W tym roku Józef Skrzek świętuje swoje siedemdziesięciodwulecie
Zwyczaje
1. Lata siedemdziesiąte w Polsce , to jest czas 1971 do 1980 . Zespół Budka Suflera grali dziennie 8. koncertów dziennie , mówią muzycy zespołu w rozmowach w radio . Zespół Nurt , pisze redaktor Piotr Chlebowski w piśmie Lizard numer 38 . rok 2020 : W maju , w Dniu Zwycięstwa , w ramach odbywających się zarazem Dni Wrocławia , zagrali w jednym dniu 8 koncertów . Aleksander Mrożek , gitarzysta zespołu Nurt : To niewiarygodne , ale zagraliśmy 8 koncertów : grało się od 10 rano do 12 w nocy Aleksander Mrożek : Na placach stały estrady . I z miejsca na miejsce , z placu na plac jeżdziliśmy i po prostu graliśmy . Taka była wtedy w nas siła , taka radość grania Zespół SBB grali 4 koncerty dziennie , Józef Skrzek , mówi , nie podobało mu się takie granie , zbyt wielka ilość koncertów jednego dnia
W Polskim Radio ; redaktor Piotr Chlebowski w piśmie Lizard numer 38 rok 2020 pisze słowa gitarzysty zespołu Nurt , mówiącego w Polskim Radio Trójka z redaktorem Jerzym Sosnowskim w maju 2013 roku Aleksander Mrożek : Czas trudny zaczął się w połowie lat 70. , kiedy radio przestało nadawać tego rodzaju muzykę Aleksander Mrożek : Nastąpiła ogólna niechęć do nadawania muzyki rockowej w Polsce . To był taki smutny okres . I po prostu Nurt stracił rację bytu. Zaczęło Aleksander Mrożek : królować disco . A to wszystko trwało praktycznie do końca epoki gierkowskiej, aż do roku 1979 , gdy na muzycznym campingu w Lubaniu - zresztą festiwalu organizowanym przez Wrocławian , przez PSJ wrocławski - zadebiutowały zespoły Maanam i Porter Band, który wywodził się praktycznie z Nurtu . i nastąpiło odrodzenie rocka w Polsce
Co grali w Polskim Radio w latach 1974 , 1975 , 1976 , 1977 , 1978 , 1979 . Ja słyszałem , Polskie Radio Program Pierwszy , Drugi , Trzeci , Czwarty , co tydzień ukazywało się pismo RTV , w tym piśmie szczegółowy opis programów radiowych , i telewizyjnych ; wszystko czytałem , moi Rodzice pronumerowali między innymi tygodnik RTV . Były opisywane , nadawane wszystkie nagrania nagrywane w studiach radiowych , zespołu SBB , Józefa Skrzeka . Po prostu , godzina emisji , opis , jakie kompozycje . W Polskim Radio nadawano wszystkie nagrania SBB , Józefa Skrzeka , nagrywane w studiach radiowych , czyli nie nagrania płytowe , ale radiowe .W Polskim Radio nadano "Figo fago " z koncertu SBB w Opolu w czerwcu 1974 roku, oraz kilkakrotnie "Karlstadt " z koncertu SBB w maju w Szwecji . Są to nagrania , które można usłyszeć na wydawnictwach SBB i Józefa Skrzeka jako bonusy . Ja tą muzykę słyszałem tuż po nagraniu w studiach radiowych . Tą muzykę nagrywałem na magnetofonie , i opisywałem w swoich notatkach . Pan Aleksander Mrożek mówi o niechęci Polskiego Radia do emitowania polskiej muzyki rockowej , ja napiszę rzeczywiście , żadne inne polskie zespoły nie były emitowane , bądż minimalnie , w małej ilości czasu trwania muzyki . W Polskim Radio słychać było SBB , muzykę Józefa Skrzeka . SBB na Festiwalach muzycznych od Opola do Sopotu . W Opolu na Festiwalu Piosenki Polskiej w roku 1976 jedna noc w czerwcu tylko dla zespołu SBB , w Sopocie na festiwalu Pop Session w lipcu 1977 SBB jest największą gwiazdą , w Sopocie w sierpniu 1978 zespół SBB jest gwiazdą Festiwalu Interwizji , w roku 1979 zespół SBB koncertuje na festiwalu Pop Session trzykrotnie . Pierwszy koncert na tym Festiwalu z różnymi zespołami , następnie ,w następny dzień na tej samej estradzie tylko koncert SBB , i w ten sam wieczór drugi koncert zespołu SBB . Na tych opisanych koncertach ja byłem . W latach 1977 - 1979 koncert zespołu SBB w Polsce to było wydarzenie , ponieważ w większości czasu zespół SBB przebywał poza granicami Polski , gdzie grali muzykę . W roku 1976 na jesień , po ukazaniu się płyty SBB Pamięć , płyta dobrze się sprzedawała , wydawca , czyli Polskie Nagrania postanowiły zrealizować wznowienie płyty SBB 1 . Ja widziałem , do księgarni , w moim mieście , w której sprzedawano płyty long-playe dostarczono jesienią 1976 roku nowe płyty SBB 1 , wystawiono na wystawę , zza szyby z chodnika płyta long-play SBB 1 była widoczna , kilka tygodni , po czym zdjęto płytę z wystawy . Józef Skrzek w Polskiej Telewizji w programie Pegaz mówi , SBB dowodziło polskiej muzyce rockowej przez dziewięć lat , czyli lata 1972 - 1980 . Co się na taki stan rzeczy złożyło . Mała obecność zespołu SBB w kraju , olbrzymia ilość nagrań SBB nagrana i słyszana w kinie podczas trwania Polskiej Kroniki Filmowej . Muzyka SBB , Józefa Skrzeka instrumentalna , a więc bez pracy cenzury nad tą muzyką . Muzyka Józefa Skrzeka po prostu była lubiana , pasowała w reportażach Polskiej Kroniki Filmowej . Reportaże o intensywnej produkcji przemysłowej w Polsce . Zapotrzebowanie na muzykę ilustrującą produkcję przemysłową było ogromne , i takie zapotrzebowanie spełniał zespół SBB . Różne zespoły rockowe nagrywały w studiach nagraniowych Polskiego Radia muzykę , i taśmy z tą muzyką nie wykorzystywano . Natomiast różne nagrania SBB , Józefa Skrzeka były emitowane w Polskim Radio . Mnóstwo emisji kompozycji "Z miłości jestem " , o Rodzicach , o miłości , a jak rozumieć - odczuwać twardą , rytmiczną część tej kompozycji . Ja opiszę , jak muzyka w wykonaniu SBB była eksploatowana w filmach o produkcji Polskiej Kroniki Filmowej . W tych reportażach pokazywano Polskę , co się dzieje w kraju. Działo się : W roku 1969 Polska szczyciła się 5. miejscem na świecie w wydobyciu węgla kamiennego , ten fakt został uhonorowany okolicznościową serią znaczków pocztowych. W produkcji siarki w 1969 roku , Polska zajmowała 6. miejsce w świecie , w produkcji stali w 1969 roku Polska była na 9. miejscu w świecie , w wodowaniu statków morskich w 1969 roku Polska zajmowała 10. miejsce w świecie . Polska produkcja liczyła się w świecie , i w większości w Polskiej Kronice Filmowej można było zobaczyć , co to jest produkcja , co znaczy wydobycie . Muzyka instrumentalna , jaką można usłyszeć w tych reportażach dokumentalnych miała znamiona nowoczesności , ekspresji , konstruktywnego myślenia , konstruktywnego działania , planowanego działania , siły , energii w realizacji czynności planowania produkcji i czynności produkcji , bądż wydobycia złoża zasobów naturalnych . Muzyka w wykonaniu zespołu SBB do takiego ilustrowania rzeczywistości była idealna . W wielu dokumentach Polskiej Kroniki Filmowej jest muzyka w wykonaniu SBB . Stosowane przez muzyków konstrukcje dżwięków pasowały do pokazywania obrazów Polski . Chodzi o wydobycie złoża , produkcję , wszystkie czynności , którymi Polska szczyciła się na świecie . Lata sześćdziesiąte , i potem , realizatorzy reportaży o dokonaniach narodu polskiego oczekiwali od artystów muzyków odpowiedniej oprawy muzycznej . Muzyka konstruktywna , nowoczesna , i muzyka Józefa Skrzeka bardzo pasowała do tych reportaży w Polskiej Kronice Filmowej . Olbrzymie zapotrzebowanie na taką muzykę Józefa Skrzeka , ilustrującą pracę , powodowało fakt , Józef Skrzek z muzykami zespołu SBB mieli zaproszenia do studia nagrań , aby nagrywać swoją konstruktywną , nowoczesną muzykę eksploatowaną w filmach Polskiej Kroniki Filmowej . Możliwie , część kompozycji "Z miłości jestem" , rytmiczna , nadaje się jako ilustracja , coś się robi z miłością . Znana pieśń do słów poety Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego , rok 1953 , z muzyką Tadeusza Sygietyńskiego w wykonaniu zespołu "Mazowsze" , " Ukochany kraj , umiłowany kraj " wydaje się podstawą , w jakiejś części , do zbudowania pieśni " Z miłości jestem " do słów poety Juliana Mateja , z muzyką Józefa Skrzeka w wykonaniu zespołu SBB . Pieśń " Ukochany kraj , umiłowany kraj " , i w tej pieśni słowa " ukochana ziemio " , słowa o ziemi , są te słowa potwierdzane przez Józefa Skrzeka ze słowami poety Juliana Mateja " Moja ziemio wyśniona" , w roku 1979 w lipcu zespół SBB tą kompozycją otwierał swoje trzy koncerty w Sopocie , w Operze Leśnej . Po prostu , jasna kontynuacja , pieśń "Ukochany kraj , umiłowany kraj " jest w różnych elementach kontynuowana w twórczości Józefa Skrzeka , który korzysta z poezji Juliana Mateja w swojej pracy kompozytorskiej. Poeta Julian Matej korzysta , w jakiejś części , z poezji Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego. Muzyka w wykonaniu SBB , konstruktywna , nowoczesna jest bardzo dobrze widziana przez realizatorów reportaży zawartych w Polskiej Kronice Filmowej , jako ilustracja muzyczna reportaży dokumentalnych o Polsce nowoczesnej , mającej swoje osiągnięcia w świecie . Naturalnym stało się ,kiedy , na początku działalności ; SBB będzie znane w świecie , i rzeczywiście , kariera światowa SBB to fakt . Muzycy SBB będąc w Meksyku w marcu 2006 roku potwierdzili , są znani i lubiani w świecie . Muzyk Czesław Niemen w latach 1971 - 1973 nagrywa , koncertuje wspólnie z zespołem SBB . Dla zespołu SBB jest to atutowa karta w udziale w rynku muzyki estradowej . Jak się stało , takie świetne zespoły rockowe ; Klan , Nurt , Test , Trzy Korony, Dżamble , nie istnieją , lub trochę istnieją . Natomiast pełną parą istnieją SBB , Budka Suflera . Tym atutem jest spotkanie muzyczne z Czesławem Niemenem . W latach siedemdziesiątych poszczycić się może takim atutem SBB , Laboratorium , Budka Suflera , Krzak , muzycy zespołu Niemen Aerolit . Praktycznie , Czesław Niemen z Józefem Skrzekiem porozumieli się w sprawie polskiego rocka , i wspólnie czerpali honory ze swojego znaczenia w polskim rocku . Muzykom na rękę było opisywanie ich w prasie , jako ludzi mających swoje własne poglądy na sztukę . Czesław Niemen ma takie zdanie na temat swojej sztuki , Józef Skrzek ma takie zdanie na temat swojej sztuki , a reszta zawodników , czyli muzyków rockowych , daleko , daleko , jeśli są dwa odrębne zdania na temat sztuki , próbowanie odszukania trzeciego zdania polskiego muzyka rockowego , praktycznie czy było interesujące , lub mniej interesujące. Józef Skrzek z Czesławem Niemenem po prostu w sobie znany sposób opanowują polski rock . Nieistotne jest , o uczuciu pokrzywdzenia się jakiegoś muzyka , czy Czesława Niemena , czy Józefa Skrzeka . Redaktor Jacek Grun , pierwszy perkusista Budki Suflera w swojej wypowiedzi o prawach , jakie są w estradowej muzyce w Polsce wskazuje wyrażnie , różne użalania się muzyków na sytuacje są śmiechu warte , są czynnikiem budującym popularność muzyka . Redaktor Jacek Grun w pracy naukowej pod tytułem " Skazani na blues PRL - owski sen o wolności , wywiad numer 1 , autorzy pracy : Piotr Drozdowski , Przemysław Jaworowski , XII edycja konkursu "Historia bliska" 2007 / 2008 Mała Ojczyzna w pamięci i świadectwach , sygnatura w Archiwum Ośrodka Karta HB 12. / 0080 - Z / 08. Wydawca : VIII Liceum ogólnokształcące imienia Króla Kazimierza Wielkiego w Białymstoku . Zespoły rockowe , w ilości znacznej , zostały wyeliminowane z gry , z dostępu do emisji swojej twórczości w Polskim Radio , z udziału w festiwalach . W Sopocie przegląd zespołów muzycznych nazwano , jest to Pop Session , czyli muzyka popowa , popularna . Jak w życiu , zmienia się , i Muzyczny Camping w Lubaniu w 1979 roku jest taką imprezą , o czym mówi Aleksander Mrożek , gitarzysta Nurtu , Porter Bandu , na której rock gitarowy jest wiodącym . Ja byłem na koncercie Maanam w 1980 roku , byłem na koncercie Porter Bandu w składzie Porter - Chalimoniuk - Mrożek - Cwynar w 1980 roku , i rzeczywiście , w roku 1980 były to zespoły w polskim rocku , jakie , przecież ja widziałem i słyszałem co grali, jak zachowywali się na estradzie , jak się taka muzyka , takie zachowanie podobało . Radość , radość w występie estradowym , po prostu radość , i słychać , widać , i czuć .
Zrozumienie , czy porozumienie , muzyków Czesława Niemena , Józefa Skrzeka przestało być ważne , będąc na koncertach Porter Bandu i Maanamu w 1980 roku . Co to znaczy wybrać się na koncert rockowy i co na takim koncercie , przecież nie ocena , co mają w dyspozycji , jakie instrumenty Józef Skrzek , czy Czesław Niemen , ale posłuchanie rocka . Aleksander Mrożek , gitarzysta zespołu Nurt i Porter Band mówi słowa " nastąpiło odrodzenie rocka w Polsce " . Wskazuje , lata 1974 - 1979 dla różnych zespołów rockowych w Polsce były , praktycznie , nie były . Wtedy była dominacja absolutna SBB . Czy konfrontowano SBB z jakimiś zespołami rockowymi polskimi , czy wyjątkowo , czy jako wyjątek od reguły , konfrontacja w jednym dniu na jednej estradzie . W latach 1976 - 1980 ja byłem na wielu koncertach SBB , uwaga częściowo koncentrowała się na instrumentach , czyli jakie to produkty fabryki produkującej instrumenty są prezentowane na estradzie . Jakie nowinki techniczne są na estradzie . Józef Skrzek i Czesław Niemen na swoich koncertach część uwagi słuchaczek i słuchaczy skupiali na tych różnych wyrobach technicznych , jak brzmią . Troszeczkę koncerty SBB , czy Czesława Niemena przypominały pokazy organizowane przez firmy produkujące swoje wyroby , a robotę , którą mają w swoich obowiązkach wykonywać pracownicy tych firm , przejęli muzycy Józef Skrzek , Czesław Niemen. Tego typu dylematy nie są przedmiotem uwagi muzyków , słuchaczek , słuchaczy koncertów w 1980 roku Porter Bandu , Maanamu . " Nastąpiło odrodzenie rocka w Polsce" . Na czym polega różnica koncertu zespołu rockowego Trzy Korony w sierpniu w roku 1970 w rejonie Zatoki Gdańskiej , na którym byłem , a koncertu zespołu rockowego SBB w lipcu 1977 roku, to znaczy 15.7.1977 , lub 16.7.1977 , lub 17.7.1977 w klubie Non Stop w Sopocie , również byłem . Po koncercie Trzech Koron , jak ja chciałem mieć bis , to wołam do muzyków " Dziesięć w skali Buforta" , i na życzenie Krzysztof Klenczon i zespół Trzy Korony właśnie grają ten utwór . Na koncertach zespołu SBB , co tutaj zawołać , jaki bis , po prostu , bis , proszę grać dalej, co tam muzycy wymyślą . Wieczorem 16.7.1977 roku w czasie koncertu SBB w klubie muzycznym Non - Stop w Sopocie , gdy Józef Skrzek chce grać na pianinie Fendera , w tym momencie tego instrumentu nie słychać , Józef Skrzek dotyka palcami klawiszy pianina Fendera i nie słyszytego instrumentu , obraca się w kierunku techników , którzy wszyscy byli naprzeciwko muzyków , przed estradą , w tym momencie wszyscy , publiczność , ja również , technicy , klaszczą w dłonie , krzyczą ; Brawo , brawo , brawo ! Pianina Fendera nie słychać , Józef Skrzek przed nami , jest , obecny , ten fakt już w zupełności wystarczy , aby wyrazić swój podziw dla Józefa Skrzeka . Co robi Józef Skrzek , czy przyjmuje oklaski , czy coś mówi do mikrofonu do pana Grzegorza Manieckiego , nic z tych rzeczy . Józef Skrzek trzepnął dłonią w klawisze pianina Fendera i sobie poszedł , nie było jakieś dobre pół godziny . Technik włączył jakąś muzykę disco , i na tą muzykę zaczął grać Jerzy Piotrowski , przygrywa , muzyka disco jest słyszalna , Jerzy Piotrowski dalej gra , i dalej , technik wyłącza muzykę disco , Jerzy Piotrowski gra na perkusji swój popis około 20 minut . W tym czasie jeden z techników, lub właściciel klubu negocjuje z Józefem Skrzekiem , aby ten wrócił i dokończył koncert . Po pół godzinie Józef Skrzek wrócił , muzycy zaczęli muzykę sprzed sytuacji , dograli koncert , i zagrali bis . W Polsce Józef Skrzek w czasie tego koncertu nie mówił słów na estradzie do technika , a sytuacja była analogiczna , jak w czasie koncertu SBB w maju 1975 roku w Szwecji , wtedy Józef Skrzek mówił różne wyrazy do technika obsługującego koncert. W Polsce , Józef Skrzek w czasie koncertu zespołu SBB wstał i sobie poszedł , nie był obecny około pół godziny czasu, po czym znowu grał muzykę z Jerzym Piotrowskim. Taka sytuacja na koncercie SBB w Sopocie w klubie muzycznym Non-Stop w dniu 16.7.1977, ja byłem na tym koncercie SBB. Muzyka SBB nieokreślona jakimkolwiek tytułem , jakąś wyrażną strukturą muzyczną , którą można nazwać . Muzyk śpiewając piosenki ma świadomość obecności cenzora , który kontroluje słowa słyszane z estrady . Józef Skrzek w tekstach , które śpiewa w języku polskim , unika ingerencji cenzora , cenzurującego słowa słyszane z estrady. W latach 1974 - 1980 ja byłem na czternastu koncertach zespołu SBB i słowa , jakie słyszałem z estrady dotyczą Rodziców , miłości . Pieśń " Z miłości jestem" , bardzo często ta kompozycja , w całości , emitowana była w Polskim Radio . Józef Skrzek , basista zespołu SBB mówi , w latach 1972 - 1980 zespół SBB dowodził polską muzyką rockową . Aleksander Mrożek , gitarzysta zespołu Nurt i Porter Band mówi ; w 1979 roku nastąpiło odrodzenie rocka w Polsce . Co było w latach 1972- 1979 . Chodzi o muzykę rockową w Polsce . Świetne różne zespoły traciły prawo bytu , zespół SBB dowodził polskim rockiem . Co się działo , polskie świetne zespoły rockowe traciły prawo bytu , kto o tym decydował , jakie czynniki wpłynęły na ten fakt . Czy były konfrontacje muzyczne zespołu SBB z różnymi polskimi zespołami rockowymi , jak wyglądały takie konfrontacje .Co mówią o latach 1972 - 1980 różni muzycy zespołów polskich rockowych . Jedna konfrontacja , jaka mogła zaistnieć w lipcu 1977 roku w Sopocie , w Operze Leśnej , 26.7.1977 roku na plakacie byli zapisani , SBB i Brekaout . Muzycy SBB wystąpili grając swój koncert we dwójkę , a muzycy Brekaout nie wystąpili . Jakie wrażenie , dwóch muzyków SBB poradziło , a więcej , kilku muzyków Brekaout nie pokazali się na estradzie . Konfrontacja nie odbyła się , z powodu nie wskazanego przez organizatorów tego Festiwalu . Tak ważna konfrontacja , Brekaout i SBB w 1977 roku . Ja byłem 26.7.1977 roku w Operze Leśnej w Sopocie na koncercie Festiwalu Pop Session . Raczej istniał jedynie zespół SBB w polskim rocku , w latach , mniej więcej , 1972 - 1980 , stąd iluzja dowodzenia tylko swoim zespołem SBB . Czesław Niemen ze swoimi zespołami również istnieją w polskim rocku .Bardzo charakterystyczne, w latach 1974 - 1980 Czesław Niemen i Józef Skrzek nie występowali ze sobą , z wyjątkiem przeglądu różnych wykonawców w czasie trwania Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu, gdzie na jednej estradzie , w czasie jednego koncertu grali. Zespoły instrumentalne , Laboratorium , Krzak , nie są zespołami rockowymi , tylko jazzowo - rockowymi - tylko instrumentalnymi . 2. Blues w Polsce Redaktor Paweł Szałankiewicz rozmawia z Józefem Skrzekiem , pismo Wiadomości Siemianowice Śląskie , Nasze Miasto , marzec 2013 rok Redaktor : Śląsk był też kolebką bluesa ? Józef Skrzek : Był , i to jest fakt . Tu graliśmy bluesa , gdy gdzie indziej jeszcze na chlyb byb gadali
W Warszawie studentki i studenci Politechniki Warszawskiej założyli zespół o nazwie Grupa Bluesowa " Stodoła" . Zespół powstał w 1969 roku , w roku 1970 ukazała się płyta long-play wytwórni Polskie Nagrania XL 0761 , Grupa Bluesowa "Stodoła " , płyta " Blusełka" , na tej płycie jedenaście bluesów , muzyka tradycyjna , opracowana przez Janusza Drozdowskiego , ze słowami Tomasza Bielskiego i Bogusława Choińskiego
Wydawnictwa oczekiwane z Józefem Skrzekiem
1. Koncert SBB i Narodowej Orkiestry Symfonicznej z Katowic , w dniu 8. listopad 2020 rok , koncert w Katowicach , oczekiwane jest wydawnictwo płyty cd , płyta dvd z tego koncertu
Jurek
|