[N]

Niemen Aerolit

Forum fanów Czesława Niemena
Dzisiaj jest wt mar 28, 2023 18:47

Strefa czasowa UTC+1godz.

Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
PostZamieszczono: czw paź 06, 2011 16:42 
Awatar użytkownika

:( :o :) :D
http://www.empik.com/pamietam-ten-dzien ... 7,muzyka-p
Po-zdrowie-nia :)

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: czw paź 06, 2011 17:54 
Awatar użytkownika

Drugiego września podzieliłem się z Wami na czacie wiadomością o przygotowywanym albumie z archiwalnymi nagraniami Niemena, ale o tym że Agencja Fonograficzna szykuje się do wydania radiowych nagrań dowiedziałem się dużo wcześniej z ogłoszenia w .. Dzienniku Gazecie Prawnej, bo w ten sposób poszukiwano muzyków, którzy przed laty brali udział w radiowych sesjach i koncertach zarejestrowanych przez Polskie Radio. Ogłoszenie nie było wolne od błędów faktograficznych, więc zgłosiłem swoje uwagi odpowiedzialnym za projekt paniom z Agencji Fonograficznej, z czego nawet się ucieszyły, ale szybko okazało się, że za ustalenie faktografii odpowiada pani Gina Komasa i moja pomoc na nic się nie przyda.

Jeszcze we wrześniu próbowałem w otwartej dyskusji na Fb przekonać panią Ginę, o tym że :

- w nagraniu utworów z 1964r. nie mógł brać udziału zespół Akwarele (udało się to sprostować),

- beatlesowski tytuł "A Hard Day's Night" piszemy z apostrofem (nie udało się sprostować),

- w nagraniu "Pielgrzyma", jeśli istotnie fonogram pochodzi z 1972r., musiał brać udział Apostolis z Grupy Niemen, a w "Smutny Ktoś i biedny Nikt" Maciej Radziejewski z zespołu Niemen Aerolit (w empikowym opisie płyty zamieniono te zespoły).

Zagadkowo brzmi opis nagrania "Allilah" datowanego na rok.. "1964", mimo że pani Gina niedawno zapewniała mnie, iż osobiście skorygowała tę datę i prawidłowy jest rok "1968".

A więc skąd w empikowym opisie rok "1964" ??? :o

Dlaczego pod nagraniami "Nim przyjdzie wiosna" i "Pokój" nie widnieją nazwiska muzyków współpracujących w tym czasie z Niemenem (Maciej Radziejewski, Jerzy Dziemski, Maciej Czaj) ?

Na te pytania zapewne nie uzyskam prędko satysfakcjonującej odpowiedzi, ale album "Pamiętam ten dzień" i tak kupię, bo wreszcie mam nadzieję posłuchać radiowych nagrań w znośnej wersji płytowej...

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: czw paź 06, 2011 19:30 
Awatar użytkownika

Cieszę się, że nagrania radiowe się ukażą i natychmiast kupię ten podwójny CD. Marek wspominał już o błędach, ale mam nadzieję, że informacja na stronie Empiku pochodzi z wcześniejszej wersji i na albumie zostanie poprawiona. Natomiast nie podoba mi się okładka, ale to tylko moje zdanie :(

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: czw paź 06, 2011 20:39 
Awatar użytkownika

Maciek pisze:
Natomiast nie podoba mi się okładka, ale to tylko moje zdanie :(

Myślę, Maćku, że nie tylko Twoje, mnie też ta okładka jakoś nie przypadła do gustu.

Bardzo się cieszę się na tę płytę, choć brakuje mi tu kilku nagrań, np. "Fermaty" czy Wstążki. Szkoda też, że nie udało się wyeliminować tych wszystkich błędów, o których pisze Markovitz. No, ale mimo tych niedociągnięć i tak jest ciekawie, lepiej niż się spodziewałam. :)

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: czw paź 06, 2011 20:42 
Awatar użytkownika

Ewa pisze:
Bardzo się cieszę się na tę płytę, choć brakuje mi tu kilku nagrań, np. "Fermaty" czy Wstążki. Szkoda też, że nie udało się wyeliminować tych wszystkich błędów, o których pisze Markovitz. No, ale mimo tych niedociągnięć i tak jest ciekawie, lepiej niż się spodziewałam. :)

Może to tylko pierwszy krok i będą następne... oby !

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: czw paź 06, 2011 20:44 
Awatar użytkownika

zamówienie złożyłem - cd 1, pozycja 1 i 2 :D

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: czw paź 06, 2011 20:46 
Awatar użytkownika

Czy wiadomo kto zrobił remastering tych nagrań ? Mam nadzieję, że nie... wiadomo kto :)

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: czw paź 06, 2011 22:06 
Awatar użytkownika

Wstyd, żeby takie oczywiste byki pojawiały się w oficjalnym wydawnictwie. Wystarczyło choćby zaglądnąć na forum i trochę się dokształcić, ale pycha zasłania zdrowy rozsądek. Okładka Kattorny była bardzo ładna, ta nie jest moim zdaniem aż taka zła, ma charakter. Płytę kupię. Fajnie, że wydaje się kolejną płytę Niemena, chociaż ja jeszcze wciąż czekam na jakąś płytę, która zwali mnie z nóg :) Moim marzeniem jest ukazanie się jednego z najlepszych utworów, jakie przydarzyły się Niemenowi, czyli fenomenalnej Fermaty z WDR'u.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pt paź 07, 2011 19:56 
Awatar użytkownika

A mnie się podoba i okładka i tracklista. Fajnie, że w końcu tych nagrań będzie można posłuchać w normalnych wersjach a nie kopiach z kopii. Miejmy nadzieję, że będzie ciąg dalszy.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pn paź 10, 2011 20:07 
Awatar użytkownika

Moi Drodzy

Nie jestem entuzjastą powierzania skarbów fonografii osobom stawiającym pierwsze kroki w trudnej sztuce remasteringu archiwalnych nagrań, ale proponuję poczekać z oceną wykonanej pracy do czasu aż będzie możliwe przesłuchanie płyt. Przypomnę, że opinie kilku osób na Forum o stronie realizacyjnej wcześniejszych albumów Niemena były dość pozytywne.

Najbardziej cieszę się na myśl, że w trackliście nowego albumu Polskiego Radia będą takie nagrania jak: "Pod papugami" z solem gitarowym Janusza Sidorenki, "Pielgrzym" ze wstępem gitarowym Antymosa Apostolisa oraz z sesji radiowej z roku 1973 (a nie jako opisano z 1974) "Smutny Ktoś i biedny Nikt" z udziałem Jana Błędowskiego (w tym kontekście trudne do zrozumienia jest pominięcie radiowego nagrania "Daj mi wstążkę błękitną").

Kontrowersje wśród fanów wzbudziło zamieszczenie w tym zestawie składanki przebojów nagranej w 1980r. z orkiestrą Zbigniewa Górnego, ale trudno kwestionować aspekt komercyjny tej wiązanki szlagierów. Natomiast dziwne, że właśnie akurat przy okazji tego albumu sięgnięto po "Moją ojczyznę" w wersji z festiwalu w Zielonej Górze. Jeszcze dziwniejsze, że przypisano w empikowym opisie płyty akompaniament w tym nagraniu jakiemuś "zespołowi instrumentalnemu", gdy łatwo stwierdzić przesłuchując koncertową zapowiedź, że Niemen zaśpiewał wówczas na podkładzie z taśmy nagranym wcześniej przez siebie w studio.

W mojej opinii popełnione błędy są skutkiem niechęci do skonsultowania projektu ze znawcami twórczości Niemena. Sam wspominałem pani Komasie w dyskusji na Fb nazwisko Tadeusza Sklińskiego (jako że przecież był konsultantem albumu Niebiesko- Czarnych ze Złotej kolekcji Pomatonu). W odpowiedzi na moje krytyczne, ale i rzeczowe uwagi otrzymałem 25 września br. zapewnienie, że wszystkie daty nagrań do tego albumu są prawidłowe.

Dziś na mojej stronie Fb dotarły dodatkowe wyjaśnienia, z których wynika, iż zawiniła młoda osoba przesyłając do informacji handlowej listę z błędami, którą zrobił doświadczony człowiek z radia... Jak to należy rozumieć?
W tej sytuacji spodziewam się teraz, że na albumie błędów w opisie już nie będzie.

Mam też nadzieję, że niedługo po premierze album ten znajdzie się w pierwszej trójce listy sprzedaży płyt =>OLIS, jak przystało na wydawnictwo sygnowane nazwiskiem największego polskiego Artysty z kręgu muzyki popularnej 8)

Ps Okładka z fotografią zamyślonego Czesława Niemena przy oknie samolotu daje do myślenia. I dobrze.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: wt paź 11, 2011 7:49 
Awatar użytkownika

Markovitz pisze:
Ps Okładka z fotografią zamyślonego Czesława Niemena przy oknie samolotu daje do myślenia. I dobrze.

A mi to przypomina łódź podwodną, która na chwilę się wynurzyła (obłoczki za oknem kajuty :D)

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: czw paź 13, 2011 0:01 
Awatar użytkownika

Tajemnic związanych z zawartością albumu jest jeszcze kilka. Zastanawia mnie: dlaczego zamieszczono aż dwie festiwalowe wersje utworu "Dziwny jest ten świat", jeśli rzeczywiście obie pochodzą z 1967r. ..?

Polskie Radio popisało się przed paru laty wydając z GALĄ i firmą G+J Gruner komplet 5-ciu płyt CD na 45-lecie festiwalu opolskiego, gdzie koncertowe nagranie "Dziwny jest ten świat" wbrew opisowi nie pochodzi z roku 1967, lecz z festiwalu opolskiego o kilka lat późniejszego...

Jak się okazuje- wnoszenie krytycznych uwag do opisu zamieszczonego na stronie Empiku jednak miało sens.
Póki co korekta polega na pominięciu nazw zespołów towarzyszących i dat dokonania nagrań, ale dobre i to...

I wreszcie tytuł coveru spółki autorsko-kompozytorskiej Lennon- McCartney napisany jest poprawnie:
A Hard Day's Night - z apostrofem 8)

PS Nagłówek empikowej informacji nadal nie jest ścisły, bo są to w większości niepublikowane dotąd nagrania (a nie utwory) z koncertów i nagrań studyjnych. Niektóre z tych nagrań znalazły się kiedyś na płytach.

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pt paź 14, 2011 21:54 
Awatar użytkownika

w sprzedaży empik 07-11-2011 ;)

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: ndz paź 23, 2011 18:33 
Awatar użytkownika

wladek pisze:
w sprzedaży empik 07-11-2011 ;)
nadal 07-11-2011!strona empik dziś godz.19,30

Odpowiedz z cytatem  
PostZamieszczono: pn lis 07, 2011 9:13 
Awatar użytkownika

Zamówienie wysłane- pozostaje czekać na dostawę 2 CD "Pamiętam ten dzień" (Polskie Radio, Warner MP).

Oprócz naszego Forum informacji o tym przedsięwzięciu jest jak na lekarstwo. Na różnych portalach staraliśmy się zaciekawić ludzi tym wydawnictwem, aby wspomóc sprzedaż albumu, ale to nie zastąpi profesjonalnej PROMOCJI...

Na marginesie: kilka dni temu przeczytałem notkę w regionalnej Gazecie Olsztyńskiej (z 3.11) o tym, że pod koniec listopada do sklepów trafią (na płytach) Radiowe Kabarety Starszych Panów. Projekt zawiera 13 płyt CD w czterech boxach.
Przy tej okazji wypowiedział się na temat projektu spadkobierca kompozytora (Pan 'Gunio')- to się nazywa PROMOCJA 8)

P.S. Kilka sklepów internetowych zapowiada sprzedaż omawianych dwóch płyt CD Niemena dopiero po 1 stycznia 2012.
Wygląda na to, że do tego czasu EMPiK będzie wyłącznym sprzedawcą albumu.

Odpowiedz z cytatem  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.