miałem tak zdarte gardło

Praktycznie wiele kompozycji Józefa Skrzeka jest przearanżowaną melodią kompozycji The House of the Rising Sun , kompozycji tradycyjnej opracowanej przez Alana Price . Wydaje się , osiemnastolatek Józef Skrzek w Katowicach w listopadzie 1965 roku na koncercie zespołu brytyjskiego The Animals na estradzie zobaczył i usłyszał ludzi , którzy kształcili muzycznie tych , którzy ich słuchali . Można się domyślać , koncert zespołu The Animals w Katowicach w 1965 roku , na którym był Józef Skrzek , ten koncert był przyczynkiem do sformułowania wyrazów napisanych przez Franciszka Walickiego , wyrazów "pierwsza dywizja rusza do boju" , wyrazów napisanych w piśmie Jazz Forum wiosną 1974 roku , wyrazów dotyczących zespołu SBB . Anglicy są zmotywowani przez swoich rodaków walczących w latach 1944 i dalej , i Polacy są zmotywowani przez swoich rodaków walczących w latach 1943 i dalej . Anglicy w sile wielkiej ilości różnych zespołów muzycznych , a Polacy w sile jednego zespołu , zespołu SBB . Misja SBB powiodła się , rzeczywiście ruszyli na podbój Europy i zdobyli trofea , pokonując , razem z Teatrem Wizji i Ruchu i Telewizją Polską w konkurencji programów telewizyjnych telewizję brytyjską BBC . Logiczna myśl , zainicjowanie , realizacja i zwycięski finał , jest myślą polską . Pracowało nad tym wiele ludzi , myśl była priorytetowa w polskiej estradzie . Zdobycze tej inicjatywy to , jak w 1945 roku w defiladzie z okazji zwycięstwa , organizowanej w Wielkiej Brytanii , nie zaproszono Polaków , czy zaproszono , ale nie byli , w 1978 Polacy , polska telewizja pokonała brytyjską telewizję . Chodziło o polską rację stanu , sprawa zrealizowana z powodzeniem , i realizację tej myśli podjął się Józef Skrzek we współpracy , medialnie było to nagłośnione . Pani redaktor Barbara Pietkiewicz mówiła , był pokaz programu telewizyjnego "Follow my dream" w roku 1978 czy 1879 dla ludzi w Polsce ważnych , i pani redaktor Barbara Pietkiewicz mówiła , bo z nimi rozmawiała , właśnie ci jacyś ważni ludzie w Polsce w ogóle nie wiedzieli , co to jest polska racja stanu , mówiła , ci ludzie , jacyś ważni , niedowierzali , to co mówiła pani redaktor Barbara Pietkiewicz , i nie dowierzali w przywiezione trofea z Knokee , nie dowierzali w oglądany program telewizyjny "Follow my dream"
5. Muzycy SBB za swojego przewodnika muzycznego przyjęli Johna McLaughlina , ja widziałem i słyszałem w marcu 1977 roku w Warszawie koncert Johna McLaughlina z kolegami z zespołu Shakti, pierwszy koncert tego dnia . Jak zaprezentował się John McLaughlin , żadnych wstępów , żadnych wprowadzeń w nastrój , żadnych brzdąknięć na rozgrzewkę , od samego początku pierwsze dobre dwadzieścia minut to wirtuozeria instrumentalistów , wszystkich instrumentalistów , żadnych sytuacji , jeden się popisuje , a reszta delikatnie przygrywa , po prostu wirtuozeria wszystkich czterech muzyków do pełnego wygrania się , do odczucia , pokazali pełnię swoich możliwości gry na instrumentach . Muzycy SBB , mówią o Johnie McLaughlinie jako o przewodniku muzycznym , którego podziwiają . Podziwiają , koncerty SBB , długie wprowadzania w nastrój , jakieś brzdąknięcia możliwie mające wyciszyć słuchaczy , czy rozbudzić słuchaczy , czy wprowadzać , czy wyprowadzać , a prawdziwej wirtuozerii troszkę , troszeczkę . W porównaniu z koncertem Johna McLauglina w marcu 1977 roku w Warszawie, na tym koncercie wszyscy muzycy i dwie panie przez cały czas koncertu przebywali na estradzie. Ja byłem na koncercie Johna McLaughlina i byłem na koncertach zespołu SBB , i widzę , John McLaughlin i towarzyszący muzycy i panie towarzyszące w czasie koncertu cały czas są obecni i widoczni na estradzie , na koncertach SBB muzycy bez słowa wychodzą, bez słowa wchodzą , i to niekiedy wychodzi dwóch muzyków , a zostaje tylko jeden muzyk , i co , muzycy SBB traktują takie swoje zachowanie w czasie koncertu jako zwyczajne .
Byłem na koncercie SBB w czerwcu 2005 roku w Litomyślu w Czeskiej Republice , koncert ważny , na widowni Reinhold Mack , Julian Mack , w czasie koncertu perkusista Paul Wertico zapragnął się popisać , co się nauczył , i co umie i te umiejętności prezentuje , fantastyczny popis samotny gry na perkusji , owacja . W czasie gry wypuścił z dłoni jedną pałeczkę , ale w chwilę trzyma w dłoni drugą pałeczkę , widzę kilka pałeczek jest w zasięgu grającego muzyka, pałeczki są pionowo w pojemniku przy grającym muzyku .Paul Wertico po swoim popisie znacząco patrzy na Józefa Skrzeka i na Antymosa Apostolisa , znacząco , czyli , panowie , koledzy , proszę o wasze popisy . Zdecydował się Antymos Apostolis , gra na gitarze , i co gra , gra nuta w nutę kompozycję "Wizje" , nagraną w roku 1974 na płycie SBB , bez części smyczkiem na gitarze , a więc tyle się nauczył przez tyle lat muzykowania i zagrał co umie , samotny popis gitarzysty , pierwsza część kompozycji "Wizje" . Józef Skrzek nie zdecydował się na samotny popis gry na klawiszach czy gitarze basowej czy harmonijce ustnej . Paul Wertico , mokra podkoszulka po tym popisie , widać , czuje się dobrze , robi co lubi , widać w oczach Paula Wertico .
W książce o zespole SBB jest opis Ireneusza Rzempowskiego gry na perkusji Mirosława Muzykanta , koncert SBB w Niemczech 11 grudnia 1999 roku , w tym opisie ,
Ireneusz Rzempowski : Mirek zaczyna uspokajać oddech , coraz częściej zamyka oczy , oddycha coraz krócej . Nachyla głowę i spogląda spod talerzy na Skrzeka : "Józek, kończmy powoli , śrubki przy bębnach i talerzach zaczynają odpadać - długo tak nie pociągnę "
Ireneusz Rzempowski : znowu spogląda spod talerzy na Józka : "Jeśli zaraz nie skończymy , będę potrzebował kogoś do karmienia , bo moimi rękami nie dam rady ". Józek męczy klawisze

Ja byłem na koncercie SBB w Litomyślu w czerwcu 2005 roku , na tym koncercie Paul Wertico , perkusista , zasygnalizował swój solowy popis , grał tyle aż się wygrał , po czym znacząco spojrzał na współpracowników , czyli na Józefa Skrzeka i Antymosa Apostolisa , znaczenie tego spojrzenia : ja pokazałem , wy proszę , który pierwszy . Paul Wertico jasno wiedział kiedy zacząć , kiedy skończyć , jak grać .
Ja byłem w Praze w Czeskiej Republice na koncercie zespołu SBB jesienią 2008 roku w Pałacu Akropolis . Józef Skrzek wykonał tam takie świetne solo , samotny popis swojej gry na syntezatorze , ale dosłownie nuta w nutę , w jednej części tego popisu , Józef Skrzek zagrał jak dżwięk alarmu , który jak uruchomiony , słychać kilka różnych rodzajów dżwięków następujących po sobie , barwy muzyczne grane przez Józefa Skrzeka bardzo zbliżone do barw alarmu , który uruchomiony , słychać kilka różnych rodzajów dżwięków następujących po sobie

Jurek

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pn lis 14, 2022 17:42 
Awatar użytkownika

Dzień dobry , zespół SBB w roku 1974 nagrał kompozycję "Ku pamięci" , około dwadzieścia minut muzyki , ze wspaniałym popisem gitarzysty Antymosa Apostolisa . Jak do tej pory kompozycja "Ku pamięci" z takim wspaniałym popisem gitarowym Antymosa Apostolia jest tylko dziełem studyjnym . W jaki sposób została nagrana kompozycja w wykonaniu zespołu SBB "Ku pamięci" , czy gitarzysta Antymos Apostolis grał jednokrotnie , czy nagrywał wielokrotnie , bo w rozmowach z redaktorkami , czy redaktorami , czy Antymos Apostolis mówi w jaki sposób nagrywał kompozycję "Ku pamięci" . Kompozycja "Ku pamięci " była w Polskim Radio program trzeci emitowana kilkukrotnie w całości , w roku 1974 , 1975 , i było to w prasie opisane , o której godzinie , do której godziny , a więc w dzień powszedni , o godzinie 15:10 do 15:30 i był emitowany utwór od początku do końca , od początku do końca bez słów spikerki , spikera w czasie muzyki , po prostu , spikerka , spiker mówi w Polskim Radio program trzeci , nazwę kompozycji , kompozytora , wykonawcę i w całości kompozycja "Ku pamięci" , opis był kilka dni wcześniej podany do publicznej wiadomości , między innymi w tygodniku o nazwie "RTV" , czyli Radio i Telewizja . W roku 1974 , 1975 cała polska młodzież zainteresowana SBB i Jimim Hendrixem , tą kompozycję z radia słyszała . Ja napiszę , w większej ilości domów w Polsce kompozycja "Ku pamięci" w wykonaniu SBB była słyszana w roku 1975 i dalej , niż obecnie jest słuchany zespół SBB . W roku 1975 był podziwiany kunszt Antymosa Apostolisa , i na koncertach SBB był oczekiwany kunszt Antymosa Apostolisa , taki jak zagrał w kompozycji "Ku pamięci" , ale gitarzysta Antymos Apostolis na koncertach SBB nie popisywał się takim kunsztem , jaki nagrał w studio nagraniowym .
Z wersji dostępnych aktualnie ,na płytach zespołu SBB , kompozycja "Ku pamięci" , w sposób , trochę , była wykonywana na koncertach SBB , i popis gitarowy Antymosa Apostolisa , to słychać , w wersji studyjnej jest przebogaty , fantazyjny , wirtuozerski . W wersjach koncertowych kompozycji "Ku pamięci" , na koncertach SBB , popis gitarowy Antymosa Apostolisa ubogi , krótki , niewiele . Antymos Apostolis do redaktorek i redaktorów rozmawiających z nim mówi , i powtarza , stanowczo lubi granie muzyki na estradzie w czasie koncertu , i nie lubi grania muzyki w studio nagraniowym .Antymos Apostolis mówi , mówi , a rzeczywistość jest już inna , kompozycja "Ku pamięci" jest znakomicie rozegrana na gitarze przez Antymosa Apostolia w studio , a znikomo na estradzie w czasie koncertu . Kompozycja w wykonaniu zespołu SBB "Ku pamięci" była bardzo słuchana , ja słuchałem w roku 1975 i dalej i rozmawiałem w roku 1975 , właśnie ta kompozycja była najbardziej oczekiwaną muzyką na drugi studyjny longplay zespołu SBB , ale jednak nie. Praktycznie najświetniejszy popis gitarowy Antymosa Apostolisa , ale jednak nie. W czerwcu 2005 roku SBB w Siemianowicach Śląskich wykonało brawurowo tą kompozycję ,w wersji z Paulem Wertico na perkusji , czytałem , rewelacja , i czy ta wersja kompozycji "Ku pamięci" będzie na płycie zespołu SBB , płycie cd , płycie dvd .
W ogóle czy jest nagrana i możliwa do opublikowania wersja kompozycji "Ku pamięci" w wykonaniu zespołu SBB , wersja z popisami instrumentalistów . O zespole SBB wielokrotnie pisze się słowa , i muzycy SBB powtarzają , powtarzają , mówią , kompozycje studyjne na koncertach grają w sposób dowolniejszy , rozbudowany ,z wielką wyobrażnią improwizacyjną . A kompozycja "Ku pamięci " , w studiu wspaniale rozbudowana muzyka , na koncertach skromnie , niewiele .
Kompozycja w wykonaniu zespołu SBB , kompozycja "Ku pamięci " jest pamięci Jimiego Hendrixa , wirtuoza gry na instrumencie muzycznym .
Można wnioskować , ja byłem na około trzydziestu koncertach zespołu SBB , muzycy SBB lepiej , bezpiecznej , czują się w studio , na próbach , niż na estradzie . Mówi o tym fakcie w kwietniu 1979 roku Józef Skrzek w Bytomiu w trakcie spotkania z fankami i fanami SBB . Józef Skrzek mówi , o tym , koncerty SBB , które do kwietnia roku 1979 roku grał , były pod pręgierzem , czyli pod przymusem , a w studio nagraniowym , od rana do wieczora muzycy mogą nagrywać co chcą , nawet , jak mówi Antymos Apostolis : " nagrywało się takie pierdoły" , w taki sposób muzykę graną przez zespół SBB nazwał Antymos Apostolis .
Kompozycja "Ku pamięci" w studiu rozegrana znakomicie , kompozycja "Ku pamięci" na koncertach rozegrana skrótowo
2. Józef Skrzek w rozmowie z autorami książki o zespole SBB , słowa Józefa Skrzeka w książce o zespole SBB ,
Józef Skrzek : sprzątaczki nas wyrzucały , inni zresztą też - często ktoś przychodził do klubu i mina mu rzedła , bo "tych trzech znowu się tłukło"

Józef Skrzek mówi o czasie próby muzycznej zespołu SBB , czy o czasie występu zespołu SBB w klubie
3. Można napisać , odpowiedzią na "brytyjską inwazję" muzycznych formacji młodzieżowych jest polski zespół SBB

Jurek

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pn lis 14, 2022 20:20 
Awatar użytkownika

Dzień dobry , w piśmie Zgierz moja przestrzeń listopad 2022 jest opis występu Józefa Skrzeka w Zgierzu , występ 11.10.2022 , redaktor mz ,
Redaktor : Całość wyreżyserował i koordynował Jarosław Pijarowski - awangardowy , interdyscyplinarny twórca i założyciel Teatru Tworzenia , który "State of Mind" traktuje jako prezent dla zgierzan.
Zapowiedzi tego wyjątkowego wydarzenia nie dawały jednoznacznej odpowiedzi na pytanie , czego świadkami będą jego odbiorcy . Wojciech Lachowski , gitarzysta który współtworzył widowisko , mówił , że będzie to jedyna w swoim rodzaju akcja , która nigdy się nie powtórzy, bo tak pracuje Pijarowski . On sam witał gości wydarzenia grając "Wspomnienia z Alhambry" ( najsłynniejszy hiszpański utwór Francisco Tarregi ) . Kolejnym punktem programu był koncert międzynarodowej grupy muzyków . Jednym z nich był Józef Skrzek , który oprócz gry na instrumentach klawiszowych , zaprezentował publiczności wzruszający utwór z tekstem niedawno zmarłej żony Aliny pod tytułem "Zmartwychwstanie" . W kilku prezentowanych utworach grupy wokalnie porwała publiczność Karo Glazer , której głos brzmiący jak kolejny instrument , o niezwykłej barwie i szerokiej skali , dopełniał dzieła , a czasami wywoływał dreszcze . Uwagę słuchaczy zwróciła również 17 - letnia pianistka Hania Derej , która na co dzień komponuje i dyryguje , a pierwszą płytę z autorskimi utworami nagrała w wieku 11 lat . Innym muzykiem , który mógł wywrzeć wrażenie , był Arad Emamgholi , Irańczyk , który dał popis gry na darfie . Skład uzupełnili : Dariush Rasouli - ney , etniczne instrumenty progresywne , Karol Korniluk - gitra elektryczna , Waldemar Knade - altówka , Krzysztof Kapitan - instrumenty perkusyjne . Po ponad godzinnym występie przepełnionym światową muzyką etniczną uczestnicy wydarzenia zaproszeni zostali do Zgierskiej Galerii Sztuki , gdzie otwarto wystawę Petera Missinga ( USA ) i Alexandra Rodina ( Białoruś ) . Otwarciu ekspozycji towarzyszyły kompozycje dwóch wymienionych wcześniej wirtuozów : Waldemara Knade ( altówka ) oraz Wojciecha Lachowskiego ( gitara )

1. Płyta cd , Józef Skrzek i Henryk Botor , płyta pod tytułem "Uniwerse" , 1 płyta cd , wydawnictwo Polskie Radio Opole , rok 2022

Wydawnictwa oczekiwane z Józefem Skrzekiem

1. Wydawnictwo z zapisem koncertu w Zgierzu , 11.10.2022 , wielu wykonawców , wśród tych wykonawców Józef Skrzek , oczekiwana płyta cd , płyta dvd

Jurek

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: wt lis 15, 2022 20:34 
Awatar użytkownika

Dzień dobry , gitarzysta zespołu SBB , współpracownik Józefa Skrzeka , Antymos Apostolis w rozmowie z redaktorem Jerzym Sosnowskim , Polskie Radio program trzeci , data kwiecień 2015 rok ,
Antymos Apostolis : ja głównie miałem problem ze studiem zawsze , bardziej byłem lajfowym muzykiem
Współpracownik Józefa Skrzeka , Jerzy Piotrowski w rozmowie z redaktorem Piotrem Metzem , rozmowa w Polskim Radio program trzeci , data 20.4.2014 ,
Jerzy Piotrowski : ja jestem absolutnie zwolennikiem koncertowych wersji , koncertowych nagrań
Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Tomaszem Kunertem , strona i n t e r i a , data 30.9.2005, Józef Skrzek mówi o muzyce SBB ,
Józef Skrzek : Długie kompozycje i rozbudowane suity zostawiliśmy na koncerty - wtedy jest czas na improwizację , szukanie nowych dżwięków

Muzycy SBB mówią o swoim graniu muzyki w studiu nagraniowym i na koncercie . Ja byłem na koncercie SBB w Czeskiej Republice w wiosce Sonov , 28. lipca 2012 rok ,i na tym koncercie przez czas około pół godziny gitarzysta Antymos Apostolis grał jeden akord non stop w sposób nudny , po prostu ,gitarzysta SBB , Antymos Apostolis stał na estradzie i brzdąkał jedno i to samo pół godziny czasu . W czasie nagrywania w studio zostałby zdopingowany do jakiejś inicjatywy , a na koncercie SBB, żadnych upomnień skierowanych do grającego muzyka , ze strony muzyków ,Józefa Skrzeka , Ireneusza Głyka , czy organizatorów koncertu , gra , niech gra , po prostu na koncertach nikt nie pilnuje zespołu SBB , grają co chcą , a jak chcą , to sobie grają , pełna swoboda , ja słyszałem , żadnych obostrzeń , nikt nic nie wymaga , a więc spokojnie , nic się nie dzieje , muzyk zespołu SBB gra nie angażując się , po około kwadransie wyjątek od tego grania , dwa akordy kompozycji Apostolisa "Baloon guma" , a potem dalej , żadnych poszukiwań nowych dżwięków , następny kwadrans czasu jedno i to samo , Józef Skrzek w tym czasie odwrócony od estrady , gra swoje na klawiszach ,plastikowe dżwięki , Ireneusz Głyk , perkusista , gra razem z Antymosem Apostolisem , patrzą na siebie , koncert zaliczony . Zauważył takie granie gospodarz Hospody u Pitasa w wiosce Sonov, pan Stanislav Pitas , bo w chwilę po występie zespołu SBB wszedł na estradę , i powiedział do mikrofonu ; No , na dzisiaj już dość tego grania

Granie muzyki na koncercie może być zwykłe , a czasami wyróżniające . Koncert zespołu SBB w Sonov w dniu 28. lipiec 2012 rok w Czeskiej Republice był okazały , okazały ze względu na okoliczności przyrody . Dzień 28. lipiec 2012 rok upalny , gorąco bez podmuchów wiatru , w takich okolicznościach zaczął grać zespół SBB , jako pierwszy wykonawca tego wieczora i nocy . Ale , koncert SBB trwa , muzycy i sprzęt pod plandeką odporną na wiatr i deszcz , a za estradą gromadzą się chmury , słychać dalekie wyładowania atmosferyczne , i w trakcie około półtora godziny koncertu zespołu SBB chmura nadchodząca od strony estrady i muzyków na publiczność zwiększała swoją widoczną objętość , zmieniała się barwa chmury na ciemniejszą , i wyładowania atmosferyczne były bliższe , głośne , wyrażnie widoczne na tle chmury , i deszcz coraz bardziej odczuwalny , z chwilą , gdy zespół SBB zakończył swój występ , zaczął się taki opad deszczu , trudno było ustać w pozycji stojącej , wtedy na estradę wszedł pan Stanislav Pitas , gospodarz Hospody i terenu , potężna ulewa trwała około półtora godziny , po tej ulewie na estradę weszli , zespół Aku Aku , świetna kapela jazz folk rockova , super zagrany koncert , emocjonalny , podobał mi się ten występ . Czas zakończenia koncertu SBB , muzycy ukłonili się publiczności , deszcz jest taki sobie , ale w chwili , gdy muzycy zaczynają schodzić z estrady zaczyna się potężna ulewa o sile wielokrotnie większej , niż do tej pory . Jak się złożyło , SBB kończy występ i kilka sekund i zaczyna się ulewa o wielkiej objętości wody . Wstępnie kolejność w tym dniu na estradzie była zapowiedziana w taki sposób , najpierw zespół Aku Aku , potem zespół SBB . Ale muzycy SBB poprosili gospodarza obiektu o zmianę kolejności , pan Stanislav Pitas zgodził się , i najpierw wystąpił zespół SBB , grali do około godziny , około po 22:15 możliwie , zabrali się do Polski samochodami , zespół Aku Aku zaczęli grać , możliwie , około 00:15 w nocy , po wielkiej ulewie głos niósł daleko , powietrze wilgotne . Praktycznie deszcz był do rana
2. Czesław Niemen w rozmowie z redaktorem Wiesławem Królikowskim w piśmie Tylko Rock w 1997 roku o współpracy z muzykami Silesian Blues Bandu , słowa o latach 1971 i dalej ,
Czesław Niemen : Apostolis , Piotrowski a nawet Skrzek weszli w ten układ trochę na zasadzie przymusu

Józef Skrzek na spotkaniu z fankami i fanami zespołu SBB , spotkanie 19. kwietnia 1979 roku w klubie Pyrlik w Bytomiu , słowa o działalności muzycznej zespołu SBB , słowa o latach 1971 i dalej ,
Józef Skrzek : właściwie stale jesteśmy pod jakimś takim pręgierzem , że musimy grać

Czesław Niemen opisał na jakiej zasadzie muzycy Józef Skrzek , Antymos Apostolis , Jerzy Piotrowski zaczęli swoją pracę estradową , "trochę na zasadzie przymusu" . Józef Skrzek mówi na spotkaniu w roku 1979 słowa o pracy estradowej zespołu SBB , czyli o pracy estradowej Antymosa Apostolisa , Jerzego Piotrowskiego i swojej , mówi słowa "jesteśmy pod jakimś takim pręgierzem , że musimy grać " . Słowa ; przymus , pręgierz , musimy ; te słowa mówi Czesław Niemen , i potwierdza Józef Skrzek
3. Pani redaktor Barbara Pietkiewicz w programie telewizyjnym "Na estradach świata" , program emitowany 23 kwietnia 1979 roku w Telewizji Polskiej omawia program telewizyjny "Follow my dream" z muzyką Józefa Skrzeka . Ten program zdobył nagrodę w Knokee w Belgii w czerwcu 1978 roku ,
Pani redaktor Barbara Pietkiewicz : Myśmy nawet pokazywali to w trochę innych okolicznościach , na przykład w Sopocie , już poza konkursem , w ramach naszego Festiwalu Interwizji , wszyscy byli zdumieni , że ten program powstawał w czasie czterdziestu minut na tej scenie , że nie był montowany

Pokaz programu telewizyjnego "Follow my dream" był w Sopocie w sierpniu 1978 roku , czyli około dwa miesiące po uzyskaniu nagrody w Knokee w Belgii i ten pokaz był dla ludzi ważnych w Polskiej Telewizji . Ludzie ważni w Polskiej Telewizji , uznaje się , znają się na telewizji , a więc na technice , technologii stosowanej w telewizji . Pani redaktor Barbara Pietkiewicz mówi słowa o ważnych ludziach w Polskiej Telewizji , słowa : " wszyscy byli zdumieni" , zdumieni , zdumieni , jak fachowcy mogą być zdumieni realizacją w branży telewizyjnej . A z kim był ten pokaz , dla kogo był ten pokaz , czy dla ludzi fachowców branży telewizyjnej . Zdumieni . Pani redaktor Barbara Pietkiewicz relacjonuje , jak wyglądały reakcje ludzi ważnych w Polskiej Telewizji na widok realizacji polskiego reżysera Jerzego Gruzy , polskiego kompozytora Józefa Skrzeka , polskiego dyrektora Teatru Jerzego Leszczyńskiego , aktorek i aktorów polskiego Teatru Wizji i Ruchu z Lublina , muzyków polskiego zespołu SBB , malarstwa polskiego malarza Jacka Malczewskiego .
Jak ja usłyszałem te słowa pani redaktor Barbary Pietkiewicz , słowa : " wszyscy byli zdumieni " , a usłyszałem te słowa w kwietniu 1979 roku , myślę , kto był zdumiony i kim , czym był zdumiony . Pokaz był zorganizowany dla ludzi ważnych branży telewizyjnej w Polsce , czyli pracowników Telewizji Polskiej . Polska reprezentacja zwyciężyła na międzynarodowym konkursie , program telewizyjny polski zwyciężył wszystkie telewizje europejskie , w roku 1978 . Jeżeli byli zdumieni zwycięstwem polskiej realizacji artystycznej na ziemi belgijskiej , to co oni wiedzą o polskiej racji stanu .
Na ten sam problem zwrócił uwagę jeden znawca realiów w Polsce , generał Andrzej Kowalski , w rozmowie organizowanej przez Instytut Pamięci Narodowej ,rozmowa w czerwcu 2022 roku.Rozmowa o współczesnym życiu Polski .
Generał Andrzej Kowalski : Wychwyciłem dość wyraziście , że my mamy problem zagubienia jakiegoś głównego wektora
Generał Andrzej Kowalski : Aby mieć jasno zdefiniowane
Generał Andrzej Kowalski : takim głębokim niezrozumieniem w ogóle co to znaczy Rzeczpospolita , co to znaczy niepodległe państwo , co to jest suwerenność
Generał Andrzej Kowalski : na bardzo wysokich stanowiskach są ludzie , którzy nie powinni reprezentować Rzeczpospolitej
Generał Andrzej Kowalski : Ale nie mogą być to ludzie , którzy piastują wysokie stanowiska i wpływają na to , jak Polskę widać , co się o Polsce pisze , co się o Polsce myśli , jaką strategię wobec Polski się realizuje

Była rocznica powstania Polskiej Telewizji , w roku 2012 , sześćdziesięciolecie Telewizji Polskiej , nie było wspomnienia ze zwycięstwa Polskiej Telewizji w Knokee w Belgii w czerwcu 1978 roku , niedawno , kilka dni wstecz Telewizja Polska świętuje siedemdziesięciolecie istnienia , czy w tej firmie wspomniano zwycięstwo Telewizji Polskiej w czasie festiwalu programów telewizyjnych w Knokee , w Belgii w czerwcu 1978 roku

Jurek

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pn lis 28, 2022 21:30 
Awatar użytkownika

Dzień dobry , Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Tomaszem Kunertem , strona I n t e r i a , data 30. września 2005 rok ,
Józef Skrzek : Długie kompozycje i rozbudowane suity zostawiliśmy na koncerty , wtedy jest czas na improwizację , szukanie nowych dżwięków

Antymos Apostolis ,w rozmowie z redaktorem Jerzym Sosnowskim ,rozmowa w Polskim Radio Trojka,kwiecień 2015 rok
Antymos Apostolis : Ja głównie miałem problem ze studiem zawsze , bardziej byłem lajfowym muzykiem

Jerzy Piotrowski , w rozmowie z redaktorem Jerzym Sosnowskim ,rozmowa w Polskim Radio Trójka,kwiecień 2015 rok ,
Jerzy Piotrowski : Generalnie , jak nagrywa się koncert , na koncercie jest dużo więcej energii , dużo więcej emocji i to słychać . W studio jest to jakby troszeczkę stłumione

Ja byłem na koncercie zespołu SBB , jest ten koncert udokumentowany na wydawnictwie SBB , koncert w Opolu 26.6.1976 , wydawnictwo 2 cd o nazwie SBB Live in Opole . A Late Night Recital , koncert zaczyna się o godzinie 00:45 i trwać może długo , długo , SBB mają wolność grania , są sami na estradzie w czasie koncertu , trochę czasu razem z zespołem Bierawianie , muzycy decydują się zagrać tylko jeden bis , na bis zagrali jedną kompozycję , kompozycję "Z których krwi krew moja" , skrótowo
2. Na koncercie zespołu SBB w Opolu 26.6.1976 konferansjer , Andrzej Jaroszewski mówi do publiczności , słowa przed koncertem zespołu SBB,
Andrzej Jaroszewski : Wspólna praca tych trzech bardzo młodych i bardzo uzdolnionych muzyków przynosi efekty nadspodziewane , tworzą muzykę właściwą im samym , tylko muzykę pełną spraw oryginalnych i nowych , równocześnie muzykę , która , jak mało która trafia do odbiorcy o różnym stopniu przygotowania , trafia zarówno do młodych fanów , którzy nie bardzo potrafią odróżnić funkcję od pojazdu mechanicznego , a trafia zarazem i do wytrawnych znawców muzyki . Sam byłem świadkiem w tym Amfiteatrze przed kilku laty , kiedy w czasie koncertu , również nocnego zespołów Polskiego Stowarzyszenia Jazzowego występu grupy SBB słuchali z największą uwagą wytrawni kompozytorzy , ludzie o wielkich światowych nazwiskach , zajmujący się przecież na co dzień zupełnie inną muzyką , słuchali nie tylko z uwagą , ale pełni podziwu , dlatego ,co ci trzej bardzo młodzi ludzie potrafią na estradzie tworzyć . A tworzą to istotnie na estradzie , jako że swą muzykę budują w oparciu o pewne zasadnicze tematy , podawane przez szefa zespołu , Józefa Skrzeka , tu przetwarzają te tematy , tu nawzajem się inspirują , tworzą formy precyzyjne , konkretne , niezwykle logiczne , i , jak mówiłem już , trafiające do słuchacza . Niedawno nagrali swą trzecią płytę długogrającą , dwie poprzednie były sensacjami na rynku wydawniczym , mam nadzieję , że ta trzecia , którą w tej chwili otrzymałem od wydawcy , a której jeszcze w sklepach dziś nie ma , prawdopodobnie , ale jutro już być może będzie do nabycia , miejmy nadzieję zatem , że ta trzecia płyta przyniesie równą satysfakcję słuchającym , drodzy państwo , w dzisiejszym koncercie usłyszymy jeden duży utwór , będzie to suita , suita bez tytułu , oparta na trzech fragmentach poetyckich , pierwszym z nich jest wiersz Juliana Mateja zatytułowany "W kołysce dłoni twych" , jest to utwór dedykowany przez Józefa Skrzeka swemu ojcu , i ten utwór znajduje się na trzeciej płycie zespołu , dwa pozostałe nie są jeszcze nagrane , i usłyszą je państwo dziś po raz pierwszy . Drugi fragment poetycki , również pióra Juliana Mateja , nosi tytuł "Odejście" , trzeci natomiast jest dziełem brytyjskiego muzyka Keefa Hartleya i nosi brytyjski tytuł "Born To Die" , czyli "Urodzony aby umrzeć " . I od razu krótkie wyjaśnienie skąd ten brytyjski tekst i skąd w języku angielskim znajdzie się w naszym koncercie . Otóż ten fragment suity , oparty na tym właśnie tekście jest przygotowywany przez zespół do nagrania na zamówienie jednej z zagranicznych firm płytowych . Józef Skrzek wraz ze swymi kolegami chcieli przy okazji dzisiejszego występu przedstawić państwu w oryginalnej formie to , co nagrają na płytę nie w naszym kraju . A zatem o tekstach wiemy wszystko , o muzyce dowiemy się w trakcie jej trwania . Zespół SBB przyzwyczaił nas do tego , że zaskakuje nas na każdym koncercie oryginalnością pomysłów i rozwiązań i to zarówno muzycznych , jak i scenicznych , a zatem będziemy słuchać i oglądać z niecierpliwością . Pozostał mi na koniec miły obowiązek przypomnienia państwu muzyków grających w zespole . Oto na perkusji gra Jerzy Piotrowski , na gitarze Antymos Apostolis , i wreszcie na dwóch moogach , na fortepianie , na mellotronie , na gitarze basowej i na harmonijce gra szef zespołu , Józef Skrzek

Józef Skrzek : Dobry wieczór , zanim rozpoczniemy chciałem również serdecznie powitać was wszystkich , tym bardziej , że właściwie dzisiaj jest bardzo wielu gości , w związku z tym , oczywiście koncert dedykujemy wszystkim wam , pozwólcie jednak , że tym niektórym , którzy po raz pierwszy właśnie w takiej formie nas słyszą , zadedykujemy koncert . Jest wśród nich między innymi , nasz przyjaciel , Tommi Yuhala z Finlandii , są przedstawiciele wytwórni za Związku Radzieckiego oraz Bułgarii , bardzo serdecznie ich witamy . A poza tym , ta płyta właśnie , wydaje mi się , że my , na pewno , bardzo , bardzo dziękujemy Polskim Nagraniom , bowiem to już trzecia płyta , a właściwie , jako SBB działamy dopiero dwa lata , cóż , panie dyrektorze , bardzo dziękujemy i podobno ma być czwarta płyta , jeszcze w tym roku . To wszystko

Konferansjer Andrzej Jaroszewski rozróżnia zwykłych fanów zespołu SBB i wytrawnych znawców muzyki . Rozróżnienie klasyfikuje stopniem przygotowania do słuchania muzyki . Takie słowa mówione przez konferansjera przed koncertem uzmysławiają , czy mają za zadanie uzmysłowić , jak wiele , wiele jeszcze trzeba się uczyć , aby zrozumieć muzykę graną przez zespół SBB . Konferansjer Andrzej Jaroszewski usiłuje sugerować słuchaczom koncertu zespołu SBB , przystępują do prawdziwej uczty muzycznej , jak ważne jest budowanie struktur muzycznych , czyli , jak ważny jest zespół SBB , mający w swojej nazwie słowo "buduj" . Różni wykonawcy estradowi w Polsce nie mający w swoim tytule słowa "buduj" , mają znaczenie mniejsze . A więc słowo " buduj" , na koncercie zespołu SBB jest powiedziane , czyli powtórzone za Edwardem Gierkiem , politykiem polskim , który w roku 1972 powiedział na zgromadzeniu w Polsce słowa "razem budujemy drugą Polskę" , razem , czyli wszyscy , i którzy są fachowcami , i którzy chcą być fachowcami.
Pierwsze egzemplarze płyty SBB "Pamięć" zostały wystawione do sprzedaży publicznej w Opolu , na skwerze , w dniu 25.6.1976 o godzinie 18:30 i były sprzedawane do godziny 19:00 , na stoisku Polskich Nagrań , płyty te podpisywali muzycy zespołu SBB . Dostarczono do stoiska 60. sztuk płyt , czyli trzy kartonowe opakowania po 20. płyt . Sprzedanych zostało około 30. sztuk , pozostałe płyty , panie prowadzące sprzedaż mówiły , przekażą do sklepu muzycznego w Opolu w celu sprzedaży w dniu następnym i dalej . Ja byłem na próbie muzycznej zespołu SBB ,próba trwała trzy godziny w dniu 25.6.1976 , w godzinach 15:00 do 18:00 . Byłem w czasie sprzedawania i podpisywania płyt SBB "Pamięć" , podpisywanie trwało około pół godziny , w dniu 25.6.1976 w godzinach 18:30 do 19:00 i byłem na koncercie zespołu SBB , w dniu 26.6.1976 w czasie 00:45 i dalej
3. Perkusista zespołu SBB , Jerzy Piotrowski i Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Jerzym Sosnowskim , Polskie Radio Trójka , data kwiecień 2015 rok ,
Jerzy Piotrowski : Ja w tej chwili se przypomniałem , że Franek był w piwnicy , nie pamiętam , któregoś dnia , u Józka w domu przyjechał Franek i w tej chwili sobie uświadomiłem ,że rzeczywiście to co Józek mówił , jest to fakt , przecież Franek przyjechał tam i patrzył , jak grałem dla niego , ja , w takich warunkach , taki obrazek nierealny , z kosmosu , naprawdę , super , perfekt , perfekt
Redaktor Jerzy Sosnowski : Bo to była jakaś nieduża piwnica , jak słyszałem
Józef Skrzek : Jak patrzę na to , to mówię , jak żeście tam wleżli , to jest niesamowite , no ale jednak , Franciszek się pojawił we właściwym momencie , w ogóle , żeśmy , w tej całej naszej dramaturgii ciągle mieliśmy takie , nazwijmy to , pojawianie się we właściwym czasie właściwych ludzi

Rozmowa jest o piwnicy w domu rodzinnym Józefa Skrzeka .
Czesław Niemen przez jakiś czas mieszkał w pomieszczeniu , składzie na węgiel , w książce o Czesławie Niemenie , autor Marek Gaszyński , książka Niemen czas jak rzeka , strona 26 pisze o tym , jak Czesław Niemen śpiewał w piwnicy ;
Marek Gaszyński : Te śpiewy dochodzące z piwnicy nieco rozpraszały Ryszarda
Poznakowskiego

Czesław Niemen mieszkał w składzie na węgiel , śpiewał w piwnicy .
Muzycy SBB przy każdej okazji mówią , to oni , muzycy SBB , grali w piwnicy , w której jest węgiel.
Polski piosenkarz Bogdan Czyżewski , w rozmowie z panią redaktor Barbarą Pieniężną , strona Muzeum Powstania Warszawskiego , Archiwum historii mówionej , rozmowa w Warszawie , 26.7.2016 rok ,
Pani redaktor : A sam pobyt w piwnicy ?
Bogdan Czyżewski : Bardzo okropny. Te piwnice były straszne , ciemne , niskie , małe , i ci ludzie z tymi dzieciakami małymi na rękach i tam ciemno było , tylko świeczki były zapalone , i to wszystko , jak bomby leciały , to tynk się sypał i myśmy nawet nie chcieli tam siedzieć , tam się baliśmy w tym schronie siedzieć , woleliśmy na zewnątrz

Ja napiszę , polski piosenkarz Bogdan Czyżewski był w piwnicy w czasie bombardowania Warszawy i opowiada jak było . Polski piosenkarz Czesław Niemen mieszkał w składzie na węgiel , śpiewał w piwnicy . W rozmowach o swoim życiu czy Bogdan Czyżewski , czy Czesław Niemen mówią , bardzo często o swoim pobycie w piwnicy .
Józef Skrzek , Antymos Apostolis , Jerzy Piotrowski , dla muzyków zespołu SBB przebywanie w piwnicy stanowi podstawę praktycznie wielkiej ilości rozmów
4. Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Tomaszem Wojtalikiem , rozmowa w Słupsku , 27.11.2015 rok,
Józef Skrzek : summa sumarum , przyszedł moment , że ja się postawiłem , mówiąc , oczywiście , Czesławowi o tym , no , a że Czesław sam nie mógł sobie z tym wszystkim poradzić

Jak radził sobie Czesław Niemen , po marcu 1973 , wtedy Józef Skrzek powiedział Czesławowi Niemenowi o swojej decyzji nie kontynuowaniu współpracy . Czesław Niemen współpracował z muzykami zespołów Krzak , Laboratorium , Aerolit . Ja byłem na koncercie Czesława Niemena z muzykami , koncert w czerwcu 1979 roku w Teatrze Polski we Wrocławiu na ulicy Zapolskiej , pełna sala , koncert powiódł się , i na tym koncercie w czasie rozmowy z publicznością Czesław Niemen mówił , widział muzyków zespołu SBB , jak w Republice
Federalnej Niemiec stali z rękami podniesionymi do góry , obok muzyków SBB stali umundurowani policjanci z długą bronią wycelowaną w muzyków SBB , Czesław Niemen mówi : " może zrobili , popełnili , coś złego " . Czesław Niemen najpierw powiedział słowo "zrobili" , i potem powiedział słowo "popełnili" , akcentując literę "ł" swoim sposobem
5. Cenzura w Polsce w latach istnienia Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej , jak rzeczywiście było , w piśmie o nazwie Retro , numer 3. ( 89. ) , marzec 2022 rok , redaktor Mirosław Mikulski rozmawia z Władysławem Kozakiewiczem ,
Redaktor : Przeszedł Pan do historii ze względu na słynny gest na olimpiadzie w Moskwie . Nie miał Pan kłopotów ?
Władysław Kozakiewicz : Oficjalnie zostałem za to zbesztany w Polsce , ale po cichu wiele osób nawet z władz partii mi przyklasnęło , bo sami mieli z tego niezły ubaw

Redaktor Jacek Grun , pierwszy perkusista zespołu Budka Suflera , słowa opisane w pracy naukowej , praca pod tytułem : Skazani na bluesa PRL - owski sen o wolności , autorzy : Piotr Drozdowski , Przemysław Jaworowski , XII edycja konkursu "Historia bliska 2007 / 2008 Mała ojczyzna w pamięci i świadectwach ,sygnatura w Archiwum Ośrodka "Karta"; HB 12 / 0080 - Z /08.,
Redaktor Jacek Grun : jak Gierek przyszedł , to jego żonie się Niemen nie spodobał , bo miał długie włosy i darł się , no i to Gierek powiedział Szczepańskiemu - prezesowi i Niemen miał zakaz występowania w telewizji ładnych parę lat

W piśmie Retro , numer 11. ( 97 . ) listopad 2022 rok, redaktor SK o Januszu Wihelmim , zarządzającym polską kinematografią , był szefem Komitetu Kinematografii do roku 1978 roku ,
Redaktor SK : Bedąc szefem kinematografii , dokładał starań , aby " kinomani znienawidzili Wajdę , a pokochali Porębę"

Andrzej Wajda - polski reżyser filmowy ,
Bohdan Poręba - polski reżyser filmowy

W polskiej muzyce estradowej , ja napiszę prezes Komitetu do spraw Radia i Telewizji w latach 1972 do 1980 , Maciej Szczepański , : "dokładał starań , aby melomani znienawidzili Niemena , a pokochali Skrzeka" .
Redaktor Jacek Grun powtarza wymyślone słowa , wymyślone , o pani Stanisławie Gierkowej , rzeczywiste powody niepokazywania w Polskiej Telewizji Czesława Niemena , to nie słowa pani Stanisławy Gierkowej . Maciej Szczepański decydował o tym i za jego rządów w Polskiej Telewizji zespołowi SBB Józefa Skrzeka nie działa się żadna krzywda , a w tym czasie Czesław Niemen czuł się odsunięty od Polskiej Telewizji . Czesław Niemen zakazany w Polskiej Telewizji , a Józef Skrzek nakazany w Polskiej Telewizji , ja widziałem i słyszałem , w czasie nadawania programu telewizyjnego Studio 2 , mniej więcej około godziny 17. w sobotę , był omawiany szczegółowo program telewizyjny , co będzie jeszcze w tym dniu , tego wieczora i tej nocy w telewizji , omawiał jeden redaktor , jedna redaktorka , dwóch redaktorów , redaktor i pani redaktorka , czy trzy osoby z redakcji telewizji , omówienia szczegółowe , rozmowy istotne , a z głośników głośno , bardzo głośno , kompozycja Józefa Skrzeka "Cięcie " w wykonaniu zespołu SBB , około siedem minut rozmowy i w tym czasie nachalny harmider w wykonaniu zespołu SBB , kilkukrotnie redaktorzy , i redaktorki wykonywali obrót za siebie z pytającym wzrokiem , czy to musi być tak głośne i w ogóle czy w tej chwili musi być nadawane , muzyka w wykonaniu zespołu SBB , ale muzyki nie przerywano , ani nie zciszano , muzyka w wykonaniu SBB była nakazana w Polskiej Telewizji, i czyj to wymysł .Więc rozmowy redaktorów , pań redaktorek trwały dalej , a głośna muzyka w wykonaniu zespołu SBB trwała również , w czasie trwania tych rozmów . Ja opisałem kilka faktów z czasu Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej , jak w mentalności ludzi wtedy funkcjonowały wydarzenia rzeczywiste , jak usiłowano wpłynąć na wiedzę ludzi , jak przyjęto , bądż usiłowano , aby zostały zaakceptowane różne twierdzenia

1. Wydawnictwo płytowe , 2 płyty cd , Tomasz Pauszek , 20 Years Live , wydawnictwo Audio Anatomy , rok 2019 , na tych płytach są dwie kompozycje muzyczne , grają razem Tomasz Pauszek i Józef Skrzek ,
kompozycja Four Elements - Air , czas kompozycji 5'49"
kompozycja Neurogenesis , czas kompozycji 5'44"

Jurek

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: wt lis 29, 2022 12:11 
Awatar użytkownika

Dzień dobry , Franciszek Walicki w marcu 1974 roku w piśmie Jazz Forum pisze o zespole SBB ,
Franciszek Walicki : Zapamiętajmy sobie tę datę : 4 luty 1974 . Tego dnia ruszyła do boju pierwsza , wyborowa dywizja działająca od stycznia przy Agencji Koncertowej Polskiego Stowarzyszenia Jazzowego grupy twórczej SKORPION - zespół naszych największych nadziei : SBB ( Polska )

Józef Skrzek w Polskiej Telewizji w programie "Pegaz" w roku 1997 ,
Józef Skrzek : SBB , rzeczywiście , to zespół , wielkie szczęście , cudowne dziecko , mógłbym powiedzieć , które przez prawie dziewięć lat dowodziło polskiej muzyce rockowej

Józef Skrzek identyfikuje swój zespół SBB ze słowami napisanymi przez Franciszka Walickiego
2. Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Jerzym Sosnowskim , rozmowa w Polskim Radio Trójka , data rozmowy kwiecień 2015 rok , Józef Skrzek mówi o koncertach SBB w Czechosłowacji , w Brnie ,
Józef Skrzek : "Freedom" , graliśmy utwór o wolności
Józef Skrzek : jak myśmy go grali właśnie , to zauważyliśmy , przecież , to była Czechosłowacja , gdzie były , gdzie były walki non stop z Verejną Bezpiecznostią , czyli na przykład w takim Brnie , do dzisiaj pamiętacie , na bank jak były haje potężne , kiedy prawie pięćdziesiąt tysięcy ludzi walczy z Policją , a o co ? No o wolność ! Przecież myśmy to czuli , że coś jest nie tak

Internauci czescy , internauta L S D , i internauta Z N , strona czeska m r k , Muskari a bigbit , dyskusja o koncercie zespołu SBB w Brnie , 19.5.1977 , dyskusja w roku 2014 , dyskusja w języku czeskim , ja piszę słowa w języku polskim ,
Internauta Z N : nieoczekiwany , świetny szok SBB
Internauta L S D : byłem naprzeciwko , pięć metrów przed podium . Całych czterdzieści minut ich występu cicho jak w grobie . Szpilka jak by spadła na ziemię , byś słyszał
Internauta L S D : ja miałem po ich występie uczucie maksymalnego napięcia

Na czeskiej stronie f a c e b o o k grupa Olympic jest opis koncertu w Brnie , 19.5.1977 , miasto Brno , miejsce Velodrom , wykonawcy:
SBB , Polska
Modry Efekt , Czechosłowacja
Olympic , Czechosłowacja
Katapult , Czechosłowacja
E. T. C. , Czechosłowacja
Budka Suflera , Polska
Corvina , Węgry

Internauta Antonin Solc : Katapult hrali jako neznami nakonec
Internauta Antonin Solc : Pamatuji si to dobre prvni velky koncert byl jsem dokonce velmi blizko podia asi tam bylo 20 tys lidi

Na stronie czeskiej p r o g bo a r d , wpis w dniu 1.5.2012 , w języku czeskim , ja piszę te słowa w języku polskim ,
Internauta K e d u l a d n a r s :
VELODROM BRNO 19.5.1977 WIDZÓW 16 500.
Wystąpili : Olympic
Misik i ETC
Corvina
SBB
Katapult
mieli jeszcze zagrać Jazz Q , ale nie przyjechali

SBB w Brnie grali w ciągu jednego roku trzykrotnie , a jednoznacznie było to najlepsze , co w tej dobie można było widzieć i słyszeć

Z opisu czeskich internautów , którzy byli na koncercie na Velodromie w Brnie 19.5.1977 roku , wystąpił zespół SBB , zagrali program czterdziestominutowy , w czasie występu SBB publiczność milczała , było cicho , zespół SBB grali jako przedostatni , po koncercie SBB publiczność w wielkiej ilości i w ciszy zaczęła wychodzić z Velodromu , internauci piszą , dwie trzecie ludzi publiczności w ciszy wyszła z Velodromu , internauci również piszą o nie takiej ilości ludzi ,ilości ludzi , która wtedy po występie zespołu SBB w ciszy wyszła z Velodromu , a zaczął grać zespół Katapult , do tej pory nieznany zespół .
Ja byłem na koncercie w Czeskiej Republice , występowali tylko Czesi i Czeszki , w miejscowości Mnichovo Hradiste , w czerwcu 2007 roku , i z estrady do mikrofonu do publiczności dyrektor tego koncertu powiedział , Polacy , zespoły muzyczne polskie lubią przyjeżdżać do Czech i śpiewają piosenki o Ludwiku Svobodzie , czeskim znanym polityku , w taki sposób dyrektor festiwalu muzycznego mówił o intencjach polskich wykonawców śpiewających o wolności . Ja rozmawiałem z Czechami o agresji zbrojnej Polaków na Czechosłowację w roku 1968 .
W roku 1977 i dalej dobrze ustawiony w show biznesie polski zespół rockowy SBB przyjeżdża do Czechosłowacji , potem do Czeskiej Republiki i śpiewa piosenkę o wolności
3. Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Jerzym Doroszkiewiczem , pismo Kurier Poranny , data publikacji rozmowy 26. listopad . 2010 rok ,słowa Józefa Skrzeka o graniu muzyki w latach 1970 do 1980 ,
Józef Skrzek : Graliśmy potem przed wieloma tysiącami ludzi , ale za marne grosze , bo system powodował , ze zarabiałem za koncert w Sali Kongresowej tyle , co akordeonista na weselu

Zespół The Animals był w Polsce na koncertach w roku 1965 , na tej robocie nie zarobili nic . Zespół The Rolling Stones byli w Polsce , koncertowali w roku 1967 , na tej robocie nie zarobili nic . Muzyk zespołu The Animals , Eric Burdon opowiada o graniu muzyki w Londynie w latach sześćdziesiątych i dalej , na tej robocie nie zarabiali nic , lub znikome ilości pieniędzy . Muzyk zespołu Status Quo , Francis Rossi opowiada o graniu muzyki w Londynie w latach sześćdziesiątych i dalej , na tej robocie nie zarabiali nic , lub znikome ilości pieniędzy . Zespół amerykański Green Day w roku 1991 grali koncerty w Polsce , na tej robocie nie zarobili nic , po koncercie spali w klubie na stołach , bo nie mieli pieniędzy na hotel
4. Józef Skrzek o graniu na organach kościelnych i o swoim pomyśle na grę muzyki , słowa w książce o zespole SBB ,
Józef Skrzek : organista grał cztery akordy - i koniec
Józef Skrzek : Moim zdaniem nie chodzi o to , żeby się popisać . Można grać tylko się popisując , ale najlepiej , żeby to wszystko się fajnie układało . Koncerty w Planetarium - bywało , że niektórzy ludzie mówią i po koncercie " ale żech się wyspoł" ( śmiech ) . I dobrze , po to właśnie one są !

Jan Kanty Pawluśkiewicz w rozmowie z panią redaktor Magdalena Szumiec , pismo Retro , numer 11 . ( 97. ) listopad 2022 rok ,
Pani redaktor : Kiedy jeszcze w liceum zaproponowano Panu zostanie organistą w kościele Świętej Katarzyny
Jan Kanty Pawluśkiewicz : Do tego kościoła chodziła taka jak ja młodzież licealna . Kiedyś okazało się , że nie przyszedł organista i trzeba go było kimś zastąpić . Ponieważ grałem na fortepianie , uznano , że na organach też sobie poradzę . Zgodziłem się od razu , choć nie miałem pojęcia o repertuarze kościelnym . Dostałem jakąś książeczkę z pieśniami , ale długo nie wytrzymałem w tej odtwórczej atmosferze i zacząłem kształtować mój własny program . Włączyłem do niego temat z gangsterskiego filmu "Rififi" . Wykonywałem też instrumentalną wersję słynnej wówczas piosenki "Gdy mi ciebie zabraknie" . A kończyłem wszystko innym hitem "Ciao , ciao , bambina" . W ciągu dwóch miesięcy frekwencja w kościele skoczyła o 300. procent

Józef Skrzek jest zdania , przy graniu swojej muzyki , te koncerty są po to , aby się wyspać na tych koncertach . Jan Kanty Pawluśkiewicz w taki sposób kształtuje swój własny program muzyczny , powoduje takie granie zwiększoną frekwencję
5. Józef Skrzek w Polskiej Telewizji w roku 1997 mówi , SBB dowodziło przez prawie dziewięć lat polskiej muzyce rockowej , to jest lata 1971 do 1980 . Najlepiej sprzedawana płyta zespołu SBB to jest płyta longplay SBB "Pamięć" , ilość sztuk sprzedanych około siedemdziesiąt tysięcy egzemplarzy . Po roku 1980 nastąpiły następne lata , w piśmie Retro , numer 3. ( 89. ) marzec 2022 , redaktor GP pisze o zespole Vox ,
Redaktor : Vox był królem polskich estrad w latach 80. Płyta "Monte Carlo is Great" sprzedała się w nakładzie 400. tysięcy egzemplarzy
6. Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Pawłem Szałankiewiczem , pismo Wiadomości Siemianowice Śląskie , marzec 2013 rok ,
Józef Skrzek : Był i to jest fakt . Tu graliśmy bluesa , gdy gdzie indziej jeszcze na chlyb byb gadali

W roku 1966 Janusz Sent komponuje muzykę do tekstu Wojciecha Młynarskiego , tekst pod tytułem " Jesteśmy na wczasach " , na stronie jiu tiu bie jest możliwe do obejrzenia i wysłuchania dzieło słowno - muzyczne , piosenkę "Jesteśmy na wczasach ", są trzy fragmenty tej muzyki , to jest czas 1'54" do 2'19" , czas 3'05" do 3'30" , czas 4'06" do 4'28" , w tej piosence Wojciech Młynarski śpiewa słowa ;
basisty rozmarzony wzrok
a wśród innych śni i nasz basista

Muzyka do piosenki "Jesteśmy na wczasach" we fragmentach opisanych przeze mnie jest to najbardziej rasowy blues w polskiej muzyce estradowej , i w którym roku cała Polska słyszała tą kompozycję , w roku 1966 , muzyka była emitowana w Polskiej Telewizji , w Polskim Radio , była grana na polskich estradach i w polskich lokalach gastronomicznych , lokalach gastronomicznych posiadających zespół muzyków grających do tańca , a więc wszędzie .
Pomysł kompozytora Janusza Senta , czas kompozycji 4'05 do 4'10 , został w roku 1972 wykorzystany przez muzyka z Wielkiej Brytanii , Rogera Watersa , w wykonaniu zespołu Pink Floyd , kompozycja "Money" , czas kompozycji 3'00 do 3'05
7. Ja czytałem słowa o zespole SBB , muzyka SBB w jakiejś części jest podobna do muzyki granej przez zespół Eloy , zespół Jane , zespół Machavishnu Orchestra . Ja słyszę , muzyka SBB w jakiejś części jest podobna do muzyki granej przez zespół Klan , zespół Skaldowie
8. Józef Skrzek w rozmowie z panią redaktor Katarzyną Korczak , pismo Dziennik Bałtycki , numer 207 , rok 1996 , data 4 . wrzesień 1996 rok , słowa Józefa Skrzeka o zespole SBB,
Józef Skrzek : To trio przez dziewięć lat burzyło schematy

Jakie schematy istniały
9. Józef Skrzek rozmawia o muzyce do filmu "Bella mia" , do tego filmu Józef Skrzek napisał muzykę , rozmowa opublikowana w 2013 roku ,
Józef Skrzek : Każda wersja , wiesz , 15, 30 wersji , może tak , może tak , może tak

W piśmie Retro , numer 11 , rok 2022 , artykuł "Jan Serce", redaktor GP pisze o muzyce do tego serialu telewizyjnego , muzyce skomponowanej przez Seweryna Krajewskiego,
Redaktor : Po latach "Jan Serce" kojarzy się na pewno z piękną muzyką . "Przy pracy nad motywem do "Jana Serce" Seweryn Krajewski potraktował mnie z ogromną szczodrością - wspomina Piwowarski - kompozytorzy są bardzo wyrachowani i piszą jeden temat , a potem robią z tego trzydzieści wersji . On mi przedstawił do wyboru trzy tematy. Były piękne , kapitalne . Wzięliśmy wszystkie
Redaktor : Seweryn od początku mówił , że musi być piosenka , że będzie piękna

Jurek

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: wt lis 29, 2022 18:14 
Awatar użytkownika

Dzień dobry , Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Pawłem Gzylem o koncercie zespołu SBB w dniu 6.8.2016 rok w Katowicach , pismo Dziennik Polski 24, data 26.8.2016 rok ,
Redaktor : A jak widownia przyjęła podczas tegorocznego Off Festiwalu wykonanie materiału z "Nowego horyzontu"
Józef Skrzek : W Katowicach zagraliśmy natomiast w namiocie Trójki , uczyliśmy się tego materiału przez tydzień , byliśmy więc trochę zmęczeni , ale kiedy wyszliśmy na scenę , nastąpił błysk - i niemal rozwaliliśmy tę budę !

Jeden fan był na tym koncercie zespołu SBB i na stronie M u z y c z n e D i n o z a u r y opisał ,
Internauta M a c i e k , data wpisu 8.8.2016 ,
Internauta M a c i e k : Kompletną porażką była w moim odczuciu Ballada o pięciu głodnych , która niestety położyła budowaną do tego momentu atmosferę i wzorową dyscyplinę muzyków . Skrzek czytający z kartki , a właściwie z kartek , każdy kolejny wers tekstu , wypadł w najlepszym wypadku średnio . Spotęgowało to niestety wątpliwości dotyczące estetycznej wartości warstwy tekstowej "Nowego horyzontu" . Czas oraz warunki festiwalowe dla takich patetycznych fragmentów okazały się bezlitosne . Ponowne budowanie pozytywnego artystycznego napięcia nie było już tak skuteczne jak na początku

Ja byłem na koncercie zespołu SBB w dniu 11.11.1974 i na tym koncercie zespół SBB zagrał materiał ze swojej pierwszej płyty , czyli płyty SBB nagranej w kwietniu 1974 roku w Warszawie i materiał ze swojej drugiej płyty, czyli płyty SBB Nowy horyzont . Ja na koncert przybyłem w oczekiwaniu na porządny rock , co zagrali ;
Najpierw konferansjer zapowiedział zespół SBB ,
Wszedł Józef Skrzek i usiadł za pianinem, przywitał się , zagrał i zaśpiewał bluesa , jak na płycie SBB nagranej w Warszawie , przyszli Antymos Apostolis i Jerzy Piotrowski i razem zagrali Odlecieć z wami i Odlot , potem Wizje , w tym piosenkę Erotyk , potem kompozycja Nowy horyzont , kompozycja Wicher w polu dmie w bardzo krótkiej wersji , kompozycja Ku pamięci w zupełnie różnym rytmie i skrócona , solo na basie przebywając samotnie na estradzie zagrał Józef Skrzek , solo na perkusji przebywając samotnie na estradzie zagrał Jerzy Piotrowski , solo na gitarze zagrał Antymos Apostolis , ale czy samotnie , czy na estradzie byli w tym czasie Józef Skrzek i Jerzy Piotrowski . Kompozycja Wolność z nami , bez żadnych bisów , muzycy sobie wyszli z estrady bez oklasków , i publiczność sobie wyszła z sali . W czasie półtoragodzinnego koncertu muzycy kilkukrotnie wychodzili bez słowa z estrady , po jakimś czasie wchodzili na estradę , starali się nie patrzeć ludziom w oczy , z wyjątkiem perkusisty Jerzego Piotrowskiego , który w środku estrady siedział na stołku i patrzał wprost na publiczność. Początkowe napięcie i oczekiwania na porządny rock spełnili muzycy , każda ze struktur muzycznych została oklaskana , było porozumienie miedzy muzykami a publicznością , muzycy grają swoje , publiczność oklaskuje muzyków . I w trakcie występu jeden muzyk przestaje grać i wychodzi , potem drugi przestaje grać i wychodzi . Muzycy nie dotrzymali , nie dotrzymali umowy , umowy takiej , umowy zwyczajowo poprawnej i ogólnie stosowanej , muzycy grają , publiczność oklaskuje , wszyscy przez czas koncertu są obecni . Muzycy przybyli na koncert , koncert zapowiedziany , koncert w trakcie , wszyscy na widowni chętni do słuchania , a muzycy sobie wychodzą , bez słowa , unikając wyrażnie spojrzenia , w trakcie koncertu kilkukrotnie wchodzili i wychodzili , na estradzie ciasno , więc przechylali się , obok mikrofonów , stojaków , sprzętu perkusyjnego , przechylali się w sposób taki , aby przemieszczając się nie spowodować awarii , czyli ostrożnie , aby coś nie przewrócić , aby się samemu nie przewrócić . Takimi czynnościami muzyków publiczność poczuła się , jak się poczuła , i jak oni , muzycy sobie spokojnie wychodzą bez słowa , tak jak Józef Skrzek skończył grać muzykę Fryderyka Chopina ,i sobie wyszedł z estrady , publiczność spokojnie bez słowa czy oklasków wyszła z sali . Wrażenia moje , entuzjazm publiczności był znaczny , i został spacyfikowany przez muzyków zespołu SBB . Kompozycji pod tytułem "Ballada o pięciu głodnych" zespół SBB nie wykonywał

Jurek

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: wt lis 29, 2022 22:19 
Awatar użytkownika

Dzień dobry , Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Marcinem Mindykowskim , pismo Dziennik Bałtycki , data 7. czerwiec 2009 rok ,
Józef Skrzek : SBB , które było utożsamiane z wolnością

Czy SBB było utożsamiane z wolnością .

Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem Jerzym Sosnowskim , rozmowa w Polskim Radio Trójka, data rozmowy kwiecień 2015 rok , rozmowa o zespole SBB , omawiane są lata 1972 do 1980,
Józef Skrzek : ktoś , ludzie , to tak trochę chcą nas po prostu zepchnąć , co to tak , prawie dekadę tutaj chłopaki tak rządzą , co to , po co , my tu

SBB było utożsamiane z świetnym ustawieniem się w branży estradowej
2. Józef Skrzek w rozmowie z panią redaktor Martyną Matwiejuk , rozmowa w dniu 22.7.2022 rok, audycja pod tytułem Audycje kulturalne , Narodowe Centrum Kultury ,
Pani redaktor : mnie skłania do pytania o istotę improwizacji
Józef Skrzek : zaczynasz zupełnie od podstaw robienie czegoś , czyli , to musisz skomponować , właściwie , czyli to jest taka kompozycja na ten czas akurat , no bo improwizacja to jest , wiesz , może być na temat , na przykład , zagrasz sobie jakiś motyw, i potem sobie go rozwijasz dalej

Józef Skrzek w rozmowie z redaktorem w Radio Toksyna , rozmowa po nagraniu płyty SBB Blue Trance , czyli po roku 2010 ,
Józef Skrzek : Krótki motyw , słowa , ja miałem , mówisz , na przykład "słońce zachodzi ,bo jest już wieczór" . A potem grasz pół godziny na temat tego wszystkiego , co się mogło zdarzyć tego dnia i tego wieczora
3. Słowa SBB Szukaj , Burz , Buduj stały się doktryną . Zespół Nurt , Bizony nie mieściły się w estetyce "śląskiego brzmienia" . Artykuł redaktora Zygmunta Kiszakiewicza w piśmie Panorama , data 3.12.1978 rok wskazuje liderów "śląskiego brzmienia" ,wskazuje na zespół SBB. Śląskie brzmienie istniało wcześniej , jest dokument 150. pieśni Powstańców Śląskich , dokument autorstwa entomuzykologa Adolfa Dygacza
4. Jak Czesław Niemen zdobywał zachód , opracowali takie zdobywanie specjaliści z Columbia Broadcasting System . Czesław Niemen powiedział o tym zdobywaniu , nie powiodło się . Dla specjalistów z Columbia Broadcasting System Czesław Niemen jest wschodzącą gwiazdą rokującą nadzieje , specjaliści z Columbia Broadcasting System na okładce płyty Czesława Niemena "Ode to Venus" , na okładce wewnętrznej , do której bezpośrednio umieszcza się płytę long play ,umieszczają zdjęcia i imiona i nazwiska swoich liderów branży estradowej . Czy Czesław Niemen czynił czynności , aby swoje płyty wydane na zachodzie równolegle wydać w Polsce .
Jak zespół SBB zdobywał zachód , opracowali takie zdobywanie specjaliści z Aries . Józef Skrzek powiedział o tym zdobywaniu , powiodło się . Dla specjalistów z Aries zespół SBB jest numerem jeden , specjaliści z Aries godzą się na wydanie płyty zespołu SBB Welcome w Republice Federalnej Niemiec i w Polsce . Józef Skrzek czynił czynności , aby płytę SBB Follow my dream i płytę SBB Welcome , płyty wydane na zachodzie , wydać w Polsce . Płyta SBB Follow my dream , Józef Skrzek czynił czynności , aby płyta była wydana również w Polsce , ale bez powodzenia . Płyta SBB Welcome , Józef Skrzek czynił czynności , aby płyta była wydana również w Polsce , z powodzeniem
5. Lata 1972 do 1980 , można opisać jako trzymanie w szachu całego polskiego rocka . Kto trzymał w szachu polski rock , zespół SBB

Jurek

Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 430 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.