Warto zauważyć artystyczną metamorfozę Natalii Niemen, której sceniczne poczynania komentujemy tu od paru lat. Co prawda- nie przekonałem się do jej występów z harfistą (zresztą- niezłym), ale współpraca z innymi muzykami przynosi coraz to lepsze efekty. Nie- żebym kadził, ale Jej głos wyraźnie zyskuje w orkiestro-podobnych aranżacjach z wyraźnie zarysowaną melodią i linią basu.
Pierwszą zajawką, która przypadła mi do gustu był Jej występ z zespołem Darka Malejonka w 2017, ale pomyślałem sobie, że to przypadek albo już na starość

gust mi się kaszani.
A jednak to chyba nie był przypadek, a i muzyczny gust nie zwichrował mi się aż tak bardzo. W końcu- wychowałem się na dobrej muzyce...
W sierpniu 2019 miała miejsce premiera piosenki
"Dzwony" zaśpiewanej w duecie z Grzegorzem Wilkiem (znanym z takich programów jak: "Jaka to melodia?" i "Twoja twarz brzmi znajomo").
Tekst o nienapuszonej, ale sensownej i patriotycznej wymowie napisał dziennikarz Witold Gadowski, a muzykę skomponował basista Maciej Jeleniewski. Dobra melodia i świetne nagranie.
Z kolei w listopadzie 2019 premierę miał klip
"Malowany". To przedsięwzięcie w ramach Roku Stanisława Moniuszki, a zrealizował je zespół pod nazwą "Co-Opera". Do nagrania płyty i klipu zaproszono Natalię Niemen (tu także jako altowiolistkę).
Formacja Co-Opera działa od kilku lat pod patronatem Teresy Żylis-Gary, a jej twarzą jest sopranistka i skrzypaczka Justyna Reczeniedi. Utwory na płytę skomponował Marcin Nierubiec, a teksty napisał poeta Michał Zabłocki (syn aktorki Aliny Janowskiej, pisał m.in.dla Grzegorza Turnaua, Jacka Wójcickiego i Macieja Balcara).
Obie wokalistki-
Natalia Niemen i Justyna Reczeniedi- wystąpią pod szyldem
"Co-Opera" dziś (wt., 3 XII)- i to dwukrotnie- w programie
"Halo Polonia!" w TVP Polonia.
edit: Występ można już obejrzeć na stronie TVP =>
"Halo Polonia" z 3 XII 
PS O połączeniu muzyki pop z symfonicznym brzmieniem i operowym śpiewem->
w audycji red_Nuli Stankiewicz w RDC z udziałem uczestników projektu Co-Opera.