Dzień dobry , redaktor Tomasz Wojtalik rozmawia z Józefem Skrzekiem w Słupsku , rozmowa w dniu 27.11.2015 rok , ale możliwe jest ;nie rozpoznałem słów mówiących Tomasza Wojtalika i Józefa Skrzeka , i piszę w sposób , w jaki ja rozpoznałem te słowa , Redaktor : Dziś jest piątek , dwudziesty siódmy listopada dwa tysiące piętnastego roku , telewizja w wielkim kinie , Tomasz Wojtalik , witam państwa bardzo serdecznie , i zapraszam , na, mam nadzieję , ciekawe spotkanie , ciekawą rozmowę z legendą polskiej muzyki , multiinstrumentalistą , wokalistą , kompozytorem , legendarnym założycielem grupy SBB , którym jest mój dzisiejszy gość , Józef Skrzek. Witam , jesteśmy w Słupsku po koncercie , właśnie SBB , podczas dziesiątego Festiwalu Niemen Non Stop , no , koncert emocjonalny , głośny , wspaniały , w naszych odczuciach , a w pana odczuciu Józef Skrzek : Bardzo trudny akustycznie , ułożenie dżwiękowe , znaczy się , nagłośnienia są gdzieś z przodu , z tyłu , jako że zawodowcy , i grają wszędzie to zagraliśmy po naszemu Redaktor : Po śląsku Józef Skrzek : Tak Redaktor : Czyli graliście razem .Właśnie gracie tym składzie , w którym zaczynaliście grać w latach siedemdziesiątych , czy nie ma pan takiego wrażenia , że jest to powrót do korzeni , właśnie Józef Skrzek : To jest ten fundamentalny , muzycznie jest to do zrobienia , będzie na tej płycie , instrumentacje , orkiestracje symfoniczne , tutaj mieliśmy pewne fragmenty , które też , jakby się pojawiły ,ostatnio ,dedykowany Czesławowi , "Pielgrzym" , zresztą z Czesławem zawsze miałem bardzo dobre ,połączenie , to jednak ciśnienie dawało mi i daje taką pewną , niesamowitą nostalgię nawet , bo dużo myślałem przed tym koncertem , jak mam go przywitać czułem jego obecność , po prostu ludzi , którzy tutaj grali i śpiewali Redaktor : Młodzi Józef Skrzek : To jest bardzo ciekawa sprawa , przede wszystkim nasza muzyka jakby no jest pewnym wyłomem awangardowym odcieniem , ale okazało się , że młodzi też jak gdyby , grali za sceną takie różne nasze dżwięki , tak , może to jest dobrze , że zapoznajemy się , że świat taki jest różnorodny i piękny , miksować , czasowo Redaktor : Właśnie dziś , Czesław tutaj patrzy na nas z góry , a pamięta pan ten rok zdaje się siedemdziesiąty drugi , pan dostał telegram czy depeszę , aby pan przyjechał do Warszawy , na spotkanie z Czesławem właśnie , na pierwsze spotkanie Józef Skrzek : te ćwiczenia w piwnicy i w zapleczach klubowych i wtedy akurat pojawiło się dla mnie zaproszenie , przygotowanie nowej płyty dla CBSu , zaskoczenie było duże , z innymi znakomitymi muzykami z warszawskiego środowiska Redaktor : I pan zaproponował swoich Józef Skrzek : Gdzieś się wydało , że ja parę miesięcy ćwiczę z tymi absztyfikantami , którzy są na Śląsku , Czesław gdzieś tam posłuchał i uwierzył , i dopasował się , zrobiliśmy inny styl , jeszcze tego z tym niesamowitym wręcz , robił na żelach i na kontrabasie , to było fantastyczne ,w tym czasie zespół robił niesamowite wrażenie , pamiętam nasze grania pierwsze w "Żaku" , gdzie się środowiska aktorskie spotykały, Alina Janowska , Jerzy Skolimowski , wrażenie było piorunujące , te nasze w ogóle wyjazdy , wyjazdy na różne strony świata , z trudnościami oczywiście , bo to był czas dość dziwny systemowo , miałem trudności z paszportem , no ale wyjechałem , pewnym patentem , menadżerskim , ale i tak po prostu ważniejsze w tym wszystkim było , że chcieliśmy z najlepszymi na świecie , Machavishnu Orchestra , w bardzo wielu ciekawych miejscach , które były dla nas ważne Redaktor : Spotkał się pan nawet z Bobem Marleyem Józef Skrzek : No , to póżniej , z Czesławem to pierwsza sprawa , byliśmy dwa lata , siedem dwa i siedem trzy , nagraliśmy cztery płyty , w Polsce Marionetki i Odę do van Gogha , i wersja angielska "Dziwnego świata" oraz "Oda do Venus" , to też zacząłem gdzieś tam podśpiewywać Czesiowi , że mówię , podśpiewywać , to był dla mnie niesamowity , fantastyczny czas , ja byłem po prostu w szoku , no bo Czesław zawsze , poza zasięgiem , jego geniusz , jego talent , to było coś wyjątkowego , a jednocześnie widziałem , ( wyrazy nierozpoznane ) , widziałem , jak go niektórzy ludzie traktują , był dla mnie dziwnym człowiekiem , innym człowiekiem , a przecież on był tylko i wyłącznie kolorowy , był bardzo oddany pewnym ludziom i było to naprawdę wyjątkowe, jego strony podejście do całego świata , jestem absolutnie po jego stronie zawsze ,i oczywiście , show -biznes jest po prostu okropny , i show-biznes może wprowadzać właśnie elementy zagrożenia , a zwłaszcza media , na nas , które mogą na nas się ,zrobić , nam złą robotę Redaktor : Tak już kończąc , podsumowując , jak zapamiętał pan Niemena , i dlaczego ta współpraca zakończyła się Józef Skrzek : Skończyła się , bo właśnie pewne środowiska , nas rozdzielały , traktowały od początku; Czesław Niemen to jest , a SBB to jest support , ha , śmialiśmy się z tego , i Czesław też , bo Czesław traktował nas jako partnerzy , ale gdzieś tam to nie wychodziło w innych sprawach organizacyjnych i summa sumarum , przyszedł moment , że ja się postawiłem , mówiąc , oczywiście , Czesławowi o tym , no , a że Czesław sam nie mógł sobie z tym wszystkim poradzić , bo był też osaczony przez masę sępów , którzy na niego się , że tak powiem , czaiły , to dlatego było , takie pośrednie , bo właściwie , ani Czesławowi póżniej , jakoś specjalnie nie szło , we właściwą stronę , bo to , tam , ten skład nasz był najlepszy , ten skład , ten , ten , ten , ten skład , który graliśmy , jako nasze , nasze , nasz kwintet , to było rzeczywiście ,w tym czasie traktowane jako jeden z najlepszych w Europie składów , w ogóle Redaktor : w ogóle Józef Skrzek : tak , w ogóle , Niemen , my i Helmut , to było , absolutnie najwyższa , najwyższa półka Redaktor : Czyli tak jakby podsumować , najwięcej zaczęło się od Niemena w tamtym czasie dla siebie Józef Skrzek : My się wymienialiśmy , dlatego Redaktor : Jeszcze Józef Skrzek Nie , to jest takie właśnie piękne , że się zgadzacie , skoczyłem ,dlatego ,że trzeba było załatwiać różne rzeczy jakoś , ale poza tym , szanowałem bardzo Tadka , Mirę , byliśmy w dużej przyjażni też , wcześniej jeszcze , ja po śmierci ojca zrezygnowałem ze studiów , wziąłem urlop dziekański , miałem inne perypetie z wojskiem , ale w rezultacie po prostu wylądowałem u Tadka , i się cieszę bardzo , bo to było w ogóle pierwsze moje , nazwijmy to , zagrzanie , dużej sceny , i to , Franciszka Walickiego , ponieważ mnie , mnie też kreował na scenie , podpowiadał mi , jak ja mam w ogóle wyglądać , ja byłem przecież uczniem , który chodził z tarczą , który grał po prostu klasycznie popisy , na scenie to jest po prostu w ogóle inny układ , scena , scena , no to , wizualne w ogóle efekty , może być na scenie genialny , ale , schowasz się za wzmacniacz i jest po ptokach , być po prostu , i tak , to były te pierwsze wejścia , i póżniej jeszcze bardziej mnie do tego i nas , przygotowywał Czesiek ,Czesiek to był na maksa , jeśli chodzi o pojęcie sceny , z Cześkiem , z Cześkiem poznaliśmy wielki świat sceny , to co się odbyło w Monachium , to co było z Machavishnu Orchestra , to było tak ważne dla nas , przeszliśmy barierę tego , takiego , nazwijmy , wstydu i , nie wiem , krępacji tej , tremy takiej ,to było Apostolis nie mógł prawie , że wychodzić , bo nie wiedział , jak ma wychodzić , ja też , nie inaczej , zaczęliśmy grać pierwszy raz "Figo fago " gdzieś tam , w Helsinkach , czy jeszcze gdzie indziej , w ogóle to było tak istotne ,dla nas , poznawanie świata , sceny ,dzięki Cześkowi to się stało , za to jesteśmy mu wdzięczni , forever Redaktor : Forever Redaktor : Właśnie panie Józefie , kończąc , bo Czesław na nas patrzy , ale Czesław był ze wschodu , a ze Śląska Józef Skrzek : No Redaktor : I pan , Józef Skrzek : No i co Redaktor : To nie może tak wszystko , wszystko , dziękować Czesławowi , bo pan też coś osiągnął , bez Czesława też by pan to osiągnął , teraz takie ciekawe pytanie , jaka jest różnica między polskim dzieckiem , takim na przykład jak ja , z Pomorza , a śląskim bajtlem , no , na przykład takim , jak pan , zagłębie , zagłębie artyzmu na Śląsku Józef Skrzek : Śląskie bajtle grają w klipy , śląskie bajtle grają normalnie na łąkach w fusbal ,śląskie bajtle mają swoje śląskie bajery i śląskie bajtle mają swoje ścieżki , to nie ma siły , że się śląskie bajtle uczą się od starzyków powinności , które dają innym , po prostu , pewność stąpania po ziemi i również żeby być szczerym , żeby być otwartym do ludzi , moja Oma zawsze mówiła , Józek , jak masz sznitka chleba , z tłusty, to ta lepszo część oddaj swojemu koledze , i tak dalej , po prostu , jest to też świat pełen wiary , i powiedziałbym , takiej uczciwości , jest to takie , co zauważyłem , do dzisiaj jestem na ojcowiżnie , na Śląsku , i się z tego cieszę , bo świat jest mały , wiesz , świat , świat się może zawsze , wiesz , ogniska są inne , jakieś społeczności wirtualne , się możesz porozumiewać wszędzie , oczywiście , żeby móc się zapoznać , to musisz najpierw w ten świat lecieć , musisz wejść , musisz czasami się poświęcać i tak dalej , natomiast lądowanie w gnieżdzie , dla mnie , na Śląsku , to jest mój największy przywilej , i tam mam rodzinę , i tam mam , powiedziałbym , te śląskie duchy , ujki , starzyki , dziadki , pradziadki , ojca , i brata i to jest dla mnie wielkie , i dlatego to mnie trzyma jak pieron , i myśli , jest pojęciem u Norwida , że stąpasz po ziemi , to grasz , ta ziemia jest po prostu niesamowita Józef Skrzek rozmawia telefonicznie ze swoją Mamą i rozmawia z redaktorem o swojej Mamie Redaktor : Dobrze , panie Józefie , musimy kończyć powoli , wiadomo , zaraz jedziecie na Śląsk , wracacie do siebie Józef Skrzek : Nie , w tym momencie nie , rano pojadę Redaktor : Bezpośrednio do siebie Józef Skrzek : Rano pojadę Redaktor : Musimy zakończyć dobrym akcentem , takim czymś miłym na koniec . W ostatnim wywiadzie , który czytałem , z panem ,mówi pan takie miłe słowa , które napawają bardzo dużym optymizmem , starczy mieć , powiedział pan tak , : "wiara czyni cuda , domeną życia artysty jest powinność bycia w kontakcie ze światem , trzeba tam docierać , być , szanować , chłonąć , łączyć się , przekazywać , dawać i odbierać , wystarczy mieć tego świadomość , cała reszta to pozory nazywane markietingiem , reklamą , za którą są potężne pieniądze , a sprzedają jeszcze potężniejsze gówno " . Tak pan powiedział Józef Skrzek : Czasami tak powiem , jak mam natchnienie , a teraz , to jest proste jak skwiz , trzeba być człowiekiem , w sumie , to jest wszystko dobrze , patrzy na to sposób , jeśli jesteś , masz talent , masz jakiś , powiedziałbym , dar czegoś , i każdy ma dar do czegoś , pokolenia się mogą ze sobą wypełniać , jeśli się rozumieją , ten świat jest piękny , ja mówię , wcale nie musi iść ta niepewność , co będzie jutro Redaktor : Ale może łatwiej mieliście wtedy właśnie , mimo wszystko , zaczynać Józef Skrzek : Niekoniecznie Redaktor : I ci młodzi , młodzi , którzy dziś byli laureatami Niemen Non Stop w Słupsku mogą mieć trudniej zacząć Józef Skrzek : Mieliśmy też w pierony ciężko , to nie jest tak , to nie możesz tak powiedzieć , to nie to , tak by czasem było jeszcze śmieszniej ciężko , my mieliśmy na granicach problemy , i trzepania , i nie wiadomo , jakie inne perypetie , wiesz , nie mieliśmy wyjazdów , a teraz , jak ci się nie podoba sobie jedziesz gdzie, próbując na świecie , coś ,ewentualnie , masz szansę jeszcze , ja nie byłbym takim zrzędą , tylko byłbym , obecnie ten świat stoi przed nami otworem , bądżmy dla siebie bliscy , i bądżmy dla siebie witalni Redaktor : Jest możliwość Józef Skrzek : Niestety Redaktor : Dobrze , a na sam koniec w następnym roku będzie czterdzieści pięć lat od roku siedemdziesiątego pierwszego , kiedy założył pan Józef Skrzek : Ale zespół nie grał , wspomnienia , przerwa dwie dekady Redaktor : Czyli nie będzie takiego okolicznościowego Józef Skrzek : Nie , poza tym są inne sprawy , mam swoją solową działalność , która jest bardzo szeroko rozwinięta Redaktor : Jest pan wolnym człowiekiem Józef Skrzek : Żona i mam trzy córki , wspaniale , pięknie Redaktor : Kończymy , proszę państwa , pan był w Słupsku moim gościem , dziesiąty festiwal Niemen Non Stop , scena , już zwija się , prawda , więc nie będzie dziś już , póżna godzina ,dwunasta w nocy bardzo dziękuję za przybycie , za rozmowę i wspaniały koncert Józef Skrzek : Dziękuję , zwijamy się
Józef Skrzek w tej rozmowie mówi o swoich pierwszych koncertach z Czesławem Niemenem w Gdańsku , w klubie "Żak" ,ja rozumiem , te koncerty jeszcze przed 22. grudnia 1971 roku , lub po tej dacie Koncerty muzyczne , trójka muzyków na estradzie ; Czesław Niemen , Helmut Nadolski , Józef Skrzek , lub Grupa Niemen . Redaktor Tomasz Wojtalik powiedział Józefowi Skrzekowi , że Józef Skrzek za wszystko nie może dziękować Czesławowi Niemenowi , bez Czesława Niemena też Józef Skrzek coś by osiągnął
Wydawnictwa oczekiwane z Józefem Skrzekiem
1. Wydawnictwo cd , dvd , zapis spektaklu rockowego pod tytułem "Zielony Śląsk" , spektakl z udziałem Józefa Skrzeka , Leszka Windera , Teatru Pantomimy "Go" Marka Gołębiowskiego , w Teatrze Śląskim w Katowicach był ten spektakl 25.5.1991 , w Polskiej Telewizji Katowice 5.6.1991 o godzinie 16:45 do 17:30 2. Koncert w Zgierzu 11.10.2022 , występ Józefa Skrzeka i Jarosława Pijarowskiego , oczekiwana jest dokumentacja tego występu , dokumentacja w postaci płyty cd , płyty dvd 3. Występ w Rzymie , w Italii , 16.11.2022 , występ Józefa Skrzeka z orkiestrą i chórem , oczekiwana jest dokumentacja występu , dokumentacja w postaci płyty cd , płyty dvd 4. Koncert w Koln, w Niemczech , 12.11.2022 , koncert Józefa Skrzeka , oczekiwana jest dokumentacja występu , dokumentacja w postaci płyty cd , płyty dvd 5. W Trzebini , wernisaż i występ Józefa Skrzeka pod tytułem "Kosmogonia" , 21.10.2022 , oczekiwana jest dokumentacja tego występu , dokumentacja w postaci płyty cd , płyty dvd 6. W Katowicach , w kościele Mariackim , występ Józef Skrzek , Ela Skrzek , Henryk Botor , Misterium Dnia Zadusznego , 2.11.2022 , oczekiwana jest dokumentacja tego występu , dokumentacja w postaci płyty cd , płyty dvd 7. Występ w Bieszczadach , w Zagrodzie Żbyr , 1.10.2022 , Festiwal Tratwa Blues , występ Józefa Skrzeka , oczekiwana jest dokumentacja występu , dokumentacja w postaci płyty cd , płyty dvd 8. Koncert w Kielcach , 8.10.2022 , koncert pod tytułem " Józef Skrzek i przyjaciele" , pamięci Sławomira Piwowara , oczekiwana jest dokumentacja tego koncertu , dokumentacja w postaci płyty cd , płyty dvd 9. Oczekiwane jest wydawnictwo w postaci pyty long play , płyty cd z koncertów , jeśli były , trójki muzyków Czesława Niemena , Helmuta Nadolskiego , Józefa Skrzeka , lub Grupy Niemen , koncertów w roku 1971 , przed 22.grudnia 1971 roku , lub po tej dacie , w Gdańsku , w klubie "Żak" 10. Oczekiwane jest wydawnictwo w postaci płyty long play , płyty cd z prób muzycznych w roku 1971 , przed 22. grudnia 1971 roku , próby muzyczne w Warszawie , o których to próbach mówi Paweł Brodowski w rozmowie z redaktorem Jackiem Kurkiem , muzycy ; Czesław Niemen , Józef Skrzek , Antymos Apostolis , Jerzy Piotrowski
Wydawnictwa istniejące z Józefem Skrzekiem
1. Koncert zespołu SBB w Ostravie w 2002 roku , ilość płyt 2 cd , wytwórnia Gad Records , rok 2022 2. Koncert zespołu SBB w Enger 1977 roku , ilość płyt 1 płyta cd , wytwórnia Gad records , rok 2022
Zwyczaje
1. Józef Skrzek w Telewizji Polskiej w programie Pegaz w roku 1997 , Józef Skrzek : SBB , rzeczywiście , to zespół , wielkie szczęście , cudowne dziecko , mógłbym powiedzieć , które przez prawie dziewięć lat dowodziło polskiej muzyce rockowej
Józef Skrzek zna się z Aleksandrem Mrożkiem , gitarzystą , kompozytorem , grali razem muzykę , w Polskim Radio Wrocław pani redaktor Ewa Zając , data 25.5.2017 reportaż o Muzycznym Campingu w Lubaniu w lipcu roku 1979 , Aleksander Mrożek mówi o latach siedemdziesiątych w Polsce : W tym okresie w PRL u naprawdę muzycznie było straszliwie . Było straszliwie . Istniało tylko disco , natomiast podziemie już istniało , wiele młodych , nowych zespołów ciekawych , powstawała ta muzyka , ale ona nie miała racji bytu w radiu absolutnie i wtedy oni zorganizowali Muzyczny Camping w Lubaniu w 79 roku w lipcu
Józef Skrzek i Aleksander Mrożek znają się , grają wspólnie muzykę na Górnym Śląsku . Aleksander Mrożek gra w zespołach Białe Błyskawice i Zjawy , gra z Józefem Skrzekiem , Antymosem Apostolisem , Jerzym Piotrowskim , Ireneuszem Dudkiem
Józef Skrzek , w rozmowie z redaktorem w klubie Pokład w Gdyni , 18.7.2004 , Józef Skrzek : Konkurencja , czy była , czy jej nie było , nie interesowało mnie ani wtedy , ani teraz
W Polskim Radio w programie pierwszym , trzecim , czwartym w latach 1974 do 1979 ja słyszałem , mnóstwo muzyki zespołu SBB i muzyki Józefa Skrzeka . Słyszałem w Polskim Radio zagranicznych wykonawców , płyty longplay w całości , co tydzień jedna płyta long play w audycji Piotra Kaczkowskiego "Mini max czyli minimum słów maksimum muzyki " o godzinie 20:00 w Polskim Radio program trzeci . Polscy wykonawcy rocka , w Polskim Radio byli słyszalni w Rozgłośni Harcerskiej . W Polskim Radio była muzyka zespołu Trzy Korony . W Polskim Radio były nadawane występy muzyków z Festiwalu Jazz Jamboree . Programy muzyczne ; "Mój magnetofon" , "Trzy kwadranse jazzu" , można było muzyki różnej posłuchać 2. W latach 1975 do 1983 oczekiwana była rozmowa , która mogła być prowadzona w Polskiej Telewizji w programie telewizyjnym Studio 2 , rozmowa redaktora Edwarda Mikołajczyka z Józefem Skrzekiem , autorem muzyki sygnału muzycznego Studia 2 i muzyki nadawanej w trakcie omawiania , co będzie w Telewizji Polskiej , a szczegółowo w programie telewizyjnym Studio 2 , omawianie prowadzone przez jedną osobę , lub również , przez dwie osoby z redakcji telewizyjnej. Oczekiwana była wyczerpująca rozmowa wprawnego redaktora z wprawnym muzykiem 3. W Polskiej Telewizji program telewizyjny Kabaret Starszych Panów , na antenie w latach 1958 do 1966 , program ten pokazywał elegancję , dobre wychowanie , dobre maniery, dobrze się oglądało i słuchało ten program telewizyjny W latach 1975 do 1983 w Polskiej Telewizji w czasie omawiania szczegółowego , co będzie na antenie Polskiej Telewizji , w programie telewizyjnym Studio 2 nadawana była głośno muzyka , kompozycja Józefa Skrzeka "Cięcie" w wykonaniu zespołu SBB , fakt ten przypominał posiedzenia Sejmu Krajowego Galicji , czyli czas lata około 1911 , na których to posiedzeniach część posłów grało i "pertraktacje odbywały się wśród przerażliwej muzyki ruskiej na pełnych posiedzeniach sejmu". "Sejm nie zważając na muzykę ruską uchwalił jednak budżet na 1912 rok" , cytaty są autorstwa namiestnika Galicji Michała Bobrzańskiego . Panie redaktorki i redaktorzy prowadzący program telewizyjny o nazwie Studio 2 bardzo chcieli , aby na antenie coś więcej powiedzieć o muzyce , o muzyce Józefa Skrzeka , kompozycji "Cięcie" , muzyki intensywnej nadawanej w czasie , gdy jeden redaktor , lub dwie osoby z redakcji telewizyjnej omawiają w sposób szczegółowy , co dalej będzie przedstawiane . Zaproszono panią historyk , to jest panią , która jest osobą fachową w omawianej sprawie , w czasie rozmowy , rozmowę z panią historyk prowadziły dwie osoby z redakcji telewizji , w czasie rozmowy , specjalnie , cały czas trwała muzyka , kompozycja "Cięcie" . Rozmowa po południu w sobotę , ja widziałem , pani historyk mówiła o Sejmie Krajowym Galicji istniejącym w latach , rozmowa o latach 1908 - 1912 , o zachowaniu się posłów w trakcie obrad sejmu na sali sejmu , zachowanie takie było opowiedziane , jak w relacji Michała Bobrzyńskiego , namiestnika Galicji . Część posłów głośno się zachowywała , utrudniając prace Sejmu . Jeden z redaktorów zapytał panią historyk , czy muzyka , którą słyszy w czasie tej rozmowy , jest zbliżona charakterem do muzyki , o której pisze Michał Bobrzyński , i o której jest prowadzona rozmowa . Pani historyk potwierdziła . Ja widziałem wszystkie programy telewizyjne Studio 2 w latach 1975 do 1979 , i ten program w 1980 roku , gdzie dwóch redaktorów rozmawiało z Józefem Skrzekiem . Czyli było jedno spotkanie z panią historyk , spotkanie , po to , aby osoba fachowa opowiedziała co to jest "ruska muzyka" w odniesieniu do muzyki nadawanej w trakcie omawiania programu telewizyjnego. Była jedna zapowiedż pani redaktor Bożeny Walter , która powiedziała , w związku z licznymi pytaniami telewidzów , co to za muzyka jest słyszalna w czasie omawiania programu telewizyjnego , i pani redaktor Bożena Walter nazwała tą muzykę , jest to kompozycja Józefa Skrzeka pod tytułem "Cięcie" , w wykonaniu zespołu SBB . W roku 1980 dwóch redaktorów rozmawiało w studiu telewizyjnym z Józefem Skrzekiem , i wtedy osobiście Józef Skrzek powiedział o tej muzyce , to jest kompozycja "Cięcie" . Wiele osób chciało wiedzieć ,w latach 1975 i dalej , co nie co o tej muzyce , kompozytor dopiero w roku 1980 powiedział słowa : " kompozycja "Cięcie" " . Muzyka słyszalna w Polskiej Telewizji , rok 1975 i dalej , w najbardziej oglądanym programie telewizyjnym , muzyka intensywna , nadawana bardzo głośno , a dopiero w roku 1980 kompozytor tej muzyki w studiu telewizyjnym mówi w sposób krótki o tej muzyce : " kompozycja "Cięcie" , nie wyjaśnił , kto jest kompozytorem , czy jest to kompozycja jednego kompozytora , wielu kompozytorów , część większej całości , czy w ogóle coś więcej . Uznano , Józef Skrzek nie chce mówić o tej kompozycji , nie to nie . Dla ludzi w Polsce nie zainteresowanych zespołem SBB powiedzenie w Polskiej Telewizji słów "ruska muzyka" i naprowadzenie na muzykę graną przez zespół SBB było tak , jak słyszeli , SBB , ruska muzyka . Wiosną 1973 roku Józef Skrzek , Jerzy Piotrowski , Antymos Apostolis z własnej woli śpiewają w języku rosyjskim piosenki ludowe tego narodu . Słyszy to śpiewanie Czesław Niemen , słyszy Paweł Brodowski
Jurek
|