Postanowiłem w rocznicę śmierci Cypriana Norwida dopisać kilka zdań w tym wątku …
Matt pisze:
można żałować , że nie ukazała się jeszcze jedna plyta (jak Idee fixe) wyłącznie z tekstami Norwida. A gdzieś słyszałem (była to wypowiedź

) że chciał taki projekt zrealizować... Nie jestem tylko pewien czy material na taką płyte był już opracowany. Na pewno znalazłaby się na niej "Moja ojczyzna" i "Pieśń od ziemi naszej".
Rzeczywiście przygotowywał płytę "Pieśń od ziemi naszej".
Lecz każdy, kto uważnie śledził wypowiedzi Niemena na ten temat, mógł się nieco w nim pogubić, bo u podstaw tego projektu/-ów leżały dwie przenikające się wzajemnie koncepcje :
- pierwsza to właśnie album wyłącznie z poezją C. Norwida, gdzie godne miejsce znalazłaby po latach ‘tułaczki’ : orientalna „Moja ojczyzna”, a także : „Za płotem” i „Pielgrzym”,
- druga koncepcja, to sięgnięcie prócz wymienionych poezji Norwida także po lirykę Wschodu w tym m.in.(incipit.) : "Cały dzień..” , "Czy mam nazwać boginią tę strojną dziewicę..", "Ciepłe słowa" jak również utwory instrumentalne np.te o roboczym tytule : "Tańce hinduskie".
Matt pisze:
Ciekaw jestem, czy ktoś pamięta jakieś inne utwory Norwida wykonywane przez Niemena na koncertach, które nie znalazły się na żadnej płycie?
Ze starszych interpretacji mogę wskazać wiersz p.t."Ciemność" - wykonywany jeszcze z Laboratorium, a także większe niż na "Idee fixe"(
jako "Pochwała pracy") fragmenty poematu "Promethidion".