Tadeusz pisze:
Autorzy tych projektów niech lepiej zaprojektują pomnik pt. "Powiew z Toi-Toi".
Gdybyś obejrzał inne projekty tych artystów, to może nie wydawałbyś takich negatywnych opinii.
To są tylko wstępne projekty, które będą jeszcze dopracowane. W takich miniaturkach trudno dokładnie odwzorować np. szczegóły twarzy. W pierwszej chwili mnie również najbardziej spodobała się twarz i sylwetka z projektu nr 2, ale jakoś nie do końca mi pasuje Niemen siedzący na barowym stołku w luzackiej pozie. Takiego Niemena nie znałam... Poza tym ten projekt był najłatwiejszy do wymodelowania szczegółów, bo jest z plasteliny.
W tej chwili, po rozmowach z artystą na facebooku i obejrzeniu innych projektów, dałabym szansę panu Wiktorowi Szostało (projekt nr 4), ponieważ proponuje on coś kompletnie innego od dotychczasowych pomników. Nie brąz, lecz polerowana i barwiona stal, a w kamizelce elementy szkła, które będą odbijać i załamywać światło pod różnymi kątami. Myślę, że efekt mógłby być ciekawy.
W pierwszej chwili odrzuciłam ten projekt, głównie ze względu na niedopracowaną twarz i za szerokie spodnie, ale artysta zapewnia, że to wszystko jest do zrobienia. Najstarsza córka Czesława również optuje za tym projektem, bo według niej najlepiej oddaje on naturę Niemena. No, ale ten projekt zapewne nie przejdzie, bo większość osób woli klasyczne pomniki.
Do tej pory najwięcej głosów dostał projekt 2, sporo osób głosowało też na projekt nr 3, więc pewnie wygra któryś z tych projektów.