Dzień dobry , strona NIE RZUCIM ZIEMI kompania społeczna , data 26 maja 2016 " Ziemio moja ziemio jam ci wierny jak gołąb szybujący w niebo ... " słowa : Alina Skrzek muzyka : Józef Skrzek Koncert na gorczańskiej polanie / rocznica kampanii Nie Rzucim Ziemi / preludium festiwalu PERYFERIE-CENTRUM 2. Redaktor Dominik Górny , strona b u m e r a n g m e d i a , Bumerang Polski Polish internet magazine in Australia , data 20 .10.2021 ; Redaktor : " Jesteście z miłości . To wyjątkowo fantastyczny moment . Nie myślałem , że ja tutaj w Poznaniu stanę się taki szczęśliwy - bardzo szczęśliwy " - powiedział Józef Skrzek w chwili udekorowania jego osoby Medalem Labor Omnia Vincit przyznanym przez Kapitułę imienia Hipolita Cegielskiego . Medal , w imieniu doktora Mariana Króla , Prezydenta Towarzystwa imienia Hipolita Cegielskiego i Kapituły , zawiesił Dominik Górny , Sekretarz Zarządu Towarzystwa imienia Hipolita Cegielskiego . Dyplom wręczył Krzysztof Wodniczak . Wydarzenie odbyło się 15 pażdziernika 2021 roku podczas inauguracji nowego miejsca koncertowego jakim jest "Prochownia" w Jeżyckim Centrum Kultury. Józef Skrzek został uhonorowany za "twórczy mistycyzm , opanowanie tajników sztuki , która rozwija duchowość pokoleń szukających nowego brzmienia "-usłyszeliśmy fragment werdyktu Kapituły. To był pierwszy akord recitalu legendarnego twórcy zespołu SBB , współtwórcy zespołu Akwarele, multiinstrumentalisty , który - jak sam mówi - nie raz spał pod fortepianem . Preludium do tego występu były prezentacje artystyczne twórców związanych głównie z Poznaniem . Utwory grane i śpiewane przez laureata Medalu miały w sobie wysokość nieba i ciężar gatunkowy skały , która kruszy emocje i lęki . Spadły na nasze głowy a może i dusze kaskadą , której każda kropla była jak krew z wodospadu , u którego żródła budzą się pragnienia i spełnienia . Parafrazując tytuły kompozycji - "Słone Perły" rozsypały się ciszą - siostrą krzyku , " z którego krwi moja krew". Bo skoro "toczy się koło historii" to każdy na swój sposób jest "Pielgrzymem" , który ma świata tyle ile jego stopa , postawiona na ziemi , jest wstanie zasłonić . " O Panie przebacz mej myśli" - zaśpiewał , nie spowiadając się jednak ze wszystkiego. Pozostawiając twórczy niedosyt. Przypomnijmy , że wyróżnienia Kapituły imienia Hipolita Cegielskiego przyjmowali tacy artyści jak między innymi :Wojciech Kilar , Jan A. P. Kaczmarek , Andrzej Wajda , Jan Ptaszyn Wróblewski , Ewa Bem , Zbigniew Wodecki , Zespół Skaldowie , Seong Jin Cho , Chris Jagger ( pierwszy medal w życiu) czy Maestro Andrea Bocelli ( podczas koncertu z okazji 100-lecia Poznańskiego Uniwersytetu )
Ja napiszę , redaktor Dominik Górny opisał zespół Akwarele , opisał w roku 2021 na swój sposób , rzeczywistość jest taka jaka jest 3. Redaktor Rafał Grzywocz , pismo Moja Spółdzielnia gazeta wszystkich mieszkańców Siemianowickiej Spółdzielni Mieszkaniowej , numer 12 . ( 267. ) / 2015 gazeta bezpłatna , artykuł : Kolędy polskie , śląskie - nasze Redaktor : " Nie godniśmy Panie stanąć " Kolęda autorstwa dwóch artystów związanych z Siemianowicami Śląskimi : tekst Julian Matej , kompozycja Józef Skrzek 4. Redaktor Krzysztof Wodniczak , pismo Głos Pruszkowa , miejski i powiatowy miesięcznik społeczno , kulturalno, informacyjny - tytuł istnieje od 1919 roku , numer 322 , data 1.10.2021 , Kultura korespondencja z Poznania ; Redaktor : Projekt Posnania Sound czyli poznańskie brzmienia Planowany koncert 15 pażdziernika bieżącego roku w Sali Prochownia w Jeżyckim Centrum Kultury w Poznaniu z planowanego cyklu pod tytułem "Posnania Sound" jest swoistym powrotem do tego , co było wyróżnikiem poznańskiej sceny muzycznej , czyli EL Muzyki ( określenie wymyślone przez poznaniaka Marka Bilińskiego i Czesława Niemena ) . 29 września 1988 roku w Poznaniu zarejestrowano Stowarzyszenie Muzyki Elektronicznej . Prezesem honorowym zgodził się zostać Czesław Niemen Wydrzycki . EL Muzyka w swoim założeniu miała być sekwencjonalna , wariacyjna , jest szczególnie predestynowana do tego , by wyrazić - elan vital - pęd życia . Progresywny rock dał jej zamiłowanie do rozbudowanych suit , technologicznego filozofowania , podróży w wyobrażone światy albo w głąb własnych fantazji . Niekiedy z muzyki użytecznej wzięło się ilustracyjne traktowanie tematów i opisowe tytuły kierujące słuchacza w stronę określonych obrazów i emocji . Minęły lata , blisko trzy dekady , koniunktura na EL Muzykę nie zmalała , a i muzycy - między innymi Józef Skrzek , Romuald Andrzejewski , Grzegorz Stróżniak ,Krzysztof Karpiński pozostali jej wierni . Projekt "Posnania Sound" w swoim założeniu chce skojarzyć ze sobą różnorodne "silniki dżwiękowe " na zasadzie interakcji i współpracy międzypokoleniowej ze sobą poprzez koncert gwiazdy polskiej muzyki elektronicznej Józefa Skrzeka oraz dopełnić przestrzeń wierszami poznańskich poetów : Wojciecha Bąka , Stanisława Barańczaka , Ryszarda Krynickiego , Ryszarda Daneckiego , Witka Różańskiego i innych recytowanych przez poznańskich aktorów . Ta współpraca stanowić będzie niewyczerpalny zbiór spektakularnych "dżwięków" , potrafiących "skusić" ale i zaskoczyć zupełnie współczesną , na poły eksperymentalną partią solową syntezatora czy psychodelicznym "skokiem w bok" innego instrumentu , żywym słowem a nawet w innym metrum , co prowadzi do nie bagatelnych rozwiązań . Senne słodko-gorzkie wizje , w których nostalgiczne wspomnienia przeszłości mieszają się z doświadczeniami codzienności - na wyższym poziomie - tu i teraz . Taka otwartość na różne brzmieniowe nowalijki charakteryzuje współczesną scenę muzyki elektronicznej . Takie powinno być credo i tego się trzymajmy - jako status quo szeroko pojmowanej muzyki elektronicznej . Mamy już podpisaną umowę na występ Józefa Skrzeka , koncert planujemy na piątek 15 pażdziernika bieżącego roku o godzinie 17:00 .Patronat medialny objęło Radio Poznań ,kwartalnik Kulturalnik Poznański , Stowarzyszenie Autorów Związek Autorów i Kompozytorów Scenicznych 5. Redaktor Tomasz Kunert , strona i n t e r i a , data 30. września 2005 rok ; artykuł o tutule : Szukaj , Burz , Buduj . W artykule redaktor rozmawia z Józefem Skrzekiem ; Redaktor : Szukaj , burz , buduj - mówi Józef Skrzek , wokalista , kompozytor i multiinstrumentalista .Założyciel słynnej grupy SBB , która wydała właśnie nową studyjną płytę "New Century" .- Rozwój to poznawanie świata , otwartość na zmiany , na świat , na innych . Redaktor : Dzień dobry : Przyznam się , że jestem zaskoczony sukcesem , z jakim SBB powróciło na scenę . To nie jest popularna i łatwa muzyka , a na koncertach gromadzicie komplety publiczności Józef Skrzek : Myślę , że to jest zasługa autentyczności muzyki , jej oryginalności i atmosfery , jaka powstaje na koncertach . Zebranie trzech muzyków z trzech różnych stron świata daje taką totalną atmosferę , bez ograniczeń , bez ram . To jest po prostu autentyczne Redaktor : I - podobnie jak 30 lat temu - największe uznanie macie za granicą Józef Skrzek : Zgadza się . To jest nurt muzyczny , który w określonych kręgach jest popularny i nadal się rozwija . Mam szacunek do miejsca , gdzie żyję , ale jestem jednocześnie obywatelem świata i jestem otwarty na świat . Gdybym został w Polsce i słuchał tylko listy przebojów czy czegoś takiego , to bym się nie rozwijał . Rozwój to poznawanie świata , otwartość na zmiany , na świat , na innych . Jeśli człowiek z Porcupine Tree mówi o nas , że jest to muzyka , która zmieniła jego oblicze , jeśli z Los Angeles przylatuje Mack ( producent ) , jeśli Omega i Opeth chcą z nami zagrać koncert , to coś jest w tej naszej muzyce Redaktor : Grają muzycy z trzech stron świata , ale żaden z nich nie dominuje muzycznie Józef Skrzek : Muzyka była zawsze zestawem różnych klimatów , przemieniających się suit ; są klimaty jazzowe , rockowe , bluesowe . Jest dialog pomiędzy harmonijką a bębnami , jest też typowy rock'n'roll . Ale ja optuję , aby zawsze były wątki polskie , bo stąd się wywodzę Redaktor : " New Century " sprawia wrażenie płyty nowocześniejszej , dużo tu swobodnego grania , żywiołowości Józef Skrzek : Zjechaliśmy do studia po koncertach , i w tej koncertowej atmosferze poczuliśmy się bardzo dobrze . Przenieśliśmy to do nagrań , które precyzyjnie wykonał Mack . On je zrobił wyjątkowo , z ogromnym wyczuciem . Druga wersja tej płyty będzie wydana w wersji surround- bardzo chciałem to zrobić i z tą myślą zaprosiłem tego właśnie producenta . Człowiek jeszcze bardziej sugestywnie odbiera tę muzykę , czujesz się , jak gdybyś był w samym jej środku Redaktor : Większość kompozycji to utwory o znormalizowanym czasie trwania . Odchodzicie od długich utworów , które kiedyś były dla was typowe ? Józef Skrzek : Długie kompozycje i rozbudowane suity zostawiliśmy na koncerty - wtedy jest czas na improwizację , szukanie nowych dżwięków . Część utworów była komponowana w studio , ale kiedy zobaczyłem , jak dobrze gra nam się razem , wiedziałem , że możemy zagrać va banque czyli grać na żywioł , bez dodatkowych nakładek , technicznych kruczków , chórków i samplerów Redaktor : SBB Redaktor : Czyli Szukaj , Burz , Buduj to polski zespół rocka progresywnego , utworzony w 1973 roku na Śląsku . Siłą sprawczą był Józef Skrzek , muzyk , który współpracował wcześniej między innymi z Czesławem Niemenem . Nieprawdopodobna , żywiołowa muzyka , z wieloma muzycznymi "wycieczkami" w stronę innych muzycznych gatunków zainteresowała publiczność nie tylko w Polsce , ale także za granicą . Grupa zawsze koncertowała ( między innymi w Roskilde ) i wydawała płyty na Zachodzie . Powrót zespołu w latach 90. także rozpoczął się od triumfalnych koncertów w całej Europie . SBB gra obecnie w składzie : Józef Skrzek , Apostolis Anthimos i Paul Werticoł . Właśnie ukazała się najnowsza studyjna płyta "New Century"
Ja napiszę , redaktor Tomasz Kunert w roku 2005 opisał nazwisko muzyka ze Stanów Zjednoczonych na swój sposób , rzeczywiście nazwisko jest takie jakie jest 6. Rada Miasta Tychy Protokół numer 0012.5.2.2018. z posiedzenia Komisji Kultury , Sportu i Turystyki w dniu 13. lutego 2018 roku Sprawozdanie z działalności Teatru Małego w Tychach w roku 2017 Nowe cykle artystyczne punkt 7. Urodziny Miasta - projekt IN TICHI . Koncert plenerowy w wykonaniu Józefa Skrzeka z zespołem na dziedzińcu Teatru Małego 7. Redaktor Piotr Sacha , pismo Gość Katowicki numer 38. / 867. , data 21. wrzesień 2008 rok Redaktor : Blisko 30 grup parafialnych z ziemi rybnickiej , wodzisławskiej i jastrzębskiej pielgrzymowało w minioną niedzielę do sanktuarium Matki Bożej Uśmiechniętej w Pszowie Redaktor : W dalszej części uroczystości odpustowych w pszowskiej bazylice odbyła się "Godzina hołdu Maryi" . Wypełniły ją dżwięki "Kantaty Maryjnej" w wykonaniu Józefa Skrzeka . -Każde miejsce , w którym gram , ma swoją specyfikę . To będzie raczej modlitwa muzyką niż koncert - zapowiedział przed występem muzyk. - Dla mnie bardzo istotna jest radość muzykowania. Myślę , że moje dżwięki dobrze odnajdą się w otoczeniu radosnego oblicza Matki Bożej Uśmiechniętej - dodał Skrzek . Tego dnia w bazylice wystąpi również chór mieszany "Echo" z Zebrzydowic 8. Strona l a s t f m , redaktor p o a w i e o , data 5. czerwiec 2013 rok , tytuł artykułu : Józef Skrzek w Centrum świętego Jana Centrum świętego Jana ulica Świętojańska 50. Gdańsk Redaktor : Europejska Sieć Pamięci i Solidarności , Muzeum II Wojny Światowej oraz Europejskie Centrum Solidarności zapraszają na uroczyste otwarcie wystawy "W naszej pamięci" w Gdańsku w dniu 5 czerwca ( środa ) o godzinie 18 w Centrum świętego Jana przy ulicy Świętojańskiej 50 , któremu towarzyszyć będzie specjalny koncert autorski Józefa Skrzeka "Viator znak Pokoju" skomponowany dla Rodziny Andrzeja Przewożnika 9. Redaktor Piotr Michalski , strona rock a r e a , data 28.9.2009 , recenzje z koncertów ; Redaktor : 2009.09.26 - Józef Skrzek , Wolfram Der Spyra , Boris Urbanek - Chorzów Redaktor : Koncert trwał około trzech godzin 10. Redaktor Jerzy Sosnowski rozmawia z Józefem Skrzekiem , Jerzym Piotrowskim , Antymosem Apostolisem w Polskim Radio Trójka , w kwietniu 2015 roku ; Jerzy Piotrowski : tam był szoł - byznes . My tego pojęcia w Polsce nie znaliśmy . Tego nie było w Polsce
Film Polski , rok 2015 , produkcja Telewizja Polska , tytuł filmu : Czerwone Gitary i pół wieku , w tym filmie jest mowa o dacie 3. styczeń 1965 rok ; Jerzy Kossela : Podpisaliśmy umowę cywilno - prawną między sobą . To była pierwsza taka rzecz w Polsce ( ) muzyków i każdy z nas podpisał statut , nie , fundusz grupy X , 3 stycznia to X zamieniło się na Czerwone Gitary 11. Józef Skrzek w rozmowie w pażdzierniku 1979 roku w Bytomiu , rozmowa z wieloma ludżmi , rozmowa w filmie Telewizji Polskiej Katowice , Józef Skrzek mówi o koncertach zespołu SBB w Polsce w roku 1979 i o ilości ludzi obecnych na tych koncertach ; Józef Skrzek : Tutaj na koncertach było oficjalnie sprzedanych biletów dwa i pół tysiąca , nieoficjalnie drugie półtora , cztery tysiące Józef Skrzek : Tylko w Sopocie było około szesnaście tysięcy i prawda , widzów , rekord absolutny , w innych miastach jeszcze nie chcę wymieniać , teraz znowu w Sali Kongresowej , tej publiczności trochę mamy , no więc o co chodzi
Film Polski , rok 2015 , produkcja Telewizja Polska , tytuł filmu : Czerwone Gitary i pół wieku ; Jerzy Skrzypczyk , muzyk Czerwonych Gitar : Hasło Polska Estrada , wywoływało tak olbrzymie zainteresowanie , że właściwie organizatorzy koncertów nie mieli najmniejszego problemu ze sprzedażą tych koncertów . Były to same olbrzymie sale , była NRD , i drugi to jest były Związek Radziecki czternaście koncertów do czternastotysięcznej widowni dzień po dniu to był absolutny rekord w historii zespołu Czerwone Gitary , jeśli chodzi o zagranie dzień po dniu takiej ilości koncertów
W roku 1976 Krzysztof Krawczyk w Sali Kongresowej w Warszawie wystąpił osiemnastokrotnie przy pełnej sali 12. Redaktor Szymon Babuchowski, pismo Gość Niedzielny , numer 9. / 2017 , data 2.3.2017; Redaktor : Marek Biliński nie ukrywał nigdy , że idolami jego młodości byli Czesław Niemen i Józef Skrzek , i tak naprawdę to oni byli prekursorami el-muzyki w Polsce
W roku 1959 film polski "Milcząca gwiazda" , jest muzyka elektroniczna W roku 1963 film polski "Wielka , większa i największa " , jest muzyka elektroniczna W roku 1964 film polski "Rękopis znaleziony w Saragossie" , jest muzyka elektroniczna W roku 1965 film polski "Wojna domowa " odcinek 6. czas 5'28" jest muzyka elektroniczna W roku 1965 film polski "Wojna domowa" odcinek 10. czas 15'55" jest muzyka elektroniczna W roku 1970 film polski "Wakacje z duchami" odcinek 6. pod tytułem "Dzień bez cudów" , scena finałowa jest muzyka elektroniczna W roku 1969 Polska Kronika Filmowa numer 31 część pod tytułem Wielka wyprawa , jest muzyka elektroniczna W roku 1971 Polska Kronika Filmowa numer 3 część pod tytułem Apollo 14 , jest muzyka elektroniczna W roku 1971 Polska Kronika Filmowa numer 9 część pod tytułem Film z księżyca , jest muzyka elektroniczna W roku 1971 Polska Kronika Filmowa numer 10 część pod tytułem Indochiny w ogniu , jest muzyka elektroniczna W roku 1972 Polska Kronika Filmowa numer 3 część pod tytułem Wulkan , jest muzyka elektroniczna W roku 1972 Polska Kronika Filmowa numer 10 część pod tytułem Dzisiejsza Japonia , jest muzyka elektroniczna W roku 1972 Polska Kronika Filmowa numer 20 część pod tytułem Delta , jest muzyka elektroniczna W roku 1973 Polska Kronika Filmowa numer 12 część pod tytułem Loty narciarskie , jest muzyka elektroniczna z wokalizą Urszuli Dudziak W roku 1973 Polska Kronika Filmowa numer 17 część pod tytułem Curling , jest muzyka elektroniczna
W Polsce w latach sześćdziesiątych w ubiegłym wieku dżwięki elektroniczne były codziennością . Dla każdego człowieka , który odbiornik radiowy stroił do odbioru stacji nadawczej Radio Wolna Europa . Praktycznie codziennie kilka godzin różnych dżwięków elektronicznych emitowanych z zagłuszarek Radia Wolna Europa . Natężenie , rodzaj dżwięków , które można było słyszeć za pomocą głośnika radiowego były skutkiem realizacji swojej pracy wykonywanej przez pracowników zagłuszarek Radia Wolna Europa . Mnóstwo , prawdziwa feeria dżwięków elektronicznych , nieograniczona możliwość słuchania elektronicznych dżwięków . Włączając odbiornik radiowy i wykonując odpowiednie nastrojenie można było przez nieograniczony czas słuchać wiele odmian dżwięków elektonicznych . W każdej szkole , w każdym zakładzie pracy , w każdym ośrodku kultury były mikrofony , wzmacniacze , głośniki . Za pomocą przemyślanych czynności samemu można było wytworzyć dżwięk pisku elektronicznego , przybliżając mikrofon do głośnika . Takie dżwięki można było uzyskać w warunkach domowych za pomocą radia i magnetofonu . Podnosząc słuchawkę telefonu w latach sześćdziesiątych były możliwe do słyszenia dżwięki elektroniczne . Na targach , jarmarkach dostępne były instrumenty klawiszowe zasilane na baterie elektryczne . Słuchając Polskiej Telewizji w czasie , gdy nie był emitowany program telewizyjny , emitowany był dżwięk elektroniczny , i posługując się pokrętłami głośności i barwy dżwięku można było słyszeć dżwięk elektroniczny w różnych odmianach .
Redaktor Lucjan Kydryński , pismo Przekrój , numer 756. ( 40. ) rok 1959 , artykuł pod tytułem "Warszawska Jesień " 1959 , opis jednego koncertu w Warszawie w roku 1959; Lucjan Kydryński : stając za małą tablicą rozdzielczą - szarym pulpitem z ośmioma gałkami , podobnymi do gałek radioodbiorników. Schaeffer manewrował gałkami i z dwóch wielkich głośników, umieszczonych po lewej i prawej stronie estrady zaczęła się wyłaniać niezwykła kompozycja ...
Redaktor Jacek Hawryluk , strona c u l t u r e , data 15.11.2017 , artykuł o polskim kompozytorze Krzysztofie Pendereckim ; Redaktor : W 1972 roku Penderecki napisał elektroniczną muzykę na ceremonię otwarcia Olimpiady w Monachium . Przygotował dwa utwory - "Aulodię" ( niewykorzystaną ) i "Ekecheira" (z greckiego "pokój" , do tekstu ody Pindara do Apollina o Olimpii i pierwszych igrzyskach ), która wybrzmiała 26 sierpnia na stadionie olimpijskim
W roku 1972 w Monachium w czasie trwania Igrzysk Olimpijskich wykonano elektroniczną kompozycję Krzysztofa Pendereckiego "Ekecheira" . Na tych samych Igrzyskach wystąpili razem grając i śpiewając Czesław Niemen i Józef Skrzek 13. Józef Skrzek o zespole Silesian Blues Band w latach 1971 do 1974 , strona P o r a n n y , data 20.11.2010 ; Józef Skrzek : graliśmy nowoczesną muzykę . Ludzie nie rozumieli o ogóle , co gramy , byliśmy wywrotowcami albo dziwakami w stosunku do tego , co się wokół działo . Gramy swoją muzykę , która z nas wypływa i nas dotyczy , bo tacy w tym momencie właśnie jesteśmy
Co się wokół działo w Polsce . Polska Kronika Filmowa rok 1967 numer 46. , reportaż pod tytułem ; W pałacyku Szustra ; Spiker : Jest to dzisiaj jeden z najładniejszych zakątków Mokotowa pełen spokoju , zieleni i dobrej muzyki . Stary park i odnowiony w ostatnich latach pałacyk Szustra przyciągają młodzież z całej dzielnicy cudownym magnesem pięciolinii i klucza wiolinowego . Gospodarz tego wnętrza , Warszawskie Towarzystwo Muzyczne pozostawia amatorom całkowitą swobodę w doborze instrumentów i repertuaru . Chodzi tylko o to , aby przyzwyczaili się do systematycznej pracy , aby nawet muzykę lekką traktowali poważnie . W idealnej zgodzie współżyją ze sobą różne style i epoki .Zespół jazzowy pod batutą Edwarda Borowiaka . Kto tu przyjdzie choć raz zostanie stałym bywalcem
W tym reportażu pokazane jest wspólne muzykowanie , grają na gitarach Zorbę , grecką muzykę .W scenie następnej pokazany jest w całości zespół jazzowy grający jazz . W następnej scenie jest widoczna grana improwizacja na wiele instrumentów perkusyjnych .
Ja wiem , będąc w Domu Kultury można było podjąć się realizacji różnych działań według własnej wyobrażni . W sferze muzyki istniała zupełna dowolność grania . Muzycy Silesian Blues Bandu w latach 1971 do 1974 , realizowali muzykę według własnej wyobrażni . W latach 1967 do 1974 w Polsce realizowanie siebie według siebie to codzienność i zwyczajność . Gospodarze obiektów kulturalno-oświatowych oczekiwali na takie właśnie zachowania zapraszanej do tych obiektów młodzieży . Jan Błędowski mówi o latach sześćdziesiątych , słowa zapisane w książce o zespole SBB ; Jan Błędowski : był taki olbrzymi bunkier , ale na ostatnim piętrze była dosyć duża sala na różne imprezy , które się odbywały i tam załapaliśmy się jako zespół . Był nawet instruktor muzyczny , nieodżałowany pan Metta , który dał nam możliwość wtedy grania tego , co chcemy Dostaliśmy do dyspozycji sprzęt , to znaczy wzmacniacze typu regent , gitary chyba polskiej produkcji wtedy , jakieś Delfie chyba , ale to już był prawdziwy sprzęt i już można było niezłego czadu dać
Antymos Apostolis o roku 1971 w rozmowie z redaktorem Jerzym Sosnowskim w Polskim Radio Trójka , rozmowa w kwietniu 2015 roku ; Antymos Apostolis : Grywaliśmy w Pyrliku , nie zapomnę tego wszystkiego , mieliśmy wieczór rockowy , wieczór bluesowy , wieczór jazzowy , był fortepian , Józek się przebierał w muszkę i frak , siadał do fortepianu , ja brałem bas
Reportaż Polskiej Kroniki Filmowej , słowa Jana Błędowskiego , słowa Antymosa Apostolisa uzmysławiają rzeczywistość lat sześćdziesiątych i dalej w Polsce . Kto chciał w Domach Kultury mógł się realizować . I o takiej rzeczywistości wypowiada się Józef Skrzek w filmie Leszka Gnoińskiego "Historia polskiego rocka" ; Józef Skrzek : Sprzątaczki nas szmatami wyrzucały z klubów
Można w opowieściach eksponować swoje talenty , chętną atmosferę sprzyjającą własnej twórczości , można eksponować epizod z panią sprzątającą klub , tylko po co , co , szukanie na siłę winnych . O swojej współpracy z Czesławem Niemenem , Józef Skrzek wskazywał jakiś winnych , co winnych , komu winnych , ile winnych , jakich winnych . W związku ze swoją twórczością Józef Skrzek kilkukrotnie dopasowuje jakichś winnych bez precyzowania imienia , nazwiska i stanięcia oko w oko z panią sprzątającą , w oko w oko z menagerami Pagartu . W filmie o Czesławie Niemenie Józef Skrzek mówi słowa o jakiejś czynności jakichś menagerów Agencji Artystycznej Pagart ; Józef Skrzek : byliśmy po prostu szczuci przez menagerów
Józef Skrzek , strona P o r a n n y , data 20.11.2010 ; Józef Skrzek : Ludzie nie rozumieli w ogóle co gramy
Ale , ale , ja byłem w listopadzie w roku 1974 na koncercie zespołu SBB , zrozumienie całkowite muzyki granej przez zespół SBB 14. Polska Kronika Filmowa rok 1973 numer 51 reportaż pod tytułem ; Mistrzowie techniki , w tym reportażu trwającym 1'31" słychać muzykę , muzyka rockowa , perkusja , gitara basowa , organy Hammonda , świetny rockowy temat , zwięzły , i jakie wrażenia , wrażenia takie , w roku 1975 opublikowana na płycie zespołu SBB , płycie "Nowy horyzont" kompozycja Józefa Skrzeka "Na pierwszy ogień " jest konstrukcyjnie i dżwiękowo podobna do muzyki w Polskiej Kronice Filmowej , opisanej 15. Zespół SBB nagrał kompozycję Józefa Skrzeka "Cięcie" i do tej muzyki nagrano obraz wizyjny , fragment filmu był jednokrotnie prezentowany w Telewizji Polskiej w programie Studio 2 , nie na całym ekranie , ale fragment ekranu , wydzielone koło , zajmujące około 1/5 powierzchni ekranu , i w tym kole film , na tym filmie muzycy zespołu SBB przed kamerą odtwarzają granie i śpiewanie kompozycji "Cięcie" . Ja widziałem w Telewizji Polskiej , o czym piszę . Redaktorzy prowadzili rozmowę przed kamerą , słychać było słowa rozmowy , było też słychać muzykę , czyli kompozycję Józefa Skrzeka " Cięcie" w wykonaniu zespołu SBB , i w górnej części ekranu , w wydzielonym okręgu film , w tym filmie muzycy SBB odtwarzają granie i śpiewanie kompozycji "Cięcie" . Józef Skrzek na pierwszym planie , gra na gitarze basowej i śpiewa scatem . Kompozycja "Cięcie" wcześniej nagrana w studio nagraniowym . Czy w Polskiej Telewizji w latach siedemdziesiątych w ubiegłym wieku stosowano granie i śpiewanie muzyki rockowej na żywo . Raczej tylko Teatr Telewizji miał taki przywilej , oraz różne wystąpienia , ale muzyki rockowej raczej nie eksponowano w Telewizji Polskiej na żywo . Jest taki program , rok 1974 , zespół Niebiesko- Czarni , tańcząca publiczność , kompozycja Wojciecha Kordy , słowa Agnieszka Osiecka , program telewizyjny pod tytułem "Pochwała śpiewania" . Gitary muzyków nie mają połączeń kablowych z techniką , Wojciech Korda śpiewa nie do mikrofonu , Ady Rusowicz nie widać , a słychać . Czyli muzyka z taśmy , a muzycy odtwarzają grę i śpiew . Te dwa przykłady z roku 1974 w Polskiej Telewizji , kompozycja "Cięcie" nagrana została w roku 1974 , muzyka młodzieżowa odtwarzana z taśmy . Niebiesko - Czarni i SBB w Polskiej Telewizji . W roku 1970 telewizja brytyjska zdecydowała się zaprosić do studia telewizyjnego zespół Status Quo , z całym sprzętem , z techniką , zaprosili również publiczność , i w studiu telewizyjnym na żywo muzycy grają kompozycję Roadhouse Blues , czas 5'38" .
Jurek
|