[N]

Niemen Aerolit

Forum fanów Czesława Niemena
Dzisiaj jest sob kwie 01, 2023 8:44

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: sob gru 30, 2006 11:29 
Awatar użytkownika

Smutne jest to, że odchodzą, dla naszego pokolenia, osoby znaczące...
Nie przypominam sobie aby "wymiana pokoleniowa" 30 lat temu robiła na mnie takie wrażenie jak teraz.
Niestety - świat idzie dalej. Jeśli zwracamy uwagę na nekrologi, to znaczy że jesteśmy poza "głównym nurtem nie tylko radości życia" - jesteśmy z Naszym idolem, wspomnieniami, na bocznicy...

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostZamieszczono: sob gru 30, 2006 12:45 
Awatar użytkownika

Smutkiem i cmentarnym chłodem powiało po Twojej refleksji, EDZIE.

Świat idzie dalej, jak napisałeś - a ja dodam, że my z nim. Nikt z nas nie siedzi z założonymi rękoma; każdy coś robi, czymś się interesuje, szuka nowych wrażeń artystycznych, poznaje nowych ludzi. Nie jest więc tak źle.... :lol: :lol: :lol:

Ostatnio zmieniony ndz gru 31, 2006 13:37 przez Tadeusz, łącznie zmieniany 1 raz

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostZamieszczono: sob gru 30, 2006 13:46 
Awatar użytkownika

Oj, faktycznie, Edzie- ależ tam powiało.."jak te winorośle, gąszcze cmentarniane".
Z pewnością Twój 400- ny post będzie radośniejszy? :wink:
Po-zdrowie-nia i...gratulacje, Edzie.

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostZamieszczono: sob gru 30, 2006 14:00 
Awatar użytkownika

Mam nadzieję, Edku, że Nowy Rok przyniesie Ci więcej radosnych i optymistycznych momentów, czego Tobie i Wszystkim życzę. :)

Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł:
PostZamieszczono: wt maja 15, 2007 4:29 
W tym roku odeszło zbyt wielu ludzi ważnych dla kultury , ludzi którzy byli idolami tamtej epoki (Nalepa , Grechuta) badź ich dzieła fascynowały i podobno ulice pusoszały (Jerzy Janicki i jego scenariusze do serialów : "Polskie drogi" ; "Dom") prawda jest taka że im więcej ważnych osobistości dla kultury odchodzi tym większa jest po nich pustka , bo jak już pisałem w innych tematach , w dzisiejszym zdigitalizowanym świecie wszystko jest bez wyrazu i uwielbiane są jednodniowe gwiazdy , napiszę więcej ; programy typu : "Idol" zamiast pomagać , szkodzą bo ktoś kto ma głos i charyzmę może przejść przez takie eliminacje nie zauważony , wiadomo gusta są różne
i o gustach się nie dysktuje , smutna wiadomość jest taka że ten rok jeszcze się nie skończył i do grona tych co przeszli na drugą stronę tęczy może dojść wielu starszych i wybitnych ludzi , po nich będzie pustka ... :cry:

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: sob kwie 16, 2011 14:37 
Awatar użytkownika

Nieubłagane zrządzenia losu dotykają też naszych ulubionych artystów i przypominają o sprawach ostatecznych. Publiczność pamięta znane gwiazdy kolorowych zespołów lat 60., ale są muzycy, którzy odchodzą cicho, mimo że niegdyś grali i śpiewali najgłośniej w Polsce...

W Opolu zmarł Henryk Zomerski [*]

Źródło => http://tvp.info/informacje/kultura/nie- ... ki/4334468

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pn sty 27, 2014 15:22 
Awatar użytkownika

W minioną sobotę 25 stycznia 2014 odszedł do wieczności Bohdan Poręba- twórca wielu fabuł o tematyce historycznej. Budził w środowisku filmowym wiele kontrowersji, ale jego dzieła w większości dobrze zniosły próbę czasu, a już szczególną sławą okrył się film "Hubal" z Ryszardem Filipskim w roli bohaterskiego majora.

Pamiętam też z dawnych lat spektakl "Gniewko- syn rybaka" oraz seriale: "Znak orła" (scenariusz) i "Polonia Restituta" (reżyseria serialu i filmu fabularnego z muzyką Niemena). Filmową rekonstrukcją p.t. "Katastrofa w Gibraltarze" (1983) wznowił dyskusję na temat przyczyn i okoliczności tragicznej śmierci premiera Sikorskiego...

Na pożegnanie...

=> Modlitwa o wolność (wiersz A.Mickiewicza, muz.Niemena)

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: wt gru 23, 2014 8:17 
Awatar użytkownika

"Nie żyje Joe Cocker - legendarny angielski wokalista rockowy i popowy. Miał 70 lat. Od dłuższego czasu walczył z rakiem płuc. Śmierć muzyka po nieujawnionej chorobie potwierdził jego agent. Artysta zmarł w swoim domu w Colorado".

http://wiadomosci.wp.pl/kat,1356,title, ... aid=114079

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: śr gru 24, 2014 15:28 
Awatar użytkownika

Po długiej i ciężkiej chorobie zmarł reżyser filmowy Krzysztof Krauze (61 lat). Pozostaną po nim tak wybitne dzieła, jak "Dług", "Mój Nikifor", "Plac Zbawiciela", "Papusza".
Niestety nie nakręci już obiecywanego filmu o Niemenie...

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pt lut 13, 2015 23:06 
Awatar użytkownika

10.02. w Słowenii zmarł Zbigniew Sztyc, saksofonista Akwareli i N. Enigmatic. Miał 69 lat. [*]

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: ndz mar 01, 2015 15:31 
Awatar użytkownika

Ewa pisze:
10.02. w Słowenii zmarł Zbigniew Sztyc, saksofonista Akwareli i N. Enigmatic. Miał 69 lat. [*]

Pogrzeb odbędzie się 4 marca, o godz.12.20 na cmentarzu Rakowickim w Krakowie.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pn mar 02, 2015 21:07 
Awatar użytkownika

Nekrolog z Dziennika Polskiego:
http://www.wspomnijbliskich.pl/nekrolog ... c/40962194

Paweł Brodowski wspomina Zbigniewa Sztyca w najnowszym Jazz Forum:
http://jazzforum.com.pl/main/artykul/zbigniew-sztyc

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: wt mar 17, 2015 21:08 
Awatar użytkownika

Przed chwilą dowiedziałem się od redaktora naczelnego Jazz Forum, że zmarł Sławomir Piwowar... Muzyk niedoceniony, skromny i lubiany przez fanów dobrej muzyki. Nieobce Mu były kręte ścieżki jazzu (był gitarzystą zespołu Paradoks), muzyki NAE ( "Niemen Aerolit" , "Idee fixe", "41 potencjometrów Pana Jana"), a na przełomie lat 70. i 80. uzupełniał skład SBB (m.in. "Memento z banalnym tryptykiem" i "Live in Czechoslovakia.Three Quarters").

W późniejszych latach poza SBB wspierał swym talentem także inne znane zespoły i solistów - jako gitarzysta, ale również jako muzyk grający na instrumentach klawiszowych. Grał m.in. z Kasią Kowalską, Eweliną Flintą, WW Trio oraz z muzykami Republiki podczas pamiętnego spektaklu "Kombinat" na FPA we Wrocławiu.

Pozostaje nam tylko pocieszać się, że dołączył do Czesława i Piotra w wielkiej, niebiańskiej orkiestrze =>

Pielgrzym [*]

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pn mar 30, 2015 14:15 
Awatar użytkownika

A czy ktoś z Was wspominał śmierć Ronniego Jamesa DIO...? :) Niestety było to już kilka lat temu, zmarł na raka żołądka, ale śpiewał między innymi w Rainbow, Elf, Black Sabbath a później w swoim solowym projekcie DIO. Każdy z tych zespołów odnosił sukcesy. Dio miał niesamowity głos przy niesamowitym wzroście, 150 cm... :)

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pn cze 22, 2015 20:55 
Awatar użytkownika

14.05. 2015 r. po długiej i ciężkiej chorobie w wieku 90 lat zmarła Czesława Walicka.

http://nekrologi.wyborcza.pl/0,11,,3233 ... rolog.html

Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 152 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 11  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.