Dzień dobry , pani redaktor Dominika Szczawińska rozmawia z Józefem Skrzekiem , radio em , data rozmowy 9.7.2020 , data emisji rozmowy w radio 13.7.2020 , Pani redaktor : Bardzo , bardzo serdecznie cię witam Józef Skrzek : Bardzo serdecznie witam Dominiko Pani redaktor : Powiedz mi czy to będzie nietakt , jeżeli z tygodniowym poślizgiem zanucę ci sto lat Józef Skrzek : No jasne , nuć Pani redaktor : Sto lat , sto lat , sto lat , Józku , serdecznie ci z radia em składamy życzenia wbrew wszystkiemu , że zamrożone koncerty , że pandemia , że dużo lęku i strachu wokół nas , świętujmy , powiedz mi , jak ty świętujesz , jak ty odpoczywasz , jak ty w niepewnych czasach się uśmiechasz do świata Józef Skrzek : Indywidualnie było lepiej absolutnie tu w Michałkowicach na ojcowiżnie i z całą familią piękną , to jest wielki , wielki dar , nasza familia , córeczki , Karinka , Luisia , Ela , wnuczki , Julia , Lenka , no i małżonka Alinka Pani redaktor : Same dziewczyny masz wokół siebie Józef Skrzek : Same dziewczyny i więcej czasu dla moich sytuacjach chociaż czasami gdzieś tam się wybieramy , jak na przykład , w Sudety , do Marii Śnieżnej , w ostatnim czasie nagraliśmy razem w Portland w Recording Studio utwór o Marii Śnieżnej do którego słowa napisała Alina , ja to zagrałem i zaśpiewałem , nagrałem też troszeczkę , wiesz , innej muzyki , na przykład z Michałem Gierem nagrałem "Dwa księżyce" , utwór , inne jeszcze dwa utwory z Leśniczówki , w której bywałem przez dekadę , prawie że , też przygotowuję większe formy , o których ci powiem , ha Pani redaktor : Czyli to jest czas twórczy , aktywny , to nie jest czas zamrożenia , to jest czas sięgania po to , co ci w sercu , w duszy gra i robienie tego po prostu Józef Skrzek : No raczej tak , blokady są , nie da się ukryć to , że nie możemy grać dla publiczności tak bardzo realnie , no to nas troszeczkę tutaj wstrzymuje , trzeba zmienić w ogóle plany , tak się dzieje , przygotowuję nagrania z fizykami jądrowymi z Uniwersytetu Jagiellońskiego kreajszyn of element , nagrałem on -line w czasie , kiedy w ogóle byliśmy zamknięci . On - line nagrałem w katedrze , fragmenty fortepianowe i organowe , nowa wersja , nowa przestrzeń , jakby , w której trzeba się poruszać , żeby istnieć w ogóle , jakby tako , no i oczywiście marzę o tym , żeby jechać może w Sudety , może w Beskidy , w góry przede wszystkim , które są dla mnie niewielką emigracją jeśli chodzi o akustykę , jeśli chodzi o malarstwo , jeśli chodzi o naturę , Sudety mają więcej przestrzeni , że bardziej rozległe odległości , a Góra Igliczna i Maria Śnieżna to jest jakby się mówi czek point Pani redaktor : Polskie góry , polskie krajobrazy , to wszystko jest na szczęście teraz dostępne , ale ty , homo wiator , pielgrzymujący po świecie całym , jak ty się czujesz , kiedy są zamknięte granice , kiedy za ocean , na przykład , polecieć nie można , kiedy twórcy , przyjaciele twoi , artyści , no , oczywiście , są na wyciągnięcie telefonu czy komputera , ale nie można być razem , bo nie możemy się ,no , nigdzie wybrać dalej , jak to , jak to widzisz, jak to przeżywasz Józef Skrzek : No to jest ( wyraz nierozpoznany ) ciężka sprawa , rozumiesz , tutaj , na przykład mamy grać z SBB i nie możemy grać z perkusistą , Jurkiem Piotrowskim , który jest w Ilinoi , zobaczymy , jak z tego wyjdzie , chce jest propozycja , żeby zagrał Gabor Nemeth , no ale my gramy w oryginalnym składzie , z Jurkiem Piotrowskim , no zobaczymy , jak z tego wyjdziemy , no , tak samo , zaproszenie mam do studia Pink Noise w Aachen , też jeszcze nie wiem jak do tego się (wyrazy : dobrnę lub dorwę ) , może się powiedzie jakoś , no ale , tu bliżej troszeczkę , na przykład może człowiek już myślał nad tym , do Czech , ha , wreszcie nas wpuszczają , takie coś , co nastąpiło , bardzo dziwne , sztuczne i niepotrzebne i obyśmy jak najszybciej z tego wyszli , to są blokady , to są niepewności , to są jakieś strachy , brakuje nam tej swobody , takiego oddechu , że , bach , bierzesz i się nie przejmujesz , tak jak powiedziałaś , ale będę się starał żeby na przekór temu wszystkiemu być jednak gotowy do wędrówki Pani redaktor : Józef Skrzek , proszę państwa , gotowy do wędrówki na przekór wszystkiemu , Józku , na koniec , ostatnia twoja teraz hamakowa , bo to "Rozmowy w hamaku" rada na odpoczynek w wakacje dwa tysiące dwudziestego roku , gdzie szukasz harmonii Józef Skrzek : Harmonii , szukam przede wszystkim , jeśli chodzi o bliskość w rodzinie , jeśli chodzi o przestrzenie , no , to , ( wyrazy nierozpoznane ) w sudeckich terenach , ostatnio miałem też zaproszenie w Karkonosze , na Sosnówkę , gdzie jest niesamowita kaplica świętej Anny , no , to są takie przestrzenie dostępne właściwie na zasięg , miejski , nie chcę po prostu w tej chwili kombinować , żeby gdzieś tam jechać gdzieś do Jarosławca , gdzieś tam do Kołobrzegu starego , tam zresztą Alina pochodzi , chociaż niektórzy tam nas zapraszają , wolę być bliżej , bo to jest bardziej skupione , w tej chwili , a jeśli chcesz czegoś dokonać , musisz jednak mieć uwagę , i być jakby bliżej prawdy , a prawda jest taka , jak czuję, trzymam się wersji tej uczuciowej i trzymam się tego , że jestem gotowy do drogi Pani redaktor : Józef Skrzek , bardzo ci dziękuję za spotkanie Józef Skrzek : Dominika , bardzo ci dziękuję
Józef Skrzek mówi : jestem gotowy do drogi , Halina Frąckowiak śpiewa piosenkę pod tytułem "Bądż gotowy dziś do drogi" , piosenka w roku 1974 , słowa Marek Dudkiewicz , muzyka Katarzyna Gaertner
Jurek
|